Catan: Mod stjernerne spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!

Alder: Anbefales fra 15 år | Spillere: For 3 - 4 spillere | Spilletid: Ca. 60 - 90 min | Mærke: Spilbræt | Antal: 1 spil i æske.

"Hvis du kan lide Catan er Catan Mod Stjernerne en oplagt udvidelse til din spilsamling, men hvis du slet ikke bryder dig om det, så er Mod Stjernerne nok ikke forskelligt nok fra det originale, til at det vil omvende dig – men jeg synes stadig, at det er et forsøg værd. Hvis du slet ikke kender Catan, er det bare om at komme i gang, for det er virkelig en klassiker, og selvom det efterhånden har nogle år på bagen, er det stadig et udmærket spil. Om du starter med det almindelige eller Mod Stjernerne er nok mest an på temperament og om du kender nogen, der har det (og hvor vant du er til at spille brætspil, da der sker lidt mere i Mod Stjernerne), men efter min mening er Catan Mod Stjernerne det bedre spil"

En spilanmeldelse af Catan: Mod stjernerne 

Catan (eller Settlers of Catan som det hed førhen) er muligvis et af verdens mest kendte og solgte spil. Det blev første gang udgivet i 1995, og er siden oversat til over 40 sprog og solgt i over 40 millioner eksemplarer, så det må siges at have succes! Det har derfor selvfølgelig fået adskillige udvidelser og stand-alone versioner, og en af de sidstnævnte er Catan Mod Stjernerne. Det blev udgivet første gang i 1999, men i 2019 kom det i en ny og opdateret version, og det er denne jeg har fået fingrene i.

Catan Mod Stjernerne bygger på mekanikkerne fra det originale Catan, men der er masser af forskelle og nye ting, så det er sit eget spil. Men er det så bedre, eller er det bare et forsøg på at vride noget mere ud af et stort navn? Lad os se på hvad Catan Mod Stjernerne er for en størrelse.

Og hvis du ikke kender Catan i forvejen så frygt ikke, jeg prøver at forklare, hvad det går ud på, ud fra at man ikke behøver at kende det originale Catan.

Indholdet af æsken 

Æsken er en af de større, så den fylder lidt i spilreolen. Hele 12 cm tyk er de 37 * 30 cm, hvor det almindelige Catan, der er en ret standard størrelse spilæske, kun er ca. 7 cm tyk og måler 30 x 30 cm.

Pladsen bliver dog brugt fint, da der er en del komponenter og en fin plasticindsats, så det hele ligger godt. Det mest iøjnefaldende når man får pakket det ud, er 4 store plasticrumskibe. Jeps. Ikke små figurer til at flytte rundt med på spillepladen, men 4 stk. 16 cm høje rumskibe!

Derudover er der en bunke små kort med forskellige ressourcer, store kort med rumbegivenheder, forskellige papbrikker og selvfølgelig spillerbrikker og spilleplade. Der er også nogle plasticdimser, man kan opgradere sit rumskib med samt en kortholder og en sorteringsæske i plastic, som man kan lægge ressourcer og opgraderingsdimser i under spillet.

Alting virker til at være fin kvalitet, og der er pladser til tingene i plasticindsatsen, så alt ligger trygt og godt. Desværre kan ressourcekort og opgraderingsdimser ikke ligge i deres plasticæsker under opbevaring og transport uden at falde ud, men vi putter smådelene i lynlåsposer og lægger posen i plasticæsken, og kortene er der en plads til i den store æske. Det kunne ellers have været fint, hvis de bare kunne blive liggende i kortholderen f.eks. med et låg.

Da det er en dansk/svensk version, er der danske og svenske versioner af alle kort med tekst på, så man behøver ikke at åbne pakkerne med de svenske kort.

Spillereglerne 

Reglerne er ganske fine, men jeg har ladet mig fortælle at de kan virke lidt forvirrende, hvis man ikke kender Catan i forvejen. Det er synd, for reglerne er slet ikke så komplicerede, men det kan regelhæftet måske godt få dem til at se ud som. Det er lidt svært for mig at vurdere, da jeg jo kender Catan i forvejen, men det er hvad jeg har fået at vide af andre.

Til gengæld er der, ligesom i det almindelige Catan, en ”almanak” man kan slå op i, hvis man er i tvivl om noget undervejs, hvor de fleste ting i spillet står i alfabetisk orden. Det er perfekt til de første spil, hvor man godt kan blive i tvivl om nogle ting undervejs, og det er perfekt til, hvis det er længe siden, man har spillet sidst, så man lige skal slå nogle enkelte ting op. Her er tingene nemme at finde, når man ved hvad man leder efter.

Hvis man ikke er så god til at læse lange regler, har YouTube kanalen Watch It Played lavet en rigtig god video, der forklarer, hvordan man spiller. Den er lidt lang (ca. 30 minutter), men han går også i detaljer med alt! Hvis man har spillet det almindelige Catan før, kan man sagtens springe over dele af den, da en del af mekanikkerne går igen.

Opsætning af spillet

Inden man kan spille, skal man lige have samlet spillepladen, der kan varieres fra spil til spil. Den består af 6 store puslespilsbrikker, som skal ligge på samme måde hver gang, men så er der huller til at lægge planetsystemer i, så de kan være fordelt forskelligt fra gang til gang. I spillereglerne er der en opsætning, der anbefales til de første par spil, og så kan man begynde at variere derefter.

Planetsystemerne lægges ud, og der lægges talbrikker på planeterne – men med tallene nedad. Tallene bruges til at få ressourcer med, men til at starte med kan man altså ikke se dem, man skal ud og opdage planeterne først.

Ressourcekortene lægges i kortbakken så man kan se hvad de er, og der laves en blandet bunke med 8 af hver ressource, som blandes og lægges med billedsiden nedad i kortbakken.

Det er en rigtig fin lille detalje at bytteforholdet med banken står på kortæsken, især hvis man er vant til de 4:1 fra det almindelige Catan.

I den anden plasticbakke lægges skibsopgraderingerne samt de halve papmedaljer og begivenhedskortene. Kortene fra de venlige rumvæsener lægges så man kan nå dem, og hver spiller får et sæt spillerbrikker, og så er man ved at være klar.

Sådan spiller man Catan Mod Stjernerne 

Det første der skal gøres, er at få etableret startkolonierne. I den ene ende af spillepladen er der 4 planetsystemer med 3 planeter i hver (der er 3 planeter i alle planetsystemer), og her skal spillernes startkolonier fordeles. Hvis man spiller med begynderopsætningen fra regelhæftet, står der også hvor hver farve kolonier og rumstation skal placeres, men hvis man spiller med variabel opsætning, skiftes man til at vælge en plads, ligesom i det almindelige Catan.

Hver spiller starter med 2 rumkolonier og en rumstation samt et koloniskib, der er et rumskib, man kan flyve ud for at kolonisere planeterne længere ude i rummet med. På planeterne er der tal, og de bruges til at få ressourcer med. I starten af hver spillers tur kastes 2 terninger, og planeterne med det kastede tal på, giver så ressourcer til dem, der har kolonier eller rumstationer ved de pågældende planeter. Har man spillet det almindelige Catan, er dette en velkendt mekanik. Den aktive spiller får så 1 eller 2 gratis ressourcer, alt efter hvor mange point han/hun har.

Efter uddelingen af ressourcer, er det tid til at handle og bygge. Nu kan den aktive spiller handle ressourcer med de andre spillere eller med banken. Man kan altid bytte sine ressourcer med banken i forholdet 3:1, men hvis der nu er andre spillere, der har brug for det man har, kan det jo være at man kan lave en bedre handel – men med det lille minus, at man jo så nok også hjælper modspilleren. Ressourcerne bruges til at bygge rumskibe, til at opgradere sine kolonier til rumstationer eller til at opgradere sine rumskibe, og det er en god ide at få brugt nogle ressourcer i hver tur, for hvis man har flere end 7 kort på hånden, skal man aflevere halvdelen til banken, hvis der er nogen, der slår 7 med terningerne.

Når man er færdig med at handle og bygge, er det tid til at flytte sine rumskibe. Nu skal vi have fat i det store rumskib – moderskibet! Inde i det er der nemlig forskellige farver plastickugler, og når man skal flyve, ryster man moderskibet og ser hvilke farver kugler, der falder ned i bunden, og de afgør hvor mange felter man må flytte. Hvis man har opgraderet sit rumskib med ekstra motorer, lægges de til resultatet.

Her er ”slået” gul og blå kugle, hvilket giver en hastighed på 3, altså må der rykkes 3 felter med hvert rumskib (plus evt. motoropgraderinger)

Rumbegivenheder og venlige racer

Hvis den ene af kuglerne er sort, sker der en rumbegivenhed. Ved rumbegivenheder får den aktive spiller præsenteret en situation, og skal så vælge mellem forskellige muligheder, som hver har forskellige konsekvenser. Det kan f.eks. være at man møder en handelsmand, som beder om ressourcer – hvor mange vil man give ham? Og hvordan reagerer han så på det? Man kan også møde rumpirater, som kræver at man kæmper med risiko for at tabe ressourcer, rumskibsopgraderinger eller muligheden for at flytte sine rumskibe – tager man kampen op eller flygter man?

Det kan være svært at vælge hvad man vil gøre ved rumbegivenhederne, da der er flere enslydende situationer, men med forskellige konsekvenser.

Når en evt. begivenhed er udført, må man så flytte med sine rumskibe. Der findes to slags rumskibe – koloniskibe og handelsskibe. Koloniskibene giver mulighed for at sætte flere kolonier på nye planeter, der jo så giver større chance for at få ressourcer ved terningeslagene. Kolonier giver også et point pr. koloni. Handelsskibene kan man flyve ud til en af 4 forskellige forposter, der er drevet af venlige rumracer, og her kan man sætte en handelsstation. Hver handelsstation giver nogle forskellige permanente fordele – det kan være ekstra ressourcer ved terningeslagene, bedre bytteforhold med banken, rumskibsopgraderinger og andre sjove ting. Den, der har flest handelsstationer på hver forpost, får en venskabsmarkør fra den pågældende race, hvilket giver 2 point. De kan dog mistes, hvis en anden laver flere handelsstationer på den pågældende forpost. Der er derfor stor værdi i at komme først til en forpost, fordi man så får venskabsmarkøren, og en anden spiller skal op og have 2 handelsstationer på den forpost, for at tage de 2 point fra en.

Spillet slutter, når en spiller når op på 15 point.

Vores mening om Catan - Mod stjernerne 

Vi har spillet det almindelige Catan en del gange med forskellige venner, så jeg kan selvfølgelig ikke undgå at sammenligne dem. Jeg håber at det stadig giver lidt mening for dem, som ikke har prøvet det almindelige Catan.

Jeg synes at det almindelige Catan er et okay spil, men det har nogle ting, jeg er lidt træt af. Næsten alle disse ting er forbedret i Catan Mod Stjernerne!

  • Fordi der ikke er veje, kan man ikke blive spærret inde. At blive spærret inde er nok det, jeg hader mest ved Catan. Hvis man er uheldig med terningeslagene i starten af spillet, så man ikke får ressourcer, kan man ikke bygge veje, og derfor risikerer man at blive lukket inde af de andre spillere. I Catan Mod Stjernerne er der ikke veje, man kan flytte sine rumskibe frit rundt i rummet.
  • Indtil man når 10 point, får man ”fattighjælp” som vi kalder det. Gratis ressourcekort når man selv har tur, hvilket giver en chance for at bygge noget, selvom man er uheldig med terningerne.
  • Handlen med banken er i forholdet 3:1 i stedet for 4:1, som det er i det almindelige Catan. Det er ikke nemt at nå op på 4 ens ressourcer, så hvis de andre spillere ikke vil handle med en, er man screwed, og det er ikke lige så slemt her i Mod Stjernerne.
  • Det er nemmere at få brugt af sine ressourcer. I almindeligt Catan synes jeg at man relativt ofte kommer til at sidde med mere end 7 ressourcekort og bede til at der ikke bliver slået 7, fordi man ikke lige har de kombinationer af ressourcer, der skal bruges til de forskellige ting. I Catan Mod Stjernerne kan man købe forskellige opgraderinger til sine rumskibe for 2 ens ressourcer, så hvis man ikke har nok til et nyt rumskib eller en rumstation, og man ikke har lyst til at tage chancen med for mange kort, kan man købe nogle opgraderinger.

Derudover er der flere ting, der lige giver lidt ekstra i forhold til det almindelige Catan:

  • Begivenhederne er cool! De er uforudsigelige, fordi der er flere, der er enslydende, men med forskellige konsekvenser så man ikke kan lære dem udenad, uanset hvor meget man spiller det.
  • Handelsstationerne virker rigtigt godt. En af racerne giver bedre bytteforhold med banken, hvilket er ligesom at have en havn i almindeligt Catan, men man kan også gå efter andre fordele. De 2 point man får for at have flest handelsstationer hos hver race, gør det ud for største riddermagt og længste vej i Catan – nu er der bare 4 muligheder for ekstra point fordi der er 4 racer.
  • Der er flere måder at få point på. Nogle af rumbegivenhederne kan give ”halve medaljer”, og 2 halve medaljer giver et point. Halve medaljer kan dog også mistes ved begivenheder!
  • Moderskibet er en fed gimmick. Ja, det bliver brugt til at ryste, når man skal rykke og til at holde styr på opgraderinger, men det kunne sagtens have været gjort anderledes – men det er fedt!

Alt i alt er jeg ret hurtigt blevet glad for Catan Mod Stjernerne. Jeg spiller gerne Catan, og vi har det da også inklusiv 3 udvidelser, men det har også nogle småfejl, hvor den største er, at hvis man ikke får ressourcer i starten, så man kan bygge ud, kan man blive lukket inde, og så kan man sidde og lave ingenting resten af spillet. Det har jeg ikke oplevet i Catan Mod Stjernerne, og alle de spil vi har spillet indtil videre, har været rimeligt tætte.

Det er klart nemmest at lære, hvis man kender Catan i forvejen, da man så kender til måden af få ressourcer på, kender bygge/byttefasen osv., men man kan også sagtens lære det, selvom man ikke kender Catan. Dog vil jeg anbefale at hvis man ikke kender Catan, så er det en god ide at se videoen fra Watch It Played eller lære det af nogen, som kender spillet (eller i hvert fald det almindelige Catan), da der er lidt mere at holde styr på end i det almindelige Catan.

Hvis du kan lide Catan er Catan Mod Stjernerne en oplagt udvidelse til din spilsamling, men hvis du slet ikke bryder dig om det, så er Mod Stjernerne nok ikke forskelligt nok fra det originale, til at det vil omvende dig – men jeg synes stadig, at det er et forsøg værd. Hvis du slet ikke kender Catan, er det bare om at komme i gang, for det er virkelig en klassiker, og selvom det efterhånden har nogle år på bagen, er det stadig et udmærket spil. Om du starter med det almindelige eller Mod Stjernerne er nok mest an på temperament og om du kender nogen, der har det (og hvor vant du er til at spille brætspil, da der sker lidt mere i Mod Stjernerne), men efter min mening er Catan Mod Stjernerne det bedre spil.

- Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af Catan (aka Settlers)

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Søfarere

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Handelsmænd & Barbarer

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Eventyrer & Pirater

Læs også anmeldelsen af spil-udvidelsen Catan: Byer & Riddere

Læs også spilanmeldelsen af Catan Duellen

Læs også spilanmeldelsen af Catan Junior

Læs også spilanmeldelsen af Catan: Mod Stjernerne - År 2700

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen