Codenames Disney spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spillere: For 2 - 8 deltagere | Spilletid: Ca. 15 - 20 min | Mærke: Asmodee/Disney | Antal: 1 spil i æske.

"Asmodee og Disney har virkelig formået, at skabe et sjovt, underholdende og spændende spil, for både børn og voksne. Herhjemme kendte vi ikke spillet Codenames i forvejen, men det gør vi altså nu, og vi skal bestemt prøve nogle af de andre udgaver af Codenames. Treasure-kortene er flot illustreret med karakterer og velkendte genstande samt steder fra alle Disneys film og serier, lige fra de gamle klassikere som Pinocchio, Løvernes Konge og Peter Pan til de nyere skud på stammen som Frost, Vaiana og Big Hero 6. Som voksen bliver man helt nostalgisk og som barn, bliver der sat godt gang i Disney hukommelsen"

En spilanmeldelse af Codenames Disney 

Kalder alle Disney fans. Tag på eventyr med den lille hjælpsomme mus Tim fra Dumbo, skurken Gaston fra skønheden og udyret eller selveste Mickey og Minnie Mouse.

Kan i lide Disney og kan i godt lide at regne ledetråde ud, så er Codenames Disney nok lige et spil for jer.

Del holdende og vælg den helt rigtige kodemester, som kan give holdet de rigtige kodeord og dermed ledetråde, i konkurrencen om at være det første hold, som finder alle holdets Treasure-kort, som er vidst på diagramkortet.

Tag en chance eller spil sikkert, pas blot på, at jeres modspillere ikke regner ledetrådene ud før jer og tager titlen som vinderne af familiespillet Codenames Disney.

Praktisk om Codenames Disney 

Familiespillet henvender sig til voksne, unge og børn over 8 år. Der kan være 2-8 spillere med. Når man går i gang med et spil Codenames, skal man påregne en varighed på ca 15-20 min.

I spillevejledningen, som er på dansk, beskrives spillets regler meget præcist.

Når først man har forstået reglerne, som godt kan virke lidt kringlede til en start, er de faktisk ret simple og ligetil.

Æsken indeholder

 • 200 Treasure-kort, med diverse Disney motiver på.
 • 60 Diagramkort.
  • 20 lette.
  • 40 svære.
 • 25 Dækkekort.
  • Otte blå.
  • Otte røde.
  • Syv neutrale.
  • Et ekstra.
  • Et game over.
 • En Mickey Mouse kort holder.
 • En spillevejledning på dansk.
 • Tre lynlåsposer til når spillet pakkes sammen.

Spillets gang 

Helt overordnet gælder det om, at være det første hold, som finder alle sine Disney Treasure-kort ved hjælp af ledetråde. 

Inden spillet kan begynde, skal spillerne deles i to lige store hold. Hvert hold skal nu vælge én spiller hver, som skal være holdets kodemester. Kodemestrene skal sidde på samme side af bordet, resten af holdet sidder på den anden side af bordet. 

16 tilfældige Treasure-kort lægges på bordet i en fire x fire formation, som svarer til de lette diagramkort. Diagramkortet viser kodemesteren, hvilke kort der er holdets, som skal findes. Der bruges ét diagramkort i hvert spil. Et tilfældig kort, sættes tilfældigt i Mickey Mouse kortholderen, og placeres imellem de to kodemestre.

De røde firkanter på diagramkortet viser rødt holds kort, de blå firkanter viser blåt holds kort og de sandfarvede firkanter viser de neutrale kort, som ikke tilhører nogen. 

De fire farvede streger i kanten af diagramkortet viser hvilket hold, der skal starte.

Det hold der starter, skal i alt finde seks Treasure-kort og modstanderen skal finde fem. Hver kodemester skal have fem af holdets dækkekort foran sig, det hold der starter skal yderligere have det ekstra dækkekort. De neutrale dækkekort placeres også imellem kodemestrene. 

Nu kan spillet begynde. Holdende skiftes til at have tur. I hver tur skal kodemesteren komme med ledetråde, der består af ét ord, som henviser til et eller flere af holdets Treasure-kort, samt ét tal, som fortæller, hvor mange kort ledetråden henviser til.

Nu har medspillerne så maksimalt ét gæt mere end tallet i ledetråden eller til de gætter forkert. Et hold må stoppe med at gætte når de vil.

Et eksempel kunne være at Askepot, Snehvide og Elsa ligger som holdets Treasure-kort. Kodemesteren siger: “prinsesse 3”. Holdet må nu gætte op til fire gange.

Holdet gætter ved at placere en finger på et Treasure-kort, er det holdets skal kodemesteren placere et af holdets dækkekort på Treasure-kortet og holdet kan gætte videre.

Er gættet forkert skal kodemesteren placere enten modstander holdets eller det neutrale dækkekort på Treasure-kortet og turen går tabt. Man kan således godt vinde, når det er modstanderholdets tur.

Vinderholdet er som nævnt det hold, som først får dækket alle sine Treasure-kort.

Vil man spille en lidt svære udgave, kan man spille med de svære diagramkort, hvor der spilles med 25 Treasure-kort. Derudover kommer Game Over feltet og kortet også i spil. Gættes der på dette felt, skal det straks dækkes med Game Over kortet og holdet har tabt.

I spillevejledningen præsenteres man desuden for alternative regler, som man kan vælge at spille med, samt måder hvorpå man kan spille to til tre spillere.

Pigernes egne ord 

Silje 8 år: “Det er et vildt sjovt spil. Jeg kan godt lide, at man spiller i hold og at alle har en rolle. Jeg synes, at det er sjovest at være kodemesteren, som skal give holdet ledetrådende til at gætte kortene. Det er fedt, at skulle finde på ledetråde som passer til kortene, og så er det virkelig spændende, at se om dem på ens hold gætter rigtigt.

Jeg kan godt lide, at spille med både de lette og de svære diagramkort. Jeg synes at det er lidt sjovere med de svære, fordi man så kan risikere at ramme game over kortet, og så er spillet slut med det samme. Det gør det lidt mere spændende, synes jeg.

Hvis vi spiller med ord siden, bliver det lidt svært at finde på ledetråde, fordi man skal tænke sig ekstra godt om, men det er sjovt.”

Lucca 5 år: “Det er fedt at man skal finde på koder sådan så ens hold vinder - det vil man jo godt have.

Jeg synes både, at det er sjovt, at være den der finder på koder og at være den der gætter.

Det er rigtig sjovt, at det er Disney billeder, som er på kortene. Jeg kender de fleste af dem, men der er også nogle af dem, som jeg ikke kender. Selvom man ikke kender dem, kan man stadig finde på et kodeord, der passer til billedet, så det gør ikke noget.”

Morens og pædagogens vurdering 

Asmodee og Disney har virkelig formået, at skabe et sjovt, underholdende og spændende spil, for både børn og voksne.  

Herhjemme kendte vi ikke spillet Codenames i forvejen, men det gør vi altså nu, og vi skal bestemt prøve nogle af de andre udgaver af Codenames. 

Treasure-kortene er flot illustreret med karakterer og velkendte genstande samt steder fra alle Disneys film og serier, lige fra de gamle klassikere som Pinocchio, Løvernes Konge og Peter Pan til de nyere skud på stammen som Frost, Vaiana og Big Hero 6. Som voksen bliver man helt nostalgisk og som barn, bliver der sat godt gang i Disney hukommelsen.

De fine Disney illustrationer blandet med kapløbet om, at finde frem til de helt rigtige Treasure-kort er simpelthen bare så godt lavet. 

De mulige spil variationer gør, at man kan blive ved med at spille og stadig blive lige udfordret. Samtidig er de forskellige variationer også med til, at gøre spillet sjovt for store, små, nybegyndere og kendere. 

Fra et pædagogisk synspunkt er der rigtig meget læring i at spille Codenames Disney med sine børn.

Kognitivt øver og udvikler børnene deres evne til at have det store overblik, samt deres evne til at kunne forudse fremtidige træk, muligheder og udkom.

Derudover er der også mulighed for at træne børnenes sociale færdigheder. Dette både i forbindelse med at vente på tur, være fælles om noget og udvikle relationer igennem spillet.

Den sproglige læring er også i fokus i et spil som dette. Der er rig mulighed for at øve sig på ordenes betydning, udvide ordforrådet og blive bevidst om den rigtige brug af ord. 

Herhjemme er vi virkelig blevet glade for familiespillet Codenames Disney. Det er virkelig et spil, som vi hygger os med som familie. Stor anbefaling herfra.

- Maria Ejler 

Læs også spilanmeldelsen af Konsensus 

Læs også spilanmeldelsen af Master Logic 

Læs også spilanmeldelsen af Shuffleboard 

 

 

Anmeldelse af spilAsmodee

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen