Alder: Fra 10 år | Spilletid: Ca. 30 min. | For 2 - 7 spillere
"Mærk historiens vingesus og udmanøvrer dine venner i dette flotte og underholdende spil..."
En spilklassiker med store kvaliteter
Man behøver ikke engang at åbne spillets æske for at se, at 7 Wonders er et brætspil i særklasse. Langs kanterne på kassen ser man nemlig et alenlang parade af de udmærkelser og priser, spillet har vundet verden over.
Kun få andre brætspil kan fremvise lige så mange priser, så hvis du bare vil vide, om spillet er godt, behøver du egentlig ikke at læse videre, for det er det. Men herunder kan du læse, hvad spillet går ud på, og hvorfor jeg også anbefaler det...
Byg dig ind i verdenshistorien
Det krævede årtiers – eller måske århundreders – store bestræbelser at bygge hvert af de syv klassiske vidundere, som lå spredt i oldtidens civilisationer. Babylons hængende haver, fyrtårnet i Alexandria og pyramiderne i Giza var hver især summen af de civilisationer, der opførte dem. Med andre ord ville de aldrig være bygget, hvis de ikke havde haft et stærkt samfund i ryggen.
Nu er det ikke fordi, det her skal blive til en historietime, men opbygningen af de klassiske vidundere er netop omdrejningspunktet i 7 Wonders.
Dig og dine medspillere forsøger hver især at bygge ét vidunder, samtidig med at I skaber det netværk af håndværkere og råstoffer, der skal til at for bygge noget stort.
Spillet tilpasser sig
Spillet starter med, at I hver især får tildelt et tilfældigt vidunder og en lille stak mønter. Hvert vidunder har to sider med forskellige regler. A-siden er den mest enkle, så den er naturlig at starte med.
En af de smarte ting ved 7 Wonders er, at det tilpasser sig til, hvor mange spillere I er. Man kan være tre til syv spillere. Hvis I for eksempel er fire spillere, fjerner I bare de kort, som er designet til fem, seks eller syv spillere. På den måde er spillet altid afbalanceret.
Man kan også være to spillere, men det kræver nogle særlige regler. Hvis I som regel er to spillere, kan jeg varmt anbefale 2-personers-udgaven 7 Wonders Duel, som du også kan købe på Legebyen.dk.
Se din civilisation vokse
Spillet foregår over 3 aldre, hvor din civilisation langsomt udvikler sig og bevæger sig tættere på at kunne færdiggøre dit vidunder.
Når I har fundet de rigtige kort, får hver spiller 7 kort fra den første alder. Hvert kort viser en bygning, du kan bygge. Det kan være alt fra en mine eller et stenbrud til et teater eller en markedsplads.
Hver bygning giver nogle fordele eller ressourcer. For eksempel giver minen sten eller metal, som du kan bruge til at bygge andre bygninger eller til at udruste soldater med våben.
Ud af de 7 kort, I får, vælger I hver især et kort, I vil bygge og giver seks kort videre til næste spiller. For at bygge bygningen på kortet skal du som regel bruge nogle ressourcer i form af træ, sten eller noget helt tredje. De ressourcer kan du få fra nogle af de bygninger, du allerede har bygget. Men hvis du ikke har de ressourcer, der skal til, kan du også købe dem af dine medspillere.
Du kan kun købe af de medspillere, der sidder lige til højre eller til venstre for dig. Hvis en af dem for eksempel har noget træ, du skal bruge, kan du købe det for 2 mønter.
Hvilken slags civilisation vil du bygge?
Kunsten er at få bygget de bygninger, som producerer de ressourcer, du har brug for til at udvide din civilisation og bygge dit vidunder. Men du kan også vælge at dreje din civilisation i enten en fredelig eller en mere militærtung retning.
Du kan fokusere på at blive den stærkeste militærmagt. Det gør du ved at bygge militærbygninger. De er markeret med røde skjolde, og slutningen af hver alder får hver spiller plus- eller minuspoint alt efter, om han eller hun er foran eller bagude på antallet af skjolde.
Du kan også vælge at fokusere på at udvikle den videnskabelige side af civilisationen ved at bygge laboratorier, biblioteker og skoler. Valget er dit.
Byg dit vidunder og tjen point
Hvert vidunder bliver bygget i tre stadier, som koster noget hver især. Men hvert stadie giver også fordele i form af militær magt, flere ressourcer eller point til spillets afslutning.
Du behøver faktisk ikke at bygge dit vidunder for at vinde, men det hjælper.
Når I har fordelt alle kort for de tre tidsaldre, er det tid til at tælle point. Alle de kort, der har en grøn krans med et tal på, giver det antal point, der står i kransen. Du får for eksempel også point, hvis du har flere ens videnskabssymboler, eller hvis du har opnået militær dominans.
Der er mange forskellige måder at få point på, og det er netop det, der gør spillet sjovt og udfordrende. I løbet af spillet er det svært at regne ud, hvem der fører, og derfor bliver alle ved med at være i skarp konkurrence.
Smukt illustreret og underholdende
Som du forhåbentlig kan se på billederne, er 7 Wonders et utroligt flot spil. Der er lagt et stort arbejde i hver eneste illustration, og det er med til at gøre de historiske steder levende.
Ved første øjekast ser spillet måske indviklet ud, men reglerne er relativt enkle – og så er de skrevet på dansk.
7 Wonders er et spil, som alle bør have, hvis de kan lide en hyggelig brætspilsaften med vennerne. Man behøver ikke at være en historienørd for at nyde det gode design og den skarpe konkurrence, som spillet byder på. God spillelyst!
- Søren Vinggaard Hellerung