Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!
Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 20 min. | Spillere: For præcis 2 deltagere | Mærke: Spilbræt.
"Jeg ser det faktisk ikke så meget som en 2-spiller implementering af Kingdomino, men mere som en rejseudgave, for det oprindelige Kingdomino fungerer allerede fremragende til 2 spillere. Derfor kommer Kingdomino Duel måske heller ikke så ofte på bordet herhjemme, der har nok vi for mange spil, der kan lidt mere, men det vil helt sikkert komme med på diverse ferier..."
En spilanmeldelse af Kingdomino Duel
Kingdomino (og efterfølgeren Queendomino), hvor man skal trække dominobrikker med landskab på, og bygge sit kongerige, så det giver flest mulige point, er blevet ret populært. Det er nemt nok at lære, til at alle kan være med, men det bliver ikke kedeligt eller for nemt, så selv garvede brætspillere nyder at spille dem. Kingdomino har en lillebror, og det er den jeg har fået lov at kigge på – Kingdomino Duel, som er et spil for præcis 2 spillere – hverken mere eller mindre.
I Kingdomino Duel trækker man ikke dominobrikker af pap, men slår med terninger, og lægger dem sammen, så de danner imaginære dominobrikker, som man så tegner ind på en blok, men grundideen er hentet fra Kingdomino brikspillet. Men er det værd at købe, eller skal man holde sig til originalen? Lad os se lidt på Kingdomino Duel.
Indhold af æsken
I æsken finder man:
- 2 blyanter
- 1 blok med 2 forskellige slags ark.
- 4 terninger med forskellige ikoner på.
- Spilleregler på de 4 nordiske sprog samt engelsk
Dejlig lille æske, der ikke er større end nødvendig, og med magnetlukning på siden. Jeg forstår dog ikke hvorfor det skal være så korte blyanter – æsken er lang nok til alm. længde blyanter, og når de medfølgende er slidt ned og man skal have nye i æsken, skal man knække dem midt over, for at de kan passe i undersænkningen… Det virker lidt fjollet. Man kan dog bare tage den lille plasticindsats ud, og lægge terninger og blyanter løst ned i æsken, så er det problem løst. Terningerne er lidt større end almindelige terninger, hvilket er rart til dette spil.
Opsætning af spillet
Kingdomino er yderst hurtigt at stille op:
Giv hver spiller et ark af kortblokken og en blyant, og læg et ark fra trolddomsbog-blokken samt terningerne mellem spillerne – og så er man klar.
Der bruges altså 2 kort og 1 trolddomsbog i hvert spil, så der er til 66 spil på den medfølgende blok.
Sådan spiller man Kingdomino Duel
I Kingdomino Duel skal man lave dominobrikker af sine terninger, og forsøge at danne så store ens områder på sit kort, som man kan. Lyder det lidt mærkeligt? Det er det vel egentlig også, men heldigvis er det ikke særligt kompliceret.
Hver spiller har et ark papir med en masse tomme skjolde og et slot i midten. Ideen er at man skal tegne de terninger, der slås, ind på blokken, og forsøge at danne så store områder man kan med hvert symbol.
En runde i Kingdomino Duel forløber således:
- Den spiller, der skal slå med terningerne, er spiller A, og den anden er Spiller B.
- Spiller A slår med terningerne, og vælger 1 af dem. Spiller B vælger derefter 2 terninger, og spiller A får så den sidste terning – den såkaldte ”ABBA draft”.
Hver spillers to terninger sættes sammen til en ”dominobrik”, som så skal tegnes ind på spillerens kort. De to ikoner skal altså være ved siden af hinanden. Et spørgsmålstegn er en joker, hvor man selv vælger hvilket våbenskjold man vil tegne. Der er så nogle regler for, hvordan man må placere sin dominobrik:
- Et af ikonerne på dominobrikken må sættes ved siden af slottet (uanset våbenskjold) OG/ELLER
- Mindst et af ikonerne på dominobrikken skal være ved siden af et felt med samme våbenskjold (altså et, der allerede er tegnet ind fra en tidligere runde).
Disse forbindelser skal være lodret eller vandret, ligesom dominobrikken heller ikke kan ligge på skrå.
Hvis man ikke kan følge en af de to regler, kan ens dominobrik ikke tegnes ind i den runde.
Jeg er endt med et sort skjold og et skjold med 2 prikker. Jeg har ingen sorte skjolde i forvejen, så jeg skal placere dobbeltprikken ved siden af en anden dobbeltprik, eller placere et af de to våbenskjolde på det sidste ledige felt, der støder op til slottet.
Krydserne er vigtige
Nogle af terningerne har krydser ved siden af våbenskjoldet. De har indvirkning på 2 måder:
- En terning med kryds(er) giver point til gruppen, den tegnes ind i.
- En terning uden krydser, giver et kryds i trolddomsbogen ud for det pågældende symbol.
Hvis man er den første til at udfylde en linje i trolddomsbogen, vinder man en specialevne, som kan bruges én gang i løbet af spillet, og så streges den over. Når man har vundet evnen, kan den gemmes, og bruges når man vil (med undtagelse af de to nederste). Specialevnerne er:
- Enkelt prik: Man må placere sin dominobrik uden at følge reglerne for placering.
- Enkelt streg: Man må skille de to terninger ad, og tegne dem forskellige steder (derudover skal reglerne for placering stadig holdes).
- Dobbelt prik: Man må vælge de to første terninger som spiller A i stedet for at vælge A-B-B-A.
- Dobbelt streg: Man må vende en af sine terninger som man har lyst.
- Sort skjold (lyn-evne – skal bruges med det samme): Man vælger et ikon, og når spillet slutter, får man 3 point for hvert område man har, med det ikon.
- 2/4 skjold (lyn-evne – skal bruges med det samme): Man må sætte et kryds i et valgfrit skjold på sit kort.
Når eventuelle krydser er sat i trolddomsbogen, er runden slut og terningerne gives til Spiller B, som så bliver Spiller A, og skal kaste terningerne i næste runde.
Spillet slutter når en af følgende to ting sker:
- En (eller begge) spiller(e) udfylder alle våbenskjold på sit kort (det er ikke sket for os endnu…)
- Ingen af spillerne kan placere sin dominobrik i en runde.
Herefter optælles point, og det er her krydserne er vigtige:
- Ens kort deles op i områder med ens våbenskjolde.
- Hvert territorie får point for antallet af våbenskjolde i området GANGET med antallet af krydser i området!
- Der kan være flere områder på kortet med samme våbenskjold – de optælles separat og lægges sammen.
- Et område uden krydser giver 0 point!
- Herefter lægges områdernes point sammen (og husk pointene for lyn-evnen der giver bonuspoint, hvis man har vundet den).
Én gang i løbet af spillet kan hver spiller sætte et kryds i en af skjoldene i den dominobrik, de tegner i den pågældende runde (altså ikke et skjold, der var på kortet i forvejen). Dette er ”slottets specialevne”, og er meget nyttig til at få ekstra point for en stor gruppe (eller få et kryds i en gruppe, som ingen krydser har).
Eksempler på scoring: Et godt område med enkelt prik på 12 skjolde og 4 krydser, giver en god start med 48 point. Resten af områderne giver også lidt, og en samlet score på 89, som er en fin score.
En ordentlig gruppe af 15 skjolde med dobbelt streg og tilmed hele 7 krydser giver hele 105 point! Til gengæld blev alle æg lagt i én kurv, da alle andre områder giver 10 point tilsammen (de 115 point er dog stadig rekord herhjemme efter 12 spil)
Nemt at lære, hurtigt at spille
Selvom det egentlig blev en lidt længere smøre at forklare det på tekst, er det super nemt at lære reglerne til Kingdomino Duel. Taktikken kommer så lidt hen ad vejen, især det med overskud til også at kigge lidt på modstanderen blok (uden at det får hver runde til at tage alt for lang tid) når man vælger terninger. I det hele taget er det er dejligt hurtigt spil, man kan finde frem, når man ikke har så meget tid – langt de fleste af vores spil har ligget på mellem 24 og 27 minutter. Vi er ikke helt nede på de 20 minutter, der står på æsken, men det kan vi nok godt, hvis vi skynder os lidt – men vi synes ikke at 25 minutter er et langt spil, så vi ser ingen grund til at forhaste os. Det skal jo ikke være stressende at spille 😄
En lille ting er, at vi godt kunne glemme lidt hvem, der kastede terningerne – altså hvem, der var spiller A i en runde. Når en runde er slut, ligger der jo altid 2 terninger ved hver spiller, så man kan ikke lige se det. Vi snakkede om at mange spil har en ”first player marker”, så Lisbeth kreerede en Spiller A markør, og det hjalp faktisk.
Overraskende meget spil med få komponenter
Selvom Kingdomino Duel ikke syner af meget, er der alligevel noget taktik i det. Skal man satse på flere mellemstore grupper eller én stor gruppe med mange krydser? Skal man gå efter krydser hver gang man kan, eller gå efter evnerne i trolddomsbogen (som kan være meget nyttige!)? Skal man tage det, der giver en selv flest point, eller skal man skæve over til modstanderen, og se på hvad han/hun kan bruge og nuppe det? Jo mere vi har fået spillet det, jo mere overskud har vi til netop det sidste, men det vil altid være en afvejning af, om det så også giver noget til en selv.
Til gengæld bliver det på et tidspunkt i spillet lidt til matematik, hvor man prøver bare at kalkulere hvilke kombinationer, der giver en selv flest point i forhold til modstanderen, og der kan det godt miste lidt gnisten, men det er oftest de sidste runder, hvor det mest gælder om at få flere point i eksisterende områder.
Med det sagt, er det et rigtigt fint spil, specielt i forhold til sin størrelse – både æskens størrelse, men især hvor lidt det fylder på bordet. Det fylder ikke mere end de tre stykker papir, og lidt plads at slå 4 terninger på, så det er perfekt til campingferien eller sommerhusferien, og kan endda med lidt snilde spilles i et fly eller en bus, hvis man skal ud at rejse langt.
Jeg ser det faktisk ikke så meget som en 2-spiller implementering af Kingdomino, men mere som en rejseudgave, for det oprindelige Kingdomino fungerer allerede fremragende til 2 spillere. Derfor kommer Kingdomino Duel måske heller ikke så ofte på bordet herhjemme, der har nok vi for mange spil, der kan lidt mere, men det vil helt sikkert komme med på diverse ferier. Spilletiden på omkring 25 minutter gør det også ret perfekt til at have med, hvis man lige skal have et hurtigt spil om eftermiddagen, mens ungerne leger, eller man skal et sted hen, hvor man ved at der bliver lidt ventetid. I forhold til at det bare er 4 terninger og en blok papir, er der fint med indhold i spillet!
Kingdomino Duel er et godt køb til prisen, og det er fremragende som rejsespil!
- Kim Larsen
Læs også spilanmeldelsen af The Build Up
Læs også spilanmeldelsen af Carcassonne Safari
Læs også spilanmeldelsen af Stratego Junior