Patchwork Nordic spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spillere: For 2 deltagere | Spilletid: Ca. 15 - 30 min. | Mærke: Asmodee | Antal: 1 spil

"Det er imponerende, hvor meget udfordring og underholdning man kan få ud af sådan et lille og rimeligt enkelt spil. Derfor er det et spil, jeg bliver ved med at vende tilbage til. Hver runde tager kun 20-25 minutter, så der bliver nemt tid til et spil mere, hvis der er nogen, der skal have revanche. Det er også sjovt at spille igen og igen, fordi du hele tiden bliver bedre og bedre. Som sagt slutter man måske sit første spil med fire point eller noget lignende. Men inden længe kan du fylde næsten hele pladen ud og få en flot pointhøst"

En spilanmeldelse af Patchwork Nordic

Patchwork er et meget enkelt, men utroligt godt designet spil for to personer. Hver tur byder på svære beslutninger og tilfredsstillende fremskridt.

I Patchwork gælder det om at lave det mest komplette tæppe af, ja, patchwork. Det lyder måske ikke så spændende i sig selv, men det er et spil, som alle bør prøve, hvis de engang imellem har brug for et spil til to. 

Patchwork udkom første gang i 2014, men det er siden blevet så kendt og respekteret, at det tit er den målestok, man bedømmer andre topersonersspil ud fra.

Sådan gør I det klar

Inden I går i gang, får I hver især en spilleplade på 9X9 felter. Det er den, I skal sammenstykke jeres patchworktæppe på. I får også fem knapper hver. Det er nemlig den møntfoden i spillet. 

Midt på bordet lægger tidssporet, der viser, hvor langt I er kommet i spillet. Oven på den lægger I jeres brikker, som I rykker frem lidt efter lidt i løbet af spillet. 

Til sidst lægger I alle de Tetris-lignende patchworkbrikker ud i en cirkel om den midterste plade. Så placerer i den store markørfigur til højre for den mindste patchworkbrik på bordet. Og så er I klar til at starte.

Beslutninger, beslutninger

Patchwork går i høj grad ud på at tage de rigtige beslutninger. I hver tur foretager du mindst to vigtige valg:

  1. Hvilken brik skal jeg tage?
    Dit valg af brik er den første, vigtige beslutning. Du kan kun vælge en af de tre næste brikker i cirklen efter den store markør. Hver brik har en pris i knapper og et tal, der viser, hvor mange felter du skal rykke frem, når du lægger brikken. Mere om det om lidt. 
  1. Hvor skal jeg lægge den?
    Du starter med en helt blank plade, men der går ikke længe, før den begynder at blive fyldt med brikker i mærkelige former. Kunsten er at undgå alt for mange mærkelige afkroge, hvor ingen brikker passer ind. For i slutningen af spillet får du minuspoint for alle felter, der ikke er dækket af en brik.

Når du så har valgt og lagt en brik, rykker du din spillebrik frem på tidssporet det antal felter, som der står på den patchworkbrik, du lige har lagt. 

Hvis du har planlagt godt, er det måske din tur igen. For I skiftes ikke til at have tur. Det er altid den spiller, der står længst tilbage på tidssporet, der har tur. Så hvis din modstander lige har købt en brik, der koster 7 felter på tidssporet, kan du bagefter tage to eller måske tre brikker, inden du overhaler din modstander på tidssporet, så turen skifter igen. 

Hvis du ikke har spillet et spil med den slags regler før, lyder det måske lidt indviklet. Men det er en af de ting, der gør Patchwork sjovt, fordi man ikke altid bare kan tage den bedste og dyreste brik. Man er nødt til at prioritere.

Ekstra hjælp

Som sagt har du kun fem knapper at købe for fra start af. De er brugt op inden længe, og så skal du selv til at skaffe flere knapper i kassen. Hver gang du når et felt med en knap på tidssporet, får du så mange knapper, som du har på dit patchworktæppe. Alle brikker har nul til tre knapper på, og det er vigtigt at få fat i den slags brikker, så man også får gang i sin indtægt.

På tidssporet ligger der også med jævne mellemrum små kvadratiske brikker. Den spiller, der når feltet med brikken, må placere den på sin plade. De små brikker er rigtig gode til at lukke små huller, hvor du ikke kan placere en af de store brikker. Så selvom man som regel ikke vil alt for langt frem på tidssporet, er det en fordel at komme foran på det rigtige tidspunkt og få fat i en ekstra brik.

Pladen er som sagt 9x9 felter stor, men den første spiller, der får dækket en kvadrat på 7x7 felter uden huller, får en ekstra bonus på 7 point.

Hjernen kommer på overarbejde

Som du kan høre, er der mange ting, der er afhængige af hinanden i Patchwork, og netop derfor er det både udfordrende og underholdende. I de første spil skal man nærmest være glad, hvis man bare får pluspoint til sidst, men inden længe bliver man ekspert i at lave smarte kombinationer. 

Man har en lille fordel, hvis man er god til at se, hvordan mange brikker kan passe ind i hinanden på den bedste måde, men der er mange andre aspekter, der er vigtige. Du skal også kigge på, hvilke brikker din modstander kan bruge og ikke kan bruge. Og så skal du altid tænke nøje over, om det er det værd at rykke langt frem på tidssporet for at få en god brik. 

Det er imponerende, hvor meget udfordring og underholdning man kan få ud af sådan et lille og rimeligt enkelt spil. Derfor er det et spil, jeg bliver ved med at vende tilbage til. 

Hver runde tager kun 20-25 minutter, så der bliver nemt tid til et spil mere, hvis der er nogen, der skal have revanche. Det er også sjovt at spille igen og igen, fordi du hele tiden bliver bedre og bedre. Som sagt slutter man måske sit første spil med fire point eller noget lignende. Men inden længe kan du fylde næsten hele pladen ud og få en flot pointhøst.

Hyggeligt spil

Selve designet er farverigt, men med nogle lidt nedtonede farver. Det består kun af pap og træ, og det er også derfor, at spillet har en ret rimelig pris i forhold til underholdningsværdien. 

Otte år er den anbefalede alder for at spille Patchwork. Det kræver nemlig en del overblik og lidt taktisk sans for at man for alvor kan blive god til det. 

God spillelyst.

- Søren Vinggaard

 

Læs også spilanmeldelsen af Mysterium 

Læs også spilanmeldelsen af 5 gode spil for 2 personer

Læs også spilanmeldelsen af Cøpenhagen 

Anmeldelse af spilAsmodee

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen