Unlock #1 spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 60 min. | Spillere: For 2 - 6 deltagere.

"Hvis man er til escape room / gådeløsningsspil, så bør man prøve Unlock, for vi synes at de er landet på et godt koncept (og det viser salget af 9 forskellige titler med 3 scenarier i hver jo også), og med en pris på under 100 kr. pr. scenarie, synes jeg det giver god underholdning. Og så kan man jo endda sælge/give det videre når man er færdig. Unlock får derfor en stor anbefaling herfra!"

En spilanmeldelse af Unlock Escape Adventures

Jeg har tidligere haft den fornøjelse at få lov at anmelde et par spil i EXIT – the Game serien her på bloggen, og nu kommer turen til endnu et bud på ”escape room in a box” / gådeløsningsgenren, nemlig Unlock. Unlock er ligesom EXIT en serie af spil, og i skrivende stund er der 9 forskellige Unlock spil, hvor Unlock! Escape Adventures indtil videre er det eneste, der er oversat til dansk.

Unlock er på en del områder ret forskelligt fra EXIT spillene, især ved at Unlock kan bruges igen efter brug, da man ikke ødelægger noget i det, og i at man skal bruge en app på mobiltelefon/tablet for at kunne spille Unlock.

Vi var rigtigt glade for de to EXIT spil vi har prøvet (glade nok til at købe en håndfuld mere af dem), så vi var ret spændte på, om Unlock var lige så godt – og om vi var bedre til det (vores tider i EXIT har ikke været noget at prale af indtil videre…)

Jeg skal selvfølgelig nok lade være med at komme med spoilere, så nogle billeder vil muligvis være slørede, men de fleste af billederne vil være fra introspillet, hvor en del af kortene også figurerer i regelbogen, så det afslører ikke noget, selvom det er fuldt synlige kort. Fordi jeg også har prøvet EXIT spillene, og har været glade for dem, kan jeg nok ikke lade være med at sammenligne dem en gang imellem. Jeg håber at det stadig giver mening, selvom du ikke har spillet EXIT.

Indholdet af æsken

I æsken finder man:

  • 3 sæt á 60 kort med et scenarie i hver
  • 1 sæt på 10 kort med et introspil
  • Spilleregler

Der er ikke så meget at sige om komponenterne – spillet består kun af kort. Der er 3 spil med i æsken, som hver er indpakket separat.

Sådan spiller man Unlock

Det første man skal gøre, er som nævnt at hente appen Unlock til sin mobiltelefon eller tablet (og sikre sig at man har strøm på den…). Så finder man kortene frem til det af de 3 spil man vil spille, og læser det første kort, hvor historien bliver præsenteret, og så starter man tiden i appen. Husk tænde lyden på telefon/tablet, da der kan forekomme lyd i nogle af gåderne.

Jeg kan anbefale at spille introspillet, hvis man ikke har prøvet Unlock før, da man bliver guidet fint igennem reglerne, og lige får prøvet alle mekanikkerne i spillet.

Spillet starter med et rum eller et sted, som indeholder en masse ting. Disse ting er markeret med et tal eller bogstav, og man må så tage de kort i bunken og se dem. Kortene er de ting, man kan se på rumkortet, så i nedenstående eksempel fra introspillet er det skænken foroven, TV’et til venstre, døren til højre osv. der er på kortene, så man kan se tingene tættere på.


Introspillet starter på et kontor, hvor man så med det samme
må tage kort nr. 11, 21, 35, 42 og 69.

Nu gælder det om at se, hvad man kan bruge de fundne kort til. Der er forskellige typer kort i Unlock:

  • Objekter, som har en rød eller blå stribe foroven.
  • Maskiner (grøn).
  • Koder (gul).
  • Andre kort (grå), f.eks. steder, resultater af kombinerede kort, omformere eller strafkort.

Objekter kan nogle gange kombineres med hinanden (f.eks. en dør med en nøgle), og en kombination vil altid være et rødt og et blåt kort. Det er også indikeret i toppen af kortene, hvor røde kort har et ikon med en ”hun-puslespilsbrik” og blå kort har en ”han-puslespilsbrik”.

Maskiner og koder bruges i appen ved at trykke på henholdsvis ”maskine” eller ”kode” knapperne. Ved maskiner skal man skrive kortnummeret, og maskinen på kortet kommer så frem i appen. Her kan man så trykke på knapper, dreje på håndtag eller hvad man nu skal på den pågældende maskine, men det vil være en god ide at have en ide om hvad man skal gøre ved den inden man begynder at trykke på en masse, for man kan få trukket tid fra, hvis man gør det forkert. Man kan dog sagtens gå ind og se hvad maskinen gør, og gå ud igen uden at gøre noget ved den, hvilket jeg da vil anbefale, da det ikke fremgår af kortet hvad man kan aktivere og ikke aktivere på maskinerne.

Koder er bare 4-cifrede tal, som skal tastes ind for at komme videre i spillet.

De grå kort kan være forskellige ting, f.eks. nye rum/steder, der afslører nye kort, eller ”omformere”, som er en puslespilsbrik ligesom røde og blå kort, men hvor det ikke er kortnummeret, man skal lægge til det kort man kombinerer med, men det tal, der står på puslespilsbrikken.

Så er det egentlig ”bare” at følge sporene og løse problemerne, indtil man pludselig er færdig 🙂 Hvis man går i stå, kan man få hints i appen, ved at trykke på Hint-knappen, og skrive hvilket kort, man gerne vil have et hint til. Til sidst giver appen en score fra 0-5 stjerner alt efter hvor hurtig man var, og hvor mange hints man brugte.

Bemærk at selvom timeren tæller ned fra 60 minutter, får man lov at spille færdig, selvom tiden løber ud.

God integration af app

Det at spillet kun består af kort, var noget anderledes end det vi havde prøvet tidligere. Vi har både prøvet et par EXIT spil samt Escape Room spillet, men Unlock føltes ret anderledes.

Det første, der var anderledes, var det faktum at et spil Unlock kun består af 60 kort og appen, hvor i EXIT havde vi hæfter, der skulle bladres i, ting der skulle bøjes, klippes i eller tegnes på osv.

Den anden ting er appen. Personligt har jeg det lidt ambivalent med at skulle bruge en app til et spil. På den ene side giver det noget til spillet, som EXIT ikke har, f.eks. at løsninger på gåder kan være andet end 3-cifrede tal, f.eks. når man skal gøre noget bestemt ved en maskine, men på den anden side tager det den analoge følelse af et spil væk. Brugen af appen er dog rigtigt godt udført, og den ”overtager” ikke spillet – det er stadig kortene, der er det primære, og appen er bare det man taster sine formodede løsninger ind i, og så fortæller den om det er rigtigt, så lige i dette tilfælde, har jeg ikke noget problem med, at man skal bruge en app.

Man skal huske at man ikke skal igennem hele bunken af kort. Fordi en del af kortene er strafkort, som man f.eks. trækker, hvis man kombinerer forkerte røde og blå kort, kan man ikke bare regne med, at når bunken er ved at være tom, er man ved at være færdig. Hvis kort nr. 20 f.eks. er en nøgle og kort nr. 30 og 40 er døre, og både kort nr. 50 og 60 eksisterer i bunken, kan det ene være den rigtige dør til nøglen mens det andet er et strafkort, der trækker tid fra, fordi man brugte tid på at prøve at putte nøglen i en dør, den ikke passede i. Der er faktisk en del strafkort, så der vil være en del kort tilbage i bunken, når man er færdig (forhåbentlig i hvert fald). Det narrede os lidt i det første spil, hvor vi tænkte at der var stadig mange kort i bunken, så vi måtte jo mangle nogle flere gåder, men egentlig manglede vi kun at finde løsningen på den sidste gåde.

En anden ting, som også godt kan snyde lidt, er skjulte objekter. Hvis en ting skal forestille at være gemt, er tallet med det kort, tingen er på, også gemt. Hvis man overser et skjult tal, mangler man altså et kort, og så er der opgaver, man ikke kan løse. Så man skal se godt efter på kortene efter skjulte tal – og hvis man er gået helt i stå, kan man trykke på ”skjult genstand” i appen, og så kommer den med forslag til hvad man måske kan have overset.

Den sidste ting, der snød os lidt i første spil, er at ikke alle objekter SKAL kombineres med andre. Man kan altså godt slutte med nogle objekter, som ikke er blevet kombineret med andre kort, men som bare har givet nogle spor ud fra hvad kortet viser. Vi sad i vores første spil med nogle blå og røde kort tilbage, som ikke kunne kombineres med hinanden, så vi var overbevist om at vi ville finde flere ting et sted, som vi så kunne kombinere med dem, vi allerede havde. Reglerne siger heller ikke at alle objekt-kort skal kombineres med andre, kun at objekter KAN kombineres med hinanden.

Vores mening om Unlock Escape Adventures

Unlock er dejligt nemt at komme i gang med, især fordi man faktisk bare kan gå i gang med introspillet uden egentlig at læse reglerne – så lærer man alle reglerne undervejs i introspillet. Men husk nu at lade telefonen/tabletten op, så man ikke skal sidde og slås med en ledning 😄

For øvrigt giver det ikke det store at bruge tablet frem for telefon – vi valgte at bruge tablet, da vi troede at vi kunne få gavn af den større skærm, men man skal ikke se noget særligt på skærmen, man skal bare kunne se kontrolpanelet med knapper, bruge maskiner og taste koder ind, så det er lige så godt at bruge en telefon.

Gåderne følger historien fint, og har oftest karakter af ”praktiske løsninger”, når man skal kombinere kort, som f.eks. nøgle + lås, fjernbetjening + TV og sådan nogle ting, men nogle gange skal man også tænke mere kreativt for at finde på hvilke kort man skal kombinere.

En ting, der virker irriterende undervejs, er at kortene ikke ligger i nummerrækkefølge. Det gør at det godt kan tage noget tid at finde det kort man skal bruge – især når man går ind i et nyt rum, og skal finde flere kort på en gang, er det nemt at få bladret forbi nogle kort, man faktisk skulle bruge. Det er dog lavet helt med vilje, og der står endda i reglerne at man ikke må omarrangere bunken eller brede den ud på bordet. Til gengæld står der at man gerne må dele den op i mindre bunker og give dem til hver spiller, så alle kan hjælpe med at finde kort. Det er nok en fordel, når man skal have flere kort på en gang, men når man skal finde ét kort, skal alle til gengæld lede deres bunke igennem, hvor hvis en enkelt spiller har bunken, kan de andre fortsætte med at finde spor. Der må man jo finde ud af, hvordan man foretrækker at gøre det.

En fed ting ved Unlock er, at der findes en række kortere Print & Play scenarier på Space Cowboys’ hjemmeside, som man kan lege med (også uden at have købt spillet, man skal bare downloade appen – vær dog obs på at printe i bedste kvalitet, så man kan se skjulte objekter og små detaljer), så man kan faktisk prøve, og se om konceptet er noget for en, inden man køber sit første Unlock spil. Jeg siger ”sit første”, for vi synes det er godt, og når/hvis flere af titlerne kommer på dansk, skal vi helt sikkert ud at have dem. Det egner sig godt til både få og flere personer (i princippet kan man også spille det alene, men spil er for mig noget, der skal nydes i godt selskab) – dog skal man være opmærksom på at det tredje scenarie i Unlock Escape Adventures (Doktor Goorses Ø) kræver minimum 2 personer og gerne 4 eller flere, da man bliver delt op i to hold (det står allerede i beskrivelsen af scenariet, så det er ikke nogen spoiler). Det er altså ikke den man skal lægge mest vægt på, når man skal bestemme sig for, om man skal have flere Unlock spil, da der så vidt jeg lige ved, ikke er scenarier i de andre æsker, der gør det samme 🙂

Hvis man er til escape room / gådeløsningsspil, så bør man prøve Unlock, for vi synes at de er landet på et godt koncept (og det viser salget af 9 forskellige titler med 3 scenarier i hver jo også), og med en pris på under 100 kr. pr. scenarie, synes jeg det giver god underholdning. Og så kan man jo endda sælge/give det videre når man er færdig. Unlock får derfor en stor anbefaling herfra!

- Kim Larsen

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris799,95 kr
På lager
Se varen