Alder: Anbefales fra 7 år | Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2-6 deltagere | Mærke: Tactic |
"Fra et pædagogisk synspunkt er der rigtig meget læring i at spille Hvad ved du om Danmark Junior med sine børn. Der er selvfølgelig den faglige læring, der kan opstå med træning i læsning og tilegnelse af viden om Danmark mm. Derudover er der også mulighed for at træne børnenes sociale færdigheder. Dette både i forbindelse med at vente på tur, være fælles om noget og udvikle relationer igennem spillet. Den sproglige læring er også i fokus i et spil som dette. Både spilleplade og spørgsmål indbyder til nysgerrighed, forklaring og mange snakke om stort og småt omkring spillet og bordet"
En spilanmeldelse af Hvad ved du om Danmark Junior
Hvordan går det med din paratviden, når det kommer til Danmark? Tør du at udfordre dine børn, unge og måske endda din partner?
Ved du, hvad det danske kongeskib eller Danmarks mindste fugl hedder?
Har du brugt nok ferier i sommerhuset eller på campingpladsen til at vide, hvor mange terninger man bruger i et almindeligt spil Yatzy?
Er du typen, der tæller ned til ferie og har helt styr på, hvor lang skolernes sommerferie er? Ved du, hvor MGP blev afholdt i 2018? Eller måske du ved, hvor nationalhelten Holger Danske sidder og sover?
Disse er allesammen spørgsmål, som du vil møde i quizspillet Hvad ved du om Danmark Junior, quizspillet for hele familien Danmark.
Praktisk om Hvad ved du om Danmark junior
Familie og quizspillet henvender sig til voksne, unge og børn over 7 år. Der kan være 2-6 spillere med. Når man går i gang med et spil af Hvad ved du om Danmark Junior, skal man påregne en varighed på 30 min.
I spillevejledningen, som er på dansk, beskrives spillets regler kort og præcist. Reglerne er letforståelige og lige til, så man kommer relativt hurtigt i gang med spillet.
Æsken indeholder
- 1 spilleplade.
- 6 forskelligt farvede brikker.
- 1 spinner.
- 18 svarmærker - 3 til hver farve brik.
- 200 spørgekort.
- 100 billedkort.
- 1 spillevejledning på dansk.
Spillets gang
Inden spillet kan begynde, sorteres spørge og billede kortene i 4 bunker efter farver og lægges ved siden af spillepladen.
Spørgsmålene er opdelt i 6 emmer
- Det røde spørgsmålstegn er en blandet kategori.
- Den lyserøde globus er geografi.
- Den grønne ko er natur og dyr.
- Den orange node er musik og kendte.
- Det lilla fjernsyn er TV, film, litteratur og kunst.
- Den gule fodbold er sport og spil.
Hver spiller skal nu vælge den farve spillebrik, som de vil spille med og tage de tilhørende svarmærker. Brikkerne stilles på startfeltet.
En eller flere spillere kan læse spørgsmål op, så det finder man selv ud af, hvordan man gør. Dog skal man være opmærksom på at ingen, heller ikke oplæseren, kigger på kortets bagside, da svaret står her og alle skal svare på hvert spørgsmål.
Den yngste spiller starter spillet og skal derfor have spinneren som den første. På tur skiftes alle spillere nu til at dreje på spinnerens pil. Peger pilen på et af emnelogoerne, læses et tilsvarende spørgsmål og dets tre svarmuligheder højt. Alle spillere, inkl. oplæseren, skal nu vælge deres svar med svarmærkerne og lægge det med bagsiden opad. Når alle er klar, afsløres det korrekte svar og de spillere, som har svaret rigtigt, må alle rykke deres brik et felt frem.
Hvis pilen lander på det blå “to trin frem” felt, må spilleren, som er længst bagud rykke sin brik to felter frem.
Lander en brik på et billedfelt som den første, skal pilen ikke drejes, i stedet tages et billekort, som læses og vises til alle og besvares på samme måde som med spørgsmålene. Der er kun ét spørgsmål for hvert billedkort felt i hvert spil.
Spillet er slut, når en eller flere spillere, når i mål i en runde, spilleren/spillerne kan nu kalde sig mestre i Danmark.
Pigernes egne ord om Hvad ved du om Danmark junior
Silje 7 år: “Endelig kan jeg få lov til, at være med til sådan en spil med spørgsmål og så kan jeg faktisk også svare på dem. Jeg synes, det er så sjovt et spil. Jeg kan godt lide, at jeg selv kan være med til at læse spørgsmålene højt og at jeg lærer noget om Danmark, når vi spiller spillet.
Jeg har allerede svaret rigtigt på mange af spørgsmålene, nogle af dem skal jeg lige tænke lidt over og andre synes jeg er nemme. Jeg kan rigtig godt lide at spille spillet sammen med min mor og far, det er meget hyggeligt.”
Lucca 4 år: “ Det er et sjovt spil. Jeg synes godt, det kan være lidt svært at svare på spørgsmålene, nogle gange så har jeg fået lidt hjælp af min mor, men ellers så gætter jeg bare.
Jeg ved, at en han ged hedder en buk, det svarede jeg rigtigt på.”
Morens og pædagogens vurdering af Hvad ved du om Danmark junior
Jeg synes virkelig, at det er genialt, at der nu er lavet et quizspil, hvor både børn og voksne kan være med. Jeg kan selv huske, hvor spændende jeg syntes det var, da jeg var barn og de voksne spillede diverse quizspil, jeg ville så gerne være med, men det eneste jeg kunne bidrage med, var et kast med terningen.
Sådan er det absolut ikke med Hvad ved du om Danmark Junior, spørgsmålene er både børnevenlige men også udfordrende. Så man får altså ikke nødvendigvis en fordel bare fordi, at man er voksen. Derudover er der jo også det blå “to trin frem” felt på spinneren, som giver et ekstra twist til spillet og en mulighed for, at komme fremad selvom man er bagerst. Man kan altså ikke vide sig sikker fordi, at man er god til at svare korrekt på spørgsmålene.
Det er godt tænkt, at alle spillere får alle spørgsmål og måden man svarer på med svarmærkerne, er også en rigtig fin detalje, som gør det mere overskueligt for børnene.
På spillepladen er der afbilledet Danmark, nogle enkelte særlige seværdigheder og de store byer er også markeret. En simpel men rigtig fin spilleplade med skønne farver, som supplerer spillet rigtig godt visuelt.
Spillet er anbefalet til spillere over 7 år, hvilket jeg synes er meget passende, Lucca på snart 5 år kan godt spille med, der er dog en del spørgsmål, som hun ikke kan svare på, men så har vi justeret lidt på reglerne og hjulpet hende, sådan at hyggen og læringen har været i fokus.
Silje på 7 år er virkelig blevet glad for spillet. Hun synes det er mega sejt, at hun selv kan læse spørgsmålene højt og at hun faktisk kan svare korrekt på rigtig mange af dem.
Fra et pædagogisk synspunkt er der rigtig meget læring i at spille Hvad ved du om Danmark Junior med sine børn. Der er selvfølgelig den faglige læring, der kan opstå med træning i læsning og tilegnelse af viden om Danmark mm.
Derudover er der også mulighed for at træne børnenes sociale færdigheder. Dette både i forbindelse med at vente på tur, være fælles om noget og udvikle relationer igennem spillet.
Den sproglige læring er også i fokus i et spil som dette. Både spilleplade og spørgsmål indbyder til nysgerrighed, forklaring og mange snakke om stort og småt omkring spillet og bordet.
Herhjemme er vi virkelig blevet glade for familie og quizspillet Hvad ved du om Danmark Junior. Der er virkelig et spil, som vi hygger os med som familie. Stor anbefaling herfra.
- Maria Ejler
Læs også spilanmeldelse af Alias Junior Party
Læs også spilanmeldelsen af Konsensus