Alder: Anbefales fra 8 år | Spillere: For 2 - 5 deltagere | Spilletid: Ca. 30 - 45 min | Mærke: Asmodee / Plan Games | Antal: 1 spil i æske.
"Jeg elsker, elsker, elsker Century. Jeg er total fan af spil, hvor der indgår kort, små kubes, bæger og mønter. Kan man andet? Century er let at lære og indeholder et element af Deck-Building element, der kan fører til endeløse strategier og forskellige beslutninger. Vi har spillede Century – Spice road op til flere gange, og ikke et eneste spil er det samme. Spillet ændrer sig fra gang til gang, da man ikke ved hvad kort der kommer til at ligge i starten af spillet, samt man ikke hvad kort der efterfølgende kommer til at ligge. Og selvom vi har spiller spillet op til flere gange, er det stadig et af vores favorit spil når vi mødes i vores lille spilleklub og afholder vores spille date"
En spilanmeldelse af Century: Spice Road
Min veninde og jeg elsker at spille brætspil. Vi mødes gerne en gang om ugen, hvis der er mulighed for det og spiller diverse brætspil. Jeg er for nylig blevet brætspilanmelder hos legebyen og dette havde jeg fortalt min veninde. Så da den næste spiller date skulle afholdes, havde jeg medbragt et spil fra legebyen, nemlig Century.
Inde i selve æsken finder man
- Spilleregler på norsk, dansk, finsk og svensk
- Ti købmandskort (med lilla bagside)
- Købmandskort
- Pointkort
- Guld og sølvmønter
- Brune (Kanel), grønne (Kardemomme), røde(safran), gule(gurkemeje) kubes.
- Fire røde skåle til kubes.
Spilleregler
Spillet kan spilles af 2-5 spillere
Spillet tager omkring 30-45 minutter at spille.
Kort fortalt spilles Century over en række runder. Hver spiller har hver en tur i hver runde.
I hver runde skal spillerne bytte varer, klare forskellige missioner eller hvile – som kan bruges til at man kan tage alle sine kort op, for derved at kunne få lov til at spille dem igen i efterfølgende runde.
I spillerens tur, skal spilleren lave en af følgende handlinger:
Spil et kort fra hånden
Køb et købmandskort
Hvil, tag dine kort, som tidligere er spillet, tilbage på hånden
Gør krav på et pointkort
Når spillet starter, tildeles hver spiller nogle krydderier, for at have noget at kunne starte spillet med. På bordet lægges der 5 pointkort ud, som man kan købe for at opsamle point og via dette evt. vinde spillet. På hvert pointkort er der angivet, hvor mange krydderier man skal samle sammen og af med for at kunne vinde kortet.
Det gælder derfor om at samle krydderier ind, så man derefter kan købe pointkort. På bordet er der desuden også 6 købmandskort, som kan producere krydderier. Disse kort kan i et enkelt tilfælde samles ind gratis (kun det kort der er længst til venstre). For at få lov til at købe en af den andre kort, skal man lægge et krydderi på hver af de kort man ikke vil købe, til man når det kort man gerne vil købe.
I starten handler det meget om at få indsamlet en masse forskellige kort, så man har nogle kort at kunne spille fra sin hånd og derved samle krydderier ind.
Når en spiller har samlet sit femte pointkort (i et spil med 2 el. 3 spiller er det 6 kort) slutter spillet når alle spillere har haft deres tur.
Derefter tæller alle spillere deres point, både kort, sølv og guldmønter.
Vurdering af spillet
Jeg elsker, elsker, elsker Century. Jeg er total fan af spil, hvor der indgår kort, små kubes, bæger og mønter. Kan man andet? Century er let at lære og indeholder et element af Deck-Building element, der kan fører til endeløse strategier og forskellige beslutninger.
Dette spil minder om flere spil jeg har spillet det sidste stykke tid, heriblandt ”Its a wonderful world”. Century er dog en mere simpel udgave end Its a wonderfyl world. Men dermed ikke sagt at det er dårligere, for det syntes jeg overhovedet ikke det er.
Det er også flere gange blevet sammenlignet med Splendor. De minder på flere områder også om hinanden.
Det fremgår at spillet kan spilles fra 8 år og opefter. Jeg syntes dog at så skal man nok have en voksen med som kan hjælpe lidt til. Jeg syntes mere at spillet egner sig fra 10 år og opefter, hvis man er vant til at spille brætspil. Jeg syntes der er er meget taktik i dette spil og for at kunne spille spillet optimalt og alle har en fair chance for at vinde, syntes jeg også den er mere svarende til 10 år og opefter.
Udseendet på æsken, er til dels lidt kedeligt, og man fornemmer faktisk ikke hvor fantastik et spil der gemmer sig indeni. Der kunne godt have været arbejdet lidt med æstetikken i hvordan spillet tager sig ud, udenpå.
En anden ting som vi var kæmpe fan af, var at spillereglerne kun fyldte 2 sider. Det var derfor nemt at komme i gang med spillet og forstå reglerne, fordi de var meget simple og godt beskrevet.
Ikke mindst er komponenterne lækre. De små kuber som bliver kaldt ”Krydderier” i spillet er lavet i træ. De små bøger til krydderierne er i hård plast. Kortene er virkelig i stærk god kvalitet, så man skal ikke være nervøs for at de hurtige bliver bøjet eller slidte for hurtigt. Derudover er der sølv og guldmønterne, som bare er prikken over iet. Da vi første gang åbnede spillet, var vi begge vilde med mønterne. I starten da vi først spillet var man meget fokuseret på at samle kortene hvor mønterne ligger ovenover, men dette er ikke altid en fordel. Man kan opnå lige så mange point, hvis man går efter at samle de kort der har en høj pointværdi.
Alt i alt er kvaliteten af spillet helt i top.
Desuden elsker jeg spil, hvor alle spiller har lige stor mulighed for at vinde. Og sådan er det med Century – Spice road. Det at man kan være strategisk og holde øje med modspillerens kuber, for derefter at prøve og samle ind til et af kortene med point på, eller samle ind til kortene hvor der udover point også ligger mønter, som man kan se modspilleren gerne vil have fat i.
Vi har spillede Century – Spice road op til flere gange, og ikke et eneste spil er det samme. Spillet ændrer sig fra gang til gang, da man ikke ved hvad kort der kommer til at ligge i starten af spillet, samt man ikke hvad kort der efterfølgende kommer til at ligge. Og selvom vi har spiller spillet op til flere gange, er det stadig et af vores favorit spil når vi mødes i vores lille spilleklub og afholder vores spille date.
Dette er virkelig et af mine yndlingsspil og jeg er så glad for at dette spil er blevet en del af min spillesamling.
Jeg kan virkelig kun anbefale dette spil til alle, der elsker at spille spil, hvor man skal indsamle forskellige komponenter for at opnå sit mål.
Century – Spice Road er helt bestemt i min top-10 og får den største anbefaling herfra.
- Anita Andreasen
Læs også spilanmeldelsen af Quizzone TIMEOUT
Læs også spilanmeldelsen af Throw Throw Burrito
Læs også spilanmeldelsen af Helsinki