Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 15 - 30 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Priser: Guldbrikken for Årets Børnespil 2017
"Ticket to Ride: First Journey er et underholdende togspil for de mindste, hvor de voksne heller ikke kommer til at kede sig. Som forælder bliver mange børnespil hurtigt meget ensformige. Men Ticket to Ride: First Journey har en god balance, så man også kan bevare interessen som voksen. Selvfølgelig er det ikke et spil med den store dybde, men den slags kan man altid hive frem, når de mindste er gået i seng..."
En spilanmeldelse af Ticket To Ride: First Journey
I de seneste dage har vi haft fornøjelsen af at teste familiespillet Ticket to Ride: First Journey. Som navnet antyder er det en børneudgave af spilserien Ticket to Ride, som er udgivet i op mod 10 forskellige udgaver. Det er et solidt spil med en god underholdningsværdi, som jeg klart kan anbefale. Her kan du læse hvorfor.
Hvad går det ud på?
Kort fortalt går spillet ud på at bygge togruter på tværs af et Europakort. Man samler kort med vogne i forskellige farver for at kunne bygge ruter i de farver på kortet. Hver spiller har sine egne kort med ruter, som de skal færdiggøre. For eksempel en rute fra København til Paris eller fra Riga til Rom.
Den første spiller, der færdiggør seks ruter, har vundet. Med sejren følger den flotte guldbillet, som man kan bruge som en slags vandrepokal i familien, hvis man har lyst.
Hvis du allerede har spillet et af de andre Ticket to Ride-spil, lyder det nok meget bekendt. Men spilskaberne har formået at forenkle alle aspekter, så det er nemt at gå i gang med for børn ned til 5-6 år.
Let at lære
Reglerne i Ticket to Ride er præcis, som de skal være: Korte, enkle og forståelige. Det hele er forklaret på to sider, så man er hurtigt i gang i forhold til mere komplekse spil, hvor man skal tygge sig gennem en halv roman først. Det tager kun 5 minutter at komme i gang med første spil – og endnu kortere tid, hvis du allerede har spillet et andet Ticket to Ride-spil.
Til de mindste kan jeg anbefale at spille med åbne kort de første par gange. De kan sagtens have det sjovt med at finde byer på kortet og sætte togvogne langs ruterne, mens de lærer reglerne stille og roligt.
Flot design holder ungernes opmærksomhed
Spillet er lækkert lavet og godt designet. Der er flotte farver og søde illustrationer. Og den slags er drønvigtigt, når man skal at holde ungernes opmærksomhed.
De små togvogne er fristende at lege med. Og producenten har heldigvis lagt en pose med ekstra vogne i kassen, hvis nogle af vognene på mystisk vis forvilder sig over i kassen med Lego. Godt tænkt.
Brættet er også gennemtænkt. Hver by har sit eget symbol, der svarer til billederne på rutekortene. Paris har Eiffeltårnet, London har Big Ben og så videre. På den måde er det nemt for de mindste at regne ud, hvor togruten skal gå hen, selvom de ikke normalt kan finde Bukarest på et kort.
Det giver ikke helt mening, at Københavns symbol er en blå løve. Men lad nu det ligge.
Kortene med togvogne er sjove i sig selv. I stedet for en gang kedelige IC3-vogne er det fantasifulde vogne, der transporterer mælk, kameler eller cirkustigre. Det er alt sammen med til at gøre det spændende for børnene.
Spillet skaber god stemning
Det er meget tilfredsstillende at spille Ticket to Ride: First Journey. Ruterne er korte, så man skal ikke sidde og vente i halve timer på at bygge noget færdigt. Det er især en fordel, når man spiller med børn med krudt i bagdelen.
Samtidig har skaberne skruet ned for konkurrence-elementet. I voksenspillet går det i høj grad ud på at spolere hinandens planer. Det kan også være sjovt, men det ikke altid lige nemt at forklare en 5-årig, at man ikke mener det personligt. Derfor er det positivt, at spillet giver plads til, at alle kan bygge deres ruter (næsten) uden at komme i vejen for hinanden.
Det betyder også, at spillet bygger lidt mindre på strategi og lidt mere på held. Det gælder om at trække de rigtige kort på det rigtige tidspunkt. Det er en god måde at udjævne forskellen, så både børn og voksne kan have nogenlunde ligeværdig kamp.
Spillet passer til børn op til cirka 11 år. Til den tid er de nok klar til at give sig i kast med lidt mere avancerede spil. For eksempel et af de andre spil i Ticket to Ride-serien. Men de større børn og teenagere kan selvfølgelig stadig have det sjovt med spille med i First Journey, hvis de for eksempel har en lillesøster eller lillebror, der stadig er i spillets målgruppe.
En klar anbefaling
Ticket to Ride: First Journey er et rigtig godt spil for hele familien. Især når børnene fra cirka 5 til 11 år. For de små er det en god intro til spil med lidt flere regler end klodsmajor.
Brætspillet er kåret til Guldbrikken-prisen for Årets Børnespil i 2017. Nu kan selv familiens yngste medlemmer blive en del af den spændende verden i Ticket to Ride!
Spillet er nemt at komme i gang med og hurtigt at gøre klar. Designet er lækkert og gennemtænkt, så børnene føler sig underholdt og har let ved at forstå sammenhængen mellem deres kort og spillepladen.
Som forælder bliver mange børnespil hurtigt meget ensformige. Men Ticket to Ride: First Journey har en god balance, så man også kan bevare interessen som voksen. Selvfølgelig er det ikke et spil med den store dybde, men den slags kan man altid hive frem, når de mindste er gået i seng.
- Søren Vinggaard Hellerung
Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: USA
Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: Europa
Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: De Nordiske Lande