Shifu Plugo STEM 3-i-1 anmeldelse

Alder: Anbefales fra 4 år | Mærke: ShifuPlay | Serie: Plugo | Antal: 1 stk.

"Alt i alt er vi kæmpe fans af konceptet, det er sådan set kun den mangelfulde oversættelse af især bogstavmodulet, der trækker ned. Link fungerer rigtigt fint, og Count er blevet meget bedre i løbet af den periode, vi har brugt det, så det får helt sikkert lov at blive i huset. Så kan vi også se om appen skulle blive opdateret til bedre oversættelse i bogstavmodulet, og Marie kan bruge det, når hun lærer lidt mere engelsk. Jeg er slet ikke afvisende for at invitere flere Shifu Plugo produkter indenfor, for jeg synes det virker til at være kvalitet og meget gennemtænkt, men jeg vil nok være opmærksom på, hvor sprogafhængige de er. Musikmodulet er i hvert fald kommet på Stines ønskeseddel" 

En anmeldelse af Shifu Plugo STEM 3-i-1

Mine unger er (lidt for) vilde med deres tablets, så derfor sprang jeg jublende til, da jeg fik muligheden for at lade dem prøve STEM 3-i-1 fra Shifu Plugo. Shifu Plugo laver en serie leg-og-lær legetøj, hvor en tablet (eller telefon) indgår aktivt, men hvor det er det fysiske element, der er det primære. Af deres andre produkter kan nævnes Shifu Plugo Musik (som også er anmeldt her på bloggen) eller deres 3 forskellige interaktive globusser, hvor 2 af dem (i skrivende stund) er anmeldt her på bloggen her og her.

STEM 3-i-1 er, som navnet antyder, 3 forskellige læringsmoduler i én pakke. STEM står for Science, Technology, Engineering and Mathematics, og i denne pakke får man de 3 moduler Count (tal), Letters (bogstaver) og Link (nogle magnetiske sekskantede klodser, som man kan sætte sammen) samt en måtte med en tabletholder, som skal bruges til alle 3 moduler.

Jeg har udsat mine to døtre på 8½ og 5 år for det hele, og vil her prøve at beskrive hvad STEM 3-i-1 er for noget, og hvordan det gik for mine piger med det.

Indholdet af æsken

De 3 moduler er i hver deres kasse (som også kan købes hver for sig) med en spillemåtte/tabletholder i en 4. kasse, og det hele er samlet i en større kasse. Den store kasse er bare noget tyndt pap, og vist ikke umiddelbart beregnet til at opbevare det i, men det ville egentlig heller ikke være det mest praktiske, da man bruger et modul ad gangen, så vi har det bare liggende i de 4 mindre æsker, som er dejligt kraftige og med magnetlukning.

Fælles for alle moduler

Allerførst skal man installere den tilhørende app, som man finder i App Store eller Google Play alt efter om man har iPad eller Android. I appen kan man lave flere brugere, og angive deres alder, hvilket påvirker sværhedsgraden på opgaverne. Som nævnt ovenfor er mine døtre hhv. 8½ og 5 år gamle, så vi fik set lidt forskellige sværhedsgrader.

Når man så skal bruge det, folder man spillemåtten ud (den skal bruges til alle de forskellige moduler) og sætter sin tablet i holderen og starter appen. Man kan også bruge en telefon, men det fungerer ikke helt lige så godt. I den modsatte ende, som er magnetisk, sætter man så tilbehøret til det modul, som man vil bruge, og så er man klar.

Jeg vil nu prøve at gennemgå modulerne et for et, og også komme med mine og mine børns personlige meninger i hvert afsnit.

Count - tal/matematik

I modulet ”Count” skal man - alt efter hvilken alder man har valgt til brugeren – tælle og lave matematik. Tabletten giver en opgave, som oftest både står på skærmen og bliver sagt højt, og så skal man sætte de rigtige talbrikker på de tre pigge på den dims, der følger med. Appen bruger så tablettens kamera til at genkende brikkerne, og går videre, når man har svaret rigtigt.

Sværhedsgraderne er helt fine til mine to piger, og Stine på 5 år får f.eks. opgaver som ”hvor mange fodbolde kan du se” eller ”hvad er størst – 2 eller 4”, mens Marie på 8½ f.eks. skal fortælle en lama, der læser i en bog, hvor mange sider den skal læse i alt, hvis den skal læse et kapitel på 16 sider og et kapitel på 22 sider. Der er forskellige små programmer i modulet, så i det ene skal man f.eks. hjælpe et rumskib frem ved at løse opgaverne, og i et andet vækker man nogle monstre, og dermed låser man op for nye opgaver, jo flere opgaver man laver. Det er med til at motivere barnet til lige at tage en opgave mere hele tiden, og de bliver ikke så hurtigt træt at det, som jeg kunne forestille mig at de ville, hvis det bare var at løse matematikopgaver.

Der er desværre et lille skår i glæden – oversættelsen af appen er ikke fantastisk. Nogle ting er ikke oversat, så det en gang imellem bliver en blanding af dansk og engelsk (det er dog blevet meget bedre i den tid vi har brugt det, så jeg går ud fra at oversættelsen stadig er i gang), og når det bliver tal over 20, er det oversat ciffer for ciffer, og bliver sagt på den engelske måde at lave tal på – altså ”tyve to” i stedet for toogtyve. Marie på 8½ kan godt abstrahere fra det, selvom hun synes det er noget mærkeligt, men Stine forstår ikke altid helt hvad de mener – heldigvis er der sjældent tocifrede tal i hendes sværhedsgrad.

Vi synes at Count modulet er rigtigt godt, og sprogproblemerne er fint til at klare. Selve opgaverne og interfacet fungerer rigtigt godt, så det med sproget er mest et irritationsmoment og ikke et egentligt problem. Jeg håber dog lidt at oversættelsen stadig er under udarbejdning, så det bliver endnu bedre med tiden, for vi kan i hvert fald se, at der er sket noget i den tid vi har brugt appen.

Letters - bogstaver/stavning

Modulet ”Letters” fungerer ret meget som det med tallene, men her skal der staves og laves opgaver med bogstaver. Igen virker opgaverne rigtigt gode og godt afstemt til den valgte alder, og der er flere forskellige typer opgaver, der gør at det bliver afvekslende, men desværre er det her endnu mere udtalt, at det ikke er oversat ordentligt til dansk. F.eks. skulle Marie i sin første opgave stave til ”fødselsdag” – som altså skulle staves b-i-r-t-h-d-a-y…

Ligesom med talmodulet er der sket ændringer i appen i den tid vi har brugt den, men desværre er det ikke til det bedre ift. oversættelse. Faktisk er muligheden for dansk sprog, så vidt jeg kan se, helt fjernet fra bogstavmodulet, så det nu er helt og holdent på engelsk. Forhåbentlig er det for ikke at have en halvfærdig oversættelse aktiv, så det kommer igen, når modulet er færdigoversat, men jeg ved det ikke.

Det er rigtigt ærgerligt at det ikke er på dansk, for det gør at Stine i hvert fald ikke kan bruge bogstavmodulet. Marie, der går i 2. klasse og er begyndt at have engelsk i skolen, kan godt få lidt ud af det, hvis hun har en voksen med på sidelinjen til at hjælpe, men der er stadig for meget engelsk i det til, at hun kan sidde med det selv.

Igen virker det til at være et fremragende værktøj, og opgaverne er gode og afvekslende, men for børn der kun kan dansk, er der desværre ikke så meget at komme efter, medmindre det er for at lære engelsk.

Link - "byggeklodser

”Link” modulet er lidt anderledes end de to andre, da det kun består af nogle magnetiske sekskantede byggeklodser, og ikke har nogen base, der skal sættes ting på, som ved modulerne med tal og bogstaver.

I Link får man igen nogle forskellige opgaver, og her skal de så løses ved at bygge forskellige former med klodserne. Nogle af formerne ligger helt fast, mens andre opgaver måske går ud på at bygge en bro fra et sted på skærmen til et andet, og så får man stjerner efter hvor effektivt man gør det. Pladen man bygger på, er også magnetisk, så klodserne står ret stabilt, og man kan godt have lidt udhæng på sine byggerier, men der er dog grænser, og til nogle ting bliver man nødt til at lave støttepiller.

Link modulet er det, der er bedst oversat, og er hurtigt blevet begge pigers yndlingsmodul. Her kan de klare sig selv, og de kan sidde og bygge længe ad gangen. Når de bliver trætte af at lave matematik i talmodulet, skifter de oftest over til Link i stedet for at stoppe med Plugo.

Der er selvfølgelig ikke så tydelig læring i det som i de to andre moduler, men selvom man ikke lærer at stave eller regne/tælle, så er der noget ”rumlig” læring i det, og helt uden at de ved hvad fysik og tyngdekraft er for noget, lærer de lidt om magneter og hvad de kan holde, og hvordan man kan understøtte en struktur, når magneterne ikke er kraftige nok at holde uden støtte.

Byggeklodserne er store og solide, og magneterne er kraftige nok til at holde godt sammen, så Link virker som et rigtigt godt modul. Det eneste lille kritikpunkt fra min side er, at nogle af opgaverne virker for lette, da man bare skal bygge klodserne i det mønster, der er vist på skærmen. Jeg synes at de opgaver, hvor man skal løse en opgave ved hjælp af klodserne, er meget bedre, men ungerne synes også at det er fint sjovt med de nemme opgaver.

Vores vurdering 

Vi er overvejende positive omkring STEM 3-i-1 sættet, men der er dog (som man nok fornemmer ovenfor) ting, der trækker lidt ned. På den positive side er opgaverne rigtigt gode, appen fungerer godt, de fysiske dele er af super kvalitet, der er masser af læring i det på en måde, hvor børnene synes det er sjovt og der kan laves flere brugerprofiler med forskellige aldre/sværhedsgrader.

På den negative side er der selvfølgelig primært den tidligere nævnte dårlige oversættelse af især bogstavmodulet. Det trækker desværre en del ned, at det ene modul ikke kan bruges på dansk, men jeg håber virkelig, at det er fordi oversættelsen stadig er under udarbejdelse. Vi kommer i hvert fald til at følge med i, om appen ændrer sig.

En anden detalje er, at appen ikke kan installeres på alle enheder. Begge mine tøser havde Lenovo M10 tablets da vi startede, og de er åbenbart for gamle til at være kompatible med appen, men heldigvis kunne min M10 Plus godt køre den. Marie har netop fået en ny tablet i julegave, og den kan godt køre appen (Samsung A8).

Derfor er det en god ide, hvis man overvejer at købe noget Shifu Plugo (det er samme app til alle Plugo moduler, så vidt jeg kan se), at man lige kontrollerer om den enhed, som man vil bruge til det, kan køre appen. Man kan sagtens hente appen uden at have tilbehøret, så det er en god ide lige at se, om den kan installere og køre, inden man køber. Det er jo dog kun en negativ ting, hvis man har en enhed, hvor det ikke kan køre – hvis ens enhed er kompatibel, er der ingen ko på isen.

En anden lille detalje er, at hvis man har cover på sin tablet, skal man tage det af for at tabletten kan sidde i holderen (i hvert fald de covers vi har). Det er ikke noget vi synes er et problem, men det kan det måske være for nogle, hvis de har covers, der er træls at tage af og på hele tiden.

Alt i alt er vi kæmpe fans af konceptet, det er sådan set kun den mangelfulde oversættelse af især bogstavmodulet, der trækker ned. Link fungerer rigtigt fint, og Count er blevet meget bedre i løbet af den periode, vi har brugt det, så det får helt sikkert lov at blive i huset. Så kan vi også se om appen skulle blive opdateret til bedre oversættelse i bogstavmodulet, og Marie kan bruge det, når hun lærer lidt mere engelsk.

Jeg er slet ikke afvisende for at invitere flere Shifu Plugo produkter indenfor, for jeg synes det virker til at være kvalitet og meget gennemtænkt, men jeg vil nok være opmærksom på, hvor sprogafhængige de er. Musikmodulet er i hvert fald kommet på Stines ønskeseddel. 

- Kim Larsen 

Læs også anmeldelsen af Shifu Orboot Globus 

Læs også anmeldelsen af Shifu Plugo Musik 

Læs også anmeldelsen af Shifu Tacto Doktor 

 

 

Anmeldelse af spilShifu plugo

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen