Dobble XXL spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 7 år | Spillere: 2-8 deltagere | Spilletid: Ca. 15-20 min | Mærke: Asmodee | Antal: 1 stk 

"Jeg vil så sige, at vi spillede ”Dobble XXL” ind i stuen (det var ret vådt udenfor på det tidspunkt af året). Vi har trægulv derhjemme og jeg synes brikkerne lå godt. Desuden skal kortene lægges sådan, så spillerne kan gå fra skive til skive uden at skulle hoppe. Ydermere vil jeg tror, at hvis man bruger kortene på asfalt eller fliser, vil de slides hurtigere, især når man træder på dem med sko. Hvis man spiller indendørs som vi gjorde, så HUSK at tage sokkerne af og løbe i bare tæer (lige som når man er til gymnastik)!!!"

Hvad kigger I efter, når I skal vælge et spil til jeres børn/barn? Jeg vil have noget der er nemt at lære, sjovt, hurtigt og med godt udseende. Og hvis spillet bidrager til udvikling af f.eks. hukommelse, sprogfærdigheder og motorisk udvikling bliver jeg ekstrem glad. Jeg vil sige, at ”Dobble XXL” er et godt eksempel på sådan et spil.

”Dobble XXL” er et spil i serier ”Dobble” eller ”Spot it!”, som er udviklet af Denis Blanchot, Jacques Cottereau og Play Factory Company og udgivet af Asmodee Group. Det første spil i rækken kom allerede i 2009 og ”Dobble XXL” kom til verden i 2020. ”Dobbel”s logo er en lilla hånd med et kæmpe øje, smilende mund og 2 tynde ben. I bliver slet ikke i tvivl om at et spil hører til serien, når I ser sådan en hånd.

Konceptet ved alle ”Dobble” spil er at man skal finde den samme ting på 2 kort og sige hurtig hvad det er. Det, der er særligt ved kort i ”Dobble”, er at de er runde i almindelig ”Dobble” de er 8 cm i diameter, og i ”Dobble XXL” er de hele 45 cm. Desuden i ”Dobble” er der 8 billeder på hvert kort og i ”Dobble XXL” kun 5.

”Dobble XXL” er faktisk et udendørs spil for 2-8 spiller fra 6 år og vil tage ca. 15 minutter. Selve kassen fylder 15x51x10 cm (så den kommer ikke til at stå på min spilreol, men ved siden af eller oven på), men som jeg nævnt før, er spillekort Ø45 cm og er rullet sammen, der er 20 af dem.

Spillekortene er printede på en slags plastik dug. På bagsiden med ”Dobble” logo har de sådan et rillet struktur (for at det ikke skal glide på det underlag, hvor de bliver lagt) og på billedsiden er de glatte. Reglerne er printede som en slags plakat i format A3. Reglerne findes på dansk, svensk, norsk og finsk.

Der er 4 spil man kan prøve at spille med ”Dobble XXL

 • Stafetløb for 4-8 spillere, med en variant for 2 spillere. Kortene ligges i 2 rækker med 10 kort i hver. Spiller deles i 2 hold, og holdet deles i 2 i hver sin ende af rækken. Det gælder om at holdet flytter alle sine spillere fra den ene ende til den anden. Hvis man spiller med 2 spillere, så skal man komme frem og tilbage på sin række. Den der gør det først vinder.
 • Ulven - 3 til 8 spillere. Kortene lægges i 4 rækker med 5 kort og ulven tager et hjørne kort. Alle de andre vælger en plads. Ulven skal fange alle de andre, ved at bevæge sig fra kort til kort (man skal sige det symbol der matcher) og træde på et kort med en spiller. Det andre spillere flytter sig på samme måde.
 • Cirklen - 2-8 spiller. Kortene lægges i en cirkel og spillere fordeler sig jævnligt. Så starter et kapløb, hvis en anden spiller træder på kortet, hvor den anden spiller står, så er man ude. Den sidste spiller vinder.
 • Kasketten - 5-8 spillere. Kortene lægges i bunken. Spillere deles i 2 hold, hvor hver får et nummer. Dommeren råber et tal og spillere med de tal kommer frem og skal finde matchende symboler på 2 af kortene. Den der gør det først, får kortet med til holdet. Holdet med flest kort vinder spilet.

”Dobble XXL” er en udendørs spil og indebærer, at man bevæger sig en del og i spillerregler står der

 • at det kun må spilles når en voksen er til stede
 • at man skal spille på jævne, flade og rene overflader
 • at det ikke må bruges på glat, vådt eller beskidt jord, samt på grus eller is.

Jeg vil så sige, at vi spillede ”Dobble XXL” ind i stuen (det var ret vådt udenfor på det tidspunkt af året). Vi har trægulv derhjemme og jeg synes brikkerne lå godt. Desuden skal kortene lægges sådan, så spillerne kan gå fra skive til skive uden at skulle hoppe. Ydermere vil jeg tror, at hvis man bruger kortene på asfalt eller fliser, vil de slides hurtigere, især når man træder på dem med sko. Hvis man spiller indendørs som vi gjorde, så HUSK at tage sokkerne af og løbe i bare tæer (lige som når man er til gymnastik)!!!

”Dobble XXL” er tænkt mere som et party game, dvs. for flere end 3 spillere. Dog kunne vi godt spille alle de 4 spil med 2 eller 3 spillere, f.eks. i ”Kasketten” behøver man ikke at give nummer (det gør man for at sørger for, at alle får en tur og man er opmærksom, når ens nummer bliver råbt op). I vores tilfælde skiftes vi om at blive dommeren og styre brikkerne og spille.

Vores vurdering 

Hvis jeg skal opsummere vores oplevelse med ”Dobble XXL”, så er spillet

 • Hurtig - det tog os 3 højst 5-7 minutter per spil (jo flere spiller, jo mere tid)
 • Nemme regler - husk altid at finde den matchende ting på 2 kort og sige det højt
 • Lærerrig - man træner hukommelse, ordforråd (for de mindre børn eller hvis man brug det i engelsk, tysk osv. undervisning), motorik, reaktion hastighed
 • Alsidig - kan bruges som et familiespil, partyspil eller i skole eller børnehave.
 • Alderssvarende - nu er min yngste 7 år, men jeg har spillet ”Dobble” med børn på 5-6 år og de kunne sagtens finde ud af det (bruger på boardgamegeek.com mener, at man kan spille med børn fra 4 år)
 • God til at tilpasse - man kan altid tilpasse regler eller finde på sin egen måde at spille de forskellige spil på, f.eks. man kan regulere antal brikker ved mindre antal deltager.

Der findes flere varianter af ”Dobble” hvis man vil prøve noget anderledes: ”Dobble: 360°”, ”Dobble: Harry Potter”, ”Dobble: Junior”, ”Dobble: Waterproof”, er dog ikke sikker på, at alle varianter findes i Danmark.

Jeg vil desuden anbefale ”Dobble XXL” til brug i børnehaver og skoler, det kan både bruges i undervisning (45 minutter bevægelse om dagen) og i fri leg, det er nemt at aktivere en gruppe børn på 8-10 med spillet. Desuden vil ”Dobble XXL” være en god aktivitet til børnefødselsdag. 

- Anastasia Redkina

Læs også spilanmeldelse af Sushi Go!

Læs også spilanmeldelse af Dragon Market

Læs også spilanmeldelse af Artic Race

 

Anmeldelse af spilAsmodee

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris837,95 kr
På lager
Se varen