Alder: Anbefales fra 7 år | Spilletid: Ca. 20-30 min. | Spillere: For 2-4 deltagere | Mærke: Ravensburger
"Herhjemme er vi hurtigt blevet ret glade for Labyrinth 3D som familiespil. Det udfordrer både børn og voksne i vores overblik og strategiske tilgang og tankegang. Bare fordi du er voksen, er det ikke ens betydende med, at du har en fordel. Udformningen, designet og spillets gang gør Labyrinth til et virkelig underholdende familiespil, som vi herhjemme kan spille igen og igen uden, at det bliver forudsigeligt eller kedeligt"
En spilanmeldelse af Labyrinth 3D
Labyrinter er for de fleste både børn og voksne mystiske, magiske, sjove og underholdende.
Måske du husker det klassiske Labyrinth spil fra din barndom, det gør jeg selv. Et sjovt, underholdende og til tider udfordrende spil. Hvis du tager det klassiske spil og tilføjer en smule magi, en stor mængde uforudsigelighed og et par knagende hjerneceller så har du spillet Labyrinth 3D. Et simpelt udformet spil som alligevel sætter godt gang i din tankevirksomhed.
Praktisk om Labyrinth 3D
Familiespillet henvender sig til børn og voksne i alderen 7+. Labyrinth 3D kan spilles af to til fire spillere. Spillets varighed kan variere fra spil til spil, et godt bud ud fra vores erfaringer er omkring 25-30 min. Der medfølger en spillevejledning på flere sprog og en vejledning til at forberede spillet før det allerførste spil.
Æsken indeholder
- 1 spilleplade med ni faste tårne på.
- 17 bevægelige tårne.
- 4 spillebrikker.
- 4 runekort.
- 12 skattekort.
- 24 tryllekort.
- 1 spillevejledning på 5 forskellige sprog, heriblandt dansk, svensk og norsk.
Spillets gang
Inden man kan spille Labyrinth 3D første gang, er der nogle forberedelser, der skal gøres. De små spillepladebrikker skal sættes på tårnene og nogle tårne skal sættes i spænd på spillepladen. Der medfølger som nævnt tidligere en vejledning til dette, som beskriver alt, hvad der skal gøres.
Før spillet kan begynde, placeres spillepladen på midten af borden imellem spillerne. De løse tårne sættes tilfældigt på spillepladens ledige felter, der bliver et tårn i overskud. Hver spiller skal vælge en spillebrik og stille den på det tilhørende hjørnetårn. Hver spiller får et runekort i deres farve og ét tryllekort, skattekortene blandes og deles lige imellem spillerne. Både tryllekort og skattekort hemmeligholdes for de andre spillere.
Spillet kan nu begynde. Det gælder i alt sine enkelthed om, at finde og nå frem til sine skatte på spillepladen en efter en, besøge runestenen i midten minimum en gang i spillet og nå tilbage til eget startfelt som den første. Det lyder da meget simpelt ikke?! Men det er det selvfølgelig ikke. Tårnene har forskellige højder, op til 4 niveauers forskel, som vanskeliggør ens jagt på skattene, man kan nemlig ikke bare gå fra en højde til en anden, her skal man have tryllekortene i brug.
Efter hver endt tur hvor man ikke finder en skat, får man et nyt tryllekort. Tryllekortene giver ens troldmand/heks evnen til enten at gå et niveau op eller ned. Man må bruge alle de tryllekort, som man vil og har mulighed for, når det er ens tur, så det kan godt betale sig at samle lidt på tryllekortene.
Udover niveau forskellene er der også et andet element, som kan vanskeliggøre ens færden på spillepladen; de bevægelige tårne. Hver spillers tur begynder nemlig med, at skulle flytte en række tårne i labyrinten. I den efterfølgende tur må tårnet ikke skubbes ind igen på det præcis samme sted.
Derudover skal man selvfølgelig også huske, at tage højde for alt det, som ens modspillere selvfølgelig kan gøre for at ødelægge ens planer.
Når du har klaret ovenstående udfordringer, har fundet dine skatte, besøgt runestenen og er kommet først tilbage til dit felt, kan du kalde dig selv for vinder af tårnenes Labyrinth.
Pigernes egne ord om Labyrinth 3D
Lucca 4 år: “Man kan både vælge, at spille som en pige og en dreng. Der er både en heks, en trolddame og troldmænd. Jeg vil helst være trolddamen. Jeg synes det sjoveste er, at man skal rykke rundt på tårnene. Det er ret sjovt, når jeg kan rykke det tårn, som Silje står på ud af pladen, så skal hendes brik nemlig helt over på den anden side. Jeg synes det er hyggeligt at spille med min familie.”
Silje 7 år: “Det er et sjovt spil, men det er også lidt svært. Man skal tænke sig meget om, når man skal bestemme hvilket tårn, man gerne vil rykke. Det gælder jo om, at man skal komme frem til den skat, som man har på sit kort. Hvis man finder ud af, hvor en af de andre skal hen, så kan man prøve at ødelægge deres vej, så det bliver svært for dem at komme derhen. Men samtidig kan de jo også komme til at ødelægge det for mig. Det er lidt spændende, når man står lige ved siden af sin skat, men man ikke kan komme hen til den, fordi man ikke har de rigtige tryllekort. Det er rigtig sjovt til sidst, hvis der er flere som har fundet alle sine skatte og været inde på runestenen. Så gælder det nemlig om at få sin egen brik tilbage til sit startfelt samtidig med, at man skal prøve at forhindre de andre i at komme tilbage først.”
Morens og pædagogens vurdering af Labyrinth 3D
Labyrinth 3D er en rigtig vellykket videreudvikling på et godt klassisk spil, som de fleste kender. Det har alle de velkendte elementer fra det klassiske Labyrinth, som så er krydret med lidt ekstra, hvilket formår at give spillet et forfriskende, udfordrende og nyt udtryk.
Spillets design er ret simpelt og spillepladen er ikke så stor, hvilket gør at de nytilførte elementer såsom tårne i forskellige niveauer, tryllekort og runesten, bliver mere overskuelige for både børn og voksne.
Spillet er anbefalet fra 7+, som nok er meget passende, det kræver nemlig lidt at forstå spillets mange muligheder til fulde. Dog vil jeg også sige, at Lucca på 4 år sagtens kan spille med, med en lille hjælpende hånd en gang imellem.
I spillevejledningen bliver spillets gang og spilleregler beskrevet ret præcist og når man først har spillet Labyrinth 3D nogle gange, har alle styr på det.
En ekstra ny lille detalje som er tilføjet, gør spillet super nemt at pakke sammen og tage frem igen og igen. Der er simpelthen en papplade, som du placerer spillebrættet med alle tårnene på og så kan du hejse den op og ned i æsken, det er smart.
Herhjemme er vi hurtigt blevet ret glade for Labyrinth 3D som familiespil. Det udfordrer både børn og voksne i vores overblik og strategiske tilgang og tankegang. Bare fordi du er voksen, er det ikke ens betydende med, at du har en fordel.
Udformningen, designet og spillets gang gør Labyrinth til et virkelig underholdende familiespil, som vi herhjemme kan spille igen og igen uden, at det bliver forudsigeligt eller kedeligt.
- Maria Ejler
Læs også spilanmeldelsen af Monopoly Junior
Læs også spilanmeldelsen af Alias Junior Party
Læs også spilanmeldelsen af A Game of cat and mouth