Den ultimative BRIO togbane blog

Mærke: BRIO | Serie: Tog & Togbaner | Materialer: FSC-certificeret europæisk birketræ, metal og plast | Design: Designet i Sverige | Alder: Anbefales fra 3 år | Kompatibilitet: Togskinnerne passer ofte sammen med andre mærker af tog og togskinner.

"Jeg er vild med legetøj, hvor legen kan udvikles i takt med at børnene udvikler sig og bliver ældre. Det er sådan noget som er med til, at gøre legetøjet spændende og interessant i flere år. Med BRIO har både børn og voksne mulighed for, at få mange gode og lærerige kvalitetstimer, mens de mange byggerier og rollelege får fuld skrue..." 

En blog om BRIO's tog og togbaner

Hvis nu vi siger ordet BRIO højt, så vil de fleste forældre og børn nok tænke på de skønne togskinner af træ og de små tog man kan køre med på togbanerne.

Forældrene kan sikkert huske legen med BRIO-tog fra deres egen barndom. Selvom BRIO laver mange forskellige slags legetøj, så er de nok mest kendt for deres togbaner, tog og togskinner, der emmer af god kvalitet.

I denne blog giver vi ordet til vores anmelder Carina, som går i dybden med BRIOs togbanelegetøj.

God læselyst og fuuuut fut fut fut!


Hvem er vi? 

Jeg hedder Carina og er mor til tre drenge. Marcus som snart fylder 18 år, Villads på 3 år og Valdemar på 7 måneder. 

Jeg har valgt at skrive om BRIO, da dette mærke har fulgt mig siden jeg var lille og også min ældste søn Marcus og interessen fortsætter hos mine yngste drenge. 

BRIO skiller sig ud fra mange andre legetøjsbrands, da deres tog og togbaner uden problemer kan gå i arv i flere generationer. 

Hvem er BRIO?

BRIO er en stor svensk legetøjsproducent, som er mest kendt for de mange forskellige slags tog og togbaner af træ.

Det allerførste BRIO tog blev lavet helt tilbage i år 1952, og i slutningen af 1950´erne kom der også et stort udvalg af togsæt, skinneanlæg, broer, færger mv.  

BRIO har efterhånden vundet 'Best in show' en del gange.

De udtaler selv, at de ikke bryder sig om at prale, men deres legetøj har vundet adskillige priser gennem årene. Siden 1940'erne har de også været leverandører til det kongelige svenske hof.

Imponerende kvalitet og holdbarhed

Langt de fleste mennesker kender mærket BRIO. Det er faktisk næsten lige meget hvem man spørger, så har de leget med legetøj og tog fra BRIO som barn. 

Jeg kan personligt også tydeligt huske, at jeg legede med togbaner sammen med min lillebror og mine venner for mere end 25 år siden. Selv dengang var BRIO et kæmpe hit hos os, hvilket er med til at gøre, at jeg har præsenteret mine egne børn for BRIO.

Jeg er mor til tre drenge, den ældste fylder snart 18 år og de to små er kun 3 år og 7 måneder.

Jeg har gemt en masse BRIO tog, skinner mm. fra da min ældste søn var lille og det har min søn Villads på 3 år stor glæde af nu. De gemte produkter fra BRIO ser ud som nye, på trods af mange års leg og efterfølgende opbevaring i mange år. 

Er man så heldig, at bedsteforældre eller oldeforældre opdager en kasse togskinner oppe på loftet, som har ligget der i årtier, så er der stor sandsynlighed for, at det ser ud som nyt og er klar til mange flere års leg.

Selvom BRIO løbende udvikler nye sæt og tilbehør, så har de aldrig ændret på skinnernes størrelse og derfor kan nye og gamle sæt sagtens bygges sammen.

Velovervejede materialer

Togsættene fra BRIO er fremstillet af FSC certificeret europæisk birketræ, kvalitetsplast og små fine metaldele.

De mange tog, togbaner og tilbehør er selvfølgelig også CE mærket.

BRIO bruger vandbaseret maling og opløsningsbaseret polyuretan-farver. Alle farver er testet i henhold til gældende standarder, N71-3 + ftalater og azo-farvestoffer. 

Der findes et utal af flotte BRIO togbanesæt og en hel masse muligheder for tilkøb af ekstra dele, om så det er tog, vogne, skinner, broer eller noget helt andet man søger.

De mange forskellige sæt og tilbehør kan uden problemer kombineres i én leg, hvor man bygger en kæmpestor togbane. 

Togbanerne kan tilpasses barnet

BRIO togbaner og forskellige tilkøbsmuligheder henvender sig mest til børn fra 3 år og opefter. 

Det store udvalg af togbaner og tilkøbsmuligheder gør, at der er en bane som passer til de fleste børn.

Hvis man er på udkig efter en gave og der er et budget som ikke må overskrides, så vil jeg mene, at dette stadig ikke er noget problem, da de mange togbaner kan købes i forskellige størrelser og med forskelligt tilbehør, - af den grund også i mange forskellige prisklasser. 

Hvis man er forældre til et lille barn, som skal præsenteres for togbaner for første gang, så vil jeg vælge en af BRIOs mange begynderbaner. Dette er baner som er simple og lette at samle. Banerne til nybegyndere indeholder ikke en masse dele og de er derfor meget overskuelige. En begynderbane er også en god måde, at lære barnet om, hvordan man samler og skiller en BRIO togbane ad igen og en perfekt måde, at få et godt førstehåndsindtryk på. 

En god begynderbane kan eksempelvis være én af følgende baner:

BRIO 33042. Lille Togbane med Skov - 18 dele. Dette er den mindste bane, som består af en simpel rund bane med 10 skinner, to træer og et tog med en vogn. 

Eller man kan vælge følgende:

BRIO 33028. Klassisk 8-tals togbane med 22 dele. Denne bane er en lille smule større end ovenstående og former sig som et 8tal. Togbanen indeholder flere skinner og lidt flere tilbehørsting, men er stadig en rigtig fin og overskuelig begynderbane.

Disse to baner er efter min mening de bedste begynderbaner, da de er nemme for børnene at samle og skille ad igen. Selvom banerne er simple og kun indeholder få dele, så er legeværdien utrolig høj og rollelegene kan derfor straks gå i gang.

Da Villads skulle prøve, at lege med togbaner for første gang, var det lige netop disse baner som han blev præsenteret for og lige siden har han leget med tog og togbaner dagligt.  

Hvis du synes, at en begynderbane er for lille eller for simpel, så er det måske en af de populære mellemstørrelses baner du søger.? 

Den mest solgte mellemstørrelses togbane på Legebyen.dk er følgende:

BRIO 33984. Bondegårds togbane med 30 dele. Her har vi en togbane med bondegårdtema. Dette sæt indeholder eksempelvis et batteridrevet tog med vogn, en traktor, en hølæsser, bondegårdsdyr mm. En bane som denne opfordrer børnene til, at lege rollelege og slippe fantasien løs i legen. 

Med et sæt som dette er sværhedsgraden sat et niveau op, da banen er lidt mere udfordrende for de mindste at bygge, men med lidt guidning kan dette sagtens blive en succesoplevelse. Denne bane indeholder en del flere dele end de små baner, hvilken åbner muligheden for at flere børn kan være med i legen og på den måde vil lege- og læringsmulighederne også blive større.

En rigtig fin bane, som har skabt meget glæde hjemme hos os.

Har man derimod et barn, som er virkelig dygtig til at bygge togbaner og som gerne vil have større byggemuligheder eller udfordringer, så kan der også være udfordringer i, at bygge en stor togbane ud fra fantasien eller måske kombinere byggeriet med andet legetøj og eksempelvis bygge op i højden eller lign. (Se under afsnittet “Tænk ud af boksen og se de mange muligheder.”)

Men man kan også vælge en af de helt store BRIO togbaner med et utal af skinner, tog og tilbehør, og måske endda bygge den sammen med andre baner eller ekstra skinner. 

Den mest populære togbane af de helt store er følgende:

BRIO 33052. Togbane Deluxe med 87 dele. Denne deluxe togbane er kæmpestor og indeholder hele 87 dele. 

Udover en hel masse skinner, vejbaner, køretøjer og mennesker, så indeholder sættet eksempelvis også skilte, bro, togstation, metrostation, tunnel, kran, et skib og meget mere. 

Dette er en imponerende bane, som straks vækker nysgerrigheden og kreativiteten hos børnene. Banens størrelse gør den yderst velegnet til en masse gode rollelege, hvor flere børn leger sammen og på den måde styrker deres kommunikation og sociale kompetencer. 

Denne kæmpe store togbane fik Villads i julegave og som forventet, så blev han hel vildt glad. Selvom togbanen er stor og fylder en del på stuegulvet, så har den skabt så meget glæde! Det er fedt at se, hvordan Villads lever sig ind i de mange forskellige rollelege, det gælder både hvis han leger alene eller hvis andre er en del af rollelegene. Der er virkelig meget forskellig læring i en bane som denne. Den får derfor en kæmpe anbefaling herfra!

Tilkøb af ekstra dele til banebyggeriet.

Hvis man ønsker, at udvide sin togbane og bygge nye og kreative baner ud fra fri fantasi, så er der heldigvis mange små tilkøbsmuligheder, som gør dette muligt.

Hos Legebyen.dk er der flere forskellige pakker med ekstra skinner. Det gælder eksempelvis sæt med ekstra bakker, buede skinner, lige skinner og meget mere. Ikke nok med de mange sæt med flere ens skinner, så er det også muligt at tilkøbe forskellige skinnesæt, hvor man får flere forskellige skinner til sit banebyggeri.

BRIO har med de ekstra muligheder for tilkøb af skinner, åbnet mulighederne for, at børnene hele tiden kan udvide og udvikle på deres togbaner, uden at der er en stor økonomisk udgift ved dette.  

Udover at tilkøbe ekstra skinner så er det også muligt, at købe broer eller skilte, for at give togbanen et ekstra pift og gøre børnenes togbane endnu større og rollelegene endnu mere fantasifulde.

Tilkøb af diverse “mindre” ting til legen

Når man køber en togbane fra BRIO, så medfølger der altid mindst et tog i sættet, men det er muligt at tilkøbe flere, hvis man ønsker dette. 

Det er et kæmpe plus, at BRIO har produceret en masse forskellige tilkøbsmuligheder, for selvom der altid medfølger minimum et tog når man køber en togbane, så ved alle forældre, at børnene gerne vil have muligheden for, at bygge et langt tog eller muligheden for, at venner og familie også kan være med i legen. 

For at vennerne kan slutte sig til de mange spændende rollelege, så kræver det at der er tog og vogne nok til alle. 

Nogle af de mest populære mindre tilkøbsmuligheder med tog er følgende: 

BRIO 33890. Passagertog med tunnel.
BRIO 33891. Godstog med tunnel.
BRIO 33892. Damplokomotiv med tunnel.

Disse små sæt indeholder et tog med én vogn og én tunnel. I sådan et sæt får man på den måde meget for pengene og tunnelen kan nemt og ubesværet sættes ind i togbanen, hvorefter de forskellige tog kan køre igennem den. 

Villads er så heldig, at have flere af disse sæt og de blev straks en vigtig del af togbanerne. Den øverste del af tunnelen er transparent, så man kan se når de lynhurtige tog suser igennem røret og videre rundt på togbanen. 

BRIO 33722. Safaritog. 

Dette tog skiller sig meget ud fra de andre. Dette er nemlig et safaritog, som består af et lokomotiv med to vogne. I hver af de to vogne, står der et dyr og kigger ud. Med et lille skub kan Villads lukke for loftet i vognen, så dyrene ikke har mulighed for at kigge ud. 

Et tog som dette vil være populært hos de fleste børn, da det åbner muligheder for nogle helt andre og unikke rollelege og gode snakke. 

Det kan være en leg, hvor lokomotivet skal transportere de vilde dyr fra by til by, fordi de skal optræde i et cirkus. Det kan også være, at det er vilde dyr, som er blevet befriet fra krybskytterne og nu er på vej i sikkerhed. Det kan også være noget helt tredje. Et sæt som dette opfordrer til, at finde på nye fantasifulde rollelege. 

BRIO 33319. Batteridrevet tog med 3 vogne.
BRIO 33594. Batteridrevet lokomotiv rød/gul.
BRIO 33595. Batteridrevet lokomotiv grøn/sort.

Ønsker barnet et batteridrevet tog, som selv kan køre rundt på banen, så er der også mulighed for at tilkøbe dette. 

BRIO har ikke blot et batteridrevet tog i deres sortiment, men de har faktisk flere forskellige. 

Det er derfor muligt for barnet, at vælge hvilken farve tog han/hun ønsker og om det blot skal være et lokomotiv eller om der også skal være vogne på. 

Der er fordele og ulemper ved alt, det gælder selvfølgelig også ved disse tog. 

Fordelen ved et batteridrevet tog er, at toget selv kan køre rundt på banen, mens barnet skubber med et andet tog. Dette kan være en fordel i situationer, hvor barnet leger alene med togbanen. 

Ulempen ved et batteridrevet tog er efter min mening, at de er svære at skubbe, hvis ikke de er tændt og kører selv. Derudover så synes jeg, at de mange rollelege bliver bedre og mere realistiske når børnene selv skubber rundt med de mange tog. 

BRIO 33864. Trafikskiltesæt. 
BRIO 33862. Jernbaneskilt med lys.

Disse to tilkøbsmuligheder har været et hit herhjemme, hvor Villads går meget op i, at byggerierne og legene er virkelighedstro. 

På vores togbane er der af den grund altid placeret diverse skilte rundt omkring langs skinnerne.

Men især skilte med lys, som jernbaneskiltet er et sikkert hit. Et lille tryk og den røde lampe blinker, mens et tog suser forbi. 

Det er de små detaljer, der gør hele forskellen i legen.

Et utal af “større” tilkøbsmuligheder

De mange spændende tilkøbsmuligheder fra BRIO giver gode muligheder for, at ændre og udvikle legeoplevelsen. 

Ved at tilbyde forskellige tilkøbsmuligheder, har børnene mulighed for, at tilføre legen de produkter, som de synes interesserer dem eller mangler i lige netop deres rollelege. 

Nogle af de mest populære større tilkøbsmuligheder er eksempelvis følgende:

Brandstation: 

Sættet med brandstationen er ofte et populært tilkøbssæt, da de fleste børn ser op til brandmænd. 

Denne brandstation kan nemt kombineres i rollelege, hvor de to brandbiler er klar til, at suse afsted og slukke brande. Når alarmen lyder, rutsjer de to brandmænd ned af rutsjebanen på brandstationen og suser afsted med fuld fart og hornet i bund på de to brandbiler. 

Et sæt med mange fine dele og lyd, som gør legen mere detaljeret og realistisk. 

Brandstationen opfordrer til, at flere børn leger spændende rollelege sammen, mens de styrker deres sociale kompetencer og kommunikation. 

Togstation: 

En togstation er et godt centrum for togbanen, da det er her hele togoplevelsen starter og slutter. 

Figurerne står i kø og venter på, at toget ankommer og når de er ankommet til målet stiger de af toget på en togstation igen. 

Denne togstation har to spor, på den måde kan den nemt kombineres i langt de fleste togbaner, både store og små. 

Den store togstation har mange flotte detaljer og endda også lyd, så det er tydeligt at høre, at man befinder sig på en togstation. 


Løftebro: 

Den smarte løftebro, som styres ved at dreje på det lille håndtag, er også et hit herhjemme. Villads er glad for sin bro, som han så fint løfter og sænker efter behov, han er også meget opmærksom på, at de to bomme skal være nede når broen åbnes. På den måde ses det tydeligt, at Villads er opmærksom på farer i legen og det er utroligt, hvor stor en glæde en bro kan skabe i legen. 

Fyldt med sjove og spændende muligheder for leg og læring

Noget af det mest oplagte for, at børn kan udvikle sig i en positiv retning er leg. Leg er nemlig vejen til læring og lige netop derfor, er det vigtigt at præsentere sine børn for gode, lærerige og sikre produkter, fyldt med muligheder. 

Adskillige undersøgelser har igennem tiden fremhævet den store og vigtige betydning af børns leg – især den ustrukturerede frie leg, hvor flere børn får mulighed for, at leger sammen og på denne måde styrke deres evne til, at lege rollelege, turtagning, sociale kompetencer, fantasi og kommunikation.

Legen med BRIO togbaner og de mange tilbehørs ting kan være med til, at øge børnenes evner til, at se og forstå ting fra forskellige perspektiver og det er uden tvivl også med til, at opmuntrer børnene til en mere selvstændig tankegang. 

De mange togbaner og tilbehørs dele fra BRIO kan uden problemer bygges sammen og kombineres på kryds og tværs. Det gælder ikke blot, hvis man køber de nyere togbaner, men også hvis man finder skinner der er mange år gamle. Det at BRIO har valgt, at fortsætte med at lade deres produkter matche hinanden gør også, at den frie leg og de kreative byggerier får frit spil. 

Når børnene bygger de mange togbaner fra BRIO, både ud fra tegninger og ud fra fantasien, er det med til at styrke børnenes koncentration, fokus, tålmodighed, hånd-øje-koordination, motoriske færdigheder og overblik. 

De kreative togbaner, som børnene stolt bygger ud fra deres fantasi er med til, at skabe rollerne i legen og dermed starte en god leg. 

Troen på den frie leg har altid været en hjørnesten i BRIO’s filosofi, det er det de baserer deres mange produkter på. 

I legen med BRIO togbaner vil vi alle opleve, at ligegyldigt hvilken alder vi har, så er der gemt et nysgerrigt og kreativt lille barn indeni os alle sammen, som blot venter på at få lov til at udfolde sig. 

Tænk ud af boksen og se de mange muligheder

Ligesom med meget andet legetøj så er det en god ide, at tænke lidt ud af boksen og se nye lege- og læringsmuligheder.

Dette kan være ved at kombinere BRIO med andre brands og på den måde udvikle legen. 

Herhjemme bliver leg aldrig kedeligt, vi elsker at finde på nye, sjove, spændende og underlige lege. 

De to ting vi oftest kombinerer BRIO togbanerne med er:

BRIO i kombination med Magna-Tiles.

Vi har eksempelvis kombineret vores BRIO togbaner med vores Magna-Tiles brikker, for på den måde at bygge en helt ny form for togbane, som skaber stor glæde og grin.

Når vi vælger, at kombinere BRIO og Magna-Tiles, så sættes tålmodigheden ekstra på prøve, da det kan være udfordrende, at bygge en stor bane og på samme tid få den til at stå stabilt ovenpå de magnetiske Magna-Tiles brikker. Men på trods af dette, så er det alligevel et hit, at kombinere disse ting herhjemme. 

BRIO i kombination med Duplo og Track Connectors.

En anden mulighed for at kombinere forskelligt legetøj i legen med togbaner, kunne eksempelvis være at kombinere DUPLO-byggeklodser og Track Connectors med BRIO togskinner.

Til dem der ikke kender Track Connectors, så er Track Connector smarte plastikklodser, som kan bruges til at forbinde byggeklodser fra eksempelvis DUPLO med togbaneskinner fra BRIO. Dette gøres ved, at sætte en Track Connector klods ovenpå en DUPLO-klods og på den måde kan BRIO skinnen sættes på Track Connectoren. 

Ved at lave denne kombination i byggeriet, kan der nu bygges togbaner i helt nye højder.

Herhjemme elsker Villads på 3 år at være med til, at bygge en kæmpe bane med forskellige bakker og det at togbanen kan komme op i højden, gør den endnu sejere og mere spændende, at lege med. 

Leg med togbaner fra BRIO er og bliver et kæmpe hit i vores familie, på samme måde som i de fleste andre børnefamilier og institutioner. 

Jeg er vild med legetøj, hvor legen kan udvikles i takt med at børnene udvikler sig og bliver ældre. Det er sådan noget som er med til, at gøre legetøjet spændende og interessant i flere år. 

Med BRIO har både børn og voksne mulighed for, at få mange gode og lærerige kvalitetstimer, mens de mange byggerier og rollelege får fuld skrue. 

Slip fantasien og kreativiteten løs og husk, at det er okay, at tænke ud af boksen og se de mange skøre, unikke og sjove muligheder. 

Kæmpe anbefaling herfra.

- Carina Lund

 
Læs også bloggen om de 7 sanser

Læs også bloggen om Plus-Plus BIG

Læs også bloggen om leg og læring med Magna-Tiles


BRIO FAQ

Hvem henvender BRIO togbaner sig til?

De mange togbaner henvender sig til en bred målgruppe, eftersom de kan bygges præcist som man ønsker det. 

BRIO togbaner henvender sig dog mest til drenge og piger fra 3 år til 10 år. 

Er kvaliteten på BRIO tog og skinner så god som folk siger?

Kvaliteten på BRIO tog er imponerende god! Det er ikke for sjov når folk siger, at det kan gå i arv i generationer. Vi har skinner og tog som er gået i arv, men som stadig ser ud som nye på trods af mange års leg. 

Kan BRIO togbanerne kombineres og bygges sammen?

Ja, alle BRIO togbanerne og tilkøbsdelene kan bygges sammen til en stor togbane, hvis det er det man ønsker. 

 

Hvad betyder FSC?

Forkortelsen FSC står for Forest Stewardship Council.

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. Vi kan finde FSC-mærket på produkter af træ og papir, som vi kan købe med god samvittighed.

Vi kan købe produkterne med god samvittighed, fordi der i en FSC-skov ikke bliver fældet flere træer, end skoven kan nå at reproducere. 

Ikke nok med det, så er FSC også en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.

 

 

Kan BRIO togbaner holde til vilde lege?

Ja, BRIO togbaner og tog kan holde til utrolig meget! Sættene anbefales ikke blot til privat brug, men også til brug i institutioner, foreninger, hospitaler og andre steder med mange børn.

 

Lever BRIO togbaner op til forventningerne?

BRIO togbaner og det forskellige tilbehør, lever op til vores høje forventninger! Kvalitet, legeværdi, underholdningsværdi og udviklingsmulighederne er i top, der er intet negativt at sige, ud fra vores vurdering.

 

BlogindlægBrioBrio world

1 kommentar

Helle

Helle

Hej Carina, vi har et nyt bondegårds sæt, men det har vi ikke succes med at bygge sammen med gamle skinner.. har du nogle tricks ?

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen