Familie Alias anmeldelse

Alder: Anbefales fra 7 år | Spilletid: Cirka 45 - 60 min. | Spillere: For 3 - 8 deltagere | Producent: Tactic

"Umiddelbart vil det være et spil, vi vil finde frem og spille igen. Børnene selv sagde efter spillet, at de synes det havde været sjovt. Vores piger er rigtig dygtige til det sproglige, og måske det gjorde, at de netop synes, det var udfordrende på en god og sjov måde..."

En spilanmeldelse af Familie Alias fra Tactic

Familie Alias er et spil i en firkantet æske, som er pakket ind i film. Den fylder ikke umiddelbart særlig meget – 27 cm i længde/bredde og 6 cm høj.

I æsken finder man et timeglas, 8 brikker i forskellige farver, en plasticpil, børnekort, wildcards, familiekort, voksenkort og en spilleplade.

Det virker som rigtig god kvalitet. En god tyk spilleplade, så den ikke så nemt går i stykker. Ligeledes virker kortene også til at være i god stærk kvalitet. I starten når man spiller, skal spillepladen lige foldes ordentlig ud, da den virker lidt stiv i starten.

Spillet er for 3-8 spillere fra 7 år og opefter.

Der er opgavekort (børnekort og wildcard) som man kan få undervejs i spillet fx: ”forklar mens du taler med en lys stemme”. Af disse opgavekort er der 8 til børn og 8 til voksne. De samme opgavekort kan bruges igen og igen.

Der er derudover 384 ordforklaringskort som kaldes ”familiekort” eller ”voksenkort”. Familiekort (250 stk) bruges når det er et barn, der skal forklare eller gætte. Voksenkort (134 stk) bruges kun når det er 2 voksne, som er partnere. Disse kort er en smule mere kompliceret at forklare end familiekortene.


På familiekortene er der udover 4 ord også et billede. Det betyder, at man faktisk kan lave sin egen variant af spillet, hvis man spiller med et barn, som ikke er så god til at læse ved at beslutte, at det pågældende barn hver gang forklarer, hvad billedet viser i stedet for ordet på kortet.

Reglerne til Familie Alias

Reglerne virker i første omgang ret simple. Der er ikke mange regler eller meget tekst at læse igennem. På bagsiden af reglerne, findes en oversigt, der ”hurtigt” gennemgår reglerne.


Det tog ikke særlig lang tid at læse reglerne, men vi fandt hurtigt ud af, at der måtte være noget, vi havde læst forkert. Vi læste reglerne igennem igen, og fik ikke et entydigt svar på det vi søgte.

Kort fortalt så er midterpladen med pilen delt op i 4 områder. På 2 af disse er wildcard/børnekort ikonet. Når man lander derpå, skal man tage et opgavekort og udføre mens man forklarer. Vi fandt ud af, at man skulle dreje pilen 2 gange fremfor kun 1 gang.

Først drejer man pilen for at finde ud af, hvem man har som partner i denne tur, og derefter drejer man så pilen igen for at finde ud af, om man også skal have et opgavekort. Dette var dog umiddelbart det eneste, som vi havde lidt svært ved at udlede fra reglerne.

Familie Alias spillet

Selve spillet går i al sin enkelthed ud på at være den første, der kommer i mål på spillepladen. Der findes nogle ”finalefelter” inden man når i mål, hvor spillet ændrer sig for den person, der er nået ind til disse felter. Hvis alle spillere er nået ind i denne opløbsstrækning, så stopper spillet og den forreste er vinderen.

For at flytte sin brik fremad skal man enten få andre til at gætte, hvilket ord (eller billede) man prøver at forklare eller man skal gætte ordet, når andre forklarer.

Ordet skal gættes eksakt som det står på kortet: fx ved ordet ”hoppe” er det ikke godkendt at sige ”hopper”.
Når man har taget første kort, vendes timeglasset og det gælder nu om at nå så mange kort som muligt. For hvert rigtig gæt må både personen der forklarer, og personen der gætter ordet rykke et felt frem.

I nogle tilfælde er det alle spillere, der må gætte med og dermed kan flere spillere få lov at rykke et vist antal felter i denne tur. Hvis man kommer til at bryde reglerne mens man forklarer, så skal man lægge kortet til side og det tæller som et minus. Det vil sige, at hvis man når at forklare 3 ord, men havde brudt reglerne på det ene kort, så må man kun flytte 2 felter frem.

Mine tanker om Familie Alias spillet

Dette spil er nemmest at spille for nogen, som er god til at formulere sig på dansk og tænke lidt kreativt. Man må nemlig ikke bruge dele af ordet i sin forklaring, og når man er under tidspres, kan det godt være meget svært at forklare uden at komme til at sige noget forbudt, og derved få minuspoint. Der er ingen tvivl om, at en stor fordel i dette spil er, at have et stort ordforråd. Det gør det også nemmere, hvis man kender sine medspillere forholdsvist godt, da man så kan bruge personlige referencer til at forklare ordet.

Dette betyder også, at vi kan være lidt i tvivl om spillet egner sig til 7-årige. Er man god til ordforståelse, har et godt ordforråd og evnen til at forklare noget med andre ord, så fungerer spillet rigtig godt.
Har man meget svært ved dette, så vil det hurtigt komme til at sætte en begrænsning på spillet for vedkommende, og spiller man så med andre, der er gode til dette, så vil man hurtigt komme håbløst bagud.

Vi lavede selv en variation, hvor vi besluttede at alle måtte gætte, hvis personen der skulle forklare, var meget bagud.

Eksempel: A skal forklare ordene. Hvis det kun er B der skal gætte, så mindskes sandsynligheden for at ordene bliver gættet hurtigt, ved at der kun er 1 person, der gætter. Hvis A i dette tilfælde når at forklare 5 ord, så vil både A og B skulle flytte 5 felter.

Hvis man derimod vælger at både B – C og D skal gætte, så er der større sandsynlighed for at ordet bliver gættet hurtigere. Ligeledes vil det give A større chance for at indhente de 3 andre, da kortene nu kunne være blevet fordelt sådan at B gættede 1 ord, C gættede 2 ord og D gættede 2 ord. Altså vil A indhente 3 felter på henholdvis C og D, og indhente 4 felter på B.

Det var i hvert fald vores erfaring, at denne regel kunne mindske hullet mellem den bagerste og de forreste. Derudover kunne det hjælpe, at den bagerste fik lov at bruge 2 x timeglas tid fremfor kun 1.

Der er forskellige steder i spillet, hvor man med fordel kan ændre en smule i reglerne, så det bliver tilpasset spillerne fra gang til gang.

Umiddelbart vil det være et spil, vi vil finde frem og spille igen. Børnene selv sagde efter spillet, at de synes det havde været sjovt. Vores piger er rigtig dygtige til det sproglige, og måske det gjorde, at de netop synes, det var udfordrende på en god og sjov måde.

Omvendt er det helt sikkert god træning, for børn og voksne som har lidt mere svært ved dette, på en sjov måde. Ift. det originale Alias, hvor man danner hold, så er denne udgave lavet således, at man skiftes til at være partnere undervejs i spillet.

Dette er også en sjov lille detalje, så man undgår, at der er ét hold, som er særligt overlegne. Vores umiddelbare vurdering er, at denne udgave som titlen hentyder, fungerer bedst som familiespil med både børn og voksne. Derimod vil der være andre Alias udgaver, vi ville vælge, hvis vi skulle til en voksen spilleaften, uden børnene.

Dette bliver et af de spil, som skal tages med på ferie, så vi kan spille det igen.

- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilTactic

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen