Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!
Alder: Anbefales fra 12 år | Spilletid: Ca. 10 - 30 min. | Spillere: For 2 - 12 deltagere
"Vi ser det mere som et voksenspil, end et familiespil. For os vil det derfor blive et spil, vi finder frem til en spilleaften med vennerne og ikke sammen med børnene, selvom de er 12 og 13 år og gode til dansk. Hvis man er god til ordspil, er Crazy Bomb et fint og udfordrende spil. Det er ikke et alsidig familiespil, så man bliver lidt udelukket fra at spille med, hvis man ikke er god til stavning..."
Det eksplosive ordspil!
Det sjove "Crazy Bomb" spil kender du måske som "Pass The Bomb" og "Send Bomben Videre" på dansk. Det er en morsom genudgivelse, af det klassiske ordspil, som vandt prisen for Årets Familiespil i 1996, kåret af Legebranchens fællesråd (LEG).
Spillet har været udgået i mange år, men nu har Danspil lavet og udgivet en opdateret udgave af spillet.
Indhold i kassen
Spillet leveres i en god solid kasse. Den indeholder 110 kort med bogstaver, 1 speciel bombeterning, 1 elektronisk plasticbombe og spillevejledning på dansk. Der medfølger ikke batterier til bomben.
Det er en kort og præcis vejledning, og man kan hurtigt komme i gang med spillet.
Spillet er anbefalet fra 12 år og man kan være 2-12 spillere. Det er vores vurdering, at det er svært for de fleste 12-årige og det er helt umuligt, hvis man er ordblind eller har svært ved at stave generelt – også for voksne.
Lad dig ikke stresse
Crazy bomb er et ”stress-spil”, hvor man ofte vil opleve at ”klappen går ned”, udelukkende fordi der er tid på spillet. Så snart tiden er gået, kommer man ofte i tanke om, hvad man kunne have svaret.
Terningen viser 3 forskellige symboler. Et af symbolerne betyder, at man ikke må bruge bogstaverne på kortet i starten af ordet. Et andet betyder, at man ikke må bruge bogstaverne i slutningen af ordet og et tredje, at man må bruge bogstaverne overalt i ordet.
Vi var lidt i tvivl, om man måtte bruge bogstaverne i midten af ordet, da dette ikke er specificeret i vejledningen. Vi valgte dog, at det måtte man godt, da det gjorde det lidt sjovere, fordi der på den måde var flere ord at bruge og bomben blev dermed sendt mere rundt om bordet.
På alle kort er der 2-3 bogstaver. Disse bogstaver skal man bruge til at danne et ord, hvor disse indgår ud fra hvad terningen viser, at man må.
Står der ”KAR” kan man fx sige ”SKARN”, ”BADEKAR” eller ”KARLSVOGN” hvis terningen viser, at man må bruge bogstaverne overalt i orden.
Man blander kortene og tager 13 kort fra, som man ligger på midten af bordet, og det er nu disse kort, der er med i spillet.
Nogle af kortene er klart sværere end andre, men det virker til, at der er en fin balance i sværhedsgraden (nu har vi jo ikke været igennem alle kortene).
Vi valgte dog lige hurtigt at kigge de 13 kort igennem og blandede nye ind, hvis vi kunne se, at der var et overtal af meget svære bogstav-kombinationer.
Sådan spilles Crazy Bomb spillet
Første spiller sætter bomben i gang med at tikke og siger et ord.
Herefter sendes bomben videre til næste spiller, som nu skal finde på et nyt ord og derefter sende videre til næste spiller.
Sådan fortsætter man hele vejen rundt indtil bomben springer.
Den person, som har bomben, taber runden.
Vi gav kortet til vedkommende, som bomben sprang ved og da alle 13 kort var taget, fandt vi en vinder/taber ud fra, hvor mange kort, man sad med.
Bomben går af på forskellige tidspunkter. Det vil sige, at man aldrig ved, hvor lang tid man har til at svare. Dette giver et ekstra element af stress i spillet.
Undervejs kan man udfordre en spiller, hvis denne siger et ord, der ikke eksisterer, eller siger et ord, der allerede har været sagt tidligere i samme runde.
Som udgangspunkt må man gerne bruge samme ord i næste runde – altså ved det næste kort – men der står også i spillevejledningen, at man kan vælge at gøre spillet sværere, ved at bestemme, at man slet ikke må bruge samme ord i hele spillet.
Mens vi spillede, var det sjældent nogen protesterede. Vi var så fokuseret på, hvad vi selv skulle sige næste gang, at vi slet ikke hørte ordentlig efter, hvad der blev sagt rundt om bordet.
Efter bomben var sprunget, kom vi først der til at snakke sammen om, at vi da vist havde fået sagt et forkert ord eller, at vi var kommet til at sige det samme ord 2 gange.
En yderst stressende bombe
Under bomben er der en ”trykknap” som man skal aktivere ved hver rundes start. Man er ikke i tvivl om man har fået den aktiveret, da den afgiver en meget høj tikkelyd. Det er helt sikkert meningen, at det skal stresse ekstra meget.
Det gør det som sådan også, men det er mest fordi det er et irritationsmoment, at den larmer så meget. Ideen med at bomben siger noget, er vældig god. Vi kunne dog godt ønske, at det var knap så højt.
Særligt når man sidder mange og spiller kan det være svært at høre, hvad alle spillerne siger i den anden ene af bordet. Vores ønske kunne være, at lyden enten bare var markant lavere hele tiden eller at den gradvist steg, så den ikke hele tiden var høj.
Man mangler muligheden for at kunne nulstille bomben manuelt, samt at kunne slukke den helt. Vi har pillet batterierne ud af bomben, når den ligger i æsken, for at være sikker på, at den ikke pludselig er aktiveret og begynder at larme inde i skabet.
De par gange, hvor det lykkedes at udpege en spiller, som havde genbrugt et ord, manglede vi muligheden for at kunne nulstille bomben, så vi med det samme kunne trække et nyt kort og komme videre. Særligt den ene gang ventede vi ret længe på, at bomben sprang efter vi havde stoppet runden pga. en ”spillerfejl”.
Vores vurdering af Crazy Bomb
Hvis man er god til ordspil, er Crazy Bomb et fint og udfordrende spil. Det er ikke et alsidig familiespil, så man bliver lidt udelukket fra at spille med, hvis man ikke er god til stavning.
Som tidligere nævnt er vi også meget i tvivl, om det egner sig til en 12-årig.
Det egner sig i hvert fald ikke til vores 12-årige datter, selvom hun egentlig klarer sig vældig fint i dansk.
Vi ser det mere som et voksenspil end et familiespil. For os vil det derfor blive et spil, vi finder frem til en spilleaften med vennerne og ikke sammen med børnene, selvom de er 12 og 13 år og gode til dansk.
- Joan Frederiksen