Rør & Match sensorisk følespil anmeldelse

Alder: Anbefales fra 3 år | Materiale: Træ | Mål: 22 x 17 x 3,5 cm | Mærke: TickiT | Antal: 1 spil

"Der medfølger ikke instruktion til spillet, hvilket gør, at man selv kan opfinde og lade sig inspirere i børnenes ideer til, hvordan spillet kan anvendes. Det er virkelig befriende med et spil, hvor man ikke først skal læse og forklare reglerne for spillet.  Ligesom det er dejligt, at man kan tilpasse spillet til sine børns behov og bruge sin egen fantasi til at udvikle spillet. Helt uden at tænke over det, træner man automatisk barnets finmotorik, turtagning samt verbale sprog. Jeg blev virkelig overrasket over anvendelsesmulighederne af dette simple, men gennemtænkte pædagogiske spil, og kan se anvendelse for både private, hjemmepassere samt institutioner"

En spilanmeldelse af Rør & Match sensorisk følespil 

TickiT® Touch & Match Board er et smukt sæt bestående af et spillebræt med taktile brikker, som kan bruges som til sanseleg eller til at fremme sprogfærdigheder og læring gennem leg. Hver brik er med sin struktureret overflade unik og forskellig fra de øvrige.

Kan du matche den glatte overflade med en anden glat overflade? Hvor mange brikker føles ru eller bløde? Hvilke farve er brikken?

Spillet opmuntrer til finmotorik og hjælper med at udvikle et beskrivende sprog.

Sættet består af en lille træplade samt 12 runde taktile brikker. Brikkerne kan opbevares på træpladen, når spillet ikke bruges.

Første indtryk 

Spillet kommer pakket i klar emballage på en lille papbund, så der er ikke brugt unødigt emballage, men dermed er der heller ingen æske til at opbevare spillet i efterfølgende. Det er dog heller ikke nødvendigt, da brikkerne sidder fint fast på brættet. Træpladen er i lakeret lyst træ med afrundede hjørner og fremstår i meget lækker kvalitet.

På enden af boardet er der trykt et diskret sort logo ”TickiT”. Pladen er udstanset med 4x3 rækker af runde huller, som hver især har en forskellig struktur i bunden, ligesom farverne er varierede. Strukturerne består bl.a. af: sandpapir, sivmåtte, velour, glat, hessian, bølgepap, gulvtæppe, filt, velcro. Ligesom farverne er varierede imellem sort, gul, rød, grå, sand, blå, grøn og hvid.

De matchende tolv brikker er i samme lækre kvalitet i lyst træ. De er udstansede med afrundede kanter. De har en diameter på 3,5 cm, så størrelsen passer godt til håndtering af en børnehånd. I udstansningen har de samme belægning og farver som brættet.

Med modtagelse sidder brikkerne på brættet og det vil være oplagt at opbevare sættet sådan, når det ikke bruges. Der medfølger en lille brochure fra firmaet med visning af forskellige produkter i deres sortiment. Der medfølger ingen spilleanvisning, men på brochuren er der henvisning til deres hjemmeside, hvor man kan læse lidt instruktioner om spillet. 

Sættet indeholder: 12 træbrikker og træplade.

Størrelse: Board L 22cm x B 17cm. Tæller 3,5 cm i diameter.

Alder: Ikke egnet til børn under 3 år.

Advarsel: Kvælningsfare. Indeholder små dele.

Firmaet bag

Produkterne fra TickiT bliver designet og udviklet i Storbritannien i samarbejde med dygtige pædagoger. TickiT’s produkter er et bredt udvalg af spændende læringslegetøj og sansestimulerende legetøj.

TickiT produkterne er kendt i hele verden og deres motto er, at inspirere, engagere og lære. De siger selv, at de skaber produkter, der sætter gang i fantasien og inspirerer til læring, samt gør undervisningen sjovere for børnene.

TickiT har et bredt sortiment af spil, timeglas, sanseklodser, sansespejle og lyspaneler.

Spillet 

Magnus er netop blevet fire år. Han blev præsenteret for spillet, som det var ved modtagelsen af pakken. Hans nysgerrighed var vakt med det samme og fik hurtigt revet det bløde plastik af med sine hænder. Straks løftede han brikkerne en og en og opdagede, at bunden matchede brikkerne. Helt naturligt lod han sine små fingre gå opdagelse i strukturerne. ”ej mor, den her kildrer”, ”og den her krasser”, ”hov, er den her våd?”, ”den her er dejlig blød – lige til at sove i”.

Efter hans undersøgelse af spillet, tog jeg alle brikkerne af og dernæst skulle han matche brik med pladsen. Det var super let for ham, og det tog ham ikke mange sekunder. 

Derefter lavede vi en runde, hvor vi vendte brikkerne på hovedet og blandede dem, så man ikke kan se strukturen, før man vender en ad gangen. Det var også let for ham.

Så udvidede vi legen, så man nu skulle samarbejde. Jeg løftede en brik uden at vise ham strukturen og fortalte ham om først om følelsen, og hvis han ikke kunne gætte det, så fik han et hint om farven. Det synes han var sjovt og ville også selv spørge mig, så vi skiftedes, indtil alle brikkerne blev taget.

Senere sad han på egen opfordring og startede med at lege med spillet alene, hvorefter han inddrog mig med at stille spørgsmål ”mor, kan du finde den brik der føles som gulvtæppe?” ”og kan du finde den med det hvide bløde”.

Vi skal helt sikkert spille spillet igen – og måske denne gang spille det med at stille åbne ja/nej spørgsmål til hinanden f.eks. ”føles din brik kold?” ”er din brik blød?”, så man øver sig i at stille nysgerrige spørgsmål til hinanden og øver at beskrivelse sine taktile sanser.

Eller måske at lave spillet som et bevægelsesspil, hvor brikker og bræt står forskellige steder, så man skal hente brikken et andet sted og sætte den på brikken. Det kan være, at man til den første brik skal hoppe, mens man til den anden brik skal gå baglæns eller hinke – eller måske lave englehop. På den måde vil man få kroppen og motorikken inddraget mere, mens man fortsat øver turtagning og sit sprog.  

Eller måske man kunne lege gemmeleg med brikkerne, så det først skulle findes og dernæst matches. Eller barnet skal ud fra pladen kunne beskrive en brik for at få den - og på den måde få banko.

Spillet kan spilles alene men bestemt også med flere deltagere – spillet vil vare kortere jo flere spillere, man er. 

Vurdering 

TickiT touch and match board er et spil i en virkelig lækker kvalitet.

Det er et simpelt pædagogisk gennemtænkt spil, der er super enkel at spille, men også samtidig at finde frem og rydde op, da der ikke skal samles noget. Det fylder desuden intet på spillehylden.

Det er perfekt til at træne turtagning alt imens, man bruger sin finmotorik, udvikler et beskrivende sprog og bruger sine taktile sanser.  Den vi være perfekt til både institutionsbrug eller hjemme, hvor især mindre børn vil have stor gavn af spillet. Bemærk: der er angivet en grænse på 3 år, men brikkerne er store, så jeg vil ikke være bekymret for at bruge den til mindre børn under opsyn af en voksen.

Der medfølger ikke instruktion til spillet, hvilket gør, at man selv kan opfinde og lade sig inspirere i børnenes ideer til, hvordan spillet kan anvendes.

Det er virkelig befriende med et spil, hvor man ikke først skal læse og forklare reglerne for spillet.  Ligesom det er dejligt, at man kan tilpasse spillet til sine børns behov og bruge sin egen fantasi til at udvikle spillet. Helt uden at tænke over det, træner man automatisk barnets finmotorik, turtagning samt verbale sprog. 

Jeg blev virkelig overrasket over anvendelsesmulighederne af dette simple, men gennemtænkte pædagogiske spil, og kan se anvendelse for både private, hjemmepassere samt institutioner.

- Lone Deleuran 

Læs også anmeldelsen af TickiT sanseklodser 

Læs også anmeldelsen af TickiT LED lyspanel 

Læs også anmeldelsen af TickiT babyspejle 

 

Anmeldelse af spilTickit

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen