Colt Super Express spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: 15-20 min. | Spillere: For 3-7 deltagere | Producent: Ludonaute | Distributør: Asmodee Nordic

"Alt i alt er vi blevet meget glade for ”Colt Super Express”. Det er et nemt, sjovt og hurtigt spil, som udvikler nogle matematiske færdigheder (programmering) og træner hukommelsen. Det er et godt familiespil og man kan også bruge det som et selskabsspil. Og lade den hurtigste og mest slemme bandit blive tilbage ombord på Union Pacific!"

En spilanmeldelse af Colt Super Express

Jeg kan godt huske den gang, vi besøgte High Chaparral i Sverige, der kan man virkelig dykke ned i den gamle western atmosfære. Man kan købe en billet til et lille tog, som bringer en ind i en anden del af parken. Man bliver overrasket på turen af nogle banditter, der vil tage Jer til gidsel. Bare rolig i bliver reddet af sheriffen og hans mænd.

Jeg har altid været glad for ”Colt Express” (har det både som brætspil og på Steam) og da vi fik mulighed for at prøve en miniudgaven af det, som hedder ”Colt Super Express” blev jeg meget spændt på at se om det bare var en billigere udgave - eller et helt nyt spil.

Er du klar til at prøve dig i rollen som én ud af 7 berygtede banditter fra det vilde vesten: Belle, Cheyenne, Django, Dok, Ghost, Mei eller Tuco. De er endnu ikke blev fanget af sheriffen og denne gang skal de prøve kræfter ombord på Union Pacific toget.

”Colt Super Express” er udgivet af Ludonaute i 2020 og Christophe Raimbault og Cédric Lefebvre er designerne bag spillet. Christophe har også designet ”Colt Express”. Jordi Valbuena har tegnet de seje illustrationer til spillet, som virkelig hjælper til med at føle det vilde vestens atmosfære.

Selve kassen måler 14 x 14 x 4,5 cm og man kan se alle spillets karakterer udenpå æsken. Spillet er for 3-7 personer fra 8 år og burde kunne spilles på 15 minutter. Inde i kassen finder man spilleregler på dansk, norsk, svensk og finsk, 7 træfigurer af banditter og 38 basis kort og 14 kort til 2 udvidelser ”Refleks” og ”Hest”.

Desuden er der et promokort for endnu en udvidelse ”The Time Travel Car” som ikke ligner andet end den berømte DeLorean bil fra ”Tilbage til fremtiden” - filmen.

Man skal samle et tog med et lokomotiv og vogne som er lig med antal spiller plus 1 (dvs. hvis man spiller 4, så skal der være 5 vogne). Hver spiller vælger en bandit og tager de matchende kort.

Når man spiller basis spil, skal hver spiller have 4 aktion kort. Den første spiller placere sin figur i den næstsidste vogn og næste spiller i hver sin vogn mod lokomotivet.

Banditterne som står i togets bagerste halvdel skal vende med retning mod lokomotivet, alle de andre skal stå med retning mod bagenden af toget.

Hver runde består af 2 faser. I den første fase tage spiller alle sine 4 kort op i hånden og vælger 3 af dem. Kortene skal ligges med billedsiden nedad foran sig og bliver spillet i rækkefølge fra toppen af stakken.

I den anden fase åbner første spiller med førstespillerkortet kort og udføre kortets handling, derefter går turen til den næste spiller i urets retning. Alle kort, som er valgt, skal spilles og udføres. Derfor er det meget vigtig at tænke over sine handlinger.

Der findes 4 slags handlingskort:

  • Vend - man skifter retning uden at skifte position.
  • Skift etage - banditten klatrer op elle ned, hvis der allerede er en bandit, skal din bandit placeres med ryggen til kanten af kortet.
  • Flyt til næste vogn som din revolver peger mod - uden at skifte retning elle etage.
  • Skyd den første bandit du ser.

Hvis ens bandit er skudt, så flyttes den i den næste vogn, lægges på ryggen og så er banditten i chok. Man vågner dog op, når ens næste kort spilles uden at udføre kortets handling.

Når alle spillere har spillet sine handlingskort, afkobles den sidste vogn på toget og den spiller som står tættest på togets ende får det kort. Det er bare ærgerligt hvis der står en bandit, så er man ude af spillet. Man giver førstespillerkortet videre til spiller mod venstre og ny runde starter.

Spillet ender, når der kun er en spiller tilbage i toget, det er den der har vundet. Hvis alle vogne er frakoblede, så er det den spiller der har flest vognkort, der vinder. Hvis flere spiller har samme antal vognkort, så er det den der har tyvekostkortet med højeste værdi, der vinder (der står et tal på bagsiden af hver vogn).

Når man har spillet nogle gange med basis kort og er kendt med reglerne, kan man udvide spillet med 2 nye kort ”Refleks” og ”Hest”.

Man kan tilføje dem hver for sig eller sammen.

”Refleks” er bedst når man er i chok, så rejser man sig op og skyder straks, hvis man står op, så lægges banditten ned.

”Hesten” kan flytte banditten hen til lokomotivet eller redde ham i sidste øjeblik, hvis man lige er blevet skudt ud af toget.

Jeg synes det var nemt at prænsentere ”Colt Super Express” for drengene. Reglerne er ukomplicerede og det er nemt at gå til spillet. Man skal bare ligge togkortene på bordet, vælge en bandit og tage tilsvarende kort og træfigur og så er man hurtigt i gang.

Colt Super Express anbefales fra 8 år, men min 7-årige kan sagtens være med. (boardgamegeek.com mener, at børn allerede fra 6 år kan spille). Det der er svært, er at man skal tænke sig godt om ved både sine og sine modstanders handlinger.

Colt Super Express er baseret på programmerede handlinger (programmed movement). Desuden udvikler man også sin hukommelse, da man skal huske hvilke kort man har valgt. Og det var her drengene i starten fik lov til at kigge på de allerede valgte kort.

Drengene synes også, at det "ikke var så sjovt" når deres bandit blev skudt ud af toget eller den planlagte handling skulle bruges på at rejse sig op.

Efter at alle grundregler var lært og vi spillede mange gange, prøvede vi at spille med udvidelser.

Vi spillede dog først med en ad gangen og til sidst med dem begge to, så lige pludselig skulle vi vælge ikke kun fra 4, men fra 6 kort. Det giver rigtig mange mulige træk og det er også sjovt at se om man kan regne sin modstander ud.

Det bør også nævnes omkring selve spillekortene. De er printet på et tykt papir, og har en speciel tekstur og er rigtig dejlige at holde i hånden. Spillebrikkerne er lavet af træ og farvede med nogle gode farver (så man er ikke i tvivl om gul er gul).

Colt Super Express spilles virkelig hurtigt. Vores længste spil tog 10 minutter og normalt tog et spil os tre 6-7 minutter. Jeg vil mene at det vil tage 15 minutter, hvis man spiller med alle 7 spillere.

Alt i alt er vi blevet meget glade for Colt Super Express. Det er et nemt, sjovt og hurtigt spil, som udvikler nogle matematiske færdigheder (programmering) og træner hukommelsen. Det er et godt familiespil og man kan også bruge det som et selskabsspil. Og lade den hurtigste og mest slemme bandit blive tilbage ombord på Union Pacific!

PS. Vi nåede ikke at spille med promo-kortet ”The Time Travel Car”, men så har I en chance, for at sætte den foran toget og håbe at I ikke bliver elimineret af "time paradox". Held og Lykke!

PPS. Og så vil jeg også anbefale at prøve ”Colt Express”, jeg håber også I vil synes godt om det fede tog, pengetasker og rubiner, der er med i spillet.

- Anastasia Redkina

Læs også spilanmeldelsen af Taco Cat Goat Cheese Pizza

Læs også spilanmeldelsen af Sushi Go!

Læs også spilanmeldelsen af Arctic Race

Anmeldelse af spilLudonaute

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen