Terraforming Mars Udvidelserne (ENG) anmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende spil på Legebyen.dk!

Alder: Anbefales fra 12 år + | Udvidelser: 4 forskellige | Spillere: For 1 - 5 deltagere

"Kun få længerevarende, dybere og større strategiske brætspil har formået at ramme den perfekte balance mellem historie, spilmekanik og strategi..."

Om det prisvindende Terraforming Mars

Terraforming Mars vandt Guldbrikken-prisen for “Årets Kender-spil” i Danmark i 2018 og det blev også nomineret til “Spiel Des Jahres” prisen i Tyskland samme år og i skrivende stund indtager spillet en flot 4. plads på listen over verdens bedste brætspil hos BoardGameGeek.com

Vores spilanmelder Jesper Koplev har tidligere anmeldt spillet her på bloggen og har i denne artikel set nærmere på de fire spændende udvidelser til grundspillet af Terraforming Mars.

Kun få længerevarende, dybere og større strategiske brætspil har formået at ramme den perfekte balance mellem historie, spilmekanik og strategi. Og selvfølgelig skal der bygges videre på den skandinaviske spilsucces med hele fire spiludvidelser, til de mange TF fans derude...

Læs spilanmeldelsen af Terraforming Mars her!

Om Terraforming Mars: Prelude

Prelude betyder jo noget i retning af indledning eller opbygning. Og det er også hvad denne første udvidelse til Terraforming Mars byder på.

Jeg skal lige sige, at denne anmeldelse forudsætter at du kender grundspillet Terraforming Mars, som jeg tidligere har anmeldt, for ellers giver det nok ikke så meget mening.

Jeg skal også for en god ordens skyld sige, at udvidelsen IKKE er oversat og kun findes på engelsk.

Prelude er udråbt til en af de bedste udvidelser til et af de bedste spil.

Der er også mange der mener at udvidelsen gør grundspillet så meget bedre, at man ikke bør spille uden.

I æsken er der lidt nye firmaer (fem styk) og nye projekter (syv styk). Det vigtigste er dog de 35 "prelude-kort" der også medfølger.

Man starter spillet med at få fire af disse kort og skal så vælge to af dem, som man beholder. Alt i alt, kan disse kort beskrives lidt som turbo kort. De giver hver spiller nogle fordele og er med til at sætte lidt fut i sagerne.

Jeg vil jo på ingen måde beskylde Terraforming Mars for at være langsomt, men her kommer der bare lidt mere fart på opbygningsfasen af spillet.

Igen kan man naturligvis være uheldig og trække kort der ikke passer sammen med sine firma kort og andre ting.

De fleste spillere burde dog kunne få noget ud af dem. Det svare lidt til udvidelsen ”floden” til Carcasonne spillet, der nu om dage er blevet en fast del af grundspillet, så den nu er med, når man køber det.

Jeg tror heller ikke der går lang tid, før Terraforming Mars kommer med Prelude udvidelsen indbygget. Det er en relativ lille udvidelse, men en ret vigtig udvidelse.

Om Terraforming Mars: Venus Next

Når nu vi har koloniseret Mars, så er det næste trin vel meget logisk Venus.

Det er det i alle tilfælde, i denne anden udvidelse til spillet Terraforming Mars. Jeg skal lige sige, at denne anmeldelse forudsætter at du kender grundspillet Terraforming Mars, for ellers giver det nok ikke meget mening.

Jeg skal også for en god ordens skyld sige at udvidelsen IKKE er oversat og kun findes på engelsk.

Så vi skal til Venus, eller det skal vi så ikke helt....

Vi skal forberede os på at tage til Venus. Med i pakken er der hen helt ny spilleplade. Denne afløser ikke den oprindelige, men supplere den, med flere nye spil elementer.

Der er nu en ny skala, på linje med ilt, temperatur osv. som vi kender fra grundspillet.

Der er også en ny milesten og en ny præmie. En ny form for resurse bliver også introduceret under navnet ”floaters”.

Der er 49 nye projekt-kort med i æsken. Og meget naturligt er disse meget orienteret imod de nye faktorer der er kommet i spil med denne udvidelse. Og det er jo meget naturligt, da disse nye faktorer jo ikke rigtigt bliver understøttet af kortene fra det oprindelige spil.

Der er også fem nye firma-kort, men det er det mindste af det hele og er lidt ligegyldigt.

Venus Next er en fin udvidelse til et fremragende spil. Det giver noget variation og nogle nye muligheder. Jeg syntes egentligt, at grundspillet er så stort, at det ikke rigtigt gentager sig selv.

Men skulle man have spillet det for meget og syntes at man gerne vil have lidt mere variation i spillet, er Venus Next en glimrende måde at få lidt nyt liv ind i spillet.

Om Terraforming Mars: Colonies

Når nu vi har koloniseret Mars, men det er ikke nok, så der er kommet en hel del mindre kolonier oven i hatten.

Jeg skal lige sige at denne anmeldelse forudsætter at du kender grundspillet Terraforming Mars, for ellers giver det nok ikke meget mening.

Jeg skal også for en god ordens skyld sige at udvidelsen IKKE er oversat og kun findes på engelsk.

Udvidelserne til Terraforming Mars, er ikke helt uafhængige.

F.eks. indeholder denne udvidelse elementer der understøtter den nye resurse, der kaldes ”floaters” og som blev introduceret i udvidelsen Venus Next.

Det vil sige at man ikke får det fulde udbytte af denne udvidelse, hvis ikke man har udvidelsen Venus Next.

I udvidelsen er der en række af disse kolonier, udformet som forskellige måner. På hver af disse måner kan man lave bosættelser. Disse bosættelser, giver naturligvis nogle forskellige gevinster i form af f.eks. plante produktion, penge osv.

Når spilleren har tur kan han/hun sende et skib ud til kolonien og handle med dem.

En koloni med f.eks. planter, opbygger sit lager fra tur til tur. Og når man så har sendt sit rumskib ud for at besøge kolonien, bliver lageret tømt.

Det vil sige at det kan betale sig at vente lidt og lade lageret blive rimelig stort, før end man tømmer det (det er jo naturligvis ikke gratis at sende rumskibe afsted).

På den anden side, risikere man jo også, at en af konkurrenterne, tømmer lagret lige for næsen af en. Man har ikke alle kolonierne med i spillet, hver gang.

De bliver trykket tilfældigt i starten af spillet. Og da de har ret meget produktion af den resurse de nu engang giver, kan de påvirke spillet ret meget.

Der er også nogle nye virksomheds-kort med i æsken. Og det er jo altid med til at give lidt variation til spillet, men det er ikke noget jeg personligt går så meget op i.

Du finder også 49 nye projekt-kort, der går ind sammen med grundspillets andre projekt-kort, helt uden problemer.

Om Terraforming Mars: Hellas & Elysium

Dette er den mindste af de udvidelser der er kommet til Terraforming Mars, indtil videre. Jeg formoder selvfølgelig, at du nu kender til grundspillet Terraforming Mars, som jeg tidligere har anmeldt her på bloggen.

Jeg skal også for en god ordens skyld sige, at udvidelsen IKKE er oversat og kun findes på engelsk.

I bund og grund er denne udvidelse en ny spilleplade og nye regler.

Spillepladen ligner den oprindelige. Der er dog lidt nye milesten og præmier. Der er to kort (et på hver side af spillepladen) man kan vælge imellem.

Spillepladen skal ligne den anden side af planeten Mars og ser derfor noget anderledes ud. Det er helt nye områder af Mars, man har med at gøre. Derfor er der også nye bonusser og nye udfordringer.

Der er også nye milesten og nye præmier, som man skal spille på helt nye måder, for at opnå dem.

Det er let at skifte spillepladen ud og det går gnidningsfrit sammen med alle de andre udvidelser.

Det vil sige at man f.eks. kan trække lod om hvilken spilleplade man skal bruge, før hvert spil. På den måde får man endnu mere ud af et spil, der i forvejen er super varieret.

Dette er måske ikke den mest markante udvidelse, men den giver nyt liv og variation til spillet.

Så hvis du er faldet for Terraforming Mars, er dette en udvidelse du også bør have i samlingen...

- Jesper Koplev

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilFryxgames

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen