Heltene fra Avadore spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 4-10 år | Spilletid: Ca. 3 x 45 min | Spillere: For 2-6 deltagere | Producent: M.P.A | Distributør: SNAK spil 

"Fortællingerne der tager os med på besøg rundt i Skovriget, er både dragende, fantasifulde, magiske og spændende. De forskellige væsener vi møder i eventyrene er selvfølgelig ingen undtagelse. Igennem hele eventyret er der mulighed for at improvisere, både som fortæller og deltager. I starten kan man holde sig helt til manuskriptet og så kan man efterhånden, som man bliver mere fortrolig med eventyret, bruge sin fantasi til, at tilføje til det fantastiske univers. Hvad enten man er garvet rollespiller eller nybegynder, er Heltene fra Avadore et fedt spil med en rigtig god fortælling, som kan spilles igen og igen"

En spilanmeldelse af Heltene fra Avadore 

Jeg elskede som barn, at komme hjemme hos min tante. Hun havde nemlig en forkærlighed for rollespil. Min kusine og jeg fik lov til at male små figurer, vi skabte vores egen karakterer og gav dem personlighed og evner.

Efterfølgende skabte min tante rollespilsfortællinger, som passede til vores figurer. Min tante er den fødte fortæller, hun gjorde rollespillene levende ved at leve sig ind i alle de karakterer, som vi mødte på vores vej igennem fortællingerne.

På vejen blev vi mødt af forskellige udfordringer og forhindringer som skulle løses. Det kunne eksempelvis være, at vi skulle over troldens bro, for at komme over, skulle vi løse en af troldens gåder i fællesskab. Vi kunne også møde kampklare orker, hvor vi skulle slå med en eller flere terninger for at se udfaldet af kampen.

Jeg elskede simpelthen de fantasifulde, magiske og fantastiske universer, som min tante skabte til os børn.

Som mor har jeg ofte tænkt tilbage på de oplevelser, som jeg havde med rollespillene og ønsket at mine egne piger, skulle have lov til at opleve glæderne ved rollespil.

Det kræver dog en hel del, at skabe sit eget rollespil, så det er blevet ved tanken.

Lige indtil nu, hvor Mette Pødenphants familie rollespil Heltene fra Avadore, har set dagens magiske lys.

Praktisk om Heltene fra Avadore 

Heltene fra Avadore henvender sig til hele familien. Det anbefales dog, at børn er over fire år, da de skal kunne koncentrere sig i længere tid om fortællingerne.

Rollespillet kan som udgangspunkt spilles af to til seks deltagere.

Hver fortælling varer et sted mellem 45 min og en times tid, det kan dog justeres både den ene og den anden vej af fortælleren. Dette i form af de ekstra udfordringer, som man kan vælge at tage imod, når man bliver præsenteret for dem i Eventyrbogen eller i form af fortællerens supplerende fantasi.

Rollespillet foregår på dansk, så hele materialet er selvfølgelig på dansk.

I helteguiden og Eventyrbogen bliver man som fortæller, klædt godt på og introduceret til at føre deltagerne igennem de tre fortællinger og skabe et levende og magisk univers. Så det er ikke nødvendigt, at have nogen erfaring med rollespil i forvejen.

Det anbefales dog, at man som fortæller, kigger alt materialet igennem, inden man introducerer det for deltagerne. Som fortæller har man nemlig en del opgaver i løbet af eventyret. Der skal blandt andet skiftes imellem at læse højt, spille roller, sætte stemning, præsentere deltagerne for udfordringer mm.

Æsken indeholder 

  • En fortællerskærm - med en flot illustration af Avadore på ydersiden og illustreret relevant information til fortælleren på indersiden.
  • En helteguide til rollespil.
  • Eventyrbogen - til eventyrets fortæller. Bogen indeholder information til fortælleren samt de tre rollespils fortællinger.
  • Billedbogen - til eventyrets helte. Bogen indeholder store flotte illustrationer, som hjælper heltene i løsningen af udfordringerne og giver bedre indlevelse.
  • Fem heltekort - beskrivelse af de fem helte, som deltagerne kan spille som.
  • 16 udstyrskort.
  • En brun papirspose.
  • En terning.

Spillets gang 

Før spillet kan gå i gang, er det som nævnt tidligere en rigtig god ide, at fortælleren kigger materialet og fortællingerne igennem. På den måde er der virkelig mulighed for, at skabe en magisk og levende fortælling og oplevelse for og med deltagerne.

Som det første skal alle deltagere vælge en helt de vil spille som. Her kan helte kortene bruges, gennemgå dem med børnene, der er nemlig flere nyttige oplysninger om helten, som kan bruges i spillet og til at lære dem bedre at kende.

På kortene er der en beskrivelse af helten, personlighedstræk, styrke, svaghed og særlige evne. Heltene er som udgangspunkt kønsneutrale og deltagerne kan selv vælge, om de skal have et køn og hvilket.

Deltagerne kan vælge imellem fem forskellige helte:

Arno er troubadur, som Arno er man sjov og kæk. Arno kan godt lide musik men er bange for trolde. Når Arno spiller sin magiske musik, skabes der følelser. Folk der eksempelvis var kede kan blive glade.

Tahli er en dristig og modig jæger. Thali kan ikke lide at kede sig men elsker skoven. Thali er vildt god til at klatre, springe, løbe og kan komme de fleste steder hen.

Skolelæreren Otta er klog samt nysgerrig. Viden er Ottas yndlingsting og spøgelser skræmmer Otta. Otta kan en smule magi og kan flytte ting med tankens kraft.

Bageren Kalla er helt vildt stærk og kan bruge sin styrke til, at flytte virkelig tunge ting og hjælpe andre. Kalla kan rigtig godt lide, at bage og er bange for edderkopper.

Frio er en nysgerrig og modig dyrepasser. Frio er ikke så glad for mørke men elsker dyr. Kærligheden til dyrene gør også, at Frio kan snakke med dyr og fornemme, hvordan de har det.

Heltene fra Avadore foregår i en fantasy verden inspireret af middelalderen. Avadore er heltenes hjemby, som ligger i det eventyrlige Skovrige, der er fuld af fantastiske væsener, slotte, grotter og skatter. 

Når deltagerne har valgt deres helt, kan eventyret begynde. Den første fortælling i eventyret er “Det mystiske skrin”.

I starten af eventyret bliver deltagerne præsenteret for havnebyen Avadore, hvor hele byen er igang med at gøre klar til en stor festmiddag på borgen, i anledning af Jarlen Kastians fødselsdag. Der er dog sket noget mystisk nede på havnen, som gør at heltene bliver hentet af deres ven Jastra.

Heltene finder et mystisk skrin, som de nu skal have op til Jarlen. Ved at samarbejde og bruge deres særlige evner skal heltene forbi portvagten og kældervagten, samt overvinde kæmpe rotten for at nå op til Jarlen med skrinet. Jarlen spørger heltene om hjælp til, at bringe skrinet igennem mørkeskoven til en Troldkvinden, som kan tage sig af det. Heltene får hver især en gave af Jarlen, som skal hjælpe dem på den videre færd igennem mørkeskoven.

Den anden fortælling i eventyret er “Rejsen gennem Mørkeskoven”.

I starten af turen gennem Mørkeskoven møder heltene Josna, som har brug for hjælp til at komme fri af en fælde. Som tak for hjælpen får heltene et kort over Mørkeskoven.

Længere inde i rejsen kommer heltene til en lysning, hvor vejen deler sig i to. Deltagerne skal vælge hvilken vej de vil gå; Østvejen eller Vestvejen. Begge veje fører heltene til det samme sted, dog gennem forskellige udfordringer. Eventyret slutter med at heltene slår lejr efter at have rejst gennem mørkeskoven og hjulpet skoven og dets beboere.

Den tredje og sidste fortælling i eventyret hedder “Det magiske tårn”.

I det magiske tårn bor Troldkvinden. Deltagerne skal løse gåder, brygge en eliksir og rejse til en anden verden for at lykkedes med deres mission.

Hvem ved, måske ender heltene tilbage hvor de startede… 

Igennem hele eventyret skal deltagerne samarbejde, undersøge og snakke om deres næste træk. I nogle situationer løses opgaverne/udfordringerne ved hjælp af heltenes særlige evner og i andre må deltager slå med en terningen for at se udfaldet af deres valg/handlinger.

Pigernes egne ord om Heltene fra Avadore

Silje 9 år: “ Jeg kan rigtig godt lide at spille Heltene fra Avadore. Jeg synes, at sådan nogle spil, hvor man selv skal tage valg og finde på løsninger, er rigtig fede. Min mor er meget god til at leve sig ind i de forskellige mennesker, som man møder rundt omring i Skovriget, og det gør det altså endnu sjovere at spille.

Jeg synes, at alle tre fortællinger er rigtig gode, de er spændende, udfordrende og de er rigtig godt fundet på. Jeg synes især, at Rejsen gennem Mørkeskoven er sjov at spille, her møder man Kastanje, som er en skovfe, hende synes jeg er ret sød.

Jeg vil helst være Thali, hun er en pige, som rigtig godt kan lide skoven. Hun kan ikke lide at kede sig, det kan jeg heller ikke. Hun kan godt lide at løbe, klatre og springe, det er faktisk hendes særlige evne.” 

Lucca 6 år: “Det er et rigtig sjovt spil. Jeg kan godt lide, at det er en historie, hvor man skal sidde og lytte.

I den første historie om Det mystiske skrin, skal man løse en udfordring med en kæmpe rotte. Det synes jeg, var ret sjovt fordi, at der faktisk ikke er en kæmpe rotte og det skal man selv finde ud af.

Min yndlings helt er Frio, når jeg er Frio så er hun en pige. Jeg kan bedst lide Frio fordi, at hun godt kan lide dyr ligesom mig. Hun er også bange for mørke, det er jeg også nogle gange. Jeg synes, at det er ret sejt, at hun kan snakke med dyrene. Når jeg er Frio og står over for en udfordring, hvor der er dyr, kan jeg godt lide at prøve, at bruge min særlige evne og snakke med dyrene.”

Morens og pædagogens mening om Heltene fra Avadore 

Heltene fra Avadore er en kæmpe succes herhjemme, både hos børn og voksne.

Fortællingerne der tager os med på besøg rundt i Skovriget, er både dragende, fantasifulde, magiske og spændende. De forskellige væsener vi møder i eventyrene er selvfølgelig ingen undtagelse. 

Igennem hele eventyret er der mulighed for at improvisere, både som fortæller og deltager.

I starten kan man holde sig helt til manuskriptet og så kan man efterhånden, som man bliver mere fortrolig med eventyret, bruge sin fantasi til, at tilføje til det fantastiske univers. 

Hvad enten man er garvet rollespiller eller nybegynder, er Heltene fra Avadore et fedt spil med en rigtig god fortælling, som kan spilles igen og igen. 

Heltene fra Avadore lever mere end op til mine erindringer, fra barndommen, omkring rollespillenes verden. Jeg nyder virkelig, at kunne give mine piger nogle af de samme fantasifulde oplevelser, som jeg selv husker så tydeligt. 

Ud fra et pædagogisk perspektiv er jeg mindst lige så stor fan af Heltene fra Avadore.

Der er rigtig meget god læring at komme efter, når det eventyrlige rollespil findes frem.

Når vi spiller Heltene fra Avadore, udvikler vi vores kognitive færdigheder. Vi øver os i at have det store overblik, være opmærksomme på vores omgivelser, koncentrere os om hver en detalje og huske de vigtigste, så vi blandt andet kan bruge dem til at løse de udfordringer, som vi møder på vores vej.

Hele vejen gennem de eventyrlige fortællinger bruger vi sproget, og herigennem  styrker vi vores sproglige kompetencer.

Socialt skaber vi et fælles tredje, vi hygger os, samarbejder, forhandler, går på kompromis og udvikler relationer.

Når vi spiller Heltene fra Avadore, er kreativiteten og fantasien i den grad i fokus, to egenskaber, som jeg personligt synes, er ekstremt vigtige at stimulere hos nutidens børn og unge. 

Der skal lyde en kæmpe anbefaling fra vores familie, til familie rollespillet Heltene fra Avadore. Det er hurtigt blevet en favorit, når vi skal samles omkring bordet til en hyggelig time eller to i hinandens selskab.

- Maria Ejler 

Læs også spilanmeldelsen af A game of cat and mouth 

Læs også spilanmeldelsen af Hvad ved du om Danmark junior 

Læs også spilanmeldelsen af Codenames Disney 

 

 

Anmeldelse af spilSnak

1 kommentar

Kim

Kim

Dejlig anmeldelse, grundig og velskrevet. Jeg var i tvivl, om jeg skulle have det til mine døtre på 6 og 9, fordi jeg var bekymret for genspilbarheden, men det lyder til at det ikke er noget problem, så mon ikke det finder vej til spilhylden på et tidspunkt :-)

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen