Alder: Fra 4 år | Materiale: Plast | Mærke: PlayShifu |Serie: Tacto | Tema: Doktor | OBS: SKAL bruges med tablet | Antal: 1 stk.
"At lege læge er en evigt populær leg ved børn i mange aldre, og jeg tror ikke det er noget der går af mode. Derfor er det naturligt at producenter af STEM legetøj fokuserer netop på denne leg og forsøger at tilføje en ekstra dimension. Barnet lærer en masse fordi en interaktiv læge kan give flere informationer end mor og far kan. Sættet kan endvidere være med til at afmystificere lægebesøg og gøre disse mindre skræmmende..."
En anmeldelse af PlayShifu Tacto Doktor
I vores familie leger vi ofte læge. Svend og Johannes elsker at finde deres doktorsæt frem og undersøge mor eller far. Samlingen er efterhånden udvidet med et fungerende stetoskop og nu er de virkelig ved at udvikle sig indenfor lægevidenskabens gerninger. Derfor var der også stor begejstring at spore da vi modtog Doktor sættet fra Shifu Tacto og det skulle hurtigt pakkes ud og sættes op.
Shifu Tacto arbejder med legetøj indenfor STEM kategorien – Science (videnskab), Technology (teknologi), Engineering (ingeniørvidenskab) og Mathematics (matematik). Det er en legetøjskategori som fokuserer på at lade børnene lære om videnskab på en aktiv måde hvor de arbejder med konkret problemløsning med baggrund i nysgerrighed. Igennem flere år har der været mere og mere fokus på at videnskab skal leges ind og Shifu Tacto arbejder videre i denne metode.
Sættet består af 12 medicinske redskaber, inkl. røntgen apparat, ultralydsskanner, blodtryksapparat, lommelygte, forstørrelsesglas, saks, stetoskop, medicinflaske, bandage, sprøjte, sprayflaske og termometer. Man har brug for en nyere tablet (tjek krav inden sættet anskaffes, dette kan ses på legebyens hjemmeside eller Shifu Tactos hjemmeside) og der medfølger 4 skridsikre hjørner som kan monteres på tabletten.
Doktor sættet lader børnene udforske menneskekroppen og sygdomme med en interaktiv læge ved deres side. Man downloader en app og bruger det medfølgende legetøj til at gennemføre opgaver. Appen er oversat fra engelsk, og selv om der kan være visse uhensigtsmæssige oversættelser, så fungerer det generelt godt.
I spillet kan man vælge barnets niveau, inddelt efter klassetrin. Der startes med pre-K som formentlig er henvendt til børn omkring 4 år, herefter er der K som nok henviser til børnehave eller børnehaveklasse, og herefter er der et niveau per skoleårgang.
I spillet skal barnet behandle forskellige sygdomme og skader. Man får brug for det medfølgende legetøj til at behandle sygdommene og bliver guidet igennem hvilke man skal bruge hvornår. Barnet lærer at bruge udstyret rigtigt, således at han lytter med stetoskopet på den rigtige kropsdel, måler blodtrykket rigtigt, ultralydsskanner den rigtige kropsdel og så videre. På denne måde får barnet indsigt i hvordan lægen bruger de forskellige redskaber og hvilke oplysninger de kan give.
I spillet er der 3 historier som kan følges. Den første historie foregår i byen Sunnyville hvor byens bager også er byens læge. Han behandler alle byens indbyggere som er blevet syge eller er kommet til skade. Han er fyldt med mærkværdige ordspil om ikke er oversat. Det giver lægen personlighed og kan få børnene til at grine. I denne historie får barnet en masse baggrundsviden om sygdomme, diagnostik og behandling.
Barnet lærer om årsager til sygdomme, hvilke symptomer der følger med og hvorfor man skal til læge. I denne historie bliver barnet også udfordret i f.eks. farvegenkendelse og hvordan forskellige sekundær farver blandes, da man flere gange skal blande forskellige medikamenter til den rette medicin. Her får man ikke opskriften, men blot besked om hvor mange af de 4 forskellige farver medicin (blå, rød, gul og hvid) der skal blandes, samt hvilken farve resultatet skal have. Hvis man laver fejl i første forsøg, hjælper appen ved næste og ved anden fejl får man svaret, så opgaven let løses.
I en anden historie følger man lægen Mischa som er en frisk læge der behandler vennernes skavanker. Her er der også små spil som fokuserer på børnenes hukommelse og evne til at genkende instrumenterne. Dette virker som et godt supplement til lægespillene, da legetøjet forsat indgår, det udfordrer kognitivt og varierer spillet.
Det sidste spil foregår på en båd og her er lægen en gepard ved navn Leah. Leah er dyrlæge og behandler forskellige ting som oftest ses ved dyr såsom lopper og en torn i poten. I dette spil får barnet valgmuligheder, for eksempel er der nogle gange flere dyr som er syge og barnet får mulighed for at prioritere og planlægge rækkefølgen af hvem der skal behandles. Nogle dyr fejler også flere ting og her forklares hvorfor den ene sygdom bør behandles før den anden.
Svend blev særligt opslugt af spillet. Han er 5 år og lige indenfor den anbefalede aldersgruppe som er 4-8 år. Han syntes at det var spændende at behandle sygdommene med apparater som han kunne genkende fra den virkelige verden og kunne efterfølgende fortælle en masse om forskellige sygdomme. Motorikken blev også udfordret, da man skulle manøvre redskaberne rigtigt for at det virkede, og det krævede derfor lidt øvelse før han var helt selvkørende.
Johannes på 3 år havde noget sværere ved dette, men da han også er udenfor den anbefalede aldersgruppe, samt spillede på Svends niveau (K), var det nok forklaringen. Nogle af oversættelserne i spillet var lettere malplacerede, da vi for eksempel længe diskuterede hvad fyldte lunger mon kunne betyde, men med lidt kreativitet fra forældrenes side er dette ikke et større problem for spillets funktion.
Herhjemme var særligt røntgen apparatet en stor succes. Når dette sættes over kropsdelen, ser man straks knoglen og det er tydeligt at se hvis denne er brækket. Svend udbrød flere gange at det var synd for patienten og at det måtte gøre ondt, så de empatiske evner blev i høj grad også trænet.
Legetøjet der medfulgte vakte begejstring ved begge børn og blev også brugt uafhængigt af appen, blandt andet i den vanlige lægeleg med forældrene. Det virker relativt robust, men der er små dutter på undersiden af instrumenterne, som ipad’en bruger til at registrere redskabet med. Svend fik pillet en af disse af, men den kunne relativt nemt monteres igen. Shifu Tacto yder dog 6 måneders garanti på alt legetøjet i sættet, så i fald noget går i stykker skal man blot kontakte dem per mail, hvilket er en god sikkerhed at have.
Vores vurdering af Shifu Tacto Doktor
At lege læge er en evigt populær leg ved børn i mange aldre, og jeg tror ikke det er noget der går af mode. Derfor er det naturligt at producenter af STEM legetøj fokuserer netop på denne leg og forsøger at tilføje en ekstra dimension. Barnet lærer en masse fordi en interaktiv læge kan give flere informationer end mor og far kan. Sættet kan endvidere være med til at afmystificere lægebesøg og gøre disse mindre skræmmende.
Barnet får stimuleret sin nysgerrighed og langt de fleste børn elsker at lære om kroppen, da de i denne alder er i gang med at lære deres egen krop at kende og alle de funktioner som menneskekroppen har. Derfor tænker jeg at langt de fleste børn kan finde glæde i Shifu Tacto Doktor sættet.
Det er en god ting at spillet kan tilpasses alderen, således at brugbarheden forlænges. Endvidere ser vi det som positivt at ipads inkorporeres til leg og læring, da børn sjældent kan skærmes fra elektroniske devices, og her er en måde at udnytte mulighederne til at optimere læring igennem leg.
- Louise Asferg
Læs også anmeldelsen af Shifu Plugo Musik
Læs også anmeldelsen af Shifu Orboot Jorden
Læs også anmeldelsen af Shifu Orboot Dinosaurer