Cøpenhagen spilanmeldelse

Alder: Fra 8 år | Spilletid: Cirka 20 - 40 min. | For 2 - 4 spillere

"Cøpenhagen er et hurtigt, farverigt og taktisk brætspil, der giver sjove udfordringer til voksne og større børn. Når du først har prøvet det, får du lyst til mere..."

Et brætspil der er den danske hovedstad værdig

I Cøpenhagen får du god underholdning og rig mulighed for at bruge de små grå. For at vinde skal du overveje dine handlinger nøje og holde godt øje med, hvad modspillerne er i gang med. Det er sjovt og tilfredsstillende at spille. Læs videre for at se hvorfor.

Cøpenhagen er skabt af den danske spildesigner Asger Harding Granerud. Han er internationalt kendt inden for det voksende fællesskab af brætspilsentusiaster. I Danmark er hans spil også meget populære, selvom de ikke er nået op på niveau med storsællerter som Bezzerwizzer.

Men det skal nok komme, for Asger Harding Granerud designer nogle stærke og underholdende spil, og Cøpenhagen er et af dem.

Byg et hus af Tetris-brikker


Som navnet antyder, er København temaet for spillet. Nærmere bestemt de farverige huse i Nyhavn, som for mange turister er synonymt med vores charmerende hovedstad.

Spillet går ud på at bygge facader på Nyhavns huse. Hver spiller har sin egen facade, som hun fylder ud med Tetris-lignende brikker. Du køber brikkerne med kort, der passer til brikkens farve. For at købe en brik med fire felter, skal du betale fire kort.

Kortene får du fra et område på midten af bordet, hvor der ligger syv kort omkring en mole.

I hver tur kan du enten tage to kort fra bordet eller bruge de kort, du allerede har, til at bygge med. Men du kan ikke gøre begge dele, medmindre du har en specialevne. Det kommer vi tilbage til.

Når du tager kort, skal du altid tage to, der ligger lige ved siden af hinanden. Det gør det nogle gange svært at samle på kort i en bestemt farve. Hver gang du tager kort, lægger du nye kort ned på de pladser, der lige er blevet ledige.

rpt

Byg med rabat


Når du har samlet nok kort til at købe en brik, vælger du en fra bordet og lægger den på din facade. Du vælger selv, hvor du lægger den, men du skal altid bygge fra bunden og opad.

Som sagt betaler du altid for det antal felter, brikken har. Men du kan spare lidt ved at bygge med de samme farver, som du allerede har på facaden. Hvis du for eksempel allerede har en grøn brik på facaden, skal du betale ét kort mindre, hvis du lægger en grøn brik lige op ad den, du allerede har.

Det kan godt betale sig at gå efter den rabat, fordi det som sagt kan være svært at samle mange kort i samme farve.


Scor 12 point

Så snart du har placeret brikker hele vejen på tværs af facaden, får du point. Du får to point, hvis der er vinduer på alle felter, men kun ét point, hvis der er et eller flere felter uden et vindue.

For hvert point rykker du din havfruebrik et felt frem. Den første, der får 12 point, vinder.

Du får også point for at bygge lodrette rækker hele vejen fra bund til top. 4 point, hvis der er vinduer hele vejen op, og 2 point, hvis der ikke er.


Byvåben giver særlige evner

Spredt ud over hele pladen finder du Københavns karakteristiske byvåben med de tre tårne. De fleste er inde på selve facaden. Når du dækker et af de byvåben med en brik, får du mulighed for at vælge en specialevne.

I højre side af pladen er der også byvåben, som du aktiverer, når du færdiggør en hel række.

Der er i alt fem specialevner. Den ene har du fra starten. Det er evnen til at tage to kort, der ikke ligger ved siden af hinanden. En af de andre specialevner giver for eksempel mulighed for at skifte farve på nogle kort, så du kan bruge dem til at købe brikker i en anden farve.

Men når du køber en ny specialevne, kan du kun bruge den én gang. Det er med til at give spillet en spændende, taktisk dimension. For hvis man bruger specialevner på det helt rigtige tidspunkt, kan det betyde forskellen mellem sejr og nederlag.

Du har faktisk også andre muligheder, når du aktiverer et byvåben. Du kan vælge at tage en lille, hvid brik, der fylder ét enkelt felt og lægge den på din facade. Det er godt, hvis der er opstået små huller i Tetris-puslespillet.

Og den tredje mulighed er, at du kan genaktivere en af de specialevner, du allerede har brugt, så du kan bruge den én gang til.

Et spil man får lyst at spille igen og igen

Cøpenhagen er et hurtigt spil, hvor man hele tiden træffer mange vigtige beslutninger. Du er nødt til konstant at holde godt øje med dine modspillere, for der skal ikke bygges mange rækker færdige, før modspilleren pludselig er tæt på de 12 point, som giver en sejr.

Det er virkelig tilfredsstillende at bruge en kombination af specialevner og rabatter til pludselig at score en masse point og snuppe sejren. Og selv når man taber, har man lyst til at spille en gang mere, fordi man lige skal prøve en anden taktik og bruge nogle andre specialevner.

Jeg kan varmt anbefale Cøpenhagen. Det er et godt eksempel på et spil, der er let at lære, men som har masser af muligheder for bruge forskellige strategier til at udmanøvrere sine modstandere.

- Jesper Vinggaard Hellerung

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen