Dragomino spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 5 år | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Spilletid: Ca. 15 - 20 min | Antal: 1 spil i æske.

"Sandsynlighedsregningen gør i mine øjne spillet ret langtidsholdbart, da det er angivet fra 5 år, men Marie kunne i hvert fald ikke regne sig frem til, hvad der ville være bedst at tage, da hun var 5 år. Nu er hun godt og vel 7 år, og er vist ikke helt nået til sandsynlighedsregning i skolen, så hun lærer stadig hver gang hun spiller det. En 5-årig vil sagtens kunne spille det, men vil ikke få så meget ud af sandsynlighedsdelen. Det er et hurtigt spil, hvilket er en god ting for et børnespil. Mine børn mister i hvert fald relativt hurtigt koncentrationen, så det skal helst ikke vare for længe, og hvis det går godt, kan man jo altid tage et spil mere"

En spilanmeldelse af Dragomino

Nu blev det din tur! Du er blevet udnævnt til dragerytter, så nu må du endelig rejse til Drageøen, for at finde de sagnomspundne væsner. Men du er ikke den eneste dragerytter her i området… Så hvem af jer finder flest babydrager?

Okay, temaet om drageryttere skinner ikke voldsomt meget igennem i Dragomino, som er en børneudgave af det populære Kingdomino, men babydrager er der masser af! Men kan man finde dem? Lad os se på hvad Dragomino er for en størrelse.

Indholdet af æsken

I æsken finder man:

  • 1 ”dragemor” træfigur
  • 32 dominobrikker i kraftigt pap
  • 69 runde papbrikker med drageæg i forskellige farver

Drageæggene skal lige prikkes ud inden første spil, men det tager ikke lang tid, så man er hurtigt i gang med at spille. Brikkerne er rigtig lækre – især dominobrikkerne, som er samme størrelse og kvalitet som Kingdomino, hvilket er dejligt tykke og med landskaber på. Drageæggebrikkerne er lidt tyndere, men er stadig i rigtig fin kvalitet i forhold til mange andre spil.

Æsken er også ret lækker – eller rettere indsatsen i æsken. Jo, den kunne helt sikkert have fyldt lidt mindre, men det er vist bare sådan det er i dag, men til gengæld har de lavet en indsats, hvor alle brikkerne står fint opdelt, så det er hurtigt at sætte op til at spille – og så ser det jo godt ud, når man åbner æsken. 10/10 for produktionen.

Sådan spiller man Dragomio

Ud af de 32 dominobrikker er der 4 startbrikker, som man kan kende ved at de har flag på. Dem sorterer man lige fra, og giver hver spiller en, som de lægger foran sig, og så blander man resten af dominobrikkerne, og lægger dem i en stak (eller i æsken). Drageæggene lægges ud på bordet i små grupper efter farve, og den spiller, der skal starte, får dragemor-brikken. Man trækker 4 dominobrikker og lægger dem midt på bordet, og så er man klar til at spille.

Når man har tur, skal man vælge en af de 4 dominobrikker midt på bordet, og lægge til sit landskab (der jo i starten kun består af startbrikken). Hvis man kan lægge brikken så et af – eller begge – landskaberne passer, så de ligger op ad den samme slags landskab, må man tage et drageæg i den farve, som landskabet har, og lægge på sammenføjningen. Man må tage et æg for hver sammenføjning man kan få til at passe, så med lidt held og forudseenhed, kan man få 2 eller endda 3 sider til at passe sammen på én brik.

Den lagte dominobrik vil give hele 3 drageæg – 2 røde og et snefarvet.

Når man har taget et æg, vender man det og ser på bagsiden om der er en drageunge eller et knust æg. Drageunger giver point, men hvis der er et knust æg, får man dragemor. Den der har dragemor i starten af en runde, vælger først.

Når alle har taget en dominobrik og lagt til sit landskab, fjernes evt. overskydende brikker (hvis man er færre end 4 spillere), der lægges 4 nye brikker ud, og spilleren med dragemor vælger som den første en brik at lægge til sit landskab. Og sådan fortsætter man egentlig bare, til der ikke er flere brikker, hvilket giver 7 runder, hvorefter man tæller hvem, der har flest drageunger.

Farverne er ikke lige meget

Det lyder jo meget simpelt, og det er det også (det er jo et børnespil), men der er trods alt en faktor, der gør det lidt mere interessant – der er ikke lige mange af hver farve æg.

Der er 7 drageunger i hver farve æg, men antallet af æg i hver farve varierer fra 9 vulkan-æg til 14 ørken-æg, så det er ikke helt lige meget hvilke landskabsbrikker man vælger. Når der så er taget nogle æg i nogle af farverne, skal man også til at se på, hvor mange drageunger ud af hvor mange æg, der er tilbage i de givne farver, når man har flere forskellige landskaber man kan lægge, så det bliver en rigtig god øvelse i sandsynlighedsregning.

Der er også en variant, hvor man må tage 2 drageæg og beholde det ene, hvis mindst den ene landskabsbrik har en sø, når man lægger to ens landskaber op til hinanden. Dette spiller vi med hver gang, det hjælper lidt med at gøre held-faktoren lidt mindre, og der bliver også lidt memoryspil over det, når en spiller trækker to brikker, og lægger et knust æg på sit landskab – så er den brik, der blev lagt tilbage jo nok også et knust æg, så det er om at huske, hvor den ligger.

Vores mening om Dragomino

I starten tog Marie bare den første og den bedste farve hun kunne lægge, men vi fik hende hurtigt forklaret at f.eks. vulkanerne var bedre, fordi der kun er 2 knuste æg, mens der var 7 knuste æg hvis hun lagde ørken. Nu skal hun til at lære at regne sig frem til hvad der er bedst, når der f.eks. er taget 2 drageunger og 4 knuste æg fra ørkenen (hvilket giver 5/8 chance for drageunge), og taget 5 drageunger og 1 knust æg fra skoven (hvilket giver 2/5 chance) – endnu går hun bare efter dem, der er færrest af fra start, men hun er ved at lære det med at se, hvor mange der er gået af de forskellige slags.

Sandsynlighedsregningen gør i mine øjne spillet ret langtidsholdbart, da det er angivet fra 5 år, men Marie kunne i hvert fald ikke regne sig frem til, hvad der ville være bedst at tage, da hun var 5 år. Nu er hun godt og vel 7 år, og er vist ikke helt nået til sandsynlighedsregning i skolen, så hun lærer stadig hver gang hun spiller det. En 5-årig vil sagtens kunne spille det, men vil ikke få så meget ud af sandsynlighedsdelen.

Det er et hurtigt spil, hvilket er en god ting for et børnespil. Mine børn mister i hvert fald relativt hurtigt koncentrationen, så det skal helst ikke vare for længe, og hvis det går godt, kan man jo altid tage et spil mere. Vores spil har ligget på 10-15 minutter ved 2 spillere og 15-20 minutter for 3 spillere, og vi bruger tid hver gang på at hjælpe Marie med det der sandsynlighed, så jo bedre hun bliver til det, jo kortere bliver spillene også.

- Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af Happy Salmon

Læs også spilanmeldelsen af Cupcake Academy

Læs også spilanmeldelsen af Magilabyrinten

 

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen