Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!
Alder: Anbefales fra 13 år | Spillere: For 1 - 5 deltagere | Spilletid: Ca. 90 - 120 min | Sprog: Engelsk | Mærke: StoneMaier Games | Antal: 1 spil + 1 udvidelse
"Tapestry egner sig til børn fra 12 år. Det er et rigtig godt spil at hygge sig med en eftermiddag, fordi det er nemt at lære og rimeligt hurtigt at komme i gang med. Som du kan se, er der mange del i spillet. Men det hele er ordnet og organiseret i æsken, så det er let at komme i gang med. De flotte bygninger, som I placerer i jeres hovedstæder, giver spillet en ekstra charme. Hele vejen igennem er det flot produceret og illustreret"
En spilanmeldelse af Tapestry
Skal din civilisation være kendt for sin videnskabelige færdigheder? Vil du dominere gennem rå, militær magt? Eller måske en blanding? I Tapestry vælger du din egen vej og skæbnen for hele din civilisation.
Der er et utal af spil, som handler om at bygge sin egen civilisation fra bunden. På computer har de forskellige udgaver af spillet Civilization været populære i årtier. Og brætspil som Through the Ages og Clash of Cultures er bare nogle af de mest kendte blandt dusinvis af civilisationsspil.
Spillene er varianter af samme idé med at starte helt tilbage fra stenaldersamfundet og udvikle sin civilisation skridt for skridt, indtil man for eksempel sender de første astronauter afsted mod fjerne galakser.
Det er let at forstå, hvorfor netop denne genre har sådan en stor appel. Det er nemlig fascinerende at træffe valgene, der former en civilisation. Skal man satse på religion eller videnskab? Og vil man styre sit land med diktatorens hårde hånd, eller arbejde med et idealistisk demokrati?
Mange af den slags beslutninger kommer du også til at træffe i Tapestry. Men alligevel er spillet meget anderledes end de øvrige spil i genren. Det er nemlig noget mere enkelt.
Enkle regler
Jeg har tidligere anmeldt det udmærkede Through the Ages, som desværre krævede en mindre roman af regler, før man kunne komme i gang.
Men i Tapestry skal man kun igennem ganske få sider. Det betyder selvfølgelig, at det er hurtigere at komme i gang, men det gør også, at spillet flyder meget bedre undervejs, fordi man ikke hele tiden skal vende tilbage til regelbogen for at afklare detaljer.
Spillet starter med, at hver spiller får tildelt to grundlæggende civilisationskort. Hvert kort giver sine egne fordele, som du enten får glæde af med det samme eller i løbet af spillet. Der er for eksempel futuristerne, som er foran i den teknologiske udvikling fra start af og købmændene, der foretrækker at handle fredeligt med konkurrenterne i stedet for at kæmpe på slagmarken. Du vælger det kort, du foretrækker, og så starter spillet.
Spillet foregår gennem 4 æraer, og hver æra starter med, at du henter indtægter, alt efter hvor udviklet din civilisation er. De indtægter bruger du til at rykke videre på de såkaldte udviklingsspor. Og det er netop den handling, du kommer til at foretage oftest i spillet.
I hver runde af Tapestry vælger du, hvilket udviklingsspor du vil rykke frem ad. Der er fire spor: Udforskning, militær, videnskab og teknologi. Det koster ressourcer at rykke frem, men til gengæld får du også små og store fordele for hvert felt, du lander på.
Hvis du for eksempel rykker frem på militær-sporet, giver det dig som regel mulighed for at indtage et nyt territorium på kortet midt på spillepladen. Det giver adgang til nye ressourcer og rykker dig tættere på en militær sejr.
Byg din hovedstad
Samtidig med at du breder dig på slagmarken – eller passer dig selv – har du også en hovedstad, du skal bygge op. Langs udviklingssporene får du ofte mulighed for at bygge små huse, der fylder et enkelt felt i din hovedstad. Og hvis du er den første der rykker ind i en ny fase på et udviklingsspor har du mulighed for at bygge en af de store bygninger, som spillet er fuldt af.
På den måde bygger du efterhånden en by, der viser din civilisations fremgang og fortræffeligheder. Idéen med at bygge en hovedstad som en del af sin civilisation er unik. Og figurerne er flotte og detaljerede, hvilket bestemt øger spilleglæden.
Jo længere I når op ad udviklingssporene, jo mere avancerede bygninger kan I konstruere. For eksempel starter videnskabssporet med en simpel smedje, mens du kan bygge en rumraket, når du nærmer dig slutningen på sporet.
Svære beslutninger
Tapestry er fuldt af svære beslutninger. For det er svært at vinde, hvis du kun rykker frem på ét spor, men du kan heller ikke skabe meget fremdrift, hvis du prøver at gøre lidt af det hele.
Spillet er meget varieret. Alt efter, hvilket civilisationskort du trækker i starter, er du nødt til at tilpasse din taktik. Og hvis en konkurrent snupper en bygning for næsen af dig, må du hurtigt finde på en ny tilgang. Det betyder, at hvert spil er nyt og anderledes. Især hvis man også har udvidelsen.
En nyttig udvidelse
Jeg har nemlig også set på udvidelsen Plans & Ploys, der finjusterer en lang række elementer i grundspillet og tilføjer flere kort og bygninger.
Udvidelsen tilpasser flere af de grundlæggende bonusser for de civilisationskort, du trækker i starten. Det betyder, at hele spillet får en lidt bedre balance, så man ikke får en stor fordel bare ved at trække det rigtige kort i starten.
Der er også nye bygninger, som du kan opnå på andre måder, så der er flere muligheder at opbygge din hovedstad og opnå unikke fordele. Derfor kan jeg klart anbefale at købe udvidelsen, hvis du synes godt om grundspillet.
Sidste år fik spillet i øvrigt en yderligere udvidelse, Arts & Architecture, som tilføjer et helt nyt udviklingsspor og en række andre spændende fornyelser. Jeg har ikke selv spillet det, men det er rart at vide, at der er mere at tage fat på, når man er glad for et spil.
En varm anbefaling
Tapestry egner sig til børn fra 12 år. Det er et rigtig godt spil at hygge sig med en eftermiddag, fordi det er nemt at lære og rimeligt hurtigt at komme i gang med. Som du kan se, er der mange del i spillet. Men det hele er ordnet og organiseret i æsken, så det er let at komme i gang med.
De flotte bygninger, som I placerer i jeres hovedstæder, giver spillet en ekstra charme. Hele vejen igennem er det flot produceret og illustreret.
Hvis man har lyst til at spille alene, er der også en enkeltspiller-version, der er designet af det danske enmandsselskab Automa Factory.
- Søren Vinggaard Hellerung
Læs også spilanmeldelsen af 7 wonders
Læs også spilanmeldelsen af Mysterium
Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: First Journey