Alder: Anbefales fra 4 år | Ca. 15 - 20 min. | For 2 - 4 deltagere | Producent: Tactic
"Vores søn elsker at se ”Skæg med bogstaver” i fjernsynet og har lært hele alfabetet i en ung alder. Derfor var der heller ingen tvivl om, vi skulle prøve at spille ”Skæg Med Bogstaver – spillet”. For det ér nemlig skægt at lære med Hr. Skæg. Men spillet skulle vise sig at blive lidt af en udfordring..."
Det var med store forventninger og genkendelsesglæde, at vi modtog ”Skæg Med Bogstaver –spillet”. Vores søn elsker Hr. Skæg og elsker at lege med og lære bogstaver. Da vi pakkede spillet op, blev vi mødt af vores første udfordring. Der var nemlig mange ting, der skulle gøres klar, før vi kunne spille.
De voksne begyndte at sætte klistermærker på terningerne, mens vores søn begyndte at prikke pap-brikkerne ud fra kartonen. Og der var mange.
Det tog cirka 10 minutter før vi var klar til at spille. Men vores søn havde det sjovt med at prikke pap-brikkerne ud, så spillet kan sagtens pakkes ud med børnene som hjælpere.
Udover spillepladen, indeholder spillet fire spille-plader med alfabetet på, næsten hele alfabetet som pap-brikker med billeder bagpå, to terninger, fire pap-bogstaver som spillebrikker, en masse små runde pap-brikker med Hr. Skægs ansigt, en blok og en blyant og en bunke med kort.
Der er altså mange dele i spillet og spillet fremstår en smule komplekst. I hvert fald for en 4-årig.
”Skæg Med Bogstaver –spillet” har mange regler, som det kan være svært for mindre børn at få overblik over. Spilleren skal kaste med begge terninger. Den røde terning angiver, hvor mange felter spilleren skal flytte sin spille-brik. Spilleren bestemmer selv, hvilken retning han går i. Den anden terning fortæller, hvad spilleren skal gøre på dét bogstav, han er landet på.
Der er fem forskellige aktiviteter, hvoraf spilleren skal udføre dén aktivitet, der illustreres på terningen. Det kunne fx være at finde en ting, der begynder med samme bogstav, som det felt spilleren står på, som spillerens fornavn og som spillerens efternavn. Nogle af de fem aktiviteter viste sig dog, at være noget af en udfordring for vores 4-årige søn.
Vi valgte hver vores spilleplade og hver vores spillebrik, der var et stort bogstav på en plastikstander. Herefter lagde vi alle bogstavsbrikkerne midt på spillepladen og gjorde klar til at starte spillet.
Min søn slog med terningerne og kiggede afventende op på mig. Jeg måtte kigge i reglerne for at finde ud af, hvad han nu skulle. Ud af de fem aktiviteter var den eneste ”u-problematiske” aktivitet, at finde bogstavet, han stod på, midt på spillepladen.
Nogle af bogstaverne kunne han godt skrive og syntes det var sjovt, mens vi sprang over de bogstaver, der var svære.
Til de andre aktiviteter fik han hjælp. Fx skrev jeg ordene på kortet fra bunken, så han kunne se hvilket ord, der ikke startede med samme bogstaver som de andre. Det var svært for ham at komme frem til den konklusion, uden at have ordene visuelt foran sig.
Vi undlod eller ændrede flere af reglerne, da det virkede for kompliceret med mange forskellige regler og aspekter af spillet for en 4-årig. Så selvom han kan bogstaverne, blev det for stor en udfordring at få overblik over spillet og dets regler. Fx var det svært at finde på et hvilket som helst ord, der starter med et bestemt bogstav, som ikke skulle være i køleskabet. Det blev kompliceret og krævede hjælp og vejledning fra os voksne.
Derfor er det også en god idé, at der i reglerne står anført forslag til at variationer af spillet. Her er tre forslag til, hvordan man også kan spille spillet, hvoraf nogle af forslagene passede bedre til vores søns niveau.
Eksempelvis kan man spille et spil, hvor der trænes bogstaver. Her anvendes billederne bag på bogstavbrikkerne, hvor børnene skal forsøge at finde frem til begyndelsesbogstavet i ordet.
På bogstavet ”A” er der eksempelvis en ambulance på bagsiden. Billedet af ambulancen vender opad, og spilleren skal nu forsøge at finde frem til, hvad ”ambulance” starter med. Dette spil er simpelt og lettere at gå til og blev spillet med stor glæde hjemme hos os.
”Skæg med bogstaver – spillet” anfører på æsken, at spillet er for de 4-7-årige.
Hjemme hos os var spillet for kompliceret, og det var svært at få spillet ordentligt i gang, da vi ofte stødte på lidt for store udfordringer.
Spillet ville egne sig bedre til 6-8-årige, som netop lærer bogstaverne og skal begynde at lære at stave i skolen.
Spillet er også fint for mindre børn, der begynder at interessere sig for bogstaver og for at stave. Så længe spillet spilles med nogle mere simple regler og lidt voksen-hjælp.
Vi pakker spillet væk i et års tid, men tror vi vil få stor glæde af det, når vores søn bliver 5, eller måske 6 år. Vi vil i hvert fald ikke tøve med at anbefale spillet til andre familier med lidt ældre børn.
- Christian Hjortdal
Læs også spilanmeldelsen af Skæg Med Matematik