Hive spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 9 år | Spillere: For præcis 2 deltagere | Spilletid: Cirka 20 min | Mærke: Spilbræt | Antal: 1 spil i æske

"Der er mange styrker ved Hive. Alene de lækre brikker gør en stor forskel i forhold til, at det er lækkert at spille. Det er er også et stort plus, at producenten har valgt at lægge en rejsetaske i pakken, så man nemt kan tage et spil på en cafe eller måske i flyet. Spillet er enkelt at komme i gang med, men svært at mestre. Sådan siger man om mange abstrakte spil, men den korte spilletid gør også, at det er meget mere overskueligt at kaste sig ud i Hive"

En spilanmeldelse af Hive

Hive er et enkelt strategispil, der er svært at mestre. Det er hurtigt og højspændt – og så er det nemt at have med på farten.

Man behøver ikke tonstunge æsker fyldt med kort, regelbøger og plastikfigurer for at få et spil, der fænger.

Det er Hive beviset på. Det består af 22 solide brikker – og intet andet. Der er ingen spilleplade eller lignende, og derfor ligger brikkerne i en pose, som du nemt kan tage med i tasken.

Der er 11 sorte brikker og 11 hvide brikker, så det minder meget om skak i farveskalaen. Hver brik forestiller et insekt, og ligesom i skak kan de forskellige typer brikker flytte på forskellige måder. Og så er spillet også kun for to spillere.

Formålet med spillet er at bruge insektbrikkerne til at omgive modstanderens bidronning. Det lyder enkelt, men det kræver både snilde og overblik at vinde.

Hver spiller skiftes til at lægge brikker eller flytte brikker, der allerede er lagt på bordet. Men det behøver faktisk ikke at være et bord, I spiller på. I kan spille på enhver flad overflade. I kan endda bruge et håndklæde på en sandstrand.

Spillet er som sagt meget minimalistisk, men det går ikke ud over dybden. Der er mange forskellige muligheder for at vinde, men du skal gøre dig umage og have fuldt fokus for at undgå, at din modstander kommer dig i forkøbet.

Kort og intenst 

Spillet er naturligt at sammenligne med skak – som jeg allerede har gjort flere gange – men det adskiller sig på to vigtige punkter.

For det første, kan man ikke tage hinandens brikker i Hive. Derfor er der ikke lige store risiko for, at din modstander smadrer din taktik fuldstændigt.

Den anden væsentlige forskel er tidsforbruget. Et spil skak varer nemt en time, men et spil Hive tager som regel 5 til 10 minutter. Begge dele er med til at gøre spillet sjovere efter min mening. Hvis du taber, får du hurtigt en chance for revanche og samtidig slipper du for frustrationerne med at miste vigtige brikker.

Hurtigt i gang

Lad os vende tilbage til reglerne. Det eneste, I skal gøre for at komme i gang, er at tage de 22 brikker ud af posen og fordele dem efter farve. Så vælger I en startspiller, der lægger den første brik på bordet. Derefter lægger modstanderen sin brik op ad den første brik, der blev lagt.

I skiftes til at lægge eller rykke brikker. Hver gang man lægger en ny brik, skal den altid røre en af dine egne brikker. Til gengæld må den ikke røre nogen af modstanderens brikker. Hvis du flytter den samme brik senere, kan du godt flytte den over til modstanderens brikker.

Styrker og svagheder

Som sagt bevæger hver type brik sig på forskellige måder. Og det er her, spillet for alvor bliver interessant. Når du rykker en brikker, flytter du den som regel lang siden af de brikker, der allerede er lagt. Hver side, du rykker hen langs, tæller som ét felt.

Billen kan kun flytte et felt pr. omgang, men til gengæld kan den flytte op oven på de andre brikker, så de brikker ikke kan rykke sig, før billen er flyttet igen.

Edderkoppebrikken kan flytte i alt 3 felter, og kan skifte retning undervejs, hvis det er fordelagtigt.

Græshoppen kan hoppe over de andre brikker fra den ene side af gruppen til anden. Det hjælper at komme hurtigt på tværs af gruppen af brikker, som man kalder en hive – hvilket betyder koloni eller bikube.

Myrebrikker kan flytte et ubegrænset antal felter. Derfor er de uundværlige, når du skal blæse til angreb mod modstanderens dronning.

Bidronningen er den vigtigste brik i spillet. Det svarer til kongen i skak, der afgør om spillet er tabt. Og ligesom en konge i skak kan bidronningen kun rykke ét felt ad gangen og har selvfølgelig brug for at blive beskyttet konstant.

Spær din modstander inde

Som sagt kalder man samlingen af brikker for kolonien. Og den måske vigtigste regel i spillet er, at kolonien ikke kan deles. Det vil sige, at du ikke kan rykke en brik, hvis det betyder, at kolonien er delt i to, efter du har rykket. Reglen betyder, at man kan spærre modstanderens inde, så de ikke kan rykke fordi de forbinder to dele af kuben.

I det hele taget gælder det om både at arbejde hen mod at spærre modstanderens bidronning inde, og samtidig holde skarpt øje med, hvad din modstander mon pønser på. For når brikkerne kan rykke på så mange forskellige måder, skal man kigge hele vejen rundt for være sikker på, at din dronning ikke pludselig bliver omringet med få træk.

Endnu flere muligheder

Hive findes også i en Carbon-version. Den indeholder alle de samme brikker som originaludgaven, men de er kun dekoreret i sort og hvid – der er ingen farver på. Ud over det indeholder Hive Carbon også to ekstra brikker, der giver nye taktiske muligheder, når I har styr på grundspillet.

Mariehønen kan rykke tre felter, men den skal rykke over en anden brik og derefter slutte sin tur nede på bordet igen.

Og så er der myggen, der kopierer andre insekter. Når myren starter sin tur, kan den kopiere bevægelsen fra hvilken som helst brik, den ligger op ad. Det er en smart tilføjelse, der gør, at man skal tænke sig ekstra godt om for at regne modstanderens næste træk ud.

Et stærkt spil i en lille pakke

Der er mange styrker ved Hive. Alene de lækre brikker gør en stor forskel i forhold til, at det er lækkert at spille. Det er er også et stort plus, at producenten har valgt at lægge en rejsetaske i pakken, så man nemt kan tage et spil på en cafe eller måske i flyet.

Spillet er enkelt at komme i gang med, men svært at mestre. Sådan siger man om mange abstrakte spil, men den korte spilletid gør også, at det er meget mere overskueligt at kaste sig ud i Hive.

God spillelyst!

- Søren Vinggaard 

Læs også spilanmeldelsen af The Mind

Læs også spilanmeldelsen af Cøpenhagen

Læs også spilanmeldelsen af Small World

 

Anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen