Survivors of Hellapagos spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 20 min. | Spillere: For 3 - 12 deltagere | Priser: Nomineret til Guldbrikken for Årets Selskabsspil 2021 

"Vi har prøvet at spille det, hvor det både var børn (fra 10 år) og voksne sammen og udelukkende med voksne. Det fungerer ganske fint til både børn og voksne med det forbehold, at man selv skal kunne læse, hvad der står på vragkortene. Så hvis man leder efter et alternativ til yatzy, 500, Uno eller lign. ”småspil”, der tager udgangspunkt i det lidt mere strategiske, men som stadig er et hurtigt spil, så er SoH et godt bud..."

En spilanmeldelse af Survivors of Hellapagos

Survivors of Hellapagos (SoH) er et semi-coop spil, hvilket betyder, at man skal samarbejde i et vist omfang. Man er tvunget til at arbejde sammen langt hen ad vejen, men i sidste ende kan man ikke stole på hinanden og ved aldrig, hvornår ens medspillere pludselig vender sig imod én.

 

Spillet er i en lille æske, der måler 14,5*20*7 cm. Det indeholder 6 trækugler i en lille sæk/pose, som både skal bruges til at samle mad og træ. 12 tømmerflådekort, 54 vragkort, 12 statuskort, 13 vejrkort (hvoraf 1 er orkankort), 1 startspillerkort, 3 markører lavet i træ (vand, mad, tømmerflåde), spilleplade og spillevejledning.

Spillevejledningen er et lille hæfte på 16 sider, hvilket betyder, at man skal forberede sig på, at der går lidt tid, fra man pakker op, til man kan komme i gang med at spille. Spillevejledningen er egentlig nem nok at forstå, men det kræver lidt koncentration at læse sig igennem alle siderne.

 

Komponenterne i spillet er i rigtig god kvalitet og grafikken er flot på både spilleæsken, spillepladen og diverse kort. Det virker meget gennemført med flere grafiske detaljer, der forkæler øjnene. Det eneste minus ved indholdet er, at spillepladen er foldet 2 steder, og det er svært at få den til at ligge fladt på bordet som følge deraf (også selvom man prøver at folde modsat for at rette den ud).

Historien i spillet

I er strandet på en øde ø, da jeres skib er gået ned. I ved der er en livsfarlig orkan på vej, og derfor skal I sørge for at få bygget tømmerflåder til alle inden orkanen kommer, så I kan komme væk fra øen. Men ak – uden mad og drikke, duer helten ikke. I kan ikke nøjes med at bygge tømmerflåder, I er også nødt til at sørge for, at I har mad og vand, så I har kræfter til at bygge tømmerflåderne og til at slippe væk fra øen. Hvis ikke I har nok mad og vand til alle, må I ofre en kammerat, som må dø af tørst eller sult.

 

Spillepladen sættes op midt på bordet, og vand- og madmarkøren sættes på felterne på overlevelsessporet, som passer til antallet af spillere. Er man 4 spillere sættes mad på 7 og vand på 8. Tømmerflådemarkøren sættes på 0 på tømmerflådesporet.

Vragkortene blandes og der gives det antal kort til hver spiller, som passer til antallet af spillere i alt og de resterende lægges ind i skibsvraget (3-8 spillere: 4 kort. 9-12 spillere: 3 kort).

Orkankortet tages ud af bunken med vejrkort, sammen med 5 tilfældige vejrkort. Disse 6 kort blandes, så man ikke ved, hvor orkankortet befinder sig. De øvrige vejrkort blandes for sig selv, og herefter lægger man de 6 kort i bunden af denne stak, så orkankortet befinder sig et tilfældigt sted i de sidste 6 vejrkort, der trækkes. Denne bunke lægges på spillepladen med bagsiden opad.

Statuskortene lægges ved siden af spillepladen. Disse har en slange på den ene side, som symboliserer, at man er forgiftet og en gravsten på den anden side, som symboliserer død. Startspillerkortet lægges ved den spiller, som skal starte runden.

 

En runde består af følgende:

1: skift startspiller (flyt startspillerkortet én gang til højre)
2: afslør et vejrkort (vend næste kort i vejrkort-bunken)
3: hver spiller udfører 1 handling (at spille vragkort fra hånden er ikke en handling)
4: Se om I overlever (flyt mad- og vandmarkørerne på overlevelsessporet)
5: Se om spillet slutter (enten ved at: alle er døde, orkanen kommer eller øen forlades)

Startspilleren vælger først sin handling, og derefter går turen højre rundt indtil alle har valgt og udført en handling.

Man kan vælge en af følgende handlinger:
- fang fisk
- indsaml vand
- hent træ til tømmerflåde
- udforsk vraget (tag et vragkort)

Hvis man vælger at fange fisk, skal man blindt trække en enkelt kugle fra posen med de 6 kugler. Antallet af fisk afbilledet på kuglen viser, hvor mange felter madmarkøren skal flyttes. Der er tre kugler med 1 fisk, to kugler med 2 fisk og én (sort) kugle med 3 fisk.


Hvis man vil indsamle vand, skal man kigge på vejrkortet, der er vendt til denne runde. Der kan stå alt fra 0 til 3 på disse vejrkort, som er det antal felter, man må flytte vandmarkøren. Hvis man er uheldig at vende et vejrkort, hvor der står 0, kan man altså slet ikke indsamle vand i den runde. Til gengæld kan det være en god ide, hvis flere spillere vælger at indsamle vand i en runde, hvor der står 3 på vejrkortet.

 

Vælger man at hente træ til tømmerflåden, må man flytte tømmerflådemarkøren 1 felt frem (Der skal bruges 6 stykker træ for at lave en tømmerflåde). Herefter må man vælge, om man vil gå dybere ind i skoven og hente ekstra træ med risiko for at blive forgiftet af slanger. Vælger man at tage chancen, skal man først meddele, hvor mange stykker træ, man ønsker at hente (mellem 1 og 5) og disse trækkes så blindt fra posen med de 6 kugler.

Men det er ikke ufarligt, for hvis man trækker den ene sorte kugle (den samme som giver 3 fisk, når man samler mad), bliver man bidt og forgiftet af en slange. Sker dette mister man det ekstra træ, man ville hente og man skal tage et statuskort og lægge foran sig med slangesiden opad. Dette betyder, man er syg og ikke kan deltage igen før efter fase 4 i næste runde. Er man til gengæld heldig at trække ene hvide kugler, så flytter man tømmerflådemarkøren de ekstra felter og turen går videre uden yderligere farer.

 

Eksempel:

Anders vælger som sin handling at hente træ. Tømmerflådemarkøren flyttes straks 1 felt. Anders vælger, at han vil tage chancen og gå efter yderligere 2 stykker træ. Anders trækker blindt to kugler i posen, som begge er hvide og tømmerflådemarkøren flyttes yderligere 2 felter. Altså er tømmerflådemarkøren i Anders´ tur i alt flyttet 3 felter.

Bo vælger som den næste spiller også at hente træ. Tømmerflådemarkøren rykkes straks 1 felt. Bo vælger herefter at gå efter yderligere 2 stykker træ, da det vil sikre den første tømmerflåde, hvis det lykkes. Bo trækker 1 hvid og 1 sort kugle. Han er blevet forgiftet, mister det ekstra træ og lægger slangekortet foran sig. Der er altså kun i alt 4 stykker træ i hus.

Den sidste handling er at hente vragkort. Vragkort tages på hånden, og må bruges når som helst (medmindre der står andet på kortet). Hvis man vælger dette som sin handling, må man tage 1 vragkort. Vragkort kan være nyttige eller fuldstændig ligegyldige. Man kan være heldig at få mad- eller vandkort, der kan bruges til at overleve. Derudover er der nogle ”handlingskort”, som giver forskellige muligheder såsom ”Kaffe – du må udføre 2 handlinger denne runde”, ”Krystalkugle – når der er afstemning, må du vente med at stemme, til alle andre har stemt” eller ”Madmølle – du kan omdanne 2 madrationer til 2 vandrationer”. Der findes flere forskellige af disse handlingskort, som kan bruges til noget positivt for enten dig selv eller flere spillere.

Der er særligt 2 kort, som kan blive meget afgørende ift. egen overlevelse på øen: ”Pistol” og ”Patron”. Har man disse 2 kort, kan man eliminere en medspiller, som kan blive nødvendig, hvis der enten ikke er mad, vand eller tømmerflåder nok, for at undgå man selv ryger ud i en afstemning.

Når alle har valgt en handling, skal der deles 1 mad og 1 vand ud til hver overlevende spiller og disse markører flyttes derfor x antal felter tilbage på overlevelsessporet. Så længe der er nok til alle spillere, er alt godt. Når der på et tidspunkt ikke længere er nok mad og/eller vand skal man ud i en afstemning i bedste ”Robinson” stil. Dette er dog ikke en hemmelig afstemning som i ”Robinson”– tværtimod. Når dette sker, må man gerne forsøge at argumentere for sin overlevelse indtil startspilleren siger, at det er tid til afstemning.

Der tælles ned fra 3 og på ”NU” peger alle spillere på den, de ønsker at eliminere.

Hvis vedkommende har et rationskort på hånden, må dette gerne bruges til at redde sig selv efter man er blevet stemt ud, og på den måde redde sig selv fra eliminering.

Ligeledes kan man bruge pistol/patron kortene til i stedet at slå en anden ihjel og derved stjæle deres mad/vand ration og undgå elimineringen. Samme slags afstemning kan ske ved spillets slutning, hvis der ikke er nok tømmerflåder til alle.

Når en spiller elimineres ved afstemning, blandes dennes kort og deles ud til de resterende spillere.

Man kan vælge at forlade øen i slutningen af en runde, hvis der er vand, mad og tømmerflåder nok til alle spillere. Hvis orkankortet bliver vendt i starten af en runde, SKAL øen forlades i slutningen af denne runde uanset om der er mad/vand og tømmerflåder til alle, hvilket derfor ofte vil ende i afstemninger og elimineringer af spillere.

Hvis alle spillere kommer til at mangle enten mad eller vand i slutningen af en runde, dør alle og spillet slutter med et kæmpe nederlag (Dette kan fx ske, hvis man flere runder i træk vender et 0 vejrkort, som gør det umuligt at indsamle vand).

I slutningen af spillevejledningen er der forslag til, hvordan man kan spille det som turnering med point eller med en variant, hvor de døde har lov at være med i afstemninger og når der skal træffes beslutninger.

 

Vores vurdering af Survivors of Hellapagos

Det her spil har virkelig givet os grå hår i hovedet. Vi har spillet det flere gange, og det er stadig ikke lykkedes os at slippe væk fra øen, da vi altid går ned på mad og vand. Jeg har endda siddet og set på videoer af andre, som har spillet det, for at finde ud af, om vi gjorde noget forkert.

Sagen er nok bare, at det her spil virkelig er en udfordring. Det er nemt at lære, har meget simple spilmekanikker, men er virkelig svært at mestre. En stor del af spillet er baseret på held, og er man bare lidt uheldig, så får man hurtigt rynker i panden.

Når man skal gå efter træ, kan man være uheldig at trække den sorte kugle. Når man fisker efter mad, kan man være uheldig hele tiden at trække kuglerne med kun 1 fisk på. Når man trækker vragkort, kan man være uheldig at få kort, der bare er fyld og som ingen effekt har. Når man er lav på vand, kan man være så uheldig, at der kun kommer vejrkort med 0 eller 1 vand.

Alt dette tilsammen gør det svært at komme helskindet igennem og vinde spillet. Men ligesom man kan være uheldig på alle ovenstående punkter, så kan man jo også være heldig at ramme kuglen med 3 fisk, få vejrkort med 3 vand, tage ene hvide kugler og få ekstra træ samt få gode vragkort, der bidrager til at komme væk fra øen.

Måske har vi været uheldige, når vi har spillet SoH, eller også har vi ikke været gode nok til at udnytte heldet, når det kom. I hvert fald har det indtil videre været en for stor udfordring for os at få bare en enkelt spiller væk fra øen.

Spillet kan spilles med 3-12 spillere. Umiddelbart synes jeg, at det er sjovere, jo flere man er. Men man skal være forberedt på, at man hurtigt kan ryge ud af spillet og kan ende med at sidde og kigge på de andre spiller færdig. SoH er et hurtigt spil. Det er vurderet til at tage ca. 20 min og det passer egentlig meget godt, når man først har spillet det et par gange. Derfor gør det heller ikke helt så meget, når man ryger ud.

Da vi spillede det første gang, var jeg lidt forundret og en anelse skuffet. Men da jeg trådte et skridt tilbage og kiggede på spillet som helhed, så kunne jeg godt se, hvorfor jeg blev skuffet. Jeg havde forventet noget andet, fordi spillet er så flot og alt virker gennemtænkt og veludført.

Hvis jeg derimod kigger på SoH ud fra et ”lyn-spils-perspektiv”, så er jeg alt andet end skuffet. Hvis man kender spil som ”Skip-bo”, ”Blueprint”, ”Uno” som også er spil, der tager omkring 20 min at spille, så har de egentlig formået at få ret meget smidt ind i SoH, selvom det er sådan et kortvarigt spil.

 

SoH vil nok aldrig blive et spil, vi tager frem til en spilleaften. Det vil i stedet være et spil, som vi kan tage frem en hverdagsaften, hvor vi bare lige har lyst til et hurtigt brætspil. Eller måske et spil, vi tager med i sommerhus, og snupper et spil på terrassen, mens vi venter på, at kødet på grillen bliver færdigstegt. I det perspektiv, så fungerer spillet.

 

Man skal ikke være i dårligt humør og spille SoH, for man må forvente at få ”en kniv i ryggen” af sine venner, hvis det bliver nødvendigt at skille sig af med en spiller. Det er et sjovt tvist til et samarbejdsspil, at man kun samarbejder til et vist punkt og ingen ved, hvornår samarbejdet ophører. Vi er alle i samme båd, men alle er sig selv nærmest i sidste ende. Nogle vil måske tænke, at det så ville være nemt bare at tænke udelukkende på sig selv fra starten for at sikre sig, at man selv kan komme væk fra øen. Men det kan altså ikke lade sig gøre. Man er nødt til at arbejde sammen i starten og så langt hen ad vejen som muligt, ellers ender man i sidste ende med at dø alle sammen.

Efter de første par spil, hvor vi alle døde, havde jeg lyst til bare at stille spillet bagerst i skabet og glemme, at det eksisterede. Men det er alligevel et spil, som kom til at sidde lidt under huden på mig, og jeg blev nødt til at spille det igen. Det kan jo ikke passe, at man siger nej til en udfordring ;-)

 

Vi har prøvet at spille det, hvor det både var børn (fra 10 år) og voksne sammen og udelukkende med voksne. Det fungerer ganske fint til både børn og voksne med det forbehold, at man selv skal kunne læse, hvad der står på vragkortene.

Så hvis man leder efter et alternativ til yatzy, 500, Uno eller lign. ”småspil”, der tager udgangspunkt i det lidt mere strategiske, men som stadig er et hurtigt spil, så er Survivors of Hellapagos spillet et godt bud.

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af Living Forest 

Læs også spilanmeldelsen af Bezzerwizzer

Læs også spilanmeldelsen af HJÆLP!

 

Anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen