Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 60 - 120 min. | Spillere: For 3 - 4 deltagere
"Selvom vi nok ikke er de første mennesker i verden til at gøre det, så kan vi virkelig anbefale Catan - ja, måske endda gå så langt som at sige, at ethvert hjem med respekt for sig selv og for brætspilshygge bør have Catan stående et eller andet sted på hylderne. Der er så mange forskellige aspekter i spillet og så mange forskellige måder at gøre det strategisk, så ethvert spil bliver virkelig underholdende..."
En af de helt store brætspil-klassikere
Vi prøvede kræfter med en af de helt store klasssikere indenfor brætspil, nemlig Catan, også kendt som Settlers og Settlers of Catan blandt de fleste.
Jeg havde spillet det en del gange med nogle kammarater, men for Stine var det første gang hun prøvede det, da vi havde spilaften.
Catan blev første gang udgivet i 1995 og er siden udgivet i et hav af versioner, udvidelser og det er sågår også blevet til computerspil.
Catan er et ret klassisk strategispil, hvor det som oftest er den dygtigste strateg der vinder, men der er dog også et element af held, som bare er med til at gøre det sjovere!
Catan vandt "Spiel Des Jahres"-prisen i 1995, som er "Årets Spil" prisuddelingen i Tyskland og nok den mest anerkendte og respekterede spil-pris verden over. Catan har med mere end 30 millioner solgte eksemplarer på verdensplan, vist sig at være det bedst sælgende brætspil i nyere tid og der afholdes også mesterskaber i spillet, i rigtig mange lande.
Indhold og udpakning af Catan
Selvom man skal i gang med Catan for første gang, så behøver man ikke skulle sætte ekstra tid af til det, for spillet er stort set lige til at åbne og gå i gang med.
Der medfølger én spilleplade, 19 landfelter felter der skal fyldes i spillepladen/banen (heraf er der 5 forskellige fordelt med henholdsvis 4 marker, 3 bjerge, 3 lerjord, 4 træer og 1 ørken, som ikke giver nogle ting.) allesammen dem der er med til at give forskellige ressourcer, som er det centrale element i spillet.
Endvidere er der to terninger, ressourcekort og udviklingskort og endeligt er der forskellige figurer i fire forskellige farver - dette indeholder veje, byer og slotte - men mere om dette senere.
Spillets regler
Catan henvender sig til personer over 10 år og kan spilles af 3-4 spillere. Catan oplyser selv spilletiden til at være omkring 60 minutter, men jeg vil sige, at min erfaring er, at det tager længere tid - det er dog bestemt ikke negativt, fordi spillet er så underholdende:)
Overordnet set så går dette, i mine øjne, legendariske spil, ud på at man først skal nå 10 point. Alle spillere er mod hinanden, men man samarbejder i form af samhandel, som kan være nødvendigt for at nå sit mål. Jeg vil kort nedenfor redegøre for, hvordan man får point, inden jeg går videre:
* Bygger man et hus giver det 1 point
* Bygger man et by giver det 2 point
* Har man den længste handelsvej, som er den længste sammenhængende vej, så giver dette 2 point. Der findes et selvstændigt kort for dette, og den skal løbende i spillet ligge hos den, der på et hvert tidspunkt har den den længste vej
* Den spiller der har flest ridderkort kort får ligesom spilleren med længste handelsvej et kort og i alt 2 point.
Spillet starter med, at man “laver” en bane - som man kan se i spillets regler (der findes dog også apps, hjemmesider osv. som kan give spillerne nye baner). Én af genistregerne ved Catan er, at banen ikke er ens hver gang, og derfor kan man ikke bare have en fast strategi - det er et nyt spil hver gang!
Når banen er lavet, så skal spillerne først til at placere sine byer. Ved spillets start modtager alle spillere to byer og to veje. Disse skal placeres, mens man kun kan se, hvor de forskellige ressourcer ligger, men ikke hvilket tal der ligger ud for - det er nemlig også her, hvor Catan kan være temmelig uforudsigeligt.
Når man så er kommet igang, er der placeret nogle numre ved hver ressource, og når en spiller kaster terningerne og øjnene viser eksempelvis 11, så må de spillere der har en by ved en ressource der viser 11, tage et ressourcekort op - og sådan fortsætter spillet. Og det er også allerede her, at de første psykologiske spil kan begynde mellem spillerne :)
Vores oplevelse med Catan
Da vi spillede, var Stine meget hurtigt opmærksom på, at det var utrolig snyd, at hun ikke havde nogle byer ved de tal, som statistisk set bliver slået mest (5-10). Men så måtte den erfarne spiller jo henvise til reglerne om, at sådan er det nu bare engang.
Men som altid ved geniale brætspil, så er der et men. Hvis hun var så heldig at få “røverne”, så kunne hun jo få lov til at stjæle et kort fra en af hendes modstandere :)
Som tidligere nævnt, så er det alle mod alle, men man kan ikke rigtig undgå at spille sammen - jeg har i hvertfald endnu ikke oplevet en vinder, som nægtede at lave samhandel.
Man står nemlig ofte i situationer, hvor man mangler en bestemt ressource, og samtidig har overflod af en anden. Her kan det altså nogle gange være svært, hvis man er lidt en dårlig taber som jeg, at skulle være nødsaget til at hjælpe en modstander, fordi man selv har brug for noget, de har :)
Én anden sjov ting ved Catan er, at man aldrig kan være 100 % sikker på, hvor mange point dine modspillere sidder med.
Man kan naturligvis nemt tælle hvor mange landsbyer og slotte de har på brættet, men hvis modstanderen har trukket mange udviklingskort ind, så kan der ligge en del skjulte point, der gemmer sig her! Man kan derfor aldrig være alt for sikker på stillingen.
Selvom vi nok ikke er de første mennesker i verden til at gøre det, så kan vi virkelig anbefale Catan - ja, måske endda gå så langt som at sige, at ethvert hjem med respekt for sig selv og for brætspilshygge bør have Catan stående et eller andet sted på hylderne.
Der er så mange forskellige aspekter i spillet og så mange forskellige måder at gøre det strategisk, så ethvert spil bliver virkelig underholdende. Det er lidt af en tidsrøver, når man først får samlet banen :)
- Anders Østergaard
OBS: Hvis I kun er 2 spillere i Jeres familie, kan I godt spille Catan, selvom det anbefales med 3 eller 4 spillere.
Læs også spilanmeldelsen af Catan (aka Settlers)
Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Søfarere
Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Handelsmænd & Barbarer
Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Eventyrer & Pirater
Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Byer & Riddere
Læs også spilanmeldelsen af Catan Duellen
Læs også spilanmeldelsen af Catan Junior
Læs også spilanmeldelsen af Catan: Mod Stjernerne - År 2700