Alder: Anbefales fra 15 år | Spilletid: Ca. 30 - 45 min | Spillere: For 3 eller flere deltagere | Mærke: Game Inventors | Antal: 1 spil i æske
"Jeg har altid været ret vild med spil, der handler om at lære andre (og sig selv) bedre at kende. Derfor kan jeg rigtig godt lide, at dette spil både handler om at svare ærligt på spørgsmålene og samtidigt få noget sjov og spas ud af det. Det betyder dog også, at det bliver bedst, når folk er med på at svare ærligt, når man er engel og ikke bare svarer noget, som man ved, giver et sjovt svar på djævlenes spørgsmål"
En spilanmeldelse af Spørgsmål fra helvede
Hvis man godt kan lide spillet ”Det dårlige selskab”, så er her et spil, der ligger i samme boldgade. Et sjovt selskabsspil, som muligvis bliver en kende sjovere, hvis man spiller det efter et par glas vin.
Spillet fylder ikke så meget på reolen med sine kun 20*20*7 cm. Det indeholder 300 spørgsmålskort, 25 point-jetoner, 1 hvid tavle, 1 tusch og spilleregler.
Spillevejledningen er nem at forstå, så det tog os kun ganske få minutter, fra det blev pakket op, til vi var klar til at spille.
Selve spillet
Spillet handler både om at lære hinanden bedre at kende og om at drille hinanden.
Alle point-jetoner placeres midt på bordet, hvor alle kan nå dem.
Bunken med spørgsmålskort blandes og hver deltager trækker herefter 13 kort, som de må tage op på hånden. Herudover lægges 4 kort midt på bordet med forsiden opad, så man kan læse, hvad der står.
Startspilleren får den hvide tavle og tuschen. Den spiller, som skal svare på et spørgsmål, kaldes ”englen” og alle andre spillere kaldes ”djævle”.
Hver runde består af 2 dele – først skal englen svare, dernæst skal djævlene drille.
Englen vælger et af de 4 spørgsmål på bordet, som han/hun svarer ærligt og oprigtigt på ved at notere svaret på tavlen. Man må gerne skrive en sætning, men i så fald skal den være kortfattet. Det kan også bare være et enkelt ord.
Herefter læser englen svaret højt og placerer tavlen på bordet, så alle kan se det.
Nu kommer djævlene i spil. Alle djævle kigger på de 13 kort, de har på hånden og vælger nu et andet spørgsmål, som passer til englens svar.
Det kan ende med at være sjovt, frækt, decideret klamt eller det hele på én gang.
Den nye kombination af djævlenes spørgsmål og englens svar skal ikke være sand.
Når alle djævle har valgt et kort fra hånden, som passer til englens svar, lægges disse med bagsiden opad foran englen. Kortene blandes og englen læser herefter spørgsmålene op ét ad gangen.
Eksempel:
Englen vælger følgende spørgsmål fra bordet:
”Hvad er dit yndlingsdyr?” og svarer ”en hest”
Djævlenes vælger derefter følgende spørgsmål:
”Hvad kan du godt lide at kaste med?” – ”en hest”
”Hvad er det mest ubehagelige, du har fået galt i halsen?” – ”en hest”
”Hvad er lidt pinligt at købe i supermarkedet?” – ”en hest”
”Hvad kan du få lyst til at putte i en affaldskværn?” – ”en hest”
Når alle djævles spørgsmål er læst højt (sammen med englens svar), vælger englen det spørgsmål, som han/hun synes er bedst/sjovest.
Djævlen, der har bidraget med det pågældende spørgsmål, giver sig til kende og får en point-jeton. De brugte spørgsmålskort lægges til side i en brugt-bunke. Herefter skal englen vælge et kort fra hånden, som skal lægges ned på bordet i stedet for det, han/hun svarede på.
Alle spillere tager nu et nyt kort fra bunken, så de igen sidder med i alt 13 kort på hånden. Turen går herefter videre i urets retning og næste runde starter med en ny engel. Tavlen viskes ren og næste engel, vælger nu et af de 4 spørgsmål på bordet og skriver sit svar på tavlen.
Spillet slutter, når en spiller har vundet 5 point-jetoner og denne spiller kåres som vinder.
Hvis man undervejs bliver enige om, at et af de 4 kort på bordet, er for åndsvagt eller umuligt at svare på, må man gerne kassere dette og tage et nyt fra bunken.
Det handler nemlig allermest om at have det sjovt og visse spørgsmål egner sig måske ikke helt til selskabet af den ene eller anden årsag.
Vores vurdering
Som jeg startede med at sige, minder dette lidt om spillet ”det dårlige selskab”. Det virker måske en lille smule mere simpelt, men underholdningsværdien er meget det samme.
Oprindeligt havde jeg faktisk taget spillet med, da jeg var i sommerhus med mine teenagedøtre og gamle forældre i 60´erne. Men efter at have kigget nogle af kortene igennem valgte jeg ret hurtigt, at det nok ikke var helt det rette selskab. Nogle af kortene er ret intime og frække og andre er virkelig klamme – eller kan i hvert fald hurtigt blive det, når man kombinerer dem med englens svar.
Nogle af de kort, som gør, at jeg nok ikke finder det frem til en spilleaften med hverken mine børn eller forældre er bl.a. ”Beskriv din penis”, ”Hvad vil du gerne proppe op i vaginaen?”, ”Hvad tænker du ofte på, når du rører ved dig selv?” eller ”Hvad kunne du godt overveje at bruge som sexlegetøj i mangel af bedre?”.
Godt nok er jeg normalt et meget frit menneske, der ikke er bleg for at tale om hvad som helst, men lige her kan jeg godt mærke en vis modstand.
Til gengæld er det skide sjovt at spille sammen med sine gode venner.
Generelt vil jeg med den type kort nok anbefale, at man spiller det sammen med nogle, man kender rimelig godt eller stoler nogenlunde på. Særligt fordi spillet jo lægger op til, at englen skal svare ærligt på det spørgsmål, som han/hun vælger fra bordet.
For en god ordens skyld, skal det nævnes, at det ikke kun er den slags intime spørgsmålskort. Der findes også en masse helt uskyldige spørgsmål, som så ofte ender med at være knap så uskyldige alligevel, når de kombineres med et svar, der handlede om noget helt andet.
Nogle af de mere uskyldige kort er fx ”Hvad ligner dit øre egentlig?”, ”Hvad er du afhængig af?”, ”Hvad betyder dit navn mon?” og ”Hvad er det mest irriterende ved dit job?”.
Jeg har altid været ret vild med spil, der handler om at lære andre (og sig selv) bedre at kende. Derfor kan jeg rigtig godt lide, at dette spil både handler om at svare ærligt på spørgsmålene og samtidigt få noget sjov og spas ud af det. Det betyder dog også, at det bliver bedst, når folk er med på at svare ærligt, når man er engel og ikke bare svarer noget, som man ved, giver et sjovt svar på djævlenes spørgsmål.
Jeg startede med at skrive, at det var et spil, som blev sjovere efter et par glas vin og det holder jeg såmænd fast i. Men det er samtidig også et spil, der sagtens kan give nogle gode grin, selvom man er pinlig ædru.
Nogle gange kan man som djævel virkelig komme til at sidde og grine højlydt af de kort, man har på hånden, som de andre ikke kan se, fordi man i hovedet sætter dem sammen med englens svar. I andre tilfælde kan man også være uheldig, at ens egne spørgsmål bare slet ikke passer sammen med englens svar, men det sker yderst sjældent.
Generelt er kortene godt formuleret, så man næsten altid har nogen, der passer på den ene eller anden måde, uanset om englens svar bare er et enkelt ord eller en kort sætning.
”Spørgsmål fra helvede” er helt klart et spil, der bidrager positivt til en hyggelig aften med vennerne og som giver nogle gode grin.
- Joan Frederiksen
Læs også spilanmeldelsen af Mio Min Mio
Læs også spilanmeldelsen af Hyggespillet
Læs også spilanmeldelsen af Trivial Pursuit: Årtiet 2010-2020