Alder: Anbefales fra 8 år | Distributør: Spilbræt | Producent: Blue Orange Games | Regelsprog: DK / NO / SE / FI | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Spilletid: Ca. 15 minutter | Priser: Nomineret til Guldbrikken for Årets Familiespil 2022
"Kingdomino Origins er et rigtig fint spil at spille på tværs af aldersgrupper. De tre spiltyper giver samtidig tre forskellige sværhedsgrader, og dermed er det nemt at finde noget, hvor alle kan være med. Spillet varer også lidt længere, hvis I vælger en af de mere komplekse spiltyper, men det tager alligevel højst 30 minutter at spille færdigt..."
En spilanmeldelse af Kingdomino Origins
Et af tidens mest udbredte spil har fået en efterfølger, der både giver en spændende spiloplevelse for nye og rutinerede spillere.
Kingdomino er en moderne klassiker inden for brætspil. Det udkom i 2016 og er at finde i alle butikker, der sælger brætspil. Det er blevet populært, fordi det er enkelt at gå til og underholdende for både børn og voksne.
Nu er det kommet i en ny version, der giver spillet mere dybde - nemlig Kingdomino Origins. Det er både et godt sted at starte for ny spillere, samtidig med at det giver nye udfordringer for dem, der allerede nyder det originale spil.
Tilbage til fortiden
I Kingdomino Origins er borge og møller skiftet ud med huler og vulkaner. Tidsperioden er nemlig flyttet fra middelalderen helt tilbage til menneskehedens rødder, hvor det gjaldt om at overleve og skabe de bedste vilkår for sin stamme.
Og det er netop det, der er din opgave i Kingdomino Origins. Du skal opbygge det mest attraktive område, som din stamme kan leve i. Det kræver både ild og adgang til gode jagtområder.
Ligesom i Kingdomino bygger du dit land op brik for brik. Hver runde starter med, at man lægger en brik ud på bordet for hver spiller. Så hvis I er fire spillere, lægger I fire brikker ned. Brikkerne skal ligge i rækkefølge efter numrene på bagsiden. De højeste tal står på de bedste brikker.
I placerer jeres spillefigurer tilfældigt på brikkerne i første omgang. Hver runde bliver spillet i en ny rækkefølge. Det er altid spilleren på den brik, der har den laveste værdi, der starter. Hun placerer sin brik og vælger derefter, hvilken brik hun vil lægge i næste tur.
Det lyder måske lidt indviklet, men det er nemt at forstå for store og små, når man kommer i gang. Det vigtigste er, at man hele tiden skal afveje, om man helst vil have en god brik nu eller hellere vil være førstevælger i næste runde.
Byg dit eget landskab
De fleste brikker har to forskellige typer landskab på. Når du lægger en brik, skal landskabet altid passe med mindst et af de felter, den ligger op ad. Det er altid en fordel at bygge store områder med samme type landskab, fordi det kan hjælpe til at få flere point til slut.
Pointene bliver nemlig regnet ud ved at gange antallet af felter i et landskab med antallet af ildikoner. Så hvis du for eksempel har et skovlandskab på fem felter med to ildikoner giver det 10 point.
Hvis man ikke kan få ild, er selv de største landområder ikke meget værd, når man er huleboer. Med andre ord, skal der være flammer på et landområde, for at du kan få point for det. Nogle brikker er der allerede ild på, når du lægger dem. Men der er også andre måder at få ild på – nemlig vulkaner.
Det er måske ikke helt historisk korrekt, at huleboerne fik ild fra vulkaner, men lad nu det ligge. I hvert fald foregår det sådan i spillet, at når du lægger en brik med en vulkan på, kan du samtidig sprede ild ud til brikkerne omkring. Og det er faktisk en god ting for huleboerne. Du kan nemlig bestemme, hvor ilden lander, og det gør som sagt det landområde mere værd.
Netop den detalje gør, at du har mere magt over, hvordan dit spil forløber. Hvis du har et stort område uden ild, kan du vælge at lægge ilden der. Det er en vigtig forskel i forhold til reglerne, du måske kender fra det originale Kingdomino. Det betyder nemlig, at din succes afhænger lidt mere af din strategi end af held.
To udvidelser med i pakken
Det er slet ikke slut med nyheder endnu. Kingdomino Origins indeholder nemlig hele to ekstra spiltyper, som du kan kaste dig over, når du har lært grundreglerne.
Den første hedder totem. Her bruger i de små træmarkører, der er med i æsken. De viser svampe, mammutter, fisk eller flintesten. Hver gang I lægger brikkerne frem på række, lægger I også træmarkører ovenpå. På vandfelter skal der ligge fisk, på skovfelter ligger der svampe og så videre.
Det gælder om at have flest af en bestemt slags ressourcer. Hvis du for eksempel har flest svampe, får du en totembrik, der giver point til sidst i spillet. Men hvis en anden spiller overhaler dig, overtager han totembrikken.
De forskellige ressourcer forsvinder, hvis der kommer ild på et felt. Så hvis du vælger at en vulkan skal udspy ild på et bestemt felt, mister du samtidig den ressource. Igen er det spørgsmål om balance.
Styrk din stamme
Den tredje og sidste spiltype hedder Stamme. Her placerer I også ressourcer på brikkerne, men denne gang kan I bruge ressourcerne til at rekruttere huleboere.
En huleboer koster to ressourcer. Du placerer huleboeren på en brik i dit område. Til sidst i spillet giver din huleboer point for hver relevant ressource der ligger rundt om huleboeren.
Der er 14 huleboere som giver forskellige bonusser. Jægeren giver ekstra point for hver mammut på et felt omkring ham, fiskerpigen giver point for alle fisk og så videre.
Spiltypen stamme giver et ekstra lag af kompleksitet. Her kan yngre børn nok ikke længere være helt med, men til gengæld er det spændende, hvis du kan lide spil, der kræver omtanke. Man skal i hvert fald tænke sig godt om for at finde ud af, om det kan betale sig at hverve en huleboer eller ej.
God afveksling
Kingdomino Origins er et rigtig fint spil at spille på tværs af aldersgrupper. De tre spiltyper giver samtidig tre forskellige sværhedsgrader, og dermed er det nemt at finde noget, hvor alle kan være med.
Spillet varer også lidt længere, hvis I vælger en af de mere komplekse spiltyper, men det tager alligevel højst 30 minutter at spille færdigt.
Vi har allerede spillet det en hel del gange med familie og venner helt fra 7 til 75 år.
God spillelyst!
- Søren Vinggaard Hellerung
Læs også spilanmeldelsen af Kingdomino
Læs også spilanmeldelsen af Kingdomino: Age Of Giants
Læs også spilanmeldelsen af Kingdomino: Duel
Læs også spilanmeldelsen af Copenhagen
Læs også spilanmeldelsen af Quoridor