Carcassonne Junior spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 4 år | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Spilletid: Ca. 10 - 20 min | Mærke: Z-man Games | Antal: 1 spil i æske.

"Spillet hedder 4 år og opefter. Jeg er helt enig i at man sagtens kan være 4 år for at spille spillet, men spillet er jo også en begyndelse til at børn, skal prøve og tænke strategisk. Ikke mindst skal man jo ikke bare lægge en brik, man skal jo netop prøve og lukke en vej/rute. Min dreng på 5 år var med til og spille, og han var ikke i tvivl om man skulle prøve og lave en vej, den havde han opfanget"

En spilanmeldelse af Carcassonne Junior

Det var blevet fredag eftermiddag. Snolderet var blevet indtaget, der var kommet ro på hele familien, og vi havde endelig tid til at afprøve spillet ”Carcassonne Junior” som vi havde modtaget fra legebyen.dk

Spillet ankommer i en fin æske. Indholdet var meget simpelt. Det bestod af nogle plader med firkantet brikker med veje/stier, der lige skulle prikkes ud. 32 figurbrikker, 8 af hver farve og spillereglerne, som også var på dansk. 

Brikkerne er tykke og af god kvalitet. Brikkerne virker solide og ikke nogen der bare lige enten kan bøjes eller slides for hurtigt op.

Spillet er for 2-4 spillere og fra 4 år og opad.

Selve spillet

Jeg spurgte mine børn om de ville være med til at afprøve det nye spil. Den var de helt med på. Min datter på 8 og min dreng på 5, hjalp med at prikke brikkerne ud. Vi stablede dem i 3 bunker og satte en bunke ud for hver spiller. Antallet var bare cirka. Så fik de lov til, at vælge hver deres spillefarve og vi lagde de resterende brikker tilbage i posen. Og så var vi faktisk klar til at sætte spillet i gang.

Spillet går ud på, at man starter med at lægge en brik, på midten af bordet. Derefter går det på tur. Næste spiller tager så den øverste brik i sin bunke og tilføjer den til den allerede eksisterende brik på bordet.

Man skal prøve og få lukket en vej, hvor ens farve er på stierne på brikkerne. Får man lukket sin farve inde på en vej/sti, evt. sammen med en af de andre spillers farve, må man stille sin spillebrik på farven på vejen/stien. Det samme gør sig gældende for de andre spillere, hvor deres farve også er på vejen/stien. Det gælder om at komme af med alle sine 8 brikker først, for at vinde spillet.

Vi spillede det flere gange og stierne og vejene er aldrig de samme. Det er også meget forskelligt hvornår, der dukker de forskellige farver op på brikkerne. Dette er også med til at, der ikke er en spiller, der er alt for meget foran de andre. Det kan man godt være i starten, hvis man har fået vendt mange brikker, med sin farve på. Men på et tidspunkt, bliver det udlignet. Dette er også supergodt, fordi når det er et børnespil, er det vigtigt at alle har en fair chance for at vinde.

Min datter på 8 år, vandt også over mig, selvom jeg i starten af spillet var langt foran, og kun manglede 3 brikker og komme af med. Men i lang tid, blev der ikke vendt nogle brikker med lilla farve på og så kunne jeg ikke komme af med mine sidste brikker. Dette gør også spillet sjovt, for de voksne der spiller med. Ikke mindst er det en kæmpe fordel, at reglerne er så simple som de er.

Det gør at børnene der spiller med ikke skal sidde og vente i halve eller hele timer på at mor eller far har læst spillereglerne igennem. Dette er i hvert fald en af de ting, jeg selv kan huske fra da man var barn. At når man så havde fået et spil i jule/fødselsdagsgave, så skulle ens mor eller far lige læse spillereglerne i 30 minutter. Og det eneste man bare ville, det var at komme i gang med at spille spillet.

Dette er ikke noget man bruger tiden på i dette spil. Og det er helt klart et kæmpe plus. Man skal dog lige have for øje at man skal bruge lidt bordplads, så man har plads til at lave vejene/stierne på bordet. Og passe på man ikke kommer til at rykke eller skubbe til brikkerne (for meget), så de flytter sig.

Kvaliteten af både spillebrikkerne og figurbrikkerne er meget solide og af virkelig god kvalitet. Dette er også med til at påvirke spilfølelsen, at det er søde og solide spilfigurer i fine farver, samt brikker i robust kvalitet.

Spillet fylder ikke det store og kan sagtens komme med på en ferie i sommerhuset, hvor den vil bidrage til feriehyggen, eller spilles sammen med bedsteforældrene. De lidt større børn, kan med fordel lærer bedsteforældrene/vennerne at spille spillet.

Vores vurdering

Kan huske da jeg var barn, havde vi et spil der hed ”Stop tyven”. Dette spil har lidt den samme tilgang. Det var også hvor man skulle danne en rute, dog for at stoppe tyven. Hvor ”Carcassonne” handler om at danne/lukke en vej, for selv at kunne komme af med sine spillebrikker.

Spillet hedder 4 år og opefter. Jeg er helt enig i at man sagtens kan være 4 år for at spille spillet, men spillet er jo også en begyndelse til at børn, skal prøve og tænke strategisk. Ikke mindst skal man jo ikke bare lægge en brik, man skal jo netop prøve og lukke en vej/rute. Min dreng på 5 år var med til og spille, og han var ikke i tvivl om man skulle prøve og lave en vej, den havde han opfanget.Dog syntes jeg udfordringen var hvordan han skulle vende brikken rundt for at kunne lukke sin brik inde og derved komme af med sine brikker. Og i det hele taget det med og lukke sin brik inde. Min pige på 8 fandt dog hurtig ud af meningen og taktikken med spillet. Hun udfordrede også en, i den taktiske del og brugte tid på at kigge på brikken og på ruterne og hvor den var bedst at ligge.

Jeg har været så heldig også at have modtaget ”Carcassonne Amazone” hvor det er et voksenspil. Dette har jeg dog ikke fået afprøvet endnu. Men det glæder jeg bestemt til at afprøve, især efter jeg har spillet junior udgaven. Dog har jeg kigget kort på spillereglerne til dette, og disse er dog en smule mere indviklet end junior udgaven.

Dette er helt klart et af de børnespil, der er med på vores yndlingsliste over spil, vi vil hive frem til en hyggespilledag.

Fordelen ved dette spil er helt klart hvor enkelt og simpelt det er at komme i gang med. Præcis ligesom et børnespil skal være.

- Anita Andreasen 

Læs også spilanmeldelsen af Bucket King

Læs også spilanmeldelsen af Pet Shop

Læs også spilanmeldelsen af Go Go Eskimo


 

 

Anmeldelse af spilAsmodee

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen