7 Wonders Architects spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spillere: For 2 - 7 deltagere | Spilletid: Ca. 25 - 30 min. | Sprog: Dansk / Svensk / Norsk / Finsk | Priser: Årets Spil 2022 i Frankrig / Vinder af Guldbrikken for Årets Familiespil 2022 i Danmark.

"Hvis du godt kan lide 7 Wonders, men det er for svært for dine venner/forældre/børn, så kan jeg på det varmeste anbefale 7 Wonders Architects til at introducere dem blidt til det. Og hvis du aldrig har spillet 7 Wonders før, så er Architects stadig et rigtigt fint sted at starte, da det kan spilles af både nye og erfarne spillere og familier. Jeg synes at de er lykkedes rigtigt godt med at lave en familievenlig udgave til 7 Wonders universet, og det forlader ikke vores spilsamling lige med det samme!"

En spilanmeldelse af 7 Wonders: Architects

Kendt og elsket spil i ny familievenlig udgave

Brætspillet 7 Wonders har været meget populært siden sin udgivelse i 2010, og det har da også fået 4 udvidelser, en opdateret version i anledning af dets 10 års jubilæum, samt en udgave specifikt for 2 spillere (som jeg synes er helt fantastisk!), som også har 2 udvidelser. Nu er der kommet endnu et skud på stammen, nemlig 7 Wonders Architects, som er et bud på en mere familievenlig version, og det er angivet til at være fra 8 år (originalen hedder fra 10 år).


Det originale 7 Wonders er et af de mest prisvindende spil, og 7 Wonders Architects er også kommet godt fra start på den konto. Det har fået en ”anbefalet” af den tyske Spiel des Jahres, som nok er den mest prestigefyldte brætspilspris i verden, og har vundet den franske As d’Or og den danske Guldbrikken i kategorien familiespil.


Jeg har udsat min familie (fru Lisbeth og min datter Marie, der lige er blevet 8 år) og nogle venner for 7 Wonders Architects, og her kan du så læse hvordan man spiller det, og hvad vi synes om det.


Indholdet af æsken

I æsken finder man en masse papbrikker (der lige skal prikkes ud af rammerne inden første spil) og 8 pakker kort samt 8 æsker til at fordele komponenterne i. Der er selvfølgelig også spilleregler på de nordiske sprog.


7 Wonders Architects giver et godt førstehåndsindtryk. Det er ikke fordi komponenterne er meget bedre end så mange andre spil, de er helt fine med kraftigt pap til brikkerne og almindelig kvalitet spillekort, men æskerne til at fordele brikkerne i er en lille genistreg. Hver spiller får simpelthen bare en æske med alle de ting, man skal bruge: En bunke kort med en lille kortholder samt 5 papdele til et vidunder. På låget af æsken står der, hvad det er for et vidunder, samt hvilken specialregel der gælder for det vidunder. Det gør at opstillingstiden er minimeret, og giver en god start på spillet.


Det skal også lige nævnes at kortene, som er inddelt i farver, også har symboler for at hjælpe farveblinde. En rigtig fin detalje!


Spillereglerne

Reglerne er ikke særlig lange, og er nemme at forstå. Hvis man er visuelt orienteret, er der en QR kode på forsiden af regelhæftet, som linker til en film, der viser hvordan man spiller. Filmen er på lidt over 8 minutter og er på engelsk.


På bagsiden af regelhæftet er der en liste over forskellige effekter på vidunderne og fremskridtsbrikkerne. Man kunne godt have lavet et hjælpekort til hver spiller, men de fleste af ikonerne forklarer egentlig fint hvad de gør, så man kan huske det allerede efter et spil eller to, så jeg har det okay med, at de kun har skrevet det på bagsiden af reglerne.


Sådan spiller man 7 Wonders: Archtects

Hver spiller får tildelt en æske med et vidunder, og i den æske er der en bunke kort samt 5 dobbeltsidede papbrikker, som udgør spillerens vidunder. Brikkerne har en færdig og en ufærdig side, og hver spiller samler sit vidunder med den ufærdige side opad, og blander sin kortbunke og stiller den til venstre for sig med billedsiden opad.


En fælles kortbunke lægges midt på bordet med billedsiden nedad sammen med de grønne fremskridtsbrikker, ”kattebrikken” samt et antal konfliktbrikker, som varierer efter spillerantal.


Formålet med spillet er at få bygget sit vidunder, samtidig med at man forsøger at få så mange point som muligt undervejs. Vidunderne har 5 niveauer, der skal bygges, og hvert niveau giver point, men der er også mange andre ting i spillet, der kan give point, så det er ikke altid en god ide at satse for ensidigt på at bygge sit vidunder.


Man skiftes til at tage en tur, og i sin tur skal man trække et kort, hvor man kan vælge imellem det øverste kort i bunken til venstre for sig, til højre for sig (som begge har billedsiden opad) eller tage en chance i fællesbunken på midten af bordet, som har billedsiden nedad. Det kort man vælger, lægger man foran sig, indtil det evt. skal bruges (nogle beholder man i hele spillet, andre bruges undervejs). Der er forskellige slags kort man kan få: Byggematerialer til at bygge sit vidunder med, blå kort der bare giver point, røde kort der giver krigsmagt og måske kan være medvirkende til at udløse en krig, og grønne videnskabskort, der kan give videnskabsbrikker, som giver forskellige fordele og/eller point.


Nu er det op til spillerne at vælge bedst muligt; Vil man bygge sit vidunder hurtigt færdigt, og altså primært tage byggematerialer, der ikke giver point (andet end de point det giver at bygge vidunderet), eller vil man gå efter de blå pointkort, de røde krigskort eller måske få en masse videnskabsbrikker, der både kan give gode fordele og point? Det er selvfølgelig ikke enten/eller, men man kan heller ikke rigtigt nå at satse på det hele, for spillet er ikke voldsomt langt.


Nogle af niveauerne i hvert vidunder giver en fordel, der er særlig for lige det vidunder. Det kan f.eks. være et ekstra kort eller noget ekstra krigsmagt. Disse fordele kan nogle gange lede en lidt på vej til hvilken strategi, der kan være god at gå efter – har man Kolossen på Rhodos, der giver ekstra krigsmagt, er det nok en fordel at gå efter røde kort, og især dem, der udløser krige. Når der er krig, sammenligner man nemlig krigsmagt med sine sidemænd, og den der har flest, vinder 3 point. Man kan altså vinde 6 point i hver krig, hvis man har større krigsmagt end begge sine sidemænd. Har man i stedet Pyramiderne i Giza, er det måske værd at gå efter at bygge sit vidunder hurtigt, da pyramidernes særlige fordel er, at hvert niveau giver flere point end de andre vidundere.


Spillet slutter øjeblikkeligt, når en spiller får bygget det sidste stadie af sit vidunder, og så tælles der point. Det giver som sådan ikke ekstra point at være den, der bygger sit vidunder færdigt, men da spillet slutter øjeblikkeligt, er man jo den eneste, der får point for 5. niveau af vidunderet.


Simplere end forgængerne – men det er jo også ideen

For erfarne 7 Wonders spillere (og erfarne brætspillere generelt) kan 7 Wonders Architects måske føles lidt undervældende. Man skal i hvert fald lige være opmærksom på, hvad man forventer af spillet, for hele ideen med spillet er jo, at det skal være simplere end de andre i serien.

Det gør at det selvfølgelig især er godt til at have børn med, men også til spillere, som måske ikke ligefrem har brætspil som hobby. Engang imellem kan os, der spiller mange spil, godt glemme at det vi betragter som simpelt, kan virke mere kompliceret for folk, hvis brætspilserfaring strækker sig til Matador og Partners, og her er 7 Wonders Architects helt perfekt. Når man lige har forstået hvilke ting, der kan give point, kører spillet meget enkelt: I din tur vælger du mellem 3 kort, udfører evt. det som kortet gør, hvis det gør noget, og så er det næste spillers tur.


Vi havde 7 Wonders Architects med på campingtur, hvor vi spillede det med 4 andre, der aldrig havde prøvet det før – 2 af dem var Lisbeths forældre, som har prøvet lidt forskellige spil pga. vores kærlighed til det, mens de andre to ikke var vant til at spille brætspil, og alligevel gik det rigtigt fint. Faktisk var det en af ”ikke-brætspillerne”, der endte med at vinde andet spil.


7 Wonders Architects er også hurtigere end originalen – selvom både originalen og 2-spiller versionen er angivet til 30 minutter, bruger vi omkring 45 minutter i gennemsnit, men vi spiller Architects på omkring de angivne 25 minutter med 4 spillere. Første spil med 6 spillere hvoraf de 4 var nye tog 1 time, mens andet spil tog ca. 30 minutter, så man kommer hurtigt ind i rytmen.


Vores mening om 7 Wonders Architects

En af 7 Wonders’ forcer er for mig, at det er godt med alle de angivne antal spillere – dog havde første udgave en 2-spiller variant, som ikke var vildt god, men det var så derfor de lavede Duel udgaven, som udelukkende er for 2 spillere, og den opdaterede version af originalspillet i anledning af 10-års jubilæet, havde ikke den gamle 2-spiller version med. 7 Wonders Architects har samme fordel i mine øjne. Nu har vi spillet det med 2, 3, 4, 5 og 6 personer i forskellige grupper, og det fungerer fint uanset antal spillere.

Dog er det ret simpelt og hurtigt ved 2 spillere, så der vil vi personligt nok altid finde Duel versionen frem, men Duel er også mere kompleks. 3 spillere har vi kun prøvet med Marie, der lige er fyldt 8 år, og det fungerer rigtigt fint. Det gode i forhold til nye spillere og børn er også, at man egentlig mest skal tage sig af de spillere, man sidder ved siden af. Det er kun fra bunkerne imellem sig selv og sine sidemænd at man kan trække kort, og det er kun ens sidemænd, man skal i konflikt med, når der udbryder krig, så selvom vi ikke har haft Marie med endnu ved højere spillerantal, tænker jeg godt, at hun kan finde ud af det.


I forhold til kompleksitet, synes jeg at aldersangivelsen på de 8 år passer ret fint. Marie kan i hvert fald fint finde ud af det, og selvom hun måske spiller lidt flere brætspil end gennemsnittet af børn på hendes alder, tror jeg godt, at man kan have børn med fra den alder. Det er også helt perfekt til ”ikke-brætspillere” fordi det er simpelt at finde ud af, men alligevel er der noget spil i det.

En af de sværeste ting ved at lave et familievenligt spil, er at gøre det simpelt nok til at ikke-hobbybrætspillere kan være med, men så det stadig har meningsfulde beslutninger at tage, og jeg synes at de rammer den balance rigtigt godt. Vil du fokusere på at bygge dit vidunder eller måske hellere forberede dig på krig? Få en masse grønne brikker, der kan give både fordele i spillet og point eller bare gå efter en hulens masse blå pointkort? Jeg synes at 7 Wonders Architects rammer et sweet spot, når det kan spilles af helt nye uden problemer, samtidig med at os, der spiller mange spil, stadig godt kan lide det.


Hvis du godt kan lide 7 Wonders, men det er for svært for dine venner/forældre/børn, så kan jeg på det varmeste anbefale 7 Wonders Architects til at introducere dem blidt til det. Og hvis du aldrig har spillet 7 Wonders før, så er Architects stadig et rigtigt fint sted at starte, da det kan spilles af både nye og erfarne spillere og familier. Jeg synes at de er lykkedes rigtigt godt med at lave en familievenlig udgave til 7 Wonders universet, og det forlader ikke vores spilsamling lige med det samme!


- Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af 7 Wonders

Læs også spilanmeldelsen af 7 Wonders Udvidelserne

Læs også spilanmeldelsen af 7 Wonders: Duel, for 2 spillere

 

Anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen