Catan: Søfarere (udvidelse) spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 90 min. | Spillere: For 3 - 4 deltagere

"Så efter vores mening kan man sagtens købe grundspillet og udvidelsen sammen, og få begge i brug ret hurtigt. Man kan næsten komme til at blive afhængig af at spille udvidelsen fremfor bare grundspillet, når man først har prøvet det. Vi kan helt klart anbefale denne udvidelse..."

Et meget populært spil

Catan er et meget populært spil, som spilles i mange andre lande end Danmark. Grundspillet er solgt i mere end 30 millioner eksemplarer siden 1995, hvor spillet vandt den eftertragtede "Spiel-des-Jahres"-pris, ved prisuddelingen i Tyskland.

Derfor er det heller ikke så underligt, at de af og til kommer med udvidelser til spillet. I denne Søfarere-udvidelse af spillet, får man mulighed for at stikke til søs og bygge huse, byer og veje, på små øer rundt omkring på spillebrættet.

En helt ny dimension til grundspillet. Udvidelsen kan kun spilles sammen med grundspillet, da man skal bruge kort, figurer, jordfelter osv. derfra.

Indhold i spilæsken

Spillet (kassen) er lige så stor som grundspillet. Det indeholder 6 paprammer, 30 sekskantede felter (lerjord, bjerg, skov, ørken osv.), 10 havnepladser, 10 talbrikker, 57 catan-chips, 15 skibe af hver farve (60 i alt), 1 sørøverbrik og spillevejledninger på henholdsvis dansk og norsk.

Det syner ikke umiddelbart af så meget, men der skal ikke mere til, for at få en helt ny spilleoplevelse ud af et klassisk gammelt spil.

Denne udvidelse er fra 2017. Hvis man kender lidt til Catan, ved man også at der er kommet mange forskellige udgaver af selve grundspillet og ligeledes udvidelserne. Denne specifikke udvidelse er kompatibel med alle grundspil og udvidelser, der er udkommet siden 2003. Det vil sige alle Catan-spil med figurer i plastik (nogle kort og brikker kan have ændret en smule udseende).

Stor spillevejledning

Spillevejledningen er et helt hæfte i A4 størrelse på 19 sider. Da vi pakkede spillet ud, og så vejledningen blev vi lidt trætte, allerede inden vi var kommet i gang. Men når man kender til grundspillet, så er det forholdsvist hurtigt at komme i gang med at bruge udvidelsen.

Spillevejledningen indeholder 8 (9) scenarier, hvor sværhedsgraden øges efterhånden. Det 9. scenarie er et man selv laver, enten ud fra tilfældighederne eller nøje planlagt. Det første scenarie var således rimeligt simpelt at komme i gang med, og det var hurtigt at lære den nye udgave at kende.

Scenarie 1-4 holder sig mere eller mindre fuldstændig til grundreglerne, blot med de ekstra elementer som fx at kunne sejle i stedet for at lave veje.

Scenarie 5-8 er til gengæld lidt mere komplekse, hvor der også tilføjes helt nye regelsæt.

Har man spillet Catan mange gange, og er godt inde i grundspillet, vil man formentlig godt kunne springe nogle scenarier over, og hoppe hen til de mere komplekse scenarier, hvor man bliver noget mere udfordret.

Er man ikke en stor ”Catan-spiller”, kan det klart anbefales at tage alle 8 scenarier i den rigtige rækkefølge. For når man kommer til scenarie 5 gælder det lidt mere om at holde tungen lige i munden, når man læser reglerne, som jo så afviger fra det, man kender.

Spillevejledningen er delt op, så man kan se opstilling for 3 spillere på den ene side og opstilling for 4 spillere på den anden side.

Vil du med til søs?

Det er meget fedt, at der er tænkt over, at det giver mening at ændre spillepladen ud fra antal spillere. Det virker gennemtænkt og giver rigtig god mening.

De ekstra sekskantede felter og rammer, gør at man kan lave spillepladen større. Der er 19 brikker, som repræsenterer havet, som noget helt nyt.

Derudover er der også kommet 2 nye felter, der hedder ”guldflod”, hvor man selv må bestemme, hvilken ressource, man tager fra banken, når den er i spil.

Der er i denne udvidelse også kommet en ny røver på spil – en sørøver selvfølgelig.

Sørøveren fungerer meget lig med den velkendte røver, bortset fra at den jo kun kan placeres på vandet og ”forstyrre” derfra.

Catan-chips

En anden tilføjelse i Catan: Søfarere-udvidelsen er de såkaldte ”catan-chips”.

Disse bruges forskelligt, afhængig af hvilket af scenarierne, man spiller. Generelt repræsenterer de ekstra sejrspoint, som kan fås på forskellig vis.

Denne udvidelse giver også mulighed for at tilkøbe en ”mini-udgave” af samme udvidelse, som gør det muligt at spille 5-6 spillere. Har man kun grundspillet og denne udvidelse, kan man kun spille 3-4 spillere.

Det er lidt svært at beskrive selve spillet, da det ændrer sig helt afhængig af, hvilken af scenarierne, man spiller.

Vores vurdering af Catan: Søfarere

Kender man Catan i forvejen og er glad for at spille det, vil man formentlig også være glad for denne udvidelse, som giver et ekstra element.

Det er en udvidelse, som virker gennemtænkt.

Der er mange timers spil uden man kommer til at kede sig, og det er fedt, der er lavet så mange forskellige scenarier, man kan spille.

Samtidig er det ikke et krav, at man skal følge de opstillede scenarier, men man har mulighed for stadig at lave sin helt egen spilleplade.

Kender man ikke Catan i forvejen, så vil man alligevel ret hurtigt kunne få gavn af udvidelsen, da de første scenarier egentlig følger grundspillets regler meget godt.

Så efter vores mening kan man sagtens købe grundspillet og udvidelsen sammen, og få begge i brug ret hurtigt.

Man kan næsten komme til at blive afhængig af at spille udvidelsen fremfor bare grundspillet, når man først har prøvet det. Vi kan helt klart anbefale denne udvidelse.

- Joan Frederiksen

Catan spillet + Catan: Søfarere udvidelsen

Læs også spilanmeldelsen af Catan (aka Settlers)

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Søfarere

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Handelsmænd & Barbarer

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Eventyrer & Pirater

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Byer & Riddere

Læs også spilanmeldelsen af Catan Duellen

Læs også spilanmeldelsen af Catan Junior

Læs også spilanmeldelsen af Catan: Mod Stjernerne - År 2700


Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen