Kvaksalver spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 45 - 60 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere

"Jeg ved ikke helt hvorfor, men vi elsker det! Grunden til at jeg ikke ved hvorfor, er at jeg personligt ikke plejer at være så meget til spil, hvor held spiller for stor en rolle, men i Kvaksalver gør det af en eller anden grund ikke noget. Det har været på bordet hver eneste uge siden vi har fået det, og der mangler ellers ikke umiddelbart forskellige spil at vælge imellem herhjemme..."

Det prisvindende spil, med den spøjse titel Quacks of Quedlinburg

"Quacks of Quedlinburg"! Denne lidt spøjse spiltitel var jeg stødt på et utal af gange i brætspilsgrupper på Facebook, og det lød til at de fleste var begejstrede for det – men hvad var det egentlig for noget?

I forbindelse med at det er blevet oversat til dansk under titlen Kvaksalver, har jeg været så heldig at få muligheden for at anmelde det her på bloggen.

Quacks of Quedlinburg har vundet adskillige spilpriser, så noget må det jo kunne. Den største af disse priser er Kennerspiel des Jahres i 2018 (årets spil i Tyskland – brætspillenes Oscar – hvor Kennerspiel er kategorien til strategispil/voksenspil), men det er også blevet årets spil i adskillige andre lande, bl.a. vandt det Guldbrikken i kategorien Årets Voksenspil herhjemme i 2019.

Det vandt også en Golden Geek (en brætspilspris, der bliver udgivet af verdens største brætspils-site boardgamegeek.com) i kategorien Best Family Board Game.

Læs mere Årets Brætspil i 2020 i denne artikel!

Så kan det leve op til de store forventninger jeg havde? Lad os se på det...

Indholdet i æsken

I æsken finder man:

  • 1 spilleplade (point- og rundetæller)
  • 4 spillerplader (”gryder”)
  • 4 flasker af pap (dobbeltsidet med fyldt på den ene side og tom på den anden)
  • 4 stofposer
  • 16 små runde træbrikker (1 pointbrik, 1 ”rottebrik” og 2 ”dråber” i hver spillerfarve)
  • 1 lille flammebrik i træ (rundetæller)
  • 4 papbrikker (1 i hver spillerfarve) til at markere +50 point når man har nået en omgang på pointtælleren
  • 24 ”spådomskort”
  • 12 ”ingrediensbøger”
  • 1 bonusterning
  • 219 (jeps, 219!) ingrediensbrikker i pap i forskellige farver og værdier
  • Spilleregler

Alting virker til at være fin kvalitet, papbrikkerne har en god tykkelse og spillerplader og pointbræt er ret standard for spilleplader. Skal der være en lille anke, er det at hvis man spiller det meget, kan jeg godt forestille mig at ingrediensbrikkerne bliver noget slidt, da man roder noget rundt i dem nede i en stofpose…

Spillet ville dog nok blive for dyrt, hvis man skulle lave det med plasticbrikker (man kan købe et ”pimpet” sæt ingrediensbrikker i plastic til omkring 350 kroner!).

Vi har i skrivende stund spillet det 10-15 gange, og de er ikke begyndt at gå i stykker i kanten, men hvis det skulle begynde at ske, har jeg læst et trick med at putte dem i plastickapsler til mønter (21 mm), som kan købes for næsten ingen penge på f.eks. Ebay eller Amazon.

Man skal huske at sætte lidt tid af til udpakning inden første spil, da alle de mange brikker skal prikkes ud af deres rammer først :-)

Opsætning af spillet

Kvaksalver er et såkaldt ”push your luck” spil, altså et spil hvor man skal se hvor længe man tør blive ved, men fortsætter man for længe, sker der noget negativt.

Hver spiller har en ”gryde”, altså en spillerplade med et billede af en gryde, hvor der er en række bobler med tal i, som er lagt ud i en spiral. Hver spiller får en ”dråbebrik”, som lægges i det inderste felt i gryden.

Man modtager også en rubin, en flaske og en ”rottebrik” – mere om dem senere. Sidst – men ikke mindst – har man en stofpose med ingrediensbrikker, som skal bruges til at brygge miksturer. Man får et lille ”startsæt” af ingredienser, og man skal så købe flere undervejs.

Ingredienserne i ”banken” lægges ud så man kan nå dem, og rundemarkøren (flammebrikken) sættes på første runde på scorebrættet.

Opskriftsbøgerne lægges ud, så man kan læse hvad de forskellige ingredienser gør – der er nemlig flere forskellige opskriftsbøger. Lidt mere om dem senere.

Gryde klar til start

Sådan spiller man Kvaksalver

Kvaksalver bliver spillet over 9 runder, og de forløber sådan set ens.

Man starter med at den første spiller trækker et spådomskort og læser det. Spådommene gælder for alle spillere, ikke kun den, der læser det (det forvirrer nogen i starten, da der godt kan stå ”du” og ”dig”, men det henvender sig altså til alle).

Spådommene gør som regel et eller andet godt, men ikke nødvendigvis for alle. Det kan f.eks. være at dem, der er bagud, får en fordel, eller at alle må få et eller andet.

Derefter kigger man på brættet, og ser hvor mange rottehaler, der er imellem den førende spiller og en selv. Jeps, der er simpelthen rotter på pointbrættet, og deres haler stikker ind imellem pointfelterne. Det antal rottehaler der er imellem føreren og en selv, er det antal felter man må starte længere fremme i gryden i den runde, når man skal brygge sin mikstur.

Dette gøres selvfølgelig ikke i første runde, hvor alle har 0 point ? Det er en fin ”catch up mekanisme”, der gør at man har en chance for at indhente lidt når man er bagud, da man får lov at starte længere fremme i den runde.

Der er 5 rottehaler mellem den førende spiller og grøn spiller, så grøn må
lægge sin rottebrik 5 felter foran sin dråbe, og starte runden derfra.

Så skal der brygges!

Nu skal der brygges miksturer! Spillerne trækker nu ingredienser fra deres poser, og lægger dem på felterne i gryden. Man starter på feltet foran sin dråbebrik (dråben kan blive flyttet fremad som spillet skrider frem, så man ikke starter helt inde i midten hver gang) eller fra feltet foran sin rottebrik, hvis man er bagud. Har ingrediensbrikken værdi af 1, lægger man den på det første ledige felt, men har den en større værdi lægger man den det antal felter længere fremme.

De forskellige farver ingredienser gør forskellige gode ting, men de hvide skal man passe på med! Det er nemlig kirsebærbomber, og får man for mange af dem i sin mikstur, eksploderer den…

Man må maksimalt have hvide brikker til en samlet værdi af 7 i sin mikstur – trækker man en hvid brik, der bringer værdien over 7, eksploderer miksturen, og man kan ikke fortsætte længere i den runde. Eksploderer man, får ingrediensbrikkerne dog lov at blive liggende i gryden.

Ingen ventetid mens andre har tur

Alle spillere brygger deres miksturer samtidig, så der er ikke noget med at sidde og vente på andre spillere (medmindre man eksploderer hurtigt ?).

Når runden er slut (alle er stoppet eller eksploderet), starter ”evalueringsfasen”. Først ser man hvem der kom længst rundt i spiralen, og den/de må slå med bonusterningen. Hvis man er eksploderet, kan man ikke vinde runden, så selvom man måske er længst, kan man ikke få lov at slå med terningen.

Herefter ser man om der er nogle, der har sorte, grønne og/eller lilla ingredienser i deres gryder, og udfører evt. deres effekter (de andre farver bliver udført med det samme de bliver lagt), og spillerne får derefter point og valuta at købe nye ingredienser for, alt efter hvor langt de er kommet – feltet foran deres sidste ingrediensbrik er deres ”pointfelt”, og tallet i firkanten er deres point, og det grønne tal er den mængde man må købe ingredienser for.

Hvis ens gryde eksploderede, må man dog kun vælge én af disse ting! Det gælder derfor om at stoppe i tide, da man ellers hurtigt kan komme bagud (i de første par runder er det dog ikke så mange point det drejer sig om, da man ikke kommer ret langt i starten). Hvis der er en rubin på pointfeltet, modtager man også en rubin (uanset om man eksploderede eller ej).

Alle tingene i evalueringsfasen er vist på pointbrættet, så det er bare at gå frem efter den, så glemmer man ikke noget ?

Runderne bliver længere, som man får flere ingredienser

Efterhånden som man får købt flere ingredienser, kan man jo så komme længere og længere rundt i spiralen, da mængden af hvide brikker er konstant (alle får dog lige en enkelt hvid brik ekstra i runde 6).

Man må maksimalt købe 2 brikker hver runde, og de må ikke være i samme farve. De fleste af ingredienserne har værdier på 1, 2 eller 4, men der er også nogle, der kun findes i værdi 1.

Når alle har købt ingredienser, må man bruge rubiner, hvis man har nogle. For 2 rubiner kan man f.eks. købe sin dråbebrik 1 felt frem, så man starter længere fremme i gryden resten af spillet.


Man kommer ikke ret langt i første runde, da man næsten kun har hvide brikker
i sin pose. Her satsede gul spiller for meget, og gryden eksploderede
(de hvide brikker giver tilsammen 8). Han kan derfor vælge imellem at
købe ingredienser for 9 ”penge” eller få 1 point.
Han får også en rubin uanset om han vælger penge eller point.

Efter alt dette rykker man rundemarkøren frem, giver spådomskortene videre til den næste spiller, som er første spiller i næste runde. Da alle spillere brygger samtidig, betyder ”spiller 1” egentlig kun, at det er den spiller, der køber først når der skal købes ingredienser, og så går det efter tur rundt om bordet. Det kan have lidt betydning i de senere runder, da der kan være nogle ingredienser, der løber tør for bestemte værdier.

Og sådan fortsætter det egentlig bare i 9 runder, hvorefter man ser hvem der har flest point ?

Da vi somme tider kunne finde på at glemme spåkort eller rottebrikker, lavede jeg en opsummering af en tur, som vi har liggende på bordet når vi spiller, for ikke at glemme noget.

Mulighed for variation med forskellige sæt ingrediensbøger

Som nævnt gør de forskellige farver noget forskelligt, så når der skal købes nye ingrediensbrikker, kan man enten bare købe det man har råd til, eller man kan gå efter bestemte farver og forsøge at lægge en eller anden form for strategi.

F.eks. gør de røde brikker (i sæt 1) at hvis man allerede har en eller flere orange brikker i gryden, når man trækker en rød, må man lægge den røde brik 1 eller 2 felter længere fremme, end det tal der står på den. Så går man efter en ”rød strategi”, er det altså en god ide også at købe nogle orange brikker.

Hvad de forskellige farver gør, kan man se i ingrediensbøgerne (og i et tillæg til reglerne), og der er faktisk hele 4 sæt ingrediensbøger, så hvis det bliver lidt ensformigt, kan man skifte sæt, og så gør alle ingredienserne pludselig noget andet, hvilket gør spillet anderledes.

Det er super at man har inkluderet denne måde at variere spillet på! Der er også 2 sider af gryderne, hvor bagsiden også ændrer lidt ved nogle ting.

Hver farve ingrediens gør noget forskelligt i forskellige sæt. Man kan godt blande dem, men det anbefales ikke, da sættene er lavet til at være nogenlunde balancerede.

”Er det kylling du koger i den gryde?”

En af de ting, der er sjovt ved Kvaksalver, er når man kan sidde og køre lidt på hinanden. Man holder som regel lidt øje med hvor langt de andre kommer, for er man foran, er der jo ikke så stor grund til at fortsætte, hvis man risikerer at eksplodere, og når man kan se at de andre overvejer at stoppe, kan man jo se om man kan få dem til at fortsætte, så de ryger i luften.

Når man når lidt ind i runderne, kan man høre masser af drillerier (og ærgrelsesudråb når nogen eksploderer) hen over bordet, og en af de bedste kommentarer kom fra min bror, da han prøvede at få en til at fortsætte med ”Hvaaa’, er det kylling du koger i den gryde?” ? Marty McFly ville helt sikkert ikke være god til Kvaksalver…

Udover det med at drille hinanden lidt, er der dog ikke så meget interaktion spillerne imellem – hver spiller kører lidt sit eget spil, og man kan ikke gøre meget for at påvirke de andre. Det er jo smag og behag om man synes om det – vi synes ikke det gør noget.

Vores mening om Kvaksalver

Jeg ved ikke helt hvorfor, men vi elsker det!

Grunden til at jeg ikke ved hvorfor, er at jeg personligt ikke plejer at være så meget til spil, hvor held spiller for stor en rolle, men i Kvaksalver gør det af en eller anden grund ikke noget.

Det fænger simpelthen bare, og det er allerede blevet et af vores yndlingsspil.

Der er bare noget over at have opbygget en ”god pose” med lige de rigtige ingredienser til at komme langt – selvom der stadig er risikoen for at trække tre hvide brikker til at starte med, og så være i fare for at eksplodere med det samme…

Det er selvfølgelig frustrerende, men alligevel sjovt med den uforudsigelighed. Og selvom held spiller en tydelig rolle, så har det også en del betydning hvilke brikker man kommer i sin pose.

Så skal man bare modstå fristelsen til liiige at trække én brik mere – når man har regnet ud at der kun er én ud af 9 brikker i posen, der kan få en til at eksplodere, sker det alligevel lidt for ofte, at man trækker netop den ?

Skal man nævne en lidt negativ ting, er det at man ofte kan se hvem, der vil vinde, et par runder før spillet er færdigt.

Hvis en spiller er kommet mere end 7-8 point foran inden de sidste par runder, kræver det næsten en eksplosion at indhente.

Rottemekanismen gør en del i hver enkelt runde, men hvis føreren har gode nok brikker til at komme langt, selvom han/hun starter længere tilbage i gryden, indhenter man jo ingen point.

Så mens eksplosioner i de første par runder næsten ikke har nogen konsekvens (1-2 point), har en eksplosion i midter-runderne ret stor konsekvens da man enten mister 7-10 point eller muligheden for at udbygge indholdet i sin pose – hvilket så rammer en bagi i de efterfølgende runder.

Det skal dog ikke ødelægge indtrykket af et virkelig godt spil! Det har været på bordet hver eneste uge siden vi har fået det, og der mangler ellers ikke umiddelbart forskellige spil at vælge imellem herhjemme :-) De ca. 50 minutter det tager at spille (og det er ca. det samme om man er 2, 3 eller 4, da alle jo spiller samtidig) er lidt et sweet spot herhjemme, da det lige kan nås på nogle hverdagsaftener efter ungerne er puttet, hvor de lidt længere spil er forbeholdt weekenderne.

Fordele:

  • Let at lære – det nemmeste er faktisk bare at begynde at spille, hvis der er nogen med, som kender spillet.
  • Sjovt (det er selvfølgelig en smagssag, men alle vi har spillet det med er enige).
  • Fin blanding af held vs. lidt strategi.
  • Rigtig god genspilbarhed, især med variationerne fra de 4 sæt opskriftsbøger.
  • Lækkert design.

Ulemper:

  • Uanset hvordan man vender og drejer det, er held en stor faktor. Jeg så en der sammenlignede det med Mario Kart: Du kan køre et perfekt løb, og alligevel blive ramt af 3 blå skjolde lige før målstregen… Igen er det en smagssag om det er et turn-off eller ej (men Mario Kart er jo også populært!). Jeg ville have troet det var for mig, men de gode ting opvejer det til fulde.
  • Svært at indhente en føring hvis den førende spiller ikke eksploderer.

Hos os opvejer de gode ting helt klart de få minusser, så Kvaksalver får en kæmpe anbefaling herfra!

- Kim Larsen

Læs også artiklen om Årets Brætspil i 2020 - klik her!

https://youtu.be/ivvFL5eP8UM
Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen