Sjuft spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!

Alder: Fra 10 år | Spilletid: Ca. 1 time | For 3 - 4 spillere

"Sjuft kan på mange måder minde om ludo, bare noget mere avanceret. Det er nemt at lære, når man først har lært alle reglerne. Alles ven, er ingens ven i dette spil!"

Alles ven er ingens ven!

Spillets indhold

 • 1 spilleplade
 • 4 sæt spillebrikker
 • 4 sæt mønter
 • 1 terning

Spillereglerne

Spille reglerne kan virke lidt opgivende i det der står ”…når sjuften flytter sin spillebrik til et andet felt opstår der derfor en af følgende 7 muligheder”. Syv muligheder kan virke uoverskueligt, men det er det så slet ikke. Det tager små 10 minutter, at læse spille-reglerne igennem. Der er fine illustrationer, så man ikke er i tvivl, hvordan spillet spilles og det kan være en god idé at have spille-reglerne lige ved hånden, når man spiller Sjuft for første gang. Spille-reglerne er heldigvis også ret lette at læse.

Sådan spiller du spillet

Sjuft handler i sin korte enkelthed om at få 2 af sine egne brikker i mål på spillepladsens midte.

Hver deltagers 4 spillebrikker placeres på startfeltet af samme farver. Mønterne placeres synligt, så alle kan se disse. Den yngste spiller starter og herefter går det med urets retning. Den spiller, som har ’turen’, kaldes sjuften. Så er spillet i gang!

Sjuften kaster med terningen og flytter en af sine spillebrikker det antal felter, der svarer til det antal øjne, man har slået med terningen. Sjuften må kun flytte en spille-brik efter hvert terningkast og der må kun flyttes i den ring, hvor den allerede befinder sig og kun i samme retning, altså enten med eller mod uret. Man kan ikke flytte sine spillebrikker til et felt, hvor sjuften selv har en spille-brik placeret, men når sjuften flytter en spille-brik til et andet felt opstår der derfor en af følgende 7 muligheder:

 1. Spillebrikken lander på et tunnelfelt (et felt med en sort prik)
 2. Spillebrikken lander på en anden deltagers spillebrik
 3. Spillebrikken lander ved siden af en anden deltagers spillebrik
 4. Spillebrikken lander nedenunder en anden deltagers spillebrik
 5. Spillebrikken lander ovenover en anden deltager spillebrik
 6. Spillebrikken lander ikke på et tunnelfelt eller på/over/under/vedsiden af en anden deltagers spillebrik
 7. Der kan ikke rykkes en spillebrik

Det er altid sjuften, som vælger om der skal udføres et træk, der kræver brug af mønter. Det vil altså sige, at de andre deltagere skal altid hjælpe eller lade sig hjælpe, hvis det er muligt. Man kan ikke nægte at hjælpe eller modtage hjælp fra sjuften. Ingen deltager kan dog modtage hjælp med mindre de er i stand til at betale for hjælpen med en mønt, i enten sin egen farve eller i den anden involveredes deltagers farve.

Sjuftmanøvren

Hvis sjuften har en mønt i hver af de andre spillers farve og en mønt i sin egen farve, så kan sjuften vælge at bruge en såkaldt sjuftmanøvre. Ved en sjuftmanøvre skal sjuften betale en mønt til de andre spillere i deres egen farve, men får til gengæld ret til at flytte en vilkårlig af sine egne spillebrikker en ring tættere på centrum. Sjuften kan altså flytte en af sine egne spillebrikker til et ledigt felt direkte ovenover spille-brikkens nuværende position. Er der ikke ledigt på feltet ovenover, så kan sjuften ikke flytte sin spille-brik en ring tættere på centrum.

Sådan vinder du sjuft

Spillet slutter, når én af spillerne har fået to af sine brikker ind i spillepladens centrum. Ganske enkelt!

Hvad synes jeg om spillet?

Jeg har spillet spillet med både 3 og 4 deltagere. Når man er 3 spillere har man en tendens til at holde sig i en enkelt ende af spillepladen, da man som spiller er/kan være afhængig af sine modspillere. Er man 4 deltagere breder man sig ud over hele spillepladen og der er en helt anden form for taktik i spillet. Spillet giver en større spænding med fuld antal, altså 4 spillere.

Sjuft spillet kan på mange måder minde om ludo, bare noget mere avanceret. Det er nemt at lære, når man først har lært alle reglerne. Alles ven, er ingens ven i dette spil!

- Christina Zamora Bugge

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilGame inventors

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen