Catan Junior spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 5 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min. | For 2 - 4 spillere

"Catan Junior er et flot og vellykket spil, der introducerer strategi for de helt unge brætspillere..."

Strategi for begyndere

Du og de rivaliserende piratpapegøjer har opdaget en ny øgruppe. Nu bygger I om kap på tværs af øerne i kampen om at blive enehersker over dem.

Nogenlunde sådan man beskrive Catan Junior. Det minder i bund og grund om mange andre strategiske spil, der handler om at indtage territorier. Men der er skruet helt ned for krig og konflikt, så det er faktisk helt udrabeligt.

Som du kan se på billederne, er spillet farverigt og flot illustreret. Det er nuttet og indbydende, og selv den grumme Kaptajn Klo er afbilledet som en glad papegøje. Så på trods pirattemaet, er det ikke ligefrem noget, der kommer til at fremkalde mareridt hos de mindste medspillere.

En klassiker – nu til børn

Som navnet antyder, er Catan Junior en enkel udgave af det klassiske spil Catan. Hvis du kender det spil, vil du føle dig hjemme her. Reglerne er selvfølgelig mere enkle og temaet med pirater og papegøjer gør det spændende at gå i gang med. Med andre ord er det et rigtig vellavet børnespil.

Regler som alle kan forstå

I Catan Junior gælder det om at være den første pirat, der får bygget syv pirathavne mellem de mange øer.

Før I går i gang, lægger I spillepladen midt på bordet. På den ene side er der en plade til to spillere, og på anden finder I den plade, I bruger, når I er 3 til 4 spillere.

I placerer hver især to pirathavne og to skibe på felterne i jeres farver. De er placeret, så alle har et lige godt udgangspunkt. Så får I hver en stak brænde og en sabel som jeres første ressourcer.

Nu er I allerede klar til at spille. Det tager kun et minut eller to at komme i gang, og det er altid en fordel, når man spiller med børn.

Saml og byg

Nu går spillet ud på at få samlet de ressourcer, du skal bruge for at bygge havne og skibe.

Hver tur starter med, at du slår med terningen. Hvis du slår 1 til 5 får alle spillere ressourcer fra de øer, der er markeret med det tal. Det kræver kun, at de har en pirathavn ved siden af øen.

Der er fem forskellige ressourcer: Uld, træ, ananas, sabler og guld. Du skal bruge en bestemt kombination af dem for at bygge pirathavne og skibe. For eksempel skal du bruge uld og træ for at bygge et skib.

Hvis du har ressourcer nok, kan du bygge, efter du har slået. Hvis der er en bestemt ressource, du mangler, kan du også bytte dig til den ved at tage en ressource fra én af de fem redningskranse på spillepladen og bytte den ud med en af dem, du selv har.

Pirathavnene kan kun bygges på de runde felter ved øerne. Hvis du vil videre til et nyt sted, hvor du kan bygge en havn, skal du bygge et skib mellem den havn, du allerede har, og det sted, hvor du gerne vil bygge den næste havn.

På den måde bygger man skiftevis skibe og havne rundt om øerne. Efterhånden som man når nye øer, får man også adgang til flere ressourcer.

Spørg en ven

Du kan også vælge at købe hjælp af papegøjen Polly. Det koster en guld, en ananas og en sabel.

Når du køber hjælp fra Polly, trækker du en brik, som kan have flere forskellige gode effekter. Du kan for eksempel få en bunke ressourcer eller bygge en havn eller et skib gratis. Det kan være en stor hjælp, men man ved aldrig, hvad man får, så det er ikke altid lige brugbart.

Hvis du slår en 6’er, flytter du Kaptajn Klo hen til et felt, du selv vælger. Du får to af feltets ressourcer, men til gengæld kan feltet ikke give ressourcer til pirathavnene rundt om, før Kaptajn Klo er flyttet igen. På den måde kan du både få nogle ressourcer selv og stikke en kæp i hjulet på din modstander.

Godt spildesign til børn

Når man har slået med terningen, kan man både bygge, bytte ressourcer og bede Polly om hjælp i løbet af sin tur. Det er smart, at man får mulighed for at gøre det hele. Det gør det lettere at forstå for børn. I mange andre spil er man tvunget til at prioritere mellem sine valgmuligmuligheder i hver eneste runde, men det bliver meget hurtigt for abstrakt for de mindste.

Det er et af eksemplerne på, hvor godt Catan Junior er designet. De strategiske overvejelser er enkle for voksne, men de passer lige nøjagtigt til børn på fem-seks år. De kan så småt begynde at planlægge, men de er helt klart stadig styret af, hvad de føler for at gøre lige nu.

Catan Junior er et hyggeligt spil, hvor hele familien kan more sig godt. Det bygger lidt på tilfældigheder på grund af terningkastene, men der er samtidig taktiske overvejelser at tage.

Designet er flot og gennemført. De små skibe og havne taler især børnenes fantasi.

Så jeg kan klart anbefale Catan Junior til alle, der kan se at ungerne er klar til lidt strategi. Og det dur i øvrigt også til lidt større børn.

God spillelyst.

- Søren Vinggaard Hellerung

Læs også spilanmeldelsen af Catan (aka Settlers)

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Søfarere

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Handelsmænd & Barbarer

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Eventyrer & Pirater

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Byer & Riddere

Læs også spilanmeldelsen af Catan Duellen

Læs også spilanmeldelsen af Catan Junior

Læs også spilanmeldelsen af Catan: Mod Stjernerne - År 2700

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen