Alder: Anbefales fra 6 år | Distributør: Asmodee Nordics | Producent: Space Cow | Spillere: For 1-4 spillere | Spilletid: Cirka 20 min | Priser: Vinder af Guldbrikken Juryens Specialpris 2022.
"Måden man kommer igennem historien på ved at kombinere symboler, er helt perfekt til børn, da der ingen tekst er i spillet bortset fra indledningen af hver historie, og den er ikke engang rigtigt nødvendig for at spille det. Spillet kan altså spilles uden voksenhjælp, selv af børn der ikke kan læse endnu..."
En spilanmeldelse af Unlock! Kids
”Escape Room”-agtigt spil for børn
Escape-room spil er blevet vældigt populære, og et af de mest populære er nok Unlock serien, fordi man ikke ødelægger komponenter, som man eksempelvis gør i nogle andre,som f.eks. EXIT serien.
Hvis du ikke kender fænomenet escape room spil, og synes at det ovenstående er sort snak, så kan jeg kort forklare, at det man kalder ”escape room spil”, er spil, der emulerer lidt et såkaldt escape room, hvor man bliver låst inde, og skal løse en række gåder for at slippe ud.
Når man omsætter det til spil, behøver man ikke fysisk at være låst inde, så det kan være mordgåder, skattejagter og alt muligt andet, men fælles for dem er, at man vinder ved at løse en række gåder.
Unlock, som der vist findes omkring 10 forskellige af, og hvor du kan læse en anmeldelse af den første, der blev oversat til dansk her, er nu kommet med en børneversion, som de kalder Unlock! Kids – Detektivhistorier.
Jeg har ikke set mange escape room spil til børn, og de få jeg har set, har været lidt mere ”skattejagt-agtige” som f.eks. Dr. Moon & Mr. Matrix spillene, men Unlock Kids forsøger mere at efterligne de almindelige Unlock-spil, bare i børnehøjde.
Spillet er angivet til at være fra 6 år, men i mangel af en 6-årig har jeg udsat min 8-årige datter for Unlock! Kids, så herunder vil jeg skrive lidt om hvordan man spiller Unlock! Kids, og hvad min datter Marie så synes om det.
Indholdet af æsken
I æsken finder man:
- 1 guide til at lære spillet bestående af 11 kort
- 6 detektivhistorier på i alt 150 kort og 6 startgenstande samt nogle papkomponenter
- Regelbog og et hæfte med hints og løsninger
Komponenterne er rigtig fine – kortene er dejligt store og god kvalitet, og papdelene er i kraftigt pap, der kan tåle at blive spillet med af et barn. Regelbogen er fint skrevet, og så er der et hæfte med hints, til hvis man skulle gå i stå i en gåde.
Det er godt tænkt, for i det originale Unlock bruger man en app på tablet eller telefon, hvor man også kan få hints, hvis man sidder fast, men Unlock! Kids bruger ikke en app, så der bruger man hint-hæftet i stedet.
Sådan spiller man Unlock! Kids
Som nævnt adskiller Unlock! Kids sig fra det almindelige Unlock ved ikke at bruge en app, men i stedet foregår alt ved hjælp af de fysiske komponenter. Jeg vil prøve at undgå at lave for mange referencer til og sammenligninger med det originale Unlock, da det jo ikke vil give så meget mening, hvis du ikke kender det, men det kan godt være, at jeg kommer til at nævne det en gang imellem.
Når man skal spille første gang, starter man med guide-eventyret. Det er en lille historie på 11 kort, hvor de ”rigtige” historier har omkring 50 kort hver. I guiden får man forklaret spillets mekanismer stille og roligt, så det er super let at komme i gang med.
Det første man gør, er at finde alle komponenterne til den historie, man vil spille. Der er et sæt kort og nogle papkomponenter til hver historie, som alle har et nummer på bagsiden. Man kan med fordel dele kortene op i mindre bunker, så det er hurtigere at finde dem, man skal bruge undervejs.
Så finder man startkomponenten til den historie, man gerne vil spille – i guiden er det kort nr. 1, men i de andre er der en specifik startkomponent til hver historie, som ikke er et kort.
På startkomponenten sættes scenen, og så vil der være nogle tal, som betyder at man må se de kort/papbrikker med de pågældende numre, så dem tager man fra bunkerne, og vender med billedsiden op foran sig.
Somme tider får man, i stedet for tal, nogle halve symboler, som betyder at der er noget, der kan bruges. Halve symboler på kort kan kombineres med halve symboler på papbrikker, så man danner et helt symbol, som så kan findes på en oversigt, der fortæller hvilket kort/papbrik man så må tage. Det kan f.eks. være at man har en papbrik med en nøgle og et kort med en dør, og så kan man ”låse døren op” ved at kombinere de to.
Her vises at man må tage brik nr. 6, som er en nøgle. Nøglen kan så kombineres med et af de halve symboler på kortene – hvad kan man mon bruge nøglen til?
Vi prøver nøglen i hængelåsen, og får et symbol, hvor symboloversigten siger at vi må tage kort nr. 9.
Hvis man prøver noget, der er forkert, kan nogle af de symboler, man kombinerer sig frem til, føre til fejlkort eller ligefrem strafkort, der fratager en stjerne. Man skal derfor ikke bare prøve sig blindt frem, men tænke over, hvad der giver mening at kombinere.
Undervejs i hver historie, vil der også være nogle skjulte tal, som man kan tjene stjerner ved at finde – kan du finde det skjulte tal på billedet ovenfor? De skjulte tal er ikke nødvendige for at fortsætte i historien, de giver kun stjerner, og så kan man jo se om man kan finde dem alle.
Sådan fortsætter spillet egentlig, indtil man når målet. Opgaverne bliver selvfølgelig sværere end i guiden, og der er i alt 6 historier i spillet i stigende sværhedsgrad. I slutningen af hver historie, står der hvor mange stjerner, man kunne finde, og det er så ens score, og så kan man jo også tage tid, hvis man synes, og se hvor hurtigt man kan gøre det.
Vores mening om Unlock! Kids
Jeg har som sagt udsat min datter Marie på 8 for spillet, og hun var vild med det! Det eneste minus var faktisk, at hun ikke kunne spille det mere, efter at have spillet de 6 historier, da man jo i sagens natur kun kan spille hver historie én gang, og så kender man jo løsningen.
Da jeg er så meget nørd, at jeg noterer i en app hver gang, jeg spiller et spil, for at kunne lave statistikker og f.eks. se hvor lang tid vi er om at spille forskellige spil, kan jeg se, at hun brugte mellem 19 og 43 minutter på hver af de 6 historier. Alt i alt brugte hun tre en halv time på at gennemføre alle historierne inklusive guiden.
Det virker måske ikke som så meget, når det nu ikke kan spilles igen efter den tid, men det var tre en halv time, hvor hun hyggede sig og var max koncentreret om noget andet end sin tablet, og det er ret imponerende. Samtidig skal man jo huske, at man ikke ødelægger nogle komponenter, som man gør i nogle escape room spil, så det kan f.eks. spilles af mindre søskende senere eller sælges/gives videre, når man har spillet det igennem.
Apropos mindre søskende har jeg også forsøgt at introducere det til Maries lillesøster på 5, og det kunne faktisk godt gå med noget hjælp. Jeg syntes dog, at det ville være ærgerligt at lave det med for meget hjælp, så jeg vil hellere gemme det lidt, til hun kan lave dem alene, og få den samme gode oplevelse som Marie.
Unlock Kids var nomineret til Guldbrikken 2022 (som vel er den største af de danske spilpriser) i Børnespil kategorien, hvor det desværre ikke vandt, men til gengæld vandt det Juryens Specialpris.
Måden man kommer igennem historien på ved at kombinere symboler, er helt perfekt til børn, da der ingen tekst er i spillet bortset fra indledningen af hver historie, og den er ikke engang rigtigt nødvendig for at spille det.
Spillet kan altså spilles uden voksenhjælp, selv af børn der ikke kan læse endnu. Hvis man sidder fast, skal man dog bruge en voksen til at læse i hint-bogen, men der vil man alligevel skulle bruge en anden til at læse, da man ellers for nemt ville kunne komme til at se andre hints, end lige det man skal bruge.
I det almindelige Unlock (og mange andre escape room spil) er den tid man bruger en stor del af ens score til sidst, men jeg syntes ikke at jeg ville presse Marie med tid. Når det nu kun kunne spilles én gang, skulle hun have lov bare at spille igennem historierne, og se om hun kunne finde alle stjernerne. Det tror jeg var fornuftigt nok, for hun hyggede sig virkeligt med det, og jeg tror bare at hun ville stresse, hvis jeg sagde, at hun skulle gøre det så hurtigt, hun kunne.
Marie var helt vild med spillet, og da vi havde spillet de to første historier første gang vi havde det fremme, måtte jeg overtale hende til at gemme resten lidt – det blev til en hel dag, før hun lavede de næste to, og igen måtte jeg få hende til at gemme de sidste, bare for at trække fornøjelsen lidt ud.
Unlock! Kids må derfor siges at være en kæmpe succes hos hende, og det eneste kritikpunkt er, at der ”kun” er 6 historier at spille igennem – men til sammenligning er der 3 historier i hver æske i voksenudgaven, der dog tager lidt længere at spille igennem.
Unlock! Kids spillet får vores allervarmeste anbefaling, for Marie har ikke været så vild med et spil siden Zombie Kidz Evolution, som også var en kæmpe succes herhjemme.
Det eneste jeg lige vil sige, som hverken er positivt eller negativt men egentlig bare en betragtning, er at æsken siger 1-4 spillere, men jeg tror at det fungerer bedst med 1 eller 2 børn. Ved 4 tror jeg ikke, at der sker nok til, at alle kan være ordentligt med, men vi har jo kun prøvet det, hvor det var Marie og mig, og hvor jeg egentlig bare så på, og måske gav hende et lille hint til, hvor hun skulle kigge, hvis der var noget, hun ikke lige kunne finde.
- Kim Larsen
Læs også spilanmeldelsen af Zombie Kidz Evolution
Læs også spilanmeldelsen af EXIT 7: Den Gådefulde Villa
Læs også spilanmeldelsen af Ghost Castle