Kingdomino spilanmeldelse

Alder: Fra 8 år | Ca. 15 - 20 min. | For 2 - 4 spillere

"Kingdomino er såre enkelt og utroligt underholdende. Det er et fremragende strategispil, hvor hele familien kan være med..."

Helt enkelt genialt

Kingdomino er et strategispil, der hverken er indviklet eller drabeligt. Det er roligt og fredeligt, men det betyder langt fra, at det er kedeligt. Man skal nemlig hele tiden træffe svære valg, så det er nemt at bevare interessen. Spillet har også modtaget Guldbrikken for bedste familiespil i 2017.

I Kingdomino spiller du en konge, der opbygger sit rige lidt efter lidt. Det gør du ved at vælge dominolignende brikker med forskellige typer landskab på. Der er tætte skove, frodige marker, golde sletter og meget andet. Alt efter, hvordan du sætter brikkerne sammen, kan du skabe et smukt og velhavende rige – eller det modsatte.

Simpelt og elegant

Jo enklere regler, jo hurtigere bliver det ensformigt. Sådan er det med mange spil, men ikke med Kingdomino.

I kan være 2 til 4 spillere. For hver spiller, der er med, tager I 12 dominobrikker. Bland dem og sæt dem tilbage i spillets æske, så kun bagsiden er synlig.

I starter ved at lægge 4 fire brikker frem på bordet. Bag på hver brik er der et tal. Kortet med det laveste tal ligger først, så kommer kortet med det næstlaveste tal og så videre. Når I har lagt de fire brikker i den rigtige rækkefølge, vender I dem om, så I kan se forsiden.

Så tager en af jer alle deltagernes kongefigurer op i hænderne, ryster dem rundt og trækker dem i tilfældig rækkefølge. Den første konge, der bliver trukket, skal stå på det første kort, den anden på det andet kort og så videre. Nu er I klar til at spille.

Vil du være først – eller vil du have flest point

I hver runde spiller I, i den rækkefølge brikkerne står i. Før I begynder at tage dominobrikker, lægger I fire nye brikker klar i talrækkefølge som før.

Når det er er din tur, tager du din konge og den brik, han står på. Når du har lagt dominobrikken, vælger du selv, hvilken brik du vil stille ham på til næste runde. Hvis du stiller ham på de første brikker, bliver det hurtigere din tur, men de sidste brikker giver flere point.

Det er det svære valg, du hele tiden skal træffe i Kingdomino. Skal man gå efter at være først, så man er førstevælger på det næste sæt brikker, eller skal man gå efter den brik, der giver flere point lige nu.

Placér brikkerne og byg dit rige

Ligesom en almindelig dominobrik, er hver brik i Kingdomino delt op i to felter. Hvert felt viser en type landskab. For eksempel skov eller hav.

Den første brik kan du placere op ad din startbrik, hvor dit slot ligger. Du kan placere alle slags brikker op ad den. Men når du placerer din næste brik, skal mindst et af landskabsfelterne passe til en brik, du allerede har lagt. Så hvis du har en brik, hvor den ene halvdel viser en mark og den anden viser en skov, kan du både lægge brikker med marker og skove op ad den.

Det gælder om at bygge store områder af samme type landskab. Men de er ikke noget værd i sig selv. Det bliver de først, når du lægger en brik med en eller flere kongekroner på.

I slutningen af spillet ganger du kronerne med antallet af sammenhængende felter af den type. Så hvis du for eksempel har fem felter med skov og der i alt er to kongekroner på dem, giver det 10 point.

Et begrænset kongedømme

En anden vigtig regel er, at man ikke må bygge sit rige større end 5x5 felter. Hver brik har som sagt to felter, så man løber hurtigt tør for plads. Derfor skal man tænke sig godt om, for ikke at male sig selv op i et hjørne.

Det betyder også, at spillet er hurtigt ovre. Hver spiller skal kun placere 12 brikker, før I tæller, hvor mange point, I har fået. Længden er meget passende, fordi man hele tiden føler, at man er i skarp konkurrence og har en chance for at vinde. Og når spillet er så kort, er man altid fristet til at tage spil mere – det har vi i hvert fald gjort flere gange.

En nyklassiker

Kingdomino er virkelig godt designet. Det er en kunst at få noget helt enkelt til at være så underholdende. Men det er sikkert også grunden til, at det har vundet flere priser.

  • Guldbrikken for Årest Familiespil 2017, i Danmark.
  • Kritikerprisen ved Spiel Des Jahres 2017, i Tyskland.
  • Årets Spill 2017 i Familiekategorien, i Norge.

Spillet egner sig til voksne og til børn fra cirka 8 år. Selvom reglerne er enkle, kræver det nemlig en god evne til at tænke nogle træk fremad, før man rigtigt kan mestre spillet.

Jeg tror, at langt de fleste vil kunne have det sjovt med Kingdomino. Det er hurtigt at tage frem og spille – også med folk, der ikke kender spillet i forvejen.

- Søren Vinggaard Hellerung

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen