Piccolo spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 7 år | Spillere: For 2 - 6 deltagere | Spilletid: Ca. 15 - 30 min. | Mærke: Spilbræt | Antal: 1 spil 

"Når vi spiller spil som Piccolo, er vi sammen to eller flere og der foregår en masse god social interaktion og dermed også social læring, som vi også kan drage stor glæde af i vores hverdag. Kognitivt har vi også mulighed for at udvikle os når vi spiller Piccolo. Vi øver os i at holde overblik og forudse fremtidige træk; hvad skal det næste kort være for, at der er 5 ens kufferter? Derudover er der jo selvfølgelig også den faglige matematiske læring, som vi træner og memorerer i spillet. Hvilket tal lagt sammen med 1, 2, 3 eller 4 giver 5, hvad mangler der for, at det giver 5"

En spilanmeldelse af Piccolo 

Kufferterne er pakket og klar, hvor bliver Piccoloen mon af? Der er så mange kufferter, hvor skal han dog starte? Der er både store blå kufferter med hjul og røde gammeldags kufferter uden hjul. Der er den lidt mindre gule weekendtaske og så er der selvfølgelig den sjove grønne børnekuffert, der ligner en frø med hjul. Vi må hellere hjælpe ham med at holde styr på dem, ved at ringe på klokken, når der er 5 ens kufferter. Klar, parat, start...

Praktisk om Piccolo

Piccolo er et børnespil, der kan spilles af 2-4 spillere. Spillet anbefales til børn i aldersgruppen 6+. Når man sætter spilæsken på bordet, skal man sætte omkring 15 minutter af til et spil fra start til slut.

Spillereglerne beskrives godt og kort i spillevejledningen, de er ret simple og der er ikke den store forberedelse før spillet, så man kan hurtigt komme i gang.

Æsken indeholder:

  • 56 kort med forskelligt farvede bagage, type og antal.
  • 1 klokke.
  • Spillevejledning på flere sprog, heriblandt dansk, svensk og norsk.

Spillets gang

Før spillet kan starte, skal klokken placeres mit på bordet imellem spillerne. Kortene blandes og fordeles enkeltvis ud, indtil der ikke er flere. Uden at kigge på kortene, placerer alle spillere deres lukkede bunke med kortenes bagside opad foran sig.

Spillet kan begynde og det er spilleren til venstre for kortgiveren, der starter. På skift i urets retning vender hver deltager nu deres øverste kort, væk fra sig selv og lægger det på bordet foran sig.

Hvert efterfølgende kort placeres oven på det foregående i spillerens aflagte bunke. Nu gælder det så om for alle spillere at være den første der ringer på klokken, så snart de vendte kort viser præcis 5 stykker bagage af samme model og farve. Eksempelvis 5 grønne frøkufferter fordelt på 1 eller flere kort.

Spilleren der først får trykket på klokken, får lov til at tage alle spilleres aflagte bunker og tilføje dem til deres lukkede bunke. Kommer man til at trykke på klokken når der er færre eller flere ens kufferter, skal man give ét kort til hver af de andre spillere fra ens lukkede bunke.

Løber en spiller tør for kort, er denne ude af spillet. Spillerens aflagte bunke skal blive liggende og vindes af den næste, der ringer korrekt på klokken. Når der kun er to spillere tilbage, spiller man en omgang mere, indtil de aflagte bunker vindes af den ene. Man kan også inden spillets start aftale, at man fortsætter spillet indtil én spiller, har alle kort.

Vinderen af Piccolo er den spiller, der enten har flest kort i sin lukkede bunke eller den spiller, der til sidst sidder med alle kort.

Pigernes egne ord om Piccolo

Silje 7 år: “Det er et rigtig sjovt spil og man griner meget, når man spiller det. Når man spiller med mor og far, skal man være virkelig hurtig til at trykke på klokken. Nogle gange kommer man til at trykke på klokken, selvom der er flere end fem ens kufferter, fordi man glemmer at se på alle kortene. Jeg prøver også at snyde de andre, så lader jeg som om, at jeg skal til at trykke på klokken og så kommer en af de andre til at trykke på den. Det er ret sjovt, når man kan snyde de andre på den måde. Det var nemt at lære reglerne, synes jeg.

Det er også meget smart, at man får lidt træning i matematik, når man skal lægge kufferterne sammen.”

Lucca 4 år: “Jeg synes, at det er et ret sjovt spil. Da jeg spillede med Silje og mor, var det lidt svært at nå, at tælle hvornår der var 5 kufferter. Men så lavede mor lidt om i reglerne, så jeg også kunne have nemt ved det og få lov til at trykke på klokken. Det er rigtig sjovt, når man skal trykke på klokken og se om man kan være den første, der trykker på den.”

Morens og pædagogens vurdering af Piccolo

Da jeg så, at børnespillet Piccolo var tilbage, blev jeg simpelthen så nostalgisk. Jeg kan tydeligt huske hvor sjovt et spil, jeg synes det var som barn. Et simpelt kortspil som alligevel kræver, at man er vågen og hurtig til at reagere - og så er der en ægte klokke med... what’s not to like.

Da vi modtog Piccolo, ville pigerne straks i gang med at spille, jeg havde jo sørget for at fortælle dem, hvor sjovt et spil det er. Der er ingen tvivl om, at de var lige så draget af klokken, som jeg var som barn. Hvilket i den grad var med til at motivere dem til, at holde godt øje med hvornår der var 5 ens kufferter på bordet.

Piccolo er anbefalet til børn fra 6 år og opefter, hvilket er meget passende. Både Silje og Lucca havde ret hurtigt styr på reglerne men der er ingen tvivl om, at Silje har en klar fordel i form af et bedre matematisk kendskab. Hvis man godt vil spille med de lidt mindre børn og give dem mulighed for at være med på lige vilkår, kan man justere en smule på reglerne. Det gør vi, når Lucca skal spille med og så har alle en fest. Man kan eksempelvis sige, at der skal ringes på klokken, når der kun er én kuffert, der ikke er identisk med de andre eller når der kommer et kort med 5 kufferter. På den måde bliver det meget mere simpelt, der skal ikke tælles eller lægges sammen og barnet skal ikke have det samme store fokus på alle kortene på én gang.

Set ud fra et pædagogisk perspektiv er der meget god læring i børnespillet Piccolo.

Når vi spiller spil som Piccolo, er vi sammen to eller flere og der foregår en masse god social interaktion og dermed også social læring, som vi også kan drage stor glæde af i vores hverdag.

Kognitivt har vi også mulighed for at udvikle os når vi spiller Piccolo. Vi øver os i at holde overblik og forudse fremtidige træk; hvad skal det næste kort være for, at der er 5 ens kufferter? Derudover er der jo selvfølgelig også den faglige matematiske læring, som vi træner og memorerer i spillet. Hvilket tal lagt sammen med 1, 2, 3 eller 4 giver 5, hvad mangler der for, at det giver 5.

Piccolo er et rigtig sjovt reaktions børnespil også for de voksne. Herhjemme ligger det forrest i spilskabet. Både på grund af alle de grin og hyggen som det skaber omkring bordet men også fordi, at det er et spil, som hurtigt kan spilles inden aftensmad eller sengetid. Det har vi stor glæde af hos os med to spilleglade piger, der godt kunne spille spil dagen lang.

- Maria Ejler

Læs også spilanmeldelsen af Dyreskoven 

Læs også spilanmeldelsen af Risk Junior

Læs også spilanmeldelsen af Monopoly Junior

Anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen