Rampelys Slammer spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 4 år | Spillere: For 3 - 5 deltagere | Spilletid: Ca. 20 min. | Priser: Guldbrikken for Årets Børnespil 2020 | Antal: 1 spil i æske | Original titel: Spotlight Slam |

"Udover at ungerne synes at det er sjovt, træner det nogle gode ting skjult som spil/leg, som f.eks. at stå foran hinanden og optræde, hittepåsomhed når man skal opføre det givne ord, og selvfølgelig reaktionsevne når man har gættet det..."

En spilanmeldelse af Rampelys Slammer

Rampelys Slammer – eller Spotlight Slam, som er den engelske titel (som jeg synes ligger bedre i munden) – er et børnespil fra 4 år, hvor spillerne skal gætte, hvad de andre spillere opfører.

Lyder som noget du kender, måske noget du har set i TV (hvis du er lige så gammel som mig?) Well, i Rampelys Slammer har man skruet lidt op for børnevenligheden, ved at man ikke skal gætte hele sætninger, og så har man tilføjet gadgets – og hvem elsker ikke gadgets?

Rampelys Slammer vandt prisen for Årets Børnespil i 2020 i hele to forskellige prisuddelinger – Legebranchen LEG, hvor dommerpanelet består af ”almindelige” familier, der kan tilmelde sig og håbe på at blive udvalgt, og Guldbrikken, som nok er den største, eller i hvert fald mest prestigefyldte af de danske priser, hvor det er en jury bestående af brætspilskyndige fagfolk, der vurderer spillene. Og når et spil kan vinde både hos fagfolkene og den almindelige forbruger, så kan det vel ikke være helt skidt? Lad os se på hvad det er for noget.

Indholdet af æsken

I æsken finder man:

  • 4 plastichammere med sugekophoved
  • 1 sæt kort med 92 ”scenekort” og 8 ”lotterikort”
  • Spilleregler

Hammerne virker lidt tynde i det, så vi var lidt spændte på, hvor længe de holdt, og sugekopperne virker lidt stive i det. Det virker som om det er her, man har sparet lidt for at holde prisen nede, men de fungerer fint nok til det de skal, og sugekopperne virker stadig her hos os efter nogle måneders spillen. Kortene er i størrelse og tykkelse som almindelige spillekort.

Sådan spiller man Rampelys Slammer

Scenekortene, som er delt op i 8 forskellige farver, lægges i bunker efter farve, og det øverste kort vendes med billedsiden opad, så der ligger scenekort med 8 forskellige farver synlige. Lotterikortene lægges ved siden af, hver spiller får en hammer, og så er man faktisk klar til at spille Rampelys Slammer.

Første spiller trækker et ”lotterikort”, som egentlig bare er et kort med en af de 8 farver, som scenekortene har, og dette kort bestemmer, hvilket scenekort man skal ”opføre”. Uden at sige noget (man må dog lave lyde) skal man nu i bedste gæt & grimasser-stil få de resterende spillere til at gætte, hvilket af de 8 kort man udfører, og når en spiller har gættet det, skal han/hun skynde sig at klaske det pågældende kort med sin sugekophammer.

Den, der er hurtigst til at fange det rigtige kort, må beholde kortet og den, der opførte kortet, får et tilfældigt kort fra en af bunkerne, så det også giver noget at blive gættet. Første spiller til 5 kort vinder.

Gæt & Grimasser med valgmuligheder

Som det fremgår af det ret simple gameplay, er det nærmest bare Gæt & Grimasser, med 8 valgmuligheder for at gøre det nemmere, og hvor man har puttet en sugekophammer ind som gimmick, for at gøre det endnu mere børneagtigt. Kortene er lette at gætte, da de oftest består af ét ord - desværre gør det, at det i ret høj grad kræver, at spillerne er på samme niveau, for en 6-7-årig gætter det noget hurtigere end en 4-årig hver gang, og selvom det så skulle være noget de gætter ca. lige hurtigt, vil den store igen have en fordel i at kunne overskue kortene hurtigere, og hamre det rigtige kort.

Kortene er nok spillets svageste punkt. Det at man skal fange dem med en sugekophammer, gør også at de skal pilles af hammeren igen, og det er svært at gøre uden at bøje dem. De skulle nok have været tykkere og stivere som i f.eks. Stick the Shape, hvor det er hårde, tykke plasticbrikker – men så var det også blevet en helt anden pris. Man må bare tage dem af så forsigtigt man kan.

Vores mening om Rampelys Slammer

Ideen i Rampelys Slammer er rigtig fin – lav en velkendt leg mere børnevenlig ved at tilføje valgmuligheder og sugekophammere (og hvilket barn vil ikke synes, at det er sjovt at baske kort med en hammer). Vi synes dog, at der er et par udfordringer, hvor den største for os er, at det kræver at spillerne er på niveau med hinanden. Vi har spillet det med vores to døtre på hhv. 4 og 7 år, og Stine på 4 får aldrig en chance, medmindre vi lader hende vinde. Den anden udfordring er at man skal passe ret meget på, hvis man ikke skal bøje kortene, når man tager dem af sugekopperne – og det er ikke lige en 4-årigs glansnummer at passe på ting, der let krøller...

I starten kneb det også for Stine med at kunne selv, og vi var bange for, at aldersangivelsen var lidt optimistisk – hun kunne ikke være den, der optrådte, uden at få hjælp til hvad hun skulle, så der skulle en voksen til at se, hvilken farve hun trak, og så gå med hende ud i gangen og forklare hende, hvilket ord hun skulle opføre, og måske også hvordan hun skulle gøre det. Heldigvis gik der kun ganske få spil, før hun var helt selvkørende, og hun elsker at være den, der optræder. Selvom hun ikke kan læse ordene, kan hun se på billedet, hvad hun skal lave, så det fungerer rigtigt fint.

På trods af de nævnte udfordringer med ulighed og bøjede kort, er ungerne ret vilde med Rampelys Slammer. Med lidt god vilje kan man godt spille med både Marie og Stine, hvis de andre spillere f.eks. kigger væk de første 10 sekunder, så Stine får et forspring, og da det alligevel er mere en aktivitet end et spil, betyder det ikke så meget (vi skulle dog lige forklare Marie det med at det mere er en leg – når hun spiller vil hun vinde).

Vi tror dog at det allerbedst vil passe til en gruppe børn på 6-7 år – de kan selv læse kortene, og de er mere lige, end når man er både voksne og børn. Det kunne helt sikkert også lade sig gøre med en flok 4-årige, så skal der bare en voksen til at hjælpe den, der optræder. Vi har desværre ikke haft lejlighed til at prøve det med andet end vores egne unger pga. manglende legeaftaler (tak Covid-19), men de er begge ret vilde med det, så det skal i hvert fald prøves, når de får legebesøg igen.

Rampelys Slammer får en forsigtig anbefaling herfra, hvis man har mulighed for at spille/lege det med en jævnbyrdig gruppe. Komponenterne kunne have været lidt bedre, men prisen er til gengæld ikke alt for høj, og det fungerer godt som en leg.

Udover at ungerne synes at det er sjovt, træner det nogle gode ting skjult som spil/leg, som f.eks. at stå foran hinanden og optræde, hittepåsomhed når man skal opføre det givne ord, og selvfølgelig reaktionsevne når man har gættet det.

- Kim Larsen


Læs også spilanmeldelsen af Smart 10 (Junior)

Læs også spilanmeldelsen af Hvad Ved Du Om Danmark (Junior)

Læs også spilanmeldelsen af Travl Bæver

Anmeldelse af spilTactic

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen