Alder: Anbefales fra 4 år | Spillere: 1 eller flere spillere | Materiale: Træ | Mærke: Beleduc | Antal: 1 spil i æske.
"Især min søn på 4 år finder virkelig også meget glæde og ro i at sidde selv og lege med de forskellige figurer. Et landskab efter egen fantasi bliver skabt, og så kan der leges længe med det. De forskellige brikker med mennesker får en personlighed, de har forskellige gøremål, vejret skifter, osv. Den grønne magnetside er fantastisk til denne del, fordi det netop giver den ekstra dimension til det, som foregår i luften. Selve kassen bliver også taget i brug i den fantasifulde leg"
En spilanmeldelse af ToPoLoGo Visio
Vi har modtaget en meget, meget interessant kasse fra legebyen, som alle tre børn herhjemme med stor iver gerne vil være med til at åbne, iagttage og afprøve.
Ingen af os kendte noget som helst til ToPoLoGo Visio-spillet fra Beleduc, så det var virkelig spændende for os alle sammen at få produktet i hænderne og teste.
Sættet her består af
- En rigtig fin trækasse, som både fungerer som opbevaring af alle andre, tilhørende dele og som baggrund for selve opbygningen. Kassens bund er magnetisk, markeret med en grøn ramme omkring. På undersiden af kassens låg er der er spejl, markeret med en blå ramme. Når denne tomme kasse stilles op, betyder det altså, at baggrunden for en opbygning enten kan være et magnetisk felt eller et spejl – afhængigt af, hvordan kassen vendes.
- En byggebase, der på den side er meget simpel med tre riller, og som på den anden side har et gitter/tern med seks riller både vandret og lodret. Som kassen har selve bunden også to forskellige funktioner afhængigt af, hvordan den vendes. Med denne får det todimensionelle billede virkelig karakter af at være tredimensionelt, og rumlige positioner kan let forstås.
- 30 kort markeret med hhv. grå, grøn og blå ramme omkring. De 10 grå kort er de letteste. Rammen omkring angiver, hvilken baggrund, der skal bruges: Grå kort = ingen baggrund, grønne kort = magnetisk baggrund, blå kort = spejl-baggrund. Dette er også illustreret med en tegning på alle kort sammen med en illustration af, hvilken byggebase der skal bruges: rille- eller gitter-siden.
Alle kort er derudover markeret med henholdsvis 1, 2 og 3 stjerner, som angiver kortets sværhedsgrad. Det er rigtig fint, at der er progression i at lave de forskellige kort… både hvad angår den farvede kant, hvor blå og grøn er sværest, og stjernerne.
Denne forskel i sværhedsgrad kommer tydeligt til udtryk, når mine børn sidder med det. Målgruppen er fra og med 4 år. For min søn på netop 4 år krævede det især i begyndelsen guidning til at forstå kortene og at få det videre over på byggepladen. Min datter på 6 år fangede den med det samme. Efter en del timer med billederne, mestrer de det nu rigtig godt begge to.
På nogle af de sværeste kort er figurerne blot tegnede med konturer. Det kræver lidt ekstra så at finde frem til de rigtige brikker – men en udfordring mine børn elsker. Jeg tænker, det er meningen, man så skal sætte brikken med bagsiden udad – så det bliver som på kortet – men det bestemmer man jo helt selv. Mine børn synes, det er skørt at have en figur stående med ”ryggen” til.
På nogle af kortene, hvor spejlet skal bruges som baggrund, er der et ekstra, sjovt twist: Der skal kun bruges halve brikker, som skal sættes helt op ad spejlet – på den måde udnyttes spejlbilledet til at færdiggøre modellen.
- Lille kortholder i træ. Og det er herhjemme meget vigtigt, at det kort, der er i brug, står netop deri!
- 36 træbrikker med forskellige motiver: Hus, bondegård, gyngestativ, træer, bil, motorcykel, traktor, trillebør, fugleskræmsel, mennesker, bondegårdsdyr, hø, indhegning, sol, sky, regnbue, luftballon, flyvemaskine, fugle. 9 af brikkerne er halve, så de kan anvendes op ad spejlet, hvor spejlbilledet altså skaber resten af figuren. 7 af brikkerne er magnetiske, så de kan sættes på magnetbaggrunden og altså kan forestille at være på himlen.
- En simpel, skriftlig vejledning, dog ikke på dansk.
Fantasi og fri leg
Selvom der blot er de 30 kort med, har det egentlig taget lang tid for børnene hver især at nå igennem alle kort. For én opbygning får dem ofte til at tænke på noget andet, man så kunne gøre, ændre, tilføje osv. Og én ting er at sidde for sig selv med kortene og bygge det, som kortet viser.
Især min søn på 4 år finder virkelig også meget glæde og ro i at sidde selv og lege med de forskellige figurer. Et landskab efter egen fantasi bliver skabt, og så kan der leges længe med det. De forskellige brikker med mennesker får en personlighed, de har forskellige gøremål, vejret skifter, osv. Den grønne magnetside er fantastisk til denne del, fordi det netop giver den ekstra dimension til det, som foregår i luften. Selve kassen bliver også taget i brug i den fantasifulde leg.
Det tog mig nogle forsøg at få børnene med på at være sammen om kassens indhold - fordi de har været så optagede af hver deres enten med kort eller den frie leg. Det lykkedes mig dog at få dem til at sige ja til at prøve. Og de greb den fuldstændig, de lod sig rive med, og det blev første gang af rigtig mange gange:
En sidder med byggebasen og brikkerne, den anden sidder med kortene. Den, der har bunken af kort, udvælger et, som skal forklares for den anden. Det gælder både baggrundsplade, byggeplade og alle de forskellige figurer. Jeg forsøger at holde mig så meget som muligt i baggrunden, med mindre de gerne vil have mig med som medspiller. Ellers er jeg oftest en hjælper for dem begge, når det kan være svært helt at formulere eller forstå en “ordre” - især aktuelt for den 4-årige.
En helt væsentlig faktor for både den, der skal forklare, hvordan kortet ser ud, og for den, der skal placere elementerne korrekt, er evnen til at anvende forholdsord. Det er en kæmpe hjælp at kunne bruge og forstå ord og vendinger som ved siden af, bagved, foran, mellem, overfor, oppe, nede og venstre, højre, forgrund, mellemgrund og baggrund. ToPoLoGo er et meningsfuldt redskab til at øve disse begreber… for små børn på deres modersmål… og for større børn på et fremmedsprog.
Vores vurdering
Som folkeskolelærer kan jeg sagtens se for mig at kunne anvende dette sæt i enten engelsk eller tysk med lidt ældre børn. Der er en række gloser, der kan trænes i form af de forskellige figurer, der er med. Og der er placeringen af disse figurer i billedet.
Én blandt flere styrker ved denne måde at arbejde på, er, at begge spillere skal være på. De er afhængige af hinanden og lykkes ikke med opgaven, hvis den ene stempler ud. Der skal gives en ”ordre”, og denne skal udføres på byggepladen.
Den, der sidder med kortet og skal forklare, får primært trænet det aktive ordforråd, hvor vedkommende mundtligt skal navngive ting og placering. Den, der skal bygge, får primært trænet det passive ordforråd, som handler om at forstå det sagte. På den måde kan man differentiere ud fra børnenes niveau. Man kan også ganske enkelt bytte rolle efter x antal kort.
Ligesom andre aktiviteter er kassen her god at have liggende på legebordet nogle dage/uger. Når børnene så mister interessen for den, pakker jeg den som andre spil væk. Det er så fint lavet, at det hele som nævnt kan ligge i kassen, som så også har en funktion i opbygningen. Når enten børnene efterspørger ToPoLoGo, eller jeg finder det frem igen, modtages det med lige stor begejstring. Nu kender børnene elementerne, og de har gode erfaringer med, hvordan de kan beskæftige sig med indholdet.
I kategori med dette spil har Beleduc også lavet et med geometriske former, som skal konstrueres ud fra kort med forskellig sværhedsgrad.
- Elisabeth Kristensen
Læs også spilanmeldelsen af Rondo Vario
Læs også spilanmeldelsen af XXL Candy
Læs også spilanmeldelsen af Tropicano