Mysterium spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 45 min. | Spillere: For 2 – 7 deltagere

"Jeg er ret begejstret for Mysterium. Både fordi det er flot lavet og fordi det er udfordrende og sjovt at spille. Jeg har spillet det med flere forskellige medspillere, som alle har delt min begejstring. En af dem har allerede lagt billet ind på at låne spillet. Men der går lige lidt tid, før han får lov..."

En spilanmeldelse af Mysterium

I Mysterium skal du og dine medspillere opklare et mord. I skal finde ud af, hvem der begik ugerningen, hvor det skete, og hvad mordvåbnet var.

Indtil videre lyder det måske som mange andre spil – som for eksempel Cluedo – hvor man skal opklare detaljerne ved et mord. Men i Mysterium spiller I ikke detektiver eller kriminalbetjente, i stedet er i synske – altså folk, der kan kommunikere med de døde.

Du er et spøgelse

Én af spillerne har en endnu mere speciel rolle. Nemlig rollen som spøgelset af den dræbte person. Spøgelset må ikke sige noget eller give tegn i løbet af spillet. I stedet skal spøgelset forsøge at fortælle de synske, hvem han blev dræbt af ved hjælp af drømme og syner.

Drømmene er vist på store og smukt illustrerede kort. Hvert kort har et surrealistisk motiv, som kan have mange betydninger. Spøgelset giver kort til de synske. Og ud fra dem skal de forsøge at gætte morder, gerningssted og våben.

Hav øje for detaljerne

Når man gætter, har man en række mulige gerningsmænd at vælge imellem. Hvis I spiller med tre synske, er der fem mulige gerningsmænd. I leder efter hver jeres gerningsmand, så I kan ikke hjælpe hinanden direkte, men I må altid drøfte kortene med hinanden.

De mulige gerningsmænd og -kvinder er hver især vist på et flot illustreret kort, der viser, hvordan personen ser ud og giver en indikation af, hvad personen arbejder med og interesserer sig for.

De synske starter med at gætte på, hvem gerningsmanden er. Man har ét gæt pr. runde. Hvis man gætter rigtigt, går man videre til næste fase, hvor man skal gætte gerningsstedet. Men hvis man ikke gætter det, må man forsøge at gætte gerningsmanden igen i næste runde. Man har kun syv runder til at gætte de tre ting. Så man skal ikke skyde forbi for mange gange.

Når du får et drømmekort af spøgelset, kan du sammenligne det med de forskellige kort med gerningsmænd, gerningssteder eller våben for at se, om der er nogen ligheder. Det er næsten altid svært, fordi drømmekortene er surrealistiske og uforståelige.

Måske passer kortet med jægeren, fordi der er et dyr på det. Måske passer det med tjenestepigen, fordi der er noget, der ligner mad. Eller måske passer det med tryllekunstneren på grund af de mørke farver.

Med andre ord er der altid mange mulige fortolkninger. Det er svært at gætte, hvilken detalje spøgelset lægger vægt på, når hun giver dig et kort. Og du har ingen mulighed for at spørge, så du må stole på din egen intuition.

Slip fantasien løs

Det er mindst lige så udfordrende at spille som spøgelse. Man har kun syv drømmekort tilgængelig ad gangen, så man skal tænke sig godt om for at få dem til at passe med de mulige gerningsmænd. Det er udfordrende og sjovt, og det kræver en god fantasi.

Spøgelset sidder bag en papskærm, hvor der er plads til at sætte referencekort op. Kortene viser, hvilken gerningsmand, gerningssted og våben den enkelt synske skal finde frem til. På den måde er det let at bevare overblikket, selvom der er flere spillere.

Når alle de synske har gættet, svarer spøgelset på, om gættene er korrekte. Man taler stadig ikke. I stedet banker man i bordet: 1 gang for nej, 2 gange for ja.

Hvem er mest synsk?

Hvis man er mindst fire spillere, skal de synske også gætte på, om de tror, at deres medspilleres gæt er korrekte. Man lægger en rød markør ved siden af sin medspillers gæt, hvis man tror, at de tager fejl. Og man lægger en grøn markør, hvis man tror, at de har ret.

For hver gang man har ret i sit gæt, rykker man et felt frem på ”synskhedsskalaen”. Og den kommer i spil i spillets afsluttende fase.

Det slutter med et brag

Hvis alle synske når at gætte deres egen kombination af gerningsmand, gerningssted og våben inden for syv runder, går de videre til den afsluttende fase. Der går det ud på at finde ud af, hvem af de mistænkte, der reelt er gerningsmanden.

Spøgelset vælger tre kort, der hver især skal lede tankerne hen på et våben, et sted og en person. Ud fra de kort skal hver af de synske gætte gerningsmanden. Alt efter, hvor langt de er nået på synskhedsskalaen, får de lov til at se et, to eller alle tre kort, før de gætter.

Alle vinder, hvis de fleste af de synske gætter på den korrekte gerningsmand.

Forrygende fantasifuldt

Ud fra den her tekst virker Mysterium måske stadig lidt, ja… mystisk. Det er et spil, der skal opleves, fordi det er så unikt og underholdende. Man får både gode grin og gymnastik til hjernecellerne. Samtidig er det utroligt flot lavet, der er lagt mange, mange timers arbejde i skabe stemning, detaljer og interessante karakterer.

Jeg er ret begejstret for Mysterium. Både fordi det er flot lavet og fordi det er udfordrende og sjovt at spille. Jeg har spillet det med flere forskellige medspillere, som alle har delt min begejstring. En af dem har allerede lagt billet ind på at låne spillet. Men der går lige lidt tid, før han får lov.

Mysterium kan spilles af 2 til 7 personer, så det kan bruges til næsten alle lejligheder. Spillet er sjovest med mindst tre spillere, for så har dem, der spiller synske, en mulighed for at drøfte kortene med andre.

Hvis du kan lide god kvalitet og hjernevridende underholdning, er Mysterium et spil for dig.

- Søren Vinggaard Hellerung

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen