Forstå De 7 Sanser

"Du skal tænke på sansestimulering på samme måde, som de motoriske færdigheder. Dit barn bliver dygtig motorisk, ved at øve sig rigtig meget. På samme måde udvikler sansebearbejdningen sig også ved, at sanserne bliver stimuleret igen og igen og igen..."

En blog om menneskets 7 sanser

Jeg har valgt at skrive en blog med fokus på sanserne og ideer til, hvordan de forskellige sanser kan stimuleres via leg og legetøj.

Det kan være udfordrende at udvælge legetøj til, at stimulere barnets forskellige sanser, især hvis du ønsker at sætte fokus på bestemte sanser.

Med denne blog håber jeg derfor på, at kunne hjælpe og guide dig og andre forældre, til nemmere at kunne overskue den store jungle af legetøj og andre produkter, der kan bruges til at stimulere børns sanser.

Vi mennesker har syv forskellige sanser, som kan stimuleres i kombination, men du kan også sætte ekstra fokus på én bestemt, eller flere af sanserne.

Vores syv sanser er følgende:

Den auditive sans:

Hvad er den auditive sans?
Den auditive sans er vores høresans...

Høresansen stimuleres via lyd, som leveres via lydbølger, der registreres inde i det indre øre.

Musik, trafikstøj, latter, tale osv. er alt sammen stimuli for vores auditive sans.

Jeg har udvalgt nogle idéer til, hvordan du kan stimulere den auditive sans via leg med eksempelvis nedenstående legetøj.

  • WhisperPhone er et super smart og simpelt redskab, der gør sprogtræning meget mere effektiv og spændende. Den består af et plastikrør, som er særligt tilpasset ørets facon, så barnet bare skal holde det op til øret, som en slags telefon. WhisperPhone gør at barnet hører sin egen lyd 10 gange mere tydeligt og baggrundsstøj bliver fjernet. Det gør at barnet hører bogstavelydene mere klart og tydeligt og på den måde kan barnet nemmere lære, at udtale lydene korrekt.
  • Musikinstrumenter er en sjov måde at stimulere den auditive sans. Hos legebyen.dk er der en kategori, som hedder musikinstrumenter og derunder er der utrolig mange forskellige produkter, så du frit kan vælge lige netop de instrumenter, som du synes passer til jeres ønsker.
  • Baby Einstein legetøjet er en oplagt mulighed til, at stimulere høresansen hos de mindste børn. Produkterne i dette mærke indeholder forskellige melodier med klassisk musik, som er rigtig godt for hjernens udvikling.
  • VIGA aktivitetstavle - Elefanten. Denne aktivitetstavle indeholder tre forskellige musikalske aktiviteter, som eksempelvis vil stimulere den auditive sans.

Læs også anmeldelsen af WhisperPhones her!

Læs en anmeldelsen af VIGA's Aktivitets Elefant her!

Læs anmeldelsen af Trommus trommesættet her!

Den visuelle sans:

Hvad er den visuelle sans?
Vores visuelle sans er synssansen, som aktiveres igennem synsfeltet.

Vores visuelle sans stimuleres eksempelvis via lys, farver, billeder, tekst og meget meget mere.

Jeg har udvalgt nogle idéer til, hvordan du kan stimulere den visuelle sans via leg med eksempelvis nedenstående legetøj.

  • Squigz sugekopper, kan købes i forskellige størrelser. Fælles for de forskellige sugekop sæt er, at de har mange forskellige farver, som med det samme vil fange børnenes interesse og eksempelvis stimulere den visuelle sans.
  • Lysbord og lyspaneler er oplagte til at stimulere synssansen og lære om farver og former. Legebyen.dk har forskellige størrelser af lyspaneler og endda også et lysbord fra TickiT, som er i en utrolig god og holdbar kvalitet og som motiverer til mange forskellige former for leg og læring.
  • TickiT opfattelseskugler. Opfattelseskuglerne kan købes i runde eller som halvrunde kugler. Sættene består af kugler i forskellige flotte transparente farver. Børnene kan med disse se verden på en ny og farverig måde, når de ser igennem kuglerne eller holder dem op mod lyset og ser det flotte farvespil.
  • Regnbue forstørrelsesdåser. Med forstørrelsesglas/forstørrelsesdåser i forskellige farver kan børnene gå på opdagelse og se verden på en helt ny måde. Med et forstørrelsesglas vil børnene kunne se nogle detaljer, som de måske ellers ville have overset.
  • Sansespejle. Spejlene giver dit barn et sjovt og anderledes syn på verden, som kun bliver endnu sjovere når han/hun laver grimasser eller danser foran spejlet.
  • Sensoriske gulvmåtter. Gulvmåtterne kan ikke kun bruges på gulvet, men på alle jævne overflader, også på bordet. Dit barn kan let og ubesværet skabe et flot og dramatisk visuelt mønster, ved blot et lille tryk. Det er en sjov og interessant måde, at stimulere sanserne på.
  • Vildkatten (spil). Vildkatten er et familiespil, som i den grad handler om overblik, koncentration og det at bruge den visuelle sans.
  • Maxi Stringing Beads fra Educo, er en spændende opgave, hvor dit barn ved hjælp af den visuelle sans skal matche farver og former, mens barnet endda også stimulere de finmotoriske færdigheder.

Læs mere om LED lyspaneler i denne anmeldelse!

Læs anmeldelsen af Squigz Deluxe sugekopperne!

Læs også anmeldelsen af TickiT Sansespejlene her!

Den taktile sans:

Hvad er den taktile sans?
Den taktile sans er vores følesans eller berørings sans, som den ofte kaldes.

Følesansen stimuleres eksempelvis ved, at huden kommer i kontakt med forskellige ting.

Den taktile sans registrerer teksturer, strukturer, tryk, temperaturer og meget mere.

Vi kan reagere meget forskelligt på stimulering af den taktile sans.

Følesansen er delt i to – den beskyttende del og den undersøgende del. Sanseorganerne er placeret overalt i vores hud og i vores slimhinder.

Den beskyttende følesans er den der gør, så du vil trække dig væk ved ubehagelige ting, eller ved smerte. Man lader sjældent hånden ligge længe på en brandvarm kogeplade eksempelvis.

Den undersøgende følesans sættes i gang, når du aktivt føler dig frem og udforsker verden. Eksempelvis bruges denne sans, når børn rører ved et kæledyr med en blød pels eller de små undersøger den mad med fingrene, der bagefter puttes ind i munden.

I kombination af hinanden, er de to dele med til at lære os om os selv og vores omverden.

Det er derfor vigtigt, at lade børn ”mærke på verden”.

Her er et par ideer til hvordan følesansen kan stimuleres og hvilket legetøj, der eksempelvis kan bruges i den forbindelse.

  • Dantoy’s bagesæt. Det at bage boller og have hænderne i dej, er noget som mange børn lige skal vænne sig til. Lige netop derfor er det en rigtig god øvelse, som på samme tid ender ud med et produkt, nemlig nogle lækre boller som børnene derefter kan øve sig i, at smøre helt selv. Dantoy laver flere forskellige bagesæt, som eksempelvis indeholder skåle, kagerulle, skeer, udstikkere og piskeris. Alle Dantoy’s bagesæt er svanemærket og fødevaregodkendt og så er de perfekte til, at stimulere den taktile sans.
  • Hey Clay modellervoks, kan også være en sjov aktivitet, som stimulerer følesansen. Det kan endda være sjovt, at bruge Dantoy’s bagesæt i legen med modellervoks.
  • Kinetic Sand er et produkt, som ofte bliver kaldt magisk sand. Har du ikke prøvet at røre ved magisk sand, så vil jeg bestemt anbefale det. Det er en anderledes og spændende måde, at stimulere den taktile sans på. Sandet er behageligt og beroligende, at have i hænderne og det at kunne lege med sand indendørs er også en oplevelse i sig selv.
  • Rør og match spil, er et spil som handler om, at matche ud fra overfladernes teksturer.
  • Gonge sansesten og Det Taktile Balanceplankesæt er en rigtig god måde at stimulere den taktile sans. Det kan eksempelvis være ved at lave en jorden er giftig bane, som på den måde også vil styrke balancen og koordinationen.
  • Taktile bolde/sensoriske bolde/sansebolde. Hos Legebyen.dk er der mange forskellige sæt med spændende bolde, som vil være oplagt til at stimulere den taktile sans og det er bare et kæmpe plus, at boldene på samme tid også kan styrke og stimulere mange andre områder, alt efter hvordan du bruger dem. I kan øve jer i at kaste/gribe, trille og meget mere.
  • Tangles med tekstur. En Tangles med tekstur kan på en diskret måde hjælpe dig med at slappe af og på samme tid holde fokus på en opgave. Mange er udfordret, når de skal sidde stille i længere tid, uden at have noget at røre ved. En Tangles kan hjælpe i disse situationer og på samme tid bliver følesansen stimuleret.
  • Magic Brix/Nopper. Mange af os kan huske de sjove nopper, fra da vi selv var børn. Delene er fyldt med bløde pigge, som er sjove at holde ved eller træde på. Med delene kan I bygge og konstruere flotte figurer, imens I stimulerer den taktile sans og den visuelle sans.

Læs også anmeldelsen af Edushape's Sansebolde!

Læs anmeldelsen af det magiske sjove Kinetic Sand!

Læs også anmeldelsen af Gonge's Sansesten!

Der er utrolig mange måder, du kan stimulere følesansen, endda blot med de ting, som de fleste af os allerede har i hjemmet. Det er ikke nødvendigt altid at skulle finde hjælp fra legetøjet. Se nærmere på mine forslag herunder :)

  • Det at være i bad, er også med til at stimulere følesansen. Hele kroppen mærker vandet, temperaturen i og udenfor vandet, sæben der bliver fordelt og kroppen der tørres med et håndklæde.
  • Når du tager tøj af og på, så stimulerer du også din følesans, udover det, så er det at tage tøj af og på en rigtig god træning til børn, på den måde udvikler de også deres selvstændighed.
  • Gå med bare tæer/kravle på forskellige materialer/underlag. Det handler blot om at bruge det man har i og udenfor hjemmet. Sand, græs, gulvtæpper, fliser osv.
  • “Tegne hinanden på ryggen” denne øvelse er ofte et hit. Det er skønt og afslappende. Børnene kan øve sammen eller du kan øve sammen med barnet. Det handler om at tegne med en finger på ryggen af barnet og efterfølgende skal barnet gætte hvad du tegnede. Udover at stimulere følesansen, så vil denne leg også styrke koncentration, tålmodighed, fokus og opmærksomhed.
  • “Føl og gæt hvad der er i posen”, du kan tage en stofpose eller en plastikpose - selvfølgelig ikke en der er gennemsigtig. Uden barnet ser det, så kommer du forskellige ting i posen, det kan være en ske, tandbørste, lille massagebold, neglefil, en puslespilsbrik, en strømpe, en fjer, vat, en skumfidus, glaskugle, grydesvamp eller måske har du endnu flere gode ideer. Når du har lagt tingene i posen, så skal barnet mærke med hånden i posen og gætte hvad de forskellige ting er. Via legen vil I ikke kun stimulere følesansen, men også kommunikationen, koncentration og fordybelse.
  • Vaske op. Det at vaske op er også en god måde at stimulere følesansen på. Her vil børnene mærke temperaturer, vand og skum. Derudover vil de skulle føle sig frem til tingene nede i vaskebaljen. Dantoy’s bagesæt kan tåle opvaskemaskine, men hvorfor ikke lade børnene vaske det op helt selv.

Den proprioceptive sans:

Proprioceptiv, hvad betyder det?
Sådan er der nok mange der tænker...

Den proprioceptive sans er vores bevægelses-sans, nogen kalder den også muskel-led-sansen, da den er knyttet til dybereliggende sanseceller i vores muskler, sener og led.

Jeg tror umiddelbart at det er denne sans, som færrest kender til. Bevægelsessansen er en utrolig vigtig sans, da det er denne sans som opfatter kroppens position, bevægelser, tyngdekraften og vægt.

Muskel-ledsansen gør det muligt for os at fornemme, hvilken stilling de forskellige kropsdele er i, uden at vi behøver se på kroppen. Det er via denne sans, at vi kan mærke om et ben er strakt eller bøjet, om musklerne er spændte eller afspændte. Men det er faktisk også via vores muskel-led-sans, at vi kan fornemme, hvor mange kræfter der skal bruges i en bevægelse.

Den proprioceptive sans er medvirkende til opbygningen af kropsbevidstheden.

Når du skal have fokus på stimuleringen af den proprioceptive sans, så kan det eksempelvis gøres ved brug af kugletæppe, boldbassin, massage og forskellige former for motion, som trækker muskler sammen og strækker dem ud igen.

Jeg har et par ideer til nogle af Legebyen.dk’s produkter, som kan være rigtig gode til at stimulere den proprioceptive sans.

  • Gonge Hill Tops og Gonge balancebuer. I en leg med disse redskaber vil du kunne mærke, at musklerne i det meste af kroppen kommer i spil. Du træder op og ned og vipper frem og tilbage ved hjælp af kropsvægten.
  • Gonge Floorsurfer. En Floorsurfer er en anderledes og sjov måde, at bruge kroppen på. Dit barn kan ligge på maven, på ryggen, sidde på knæ, på numsen eller endda forsøge at stå på rullebrættet. Med andre ord, så vil hele kroppen blive brugt, alt efter om barnet skubber sig afsted ved hjælp af armene eller benene. En sjov aktivitet til de modige og fartglade børn.
  • En Wobbel er også en oplagt mulighed til, at styrke muskel- ledsansen. En Wobbel er et “open ended produkt” hvilket betyder, at der er et utal af spændende anvendelsesmuligheder, deriblandt en masse øvelser, som styrker muskel- ledsansen og vedtibulærsansen hos både børn og voksne.
  • Kæphest med springforhindring. Dette er blevet meget populært de sidste par år. Med en kæphest og en eller flere springforhindringer vil dit barn være fysisk aktiv. Løb, gadedrenge hop og spring er nogle af de ting barnet vil lave med disse produkter. Den fysiske aktivitet er perfekt for barnet og for stimuleringen af de forskellige sanser.
  • Boldbad. Leg i et boldbad, er en vigtig proces og et vigtigt redskab for dit barns udvikling, da barnet ved hjælp af de mange bolde vil lære, at styre sine bevægelser og udvikle sine motoriske færdigheder og balance.
  • Kugletæppe/vægttæppe. Gennem vægttæppets vægt oplever du eksempelvis dybe tryk, der fungerer som en dyb massage. Det virker meget beroligende på hyperaktive børn og voksne.
  • Dåsekast. Dåsekast kender vi ofte fra forlystelsesparker. Det er en udfordring som fanger interessen hos de fleste. Der er nok ikke ret mange, der tænker over hvor god en øvelse det er, at kaste efter dåserne. Det handler om at kaste hårdt, langt og præcist. - En super øvelse til at styrke kroppens muskulatur.
  • Hoppeko er en sjov øvelse til de yngste børn. Med en hoppeko vil det lille barn kunne styrke musklerne i kroppen, når han/hun hopper afsted og forsøger at blive siddende på koen.
  • Fitness bolde er et rigtig godt træningsredskab til både børn og voksne. Du vil via forskellige øvelser kunne styrke muskel- ledsansen og vestibulærsansen.
  • AirTrack åbner muligheden for fysisk aktivitet såsom kolbøtter, vejrmøller, yoga, forskellige spring og meget mere. Her vil det næsten være umuligt ikke at bruge hele kroppen i legen.
  • Mooncar. Med en Mooncar handler det om at koordinere arme og ben, for at komme frem ad og på samme tid styre udenom forhindringer.

Læs også anmeldelsen af Gonge Floorsurfer!

Læs også anmeldelsen af AirTrack Luftpuden!

Læs også anmeldelsen af Kugletæppet!

Muskel- ledsansen kan også stimuleres ved at deltage i de daglige gøremål i hjemmet. Dette vil også hjælpe dit barn med at blive mere selvstændig. Det kan eksempelvis være følgende opgaver der hjælpes til med:

  • At tømme opvaskemaskine/dække bord.
  • At feje, støvsuge eller vaske gulv.
  • At spise med bestik/hælde drikke op i glas.
  • At hjælpe med madlavning. Rive gulerødder/skære grøntsager ud.
  • At kravle/krybelege.
  • At bryde/brydekampe.
  • At hoppe/gå på forskellige måder og på forskellige underlag.

Den vestibulære sans:

Hvad er vestibulærsansen?
Vestibulærsansen er et andet ord for vores balancesans.

Balancesansen sidder i balancenerven, som er placeret i det indre øre med det vigtige formål, at registrere kroppens og især hovedets bevægelser.

En anden opgave for det vestibulære system er at kontrollere øjenbevægelser, så det sete billede forbliver stabilt.

Vestibulærsansen sørger altså for, at du kan holde balancen og går sikkert og stabilt, uden at blive skidt tilpas, falde eller gå ind i ting.

For at vedligeholde en god balance, skal vestibulærsansen stimuleres igennem hele livet, for at både børn og voksne skal have gode muligheder for, at bevæge sig på alle måder og i alle retninger.

Balancesansen har naturligvis stor betydning for udvikling af balancen og den kan både have en opkvikkende og en sløvende virkning.

Langsomme, rytmiske, passive bevægelser virker på de fleste sløvende, hvor imod de hurtige bevægelser er tilbøjelige til at virke opkvikkende.

For at stimulere og styrke vestibulærsansen (balance-sansen) er her et par sjove idéer til legetøj du kan finde hos Legebyen.dk

  • Gonge Build-N-balance, Gonge Balancepuder, Gonge Mini-top og Gonge karrusel. - Faktisk vil de fleste af Gonge’s produkter være gode til, at styrke og stimulere barnets sanser.
  • Moluks Bilibo skaller. Der er utrolig mange forskellige muligheder med Moluk, både enkeltvis og flere sammen. Det er et multifunktionelt legetøj, som sætter gang i fantasien hos børnene. Moluk skaller kan eksempelvis bruges som snurretop, vippe, balanceredskab, kælk og meget meget mere.
  • Trybike er en løbecykel, som kan ændres i takt med at dit barn bliver ældre og vestibulærsansen bliver bedre. Trybike kan købes med tre hjul eller med to hjul, med mulighed for selv, at afmontere eller påmontere et ekstra hjul.
  • Ethjulet cykel. En ethjulet cykel er en stor udfordring for mange. Det kræver en utrolig balance, kropsbevidsthed og koncentration, for at mestre sådan en opgave. Men lykkes det, så er det en fantastisk måde at styrke sanserne på.
  • RABO løbecykler. Hos Legebyen.dk er der flere forskellige løbecykler fra RABO, men fælles for løbecyklerne er, at de er med til at styrke dit barns kropsbevidsthed, koordinering, den visuelle sans, muskel- ledsansen og vestibulærsansen.
  • Dantoy scooterne er et hit hos de fleste børn. De forskellige modeller sikrer, at det er muligt at finde den perfekte scooter til lige netop dit barn. Scooterne er en rigtig god aktivitet til de mindste børn, som endnu ikke er motorisk stærke. Ved at suse afsted på de seje skubbere, vil dit barn få brugt hele kroppen og selvom du vælger en af de trehjulet modeller, så vil dit barn stadig styrke sin balance. Det er nemlig også balancen der er i spil, når barnet skal holde sig på sædet, imens han/hun skubber sig afsted på nye eventyr.
  • Little Tikes rutsjebaner. Det at bruge en rutsjebane, er rigtig godt for dit barns udvikling, da dit barn bl.a. vil styrke og stimulere: Opmærksomheden, koncentration, balancen, kropsbevidsthed, grovmotorikken og turtagning. De sociale kompetencer vil uden tvivl også blive styrket, når dit lille barn leger på rutsjebanen med sine venner. Som det sidste og en af de vigtige ting, så vil dit barn uden tvivl få brugt lattermusklerne, fordi det er sjovt og kilder i maven når han/hun rutsjer.
  • Motorikgynge/sansegynge og de forskellige hængekøjer er også oplagte at bruge til at stimulere vestibulærsansen, da de både kan gynge frem/tilbage, fra side til side og snurre rundt.

Læs også anmeldelsen af Moluk Bilibo legeskallerne!

Læs også anmeldelsen af Dantoys originale skubbe-scooter!

Læs også anmeldelsen af KREA Sansegyngen!

Herunder får du lige et par idéer mere, der vil stimulere vestibulærsansen, helt uden brug af redskaber eller legetøj.

  • Gå en tur i skoven, på stranden og andre steder med ujævnt terræn.
  • Slå kolbøtter, stå på hovedet eller andre lege, hvor hovedet vender nedad.
  • Trille ned af bakker eller trille på måtter.
  • Gå-på-line på kantstene, eller på stregerne mellem fliserne.
  • Lege fangeleg.
  • Lege jorden er giftig.

Den olfaktoriske sans:

Hvad er den olfaktoriske sans?
Der er nok ikke ret mange der har hørt dette ord, men det er vores lugtesans.

Lugtesansen er placeret i den øvre del af næsen og stimuleres igennem forskellige dufte og lugte. Vi oplever tit, at lugtesansen har en tæt relation til smagssansen. En duft opfattes som regel positivt, imens en lugt er lidt mere negativt i vores opfattelse.

Jeg kan som sådan ikke nævne specifikke produkter, som er gode til at stimulere lugtesansen, men så alligevel.

Lugtesansen kan nemt stimuleres på mange sjove og spændende måder.

  • Ved at bage eller lave mad, eksempelvis med Dantoy’s bagesæt, vil dit barn blive præsenteret for mange forskellige dufte.
  • En sjov leg kunne være at komme forskellige krydderier, slik eller madvarer i forskellige bøtter og lærer de forskellige dufte at kende. Måske også lære at sætte ord på de forskellige dufte/lugte.
  • Der findes et enkelt spil (Konario) hvor lugtesansen også inddrages i spillet. Læs anmeldelsen her!
  • I kan også plukke forskellige blomster ude i det fri og dufte til dem.

OBS: Vær dog opmærksom på, at nogle blomster og planter i den danske natur er giftige!!!

Den gustatoriske sans:

Hvad er den gustatoriske sans?
Den gustatoriske sans er vores smagssans, som er placeret forskellige steder på tungen.

Smagssansen registrerer smage ud fra hvad der er surt, sødt, salt, bittert og umami. Vores smagssans kan også registrere en kombinations er disse.

Smagssansen kan leges med og stimuleres på mange sjove måder, ved hjælp af både mad og drikke.

  • I kan smage på nye og spændende madvarer.
  • Du kan give dit barn bind for øjnene og I kan lege smagsleg. Her skal dit barn prøve at gætte hvad han/hun smager på.

For at stimulere smagssansen og lugtesansen, så handler det om at tænke ud af boksen og finde på sjove lege.

Alle børn er født læringsparate og nysgerrige. Alt det de sanser, bliver en afgørende del af det de husker og lærer.

Tænk på sansestimulering

Det er via de syv sanser, at barnet får viden om sig selv og verden omkring sig, da sansecellerne fra de forskellige områder konstant sender impulser op til hjernen, som derefter sorterer og fortolker de utrolig mange input til et sammenhængende billede af virkeligheden.

Du skal tænke på sansestimulering på samme måde, som de motoriske færdigheder. Dit barn bliver dygtig motorisk, ved at øve sig rigtig meget. På samme måde udvikler sansebearbejdningen sig også ved, at sanserne bliver stimuleret igen og igen og igen.

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at give dit barn gode forudsætninger for, at øve og stimulere de forskellige sanser via spil og lege.

Hvordan er du som rollemodel overfor dit barn? Tænker du mon nogensinde over det?

Jo mere inspirerende, aktiv og positiv du er, jo mere i interesseret, deltagende og positiv bliver dit barn.

Det er blandt andet os voksne, som har til opgave at inspirere og motivere børnene til fysisk aktivitet, deltagelse og leg. Børn gør/kopierer ofte det som de ser de voksne gøre, samt det de voksne siger, hvilket er en god grund til, at vi skal være opmærksomme på, at være gode rollemodeller. Det indebærer at vi må hoppe, synge, danse, kravle, krybe og lign. På den måde vil barnet se og lære, hvordan kroppen og sanserne kan bruges på mange forskellige måder.

Jeg håber, at jeg med dette blogindlæg har kunnet inspirere dig til, hvordan både du og dit barn kan udvikle og stimulere de syv sanser, hjemme hos jer!

- Carina Lund, Blogger for Legebyen.dk

BlogindlægCategory_blogindlægSansestimulering

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen