Alder: Anbefales fra 8-10 år | Spillere: For 2 - 6 deltagere | Spilletid: Ca. 45 minutter | Antal: 1 spil i æske
"Jeg ærgrer mig lidt over, at dette ikke fandtes, da mine børn var 8-9-10 år gamle. Har gentagne gange siddet og svedt over en selvopfundet skattejagt til børnefødselsdage, hvor det var svært at finde på gode opgaver, de kunne lave ved hver post. Mr. Matrix og Dr. Moon er det PERFEKTE alternativ til en børnefødselsdags-skattejagt. Hvis man som voksen læser manualen først, kan man gemme de forskellige opgaver rundt i huset/haven, som hører sammen. På den måde får man meget mere ud af det og jeg kan forestille mig, at det vil være et hit til de fleste børnefødselsdage"
En spilanmeldelse af Mr. Matrix & Dr. Moon
Escape-rooms er blevet enormt populære og det har smittet af på brætspilsbranchen. Man har længe kunne købe diverse brætspil til voksne og nu begynder det også at titte frem med udgaver, som er til børn.
Indtil nu har jeg kun haft kendskab til udgaver, som kunne bruges sammen med voksne. Det har nu ændret sig, efter jeg har stiftet bekendtskab med Mr Matrix og Dr. Moon. Her er der tale om escape-room spil KUN til børn – den anbefalede alder er fra 8 år og opefter på Mr. Matrix og 10 år og opefter på Dr. Moon.
De 2 spil afprøvede vi med 2 forskellige hold. I alt var alderen fra 9 til 21 år.
Udadtil ligner både Mr. Matrix og Dr. Moon et helt almindeligt brætspil, som kommer i en solid æske med flotte illustrationer.
Indhold i Mr. Matrix:
Heri finder man 2 små sorte plastkasser, 2 hængelåse, en sort pose, et spejl, 47 små plastikedderkopper, troldmandens bog, forskellige kodeark, 2 ”plakater”, 11 røde puslespilsbrikker, klistermærke (rød, blå og gul prik), en gul labyrint, 5 lilla brikker, 1 orange opskriftsark, 4 karton firkanter, symbolark, 4 ingrediensbrikker, en papbrik påtegnet en nøgle og en manual/spillevejledning.
Udover disse ting, skal man selv sørge for:
- en tom plastikbeholder eller skål – gerne gennemsigtig
- lidt mel, havregryn, tørrede bønner eller rent sand
- papir og blyanter/kuglepenne
- ipad/computer eller mobil, hvorpå deltagerne kan se intro-video fra internettet, som derudover også holder øje med tiden. (Kan undværes, men så skal man have et stopur fx mobil)
Indhold i Dr. Moon:
Dr. Moon indeholder 2 små sorte plastkasser, 2 hængelåse, Dr. Moons notatbog, Star Map, 9 grønne koordinatbrikker, 1 nøglebrik i pap, 1 lineal, 9 bogstavbrikker, 1 lille gennemsigtig plastikbeholder, 4 klistermærker, 3 kode-cirkler, 3 spilbrikker, 11 symbolbrikker, Anando ark, koordinatsystem og manual/spillevejledning.
Herudover skal man selv sørge for følgende:
- 1 gennemsigtig beholder (skål, flaske, kasse)
- mel, havregryn, jord eller lign.
- konvolut, plastiklomme eller lille skål
- papir og blyant/kuglepen
- Ipad eller computer (denne kan undværes, men så skal man i stedet finde et stopur fx mobil)
Manualen skal læses
Manualen i begge spil er i sandhed en manual. Det er ikke blot en spillevejledning, men der står beskrevet, hvad man skal lave af forberedelser inden deltagerne kommer, når de er kommet og hvordan man skal give hints undervejs – altså præcist hvad man skal/kan sige for at hjælpe børnene på rette spor. Slutteligt er der selvfølgelig også løsningerne på hver opgave. Manualen er altså kun for de(n) voksne, som fungerer som spil-leder. Alt står meget udførligt.
Det er meningen, man som spil-leder har læst hele manualen og fulgt den, inden deltagerne kommer. Der skal bl.a. hænges ”plakater” på væggen eller en skabslåge, de 2 plastikkasser skal fyldes og påsættes hængelåse, der skal fyldes sand, havregryn, mel eller lign. i en beholder og puttes brikker heri.
Afhængig af hvor meget man vil gøre ud af det, så skal man regne med det tager minimum 15 min. at klargøre spillet. Det er vigtigt, man læser hele manualen igennem og som spil-leder forstår alle opgaverne, inden man slipper børnene løs. De har (kun) 45 min. til at løse opgaven, så hvis spil-leder ikke forstår opgaverne, spildes der dyrebar tid på, at den voksne forsøger at forstå og derefter hjælpe dem, så snart det er nødvendigt.
Det første step, når deltagerne kommer, er at se en introvideo på deres hjemmeside. Det lykkedes ikke for os, da vi skulle afprøve Mr. Matrix, da videoen ikke kom frem. Prøvede det igen efter nogle dage, og det lykkedes stadig ikke selvom jeg prøvede fra forskellige enheder. Da vi 1.5 måned senere prøvede Dr. Moon var videoerne dog kommet frem.
Heldigvis har spiludvikler taget højde for, hvis man ikke har mulighed for at komme ind og se videoen. Det kan både være, hvis man ikke har adgang til internettet eller videoen ikke kommer frem på hjemmesiden. I manualen har de lavet en tekst, man i stedet kan læse højt, som fortæller baggrundshistorien som start på legen.
Så snart videoen er set eller teksten læst højt, starter man tiden – bruger man videoen, så tæller den ned, mens der vises et nedtællingsur, ellers skal man selv starte et stopur. Børnene har nu 45 min. til at løse gåderne og finde nøglen. (Hvis man synes dette element stresser unødigt, kan man bare droppe tidtagningen).
Vores vurdering
Jeg dummede mig, da jeg skulle prøve Mr. Matrix af med min datter, niece og nevøer. Jeg havde nemlig ikke på forhånd åbnet spillet og læst manualen. Det vil jeg klart anbefale, at man gør.
Yngste deltager var 15 år til Mr. Matrix og da de først lige fangede ideen i det, så endte det med, at de løste det på godt og vel 15 min. Derudover ærgrede det mig, at jeg ikke havde åbnet spillet inden de sad med ved bordet, så jeg kunne have stillet det bedre op og fx gemt nogle af tingene rundt i stuen.
Senere da vi prøvede Dr. Moon var jeg blevet klogere, og ungerne blev sendt væk, mens jeg stillede op og gjorde klar. Yngste deltager til Dr. Moon var 10 år og det passede helt klart bedre i sværhedsgrad. De fik meget mere ud af det og synes, at det var sjovt. Dog havde de også noget mere brug for hjælp til hver opgave, men det gjorde ikke noget.
Jeg ærgrer mig lidt over, at dette ikke fandtes, da mine børn var 8-9-10 år gamle. Har gentagne gange siddet og svedt over en selvopfundet skattejagt til børnefødselsdage, hvor det var svært at finde på gode opgaver, de kunne lave ved hver post.
Mr. Matrix og Dr. Moon er det PERFEKTE alternativ til en børnefødselsdags-skattejagt. Hvis man som voksen læser manualen først, kan man gemme de forskellige opgaver rundt i huset/haven, som hører sammen. På den måde får man meget mere ud af det og jeg kan forestille mig, at det vil være et hit til de fleste børnefødselsdage.
Jeg manglede, at der stod påført på æsken, at man skulle bruge ekstra remedier. Ligesom det kunne have været rart, at der var angivet, at man som spil-leder skulle bruge lidt ekstra tid på at læse manualen, inden man går i gang.
Det er lidt svært at gøre det til en vellykket ”skattejagt”, når børnene er med til at åbne æsken og ser det hele. De kunne ikke gennemskue opgavernes svar ved at se det hele inden, men det havde bare været sjovere, hvis jeg havde haft mulighed for at gemme flere af tingene, så der også blev lidt stress på ift. at skulle finde de materialer, de skulle bruge.
Når man blot sidder ved et bord med det meste foran sig, så mister det en stor del af sin charme.
Det gav i hvert fald en helt anden oplevelse, da jeg ved Dr. Moon fik gemt nogle af de ting, der skulle bruges og de skulle rejse sig fra bordet og bevæge sig rundt for at finde det.
Hvis man vil lave det med flere børn/hold, så er det nok en fordel at tage 1 hold igennem ad gangen, da man ellers kommer til at ”falde over hinanden”. For mig er det vigtigt, at alle børn får lov at bidrage til at løse gåderne, så hvis de er for mange på én gang, vil nogle børn nok falde lidt tilbage, mens andre vil overtage.
Det er anbefalet, at de er 2-6 spillere ad gangen – jeg vil umiddelbart mene 2-4 er bedst.
Spillet kan godt bruges igen og igen, men ikke med de samme spillere, da opgaverne jo er ens hver gang.
- Joan Frederiksen
Læs også spilanmeldelsen af Escape Room