Alder: Anbefales fra 4 år | Spillere: For 1 - 8 deltagere | Spilletid: Fra 10 min | Mærke: Beleduc | Antal: 1 spil i æske.
"Magnus kender i forvejen alle farver og kan let sige begreberne striber og prikker men ellers er det en oplagt chance at træne dette under spillet. Dette afprøvede jeg med to nyankomne tosprogede elever fra 2. og 3. klasse, der er i gang med at lære dansk. De synes, det var meget sjovt, og det stillede krav til deres koncentration. De fangede hurtigt spillet, og der blev hurtig konkurrence mellem dem, og de sammenlignede undervejs deres slikbunkers størrelse"
En spilanmeldelse af XXL Candy fra Beleduc
På en kold og regnfuld januardag blev Magnus overrasket med XXL candy spillet fra Beleduc. Da han kom hjem fra børnehaven, lå spillet klar til leg på gulvet. Han udbrød meget begejstret ”se mor, se mor!” og begyndte at undersøge alle brikkerne og pludselig fangede terningerne hans opmærksomhed, og så var spillet allerede i fuld gang.
Selve spillet
Spillet kommer i en papæske, der indeholder et rundt blåt spilletæppe, 41 store spillebrikker samt tre terninger. Både terninger og spillebrikker er lavet i lækkert træ og fremstår solidt og i lækker kvalitet. Derudover er der en spillevejledning på 7 forskellige sprog mens der er en dansk spillevejledning på almindeligt papir løst vedlagt. Spillevejledningen kommer med ideer til tre forskellige måder at spille spillet på samt med tips til spillet til forældre og til pædagoger/lærere.
Spillebrikkerne skal forestille slik og er lavet i fire forskellige former og alle med forskellige kombinationer af farver, striber og prikker i farverne: orange, blå, hvid, rød, grøn, gul.
Tobi & Lisa
Spillet har en lille sød forhistorie, man med fordel kan fortælle børnene om Tobi og hans søster Lisa, som har hjulpet deres mor i haven og som tak har de fået en pose med slik, de skal dele. På vejen ind bliver de uenige om, hvem der skal bære posen og da de begge hiver i den, går den i stykker. Sikke et rod. Alle de farvede stykker slik ligger overalt på gulvtæppet. Slikket skal hurtigt samles op igen. Hvem er den hurtigste?
Der er i spillevejledningen angivet tre forskellige måder at spille spillet på, men kort fortalt går det ud på, at børnene kaster med terningerne, og skal finde det slik, der matcher farverne på terningerne.
Firmaet bag spillet mener, at ”børn leger ikke for at lære, de lærer, fordi de leger”. Beleduc har derfor produceret dette sjove spil, med henblik på indlæring og fremstillet det i en fantastisk og holdbar kvalitet.
Undervejs i spillet træner man især farvekendskab. Men man bruger også sine motoriske færdigheder ved at tage kaste med terningen og tage brikkerne. Ligesom man træner turtagning. Man kan alt efter børnenes alder og kunnen tilpasse spillets sværhedsgrad, ligesom man selv kan opfinde regler
God sprogtræning
Med Magnus på 3,5 år lagde jeg et udvalg af brikker på tæppet og så startede vi med at kaste en enkelt terning, og fandt den farve, der matchede. Det blev lynhurtigt for let, så vi lagde resten af brikkerne ud og kastede med to terninger. Han synes, det var meget sjovt og var optaget af spillet. Han fik den tid, han havde brug for til at kigge efter det rigtige stykke slik, og han var optaget af spillet i ca. 10 minutter, som svarer til den tid, som producenten også angiver, det typisk vil tage at spille. Han havde dog ikke fundet alle de matchende brikker, så det var mere, fordi han ikke gad længere. Ellers tror jeg, det ville have taget 10 minutter ekstra ved to personer.
Magnus kender i forvejen alle farver og kan let sige begreberne striber og prikker men ellers er det en oplagt chance at træne dette under spillet. Dette afprøvede jeg med to nyankomne tosprogede elever fra 2. og 3. klasse, der er i gang med at lære dansk. De synes, det var meget sjovt, og det stillede krav til deres koncentration. De fangede hurtigt spillet, og der blev hurtig konkurrence mellem dem, og de sammenlignede undervejs deres slikbunkers størrelse.
Efterhånden som slikket var taget og de ikke kunne finde matchende slik, blev de lidt frustrerede over ikke at få point, men så fjernede vi en enkelt terning og så blev spillet holdt kørende lidt endnu indtil vi til sidst fjernede endnu en terning, så vi blot spillede med en terning. De var optaget af spillet, og havde fundet alle brikkerne i løbet af 20 minutter. En anden gang vil jeg prøve at lave min egen version af spillet, hvor de skal kaste brikkerne et sted og så løbe hen og finde den matchende brik nogle meter væk. På den måde vil vi samtidig få bevægelse med i legen.
Spillet minder lidt om Vildkatten, idet man skal finde den korrekte matchende brik, og det har samme konkurrence element.
Mere end bare et spil
I spillereglerne er der angivet pædagogiske tip f.eks. med, hvordan man kan træne i at en beskrivelse af slikket, eller man kan male eller opfinde forskellige stykker slik med forskellige farver, ligesom man kan snakke om slik i forhold til madpyramiden. Der er derfor mange pædagogiske måder, man kan bruge spillet til udover at spille spillet.
Producenten angiver, at man kan spille det fra 1-8 personer samt en spilletid på 15 minutter. Jeg vil dog mene, at spilletiden er anhængig af antallet af spillere. Jo flere man er, jo kortere vil spillet være. Hvis man bruger det medfølgende tæppe til brikkerne, vil jeg tro, man maks. kan være 4-5 børn omkring det alt efter alder. Men spillet kan sagtens spilles uden tæppet, hvorved brikkerne vil kunne bredes mere ud, og der vil kunne være plads til flere deltagere. Hvis man bruger tæppet, vil jeg anbefale, at man sidder og spiller på gulvet.
Man kan selv bestemme om man på forhånd vil fastsætte en spilletid, eller om man spiller, til alle brikker er fundet.
Producenten angiver alderen til 4+. Jeg afprøvede det med Magnus på 3,5 år. Han synes, det var sjovt og kunne sagtens følge anvisningerne. Men jeg tror, det er Man skal dog være opmærksom på, at terningernes størrelse gør, at man ikke skal spille spillet med helt små børn, der vil kunne tage disse i munden. Terningerne er dog heldigvis ret store (ca. 2 cm), ligesom slikbrikkerne også er store (ca. 8 cm). Jeg afprøvede også spillet med to elever på 8 og 9 år, og de synes også spillet er sjovt og fangede især konkurrenceelementet.
For begge aldersgrupper gælder at det ikke er sidste gang, jeg spiller spillet med dem. Som voksen synes jeg også, det var sjovt. Og jeg kan forestille mig, at det er et spil, som man vil finde frem flere gange.
Jeg kan sagtens forestille mig, hvordan spillet vil være et hit især i børnehaven.
- Lone Deleuran
Læs også spilanmeldelsen af Toys for Life - Byg med perler
Læs også spilanmeldelsen af Bubble Stories
Læs også spilanmeldelsen af Skattejagt på abeøen