Helsinki spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Spilletid: Ca. 20 - 40 min | Mærke: Spilbræt | Antal: 1 spil i æske.

"Man skal sørge for at være vågen ift. at holde øje med trækbunken, som bestemmer, hvornår spillet slutter. Ellers kan man nemt risikere, at komme til at sidde og lave planer, som måske ender med at løbe ud i sandet, fordi spillet pludselig slutter før, man nåede det hele.Det er dog en dejlig og vigtig detalje, at spillet først slutter, når den igangværende runde er færdig, som i nogle tilfælde kan give en chance for at nå at rette lidt op og snuppe de sidste par point inden ”lukketid”. Hvis man var glad for Tetris, så er ”Helsinki” et rigtig godt brætspil, hvor man får lov til at mindes de gode gamle Tetris konsoller fra 90´erne, med et lidt større strategisk tvist. Et hyggeligt brætspil, der fint kan hives frem til en spilleaften med venner eller i familien med de lidt større børn"

En spilanmeldelse af Helsinki

”Helsinki” er efterfølgeren til det populære ”Copenhagen”, hvilket også tydeligt ses på grafikken. Det mest spændende var selvfølgelig at finde ud af, om det skiller sig nok ud fra ”Copenhagen” til, at det kan betale sig at eje begge spil. En stor del af spilmekanikkerne er det samme, men alligevel tilpas anderledes til, at man får en anden slags spil ud af det.



Spillet er i en solid og flot æske, der måler ca. 30*30*8 cm. Spillet består af 1 spilleplade (Senatstorvet), 1 handlingsplade, 30 bygningsbrikker, 50 pavillonbrikker i 5 forskellige farver og flere forskellige former, 12 specialbrikker, 5 dækbrikker, 100 pavillonkort, 4 bonuskort, 16 turistbrikker, 1 spillevejledning og derudover følgende individuelle komponenter i hver af de 4 spillerfarver: 1 byggeplade, 8 våbenskjold, 1 statue, 1 spillebrik, 1 pointmarkør.



Det er solide og holdbare komponenter, hvoraf flere af dem er lavet i træ. Spillevejledningen er et hæfte, med gode illustrationer, så det er nemt at forstå. Det tog os ca. 15 min. fra vi pakkede spillet op, til vi var klar til at spille. Dog havde vi den fordel, at vi i forvejen kendte til ”Copenhagen”, som lægger tæt op ad flere af elementerne i ”Helsinki”.

Selve spillet

For at vinde ”Helsinki”, gælder det om at samle flest point. Dette gøres ved at placere pavillon- og bygningsbrikker på den bedst mulige måde, så man får lavet rækker og kolonner.

Senatstorvet (fælles spilleplade) placeres midt på bordet, så alle kan nå den. Pavillonkortene blandes, 8 kort trækkes og lægges rundt om Senatstorvet med billedsiden opad.



Alle pavillonbrikker sorteres efter farve og form og placeres ved siden af Senatstorvet, så alle kan nå dem. Bygningsbrikkerne og specialbrikkerne (”1-felt” der kan placeres i huller på byggepladen) placeres ved siden af.
Handlingspladen samles (2 dele) og lægges ved siden af Senatstorvet, hvor alle kan se og nå den. I kanten af handlingspladen findes pointsporet.



Hver spiller vælger en farve og tager de dertilhørende individuelle komponenter (1 byggeplade, 8 våbenskjold, 1 statue, 1 pointmarkør, 1 spillebrik). Den individuelle byggeplade viser de samme bygninger, som Senatstorvet og lægges foran spilleren, så den vender samme vej som Senatstorvet. De 8 våbenskjold lægges på byggepladen, hvor de er afbilledet. Statuen stilles på midten af byggepladen.



Pointmarkøren stilles på ”0” på pointsporet på handlingspladen, der er placeret ved siden af Senatstorvet. Får man point undervejs i spillet, flyttes pointmarkøren med det samme på pointsporet. Den yngste spiller får startspillerbrikken og placerer sin spillebrik på et tilfældigt felt på Senatstorvet. Næste spiller stiller sin spillebrik 2 felter væk fra forrige brik osv. Til sidst trækker hver spiller 2 pavillonkort, som de tager på hånden.



Spillet spilles over flere runder, der starter med spilleren, som har startspillerbrikken. I hver tur skal spilleren først rykke sin spillebrik 1-3 felter med uret på Senatstorvet og dernæst vælge mellem at trække kort eller bygge en pavillon. Det er ikke tilladt at blive stående, selvom det kunne være fordelagtigt.

Hvert senatsfelt er placeret mellem 2 pavillonkort på hver side. Hvis man i sin tur vælger at ”trække kort”, skal man, efter at have rykket sin spillebrik, tage de to kort, som støder op til spillebrikken på hver side. Disse kort tages op på hånden. Man må max have 7 kort på hånden ad gangen. Overskrider man dette efter at have trukket de to kort fra Senatstorvet, skal man smide kort (efter eget valg) i brugtbunken indtil man igen har max 7 kort.



Vælger man i sin tur at ”bygge en pavillon”, skal man betale med sine kort fra hånden. Man smider det kort, som viser den form og farve, man ønsker at bygge. Man kan altså kun vælge pavillonbrikker, som svarer til et kort fra sin hånd.
På toppen af kortet, kan man se et tal. Dette er prisen for pavillonen, som betales i kort fra hånden. Det valgte kort tæller med i betalingen. Vælger man et kort, som har et 1-tal i toppen, betaler dette kort altså sig selv.



Hvis man vælger et kort med et 3-tal i toppen, koster det dermed 2 yderligere kort i den pågældende farve for at købe pavillonen.
Visse kort har et spørgsmålstegn i stedet for billeder af pavillonbrikker. Disse kort tæller som jokere, der kan bruges til at betale for alle slags farver.
Når man har betalt for en pavillonbrik, lægges disse kort i brugtbunken.

Når man kommer lidt hen i spillet, kan man risikere, at lageret bliver tømt for visse pavillonbrikker. Disse er således ikke længere til rådighed, men de tilhørende pavillonkort kan stadig bruges til at betale for andre pavillonbrikker.



På nogle af pavillonkortene er der 1 eller 2 bygningsikoner i toppen. Hvis man vælger at bygge ud fra sådan et kort, tager man det tilsvarende antal bygningsbrikker. Når man har placeret pavillonbrikken på sin byggeplade, skal disse bygningsbrikker øjeblikkeligt placeres på den pågældende pavillonbrik. Hvert felt på pavillonbrikkerne kan maksimalt indeholde 1 bygningsbrik.



At placere en pavillonbrik på sin byggeplade er underlagt visse byggeregler, som betyder, at man ikke bare kan placere dem helt frit på sin byggeplade.
Først kigger man på Senatstorvet og tjekker, hvilken side spilleren står på. Dette er nu siden, hvorfra pavillonbrikken skal skubbes ind på spillerens egen byggeplade (Det er derfor, det er vigtigt ens egen byggeplade vender ligesom Senatstorvet). Pavillonbrikken skal nu skubbes lige så langt den kan, indtil den enten rammer midten (statuen) eller en anden brik (altså lidt som et spil Tetris for dem, som kan huske det). Brikken må ikke overskride byggepladens felter, men skal holde sig indenfor rammen.



Hvis man placerer en pavillonbrik, så den rører en anden pavillonbrik i samme farve, må man straks trække et kort fra trækbunken til hånden som en ”bonushandling”. Når man får placeret en pavillonbrik på sin byggeplade, der tildækker et af våbenskjoldsfelterne, tager man våbenskjoldet på den pågældende plads og lægger den over på græsfeltet på sin byggeplade.
Våbenskjold fra græsfeltet kan bruges til at indløse handlinger fra handlingspladen – enten med det samme eller i en senere tur.



Handlingspladen viser 15 forskellige handlinger, man kan indløse med tilgængelige våbenskjold. Alle spillere kan vælge hvilken som helst handling, men hver spiller kan kun vælge den samme handling 1 gang pr. spil og altså max 8 i alt, hvis alle våbenskjold er i græsfeltet.

Handlingerne giver forskellige fordele, som kan bruges til at optimere ens tur.

Eksempler på handlinger:
”På denne tur, må du både trække kort OG bygge en pavillon”
”Du må rykke din spillebrik 1-6 felter frem på Senatstorvet, frem for 1-3”
”Du må skubbe en pavillonbrik ind fra en hvilken som helst side på din byggeplade (uanset hvor du står på Senatstorvet)”

Spillet slutter i den runde, hvor sidste kort i trækbunken bliver afsløret eller trukket. Når denne runde er afsluttet, optælles point på byggepladen.

2 point for hver komplet række og kolonne. 3 point for hver bygningsbrik, der står i et skæringspunkt mellem en komplet række og en komplet kolonne. 1 point for hver bygningsbrik, der står i en komplet række eller 1 komplet kolonne.



Hvis man ønsker lidt variation, har man mulighed for at bruge de 5 dækbrikker til handlingspladen. Disse lægges over mere eller mindre tilfældige felter på handlingspladen, som dermed ikke må bruges i det pågældende spil. På denne måde bliver alle spil forskellige, afhængig af hvilke handlinger, man vælger at fjerne/tildække.



Derudover er der mulighed for at bruge udvidelsen, som også er med i spillet. Først lægger man bonuskort frem i henhold til antallet af spillere. Bonuskortene giver henholdsvis 9-7-5 og 3 point. Hver spiller tager 4 turistbrikker og fordeler dem på sin byggeplade, hvor der er tegnet et lille fodgængerfelt. Turisterne bliver stående der under hele spillet. Hvis det lykkes spilleren at forbinde alle 4 fodgængerfelter med pavillonbrikker, tager han/hun straks bonuskortet med højeste antal point og rykker dette antal frem på pointsporet. Jo hurtigere man får lavet en forbindelse til alle 4, jo flere point.

Vores vurdering

Som jeg startede med at skrive, så har ”Helsinki” visse ligheder med ”Copenhagen”, hvilket jo også er forventeligt, når det er efterfølgeren til dette. Heldigvis synes jeg, at de alligevel har formået at lave spillet tilpas anderledes til, at man godt kan retfærdiggøre at have begge spil på hylden. Hvorvidt det ene er bedre end det andet, vil jeg mene er op til den enkelte at bedømme.



Jeg kan meget godt lide, at man skal tænke sig ekstra om, når man vælger sine pavillonbrikker ift. hvor man står på Senatstorvet. Det giver et ekstra planlægningselement, som gør, at man skal tænke sig lidt mere om. Indimellem kan man blive dejligt frustreret over, at de to kort, som man vil have ligger på den forkerte side ift. hvor man egentlig gerne ville stå, når man derefter skal bygge pavillonbrikken. Det betyder, at man er nødt til at tænke lidt længere frem og planlægge sine handlinger mere end 1 tur frem.



Spillet egner sig fint til både 2, 3 og 4 spillere, men ændrer også lidt karakter derefter. Ved 2 og 3 spillere fjernes visse kort fra trækbunken, hvilket betyder, man har færre pavillonbrikker til rådighed skaleret efter antallet af spillere. Alligevel virker det dog lidt som om, det stadig er nemmere at få fingre i de pavillonbrikker, man gerne vil bruge, når man kun er 2 spillere kontra 4 spillere.



Handlingspladen er et skønt ekstra element i spillet, som giver lidt flere muligheder. Samtidig skal man dog også tænke sig om, da man højest kan opnå 8 af disse handlinger og de kun må bruges 1 gang pr. spil. Så det handler om at vælge de rigtige på det rigtige tidspunkt, som man får mest ud af.
Vores erfaring er, at det kan være en god ide, at bruge nogle undervejs i spillet, fremfor at vente til sidst, for så risikerer man, at man ikke får noget ud af dem alle. Vi prøvede i hvert fald i et par spil, at nogle våbenskjold gik til spilde, fordi de ikke blev brugt i tide.



Man skal sørge for at være vågen ift. at holde øje med trækbunken, som bestemmer, hvornår spillet slutter. Ellers kan man nemt risikere, at komme til at sidde og lave planer, som måske ender med at løbe ud i sandet, fordi spillet pludselig slutter før, man nåede det hele.

Det er dog en dejlig og vigtig detalje, at spillet først slutter, når den igangværende runde er færdig, som i nogle tilfælde kan give en chance for at nå at rette lidt op og snuppe de sidste par point inden ”lukketid”.

Hvis man var glad for Tetris, så er ”Helsinki” et rigtig godt brætspil, hvor man får lov til at mindes de gode gamle Tetris konsoller fra 90´erne, med et lidt større strategisk tvist. Et hyggeligt brætspil, der fint kan hives frem til en spilleaften med venner eller i familien med de lidt større børn.

- Joan Frederiksen 



Læs også spilanmeldelsen af Cøpenhagen 

Læs også spilanmeldelsen af Get On Board

Læs også spilanmeldelsen af Amul 

Anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen