Ka-Blab! spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 10- 25 min. | Spillere: For 2-6 spillere | Mærke: Hasbro Games 

"Ka-Blab! er et simpelt spil, som er nemt at komme i gang med og alle kan være med, hvilket for os er et must, når man snakker selskabsspil. Det er den type spil, man kan spille med hvem som helst uafhængig af, hvor erfarne de er indenfor brætspil. Lige såvel som det kan bruges til både unge, voksne og ældre..."

En spilanmeldelse Ka-Blab! selskabsspillet

Ka-blab er et selskabsspil i en kategori, vi plejer at kalde ”stress-spil”. Da vi fik spillet, sagde min mand straks, at det sikkert var ligesom spillet ”Send Aben Videre” eller ”Crazy Bomb”. Der er ingen tvivl om, det er i samme stil, men det skiller sig alligevel lidt ud fra de to.

Spillet måler 23*19*8.5 cm. Det er i god solid kvalitet, og indeholder 1 elektronisk bombe, 3 terninger i plast, 200 kategorikort, 18 poletter og spillevejledning.

Man skal selv tilføje batterier til bomben og det kræver en lille skruetrækker at få den op.

Det er en lille kort spillevejledning, som er nem at forstå og man kommer hurtigt i gang med at spille.

Mere om selve spillet

Kortene blandes og der deles en stak ud til hver spiller, som lægges foran spilleren med bagsiden op. Hver spiller får derudover 3 poletter. Bomben placeres midt på bordet.

I hver runde skal spillerne hurtigt remse ord op, som passer til deres egen kategori. Det er terningerne, der bestemmer, hvor mange ord og hvornår terningerne skal sendes videre til næste spiller.

Terningerne kan enten vise en blank side, et X eller et tal. Man kan maksimalt slå summen 6, da det er forskelligt, hvad hver terning kan vise.

Når alle spillere er klar, aktiveres bomben og denne begynder at tikke. Første spiller slår med terningerne og hvis det viser sig, at spilleren skal remse ord op, vender han/hun det første kort i sin egen kortstak og skal hurtigt remse samme antal ord op, som terningerne tilsammen viser, i den kategori, der står på kortet.

Herefter slås terningerne, som viste et tal, igen og samme spiller skal fortsætte sin tur med samme kategori. Hvis spilleren slår X, skal terninger straks sendes videre til næste spiller, uanset hvad de øvrige terninger viser. Er alle terninger blanke, skal terningerne ligeledes sendes videre til næste spiller.

 

Eksempel:

Albert er første spiller. Bomben aktiveres og Albert slår med terningerne, som viser ”1”-”1”-”blank”. Albert vender øverste kort i bunken, hvorpå der står ”pigenavne med S”. Da terningens sum var 2, siger Albert to pigenavne med S, og slår nu de to terninger, som hver viste ”1” og lægger den blanke til side. Denne gang viser terningen ”2”-”blank”. Albert siger igen to pigenavne med S og slår den ene terning, som viste ”2”. I tredje slag er den sidste terning også blank, og alle tre terninger sendes videre til Bodil, som er næste spiller. Bodil kaster alle tre terninger, som viser ”2”-”3”-”X”. Da der er et X i slaget, sender Bodil straks terningerne videre til Carsten uden at vende et kort. Carsten slår 3 blanke terninger, og derfor sendes de igen straks videre til Dorthe uden der vendes et kort. Dorthe slår ”1”-”1”-”3” og vender sit kort, hvorpå der står ”Desserter”, hun remser hurtigt 5 desserter op og slår med alle tre terninger igen, da alle terninger viste et tal. Dorthes næste slag indeholder et X, så hun sender straks terningerne videre til Albert (som startede runden), som hurtigt slår ”1”-”2”-”blank”. Albert vender næste kort i bunken, som er ”Morgenmad” og begynder at remse 3 former for morgenmad op. Da Albert tager de to terninger, som viste henholdsvis ”1” og ”2”, går bomben af og Albert har dermed tabt denne runde.

Den spiller, som sidder med terningerne, når bomben går af, mister en af sine poletter. Herefter skal spilleren til venstre starte næste runde. I ovenstående eksempel ville det altså være Albert, der mistede en polet og Bodil, som skulle starte næste runde.

Når man har mistet alle 3 poletter, er man ude af spillet. Spillet fortsætter, indtil der kun er én spiller tilbage med mindst én polet og derved er vinderen fundet. Timeren i bomben er vilkårlig, så man ved aldrig, hvor lang tid, der går før den går af.

 

Vores vurdering af Ka-Blab!

Jeg har en formodning om, at det er helt bevidst, at bomben tikker højlydt, når den er aktiveret. Det gør det nemt at høre, at den er aktiveret og det giver et yderligere stressmoment til spillet. Når det er sagt, så er det en ret irriterende ”mekanisk” lyd og for nogle vil det formentlig være nok til, at man ikke gider spille det. Det er lidt ærgerligt, for det er faktisk den eneste ulempe ved Ka-blab, jeg umiddelbart kan finde.

Ka-blab er et selskabsspil fra 10 år og opefter og 2-6 deltagere. Vi har spillet det med børn fra 14 år og opefter, og det fungerede ganske fint. Flere af de unge var ordblinde, hvilket godt kunne lade sig gøre, da det kun er få ord, der står på hvert kort og de andre deltagere kan sagtens læse højt, hvad der står på kortet, hvis spilleren selv har svært ved det. Ift. antal deltagere gør spillets opbygning, at det faktisk er lige sjovt, hvad enten man er 2 eller flere spillere.

Hvis man er mere end 6 spillere, kan det også lade sig gøre, men kræver blot, at man noterer polet-tab på en anden måde, da der ikke er poletter nok til flere end 6 spillere. Det kan fx gøres ved, at hver spiller får en alm. terning, som man lægger med tallet 3 opad og når man mister en polet, vender man i stedet terningen til tallet 2 osv. Eller ganske enkelt ved blot at notere det på et stykke papir. Hvis man er 2-3 spillere, kan man med fordel vælge at starte med fx 4 eller 5 poletter i stedet for 3, hvis man gerne vil have spillet til at vare lidt længere.

Noget af det, vi bedst kan lide ved Ka-blab er, at hver spiller får sin egen kategori, fremfor at alle spillere skal svare på den samme kategori. Det giver et godt flow i spillet. Som med mange andre selskabsspil er Ka-blab meget heldbaseret og handler i bund og grund nok mere om at være underholdt end om at vinde. For det første handler det om, hvilke kort man får, men også om hvilke terningslag, man slår. Hvis man vil udligne held-delen lidt ift. terningslag, kan man lave sin egen særregel om, at man fx max skal slå 3 gange med terningerne, og derefter går de automatisk videre.Ka-Blab! er et simpelt spil, som er nemt at komme i gang med og alle kan være med, hvilket for os er et must, når man snakker selskabsspil. Det er den type spil, man kan spille med hvem som helst uafhængig af, hvor erfarne de er indenfor brætspil. Lige såvel som det kan bruges til både unge, voksne og ældre.

- Joan Frederiksen


Læs også spilanmeldelsen af Send Aben Videre

Læs også spilanmeldelsen af Crazy Bomb

Læs også spilanmeldelsen af Bezzerwizzer

Anmeldelse af spilHasbro gaming

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen