7 Wonders: Duel spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: 30 - 60 min. | Spillere: For specifikt 2 deltagere

"Nu kan det måske lyde som et vildt kompliceret spil, som er næsten umuligt at finde ud af – det er det egentlig ikke. Når man først begynder at fange konceptet, er det et godt spil med masser ”af kød på”..."

Indhold i spilæsken

Det er utroligt, hvor meget spilletid, der kan være i den lille kasse, som spillet 7 Wonders Duel kommer i.

Når man åbner spillet op, og efterhånden får tømt alle delene ud på bordet, forundres man over, at der kan være SÅ mange ting i den kasse, der udadtil ikke ser ud til at rumme særlig meget.

Normalt vil jeg forsøge at beskrive, hvad der er indeni af forskellige dele, men det er næsten umuligt at gøre på en forståelig måde, når det kommer til dette spil. Jeg kan dog sige, at det kræver en god del bordplads.

Vejledning til 7 Wonders: Duel

Spillevejledningen er et ”mini-hæfte”, som både forklarer spillet og de forskellige elementer i starten af hæftet, men som også kan fungere som et opslagsværk ud fra de sidste sider i hæftet - særligt de første gange, man spiller, er dette en fordel.

Der er derudover et særskilt ”pap-kort”, som man kan have liggende ved siden af, mens man spiller.

Herpå er en del af kortene og reglerne også beskrevet – vi fandt dog ud af, at det ikke altid helt var nok, men at vi var nødt til at tage det ”store” hæfte frem og læse igen.

På sigt vil det dog helt sikkert være nok med dette papkort, når først man har spillet det en 10-15 gange og bedre kan huske det hele.

Jeg har efterfølgende set, at der faktisk findes nogle korte videoer på bl.a. YouTube, som også forklarer reglerne, hvis man har svært ved helt at forstå spillevejledningen, så det er også en mulighed.

Dominér din modspillet

7 Wonders Duel er et spil, som er svært at forklare på skrift, hvordan det spilles – hvilket jo i øvrigt også er derfor, at det er nødvendigt med et helt hæfte som spillevejledning.

Kort fortalt gælder det om at dominere over modspilleren, enten ved hjælp af videnskabskort, angreb på modspillerens hovedstad eller ved, at man til sidst i spillet (hvis man når så langt) har flest point.

Spillet er lavet specifikt for 2 personer, som et selvstændigt spil i ”7 Wonders -serien”.

Hver spiller skal bygge en by ved hjælp af kort, man vælger. Kortene repræsenterer forskellige bygninger, og har forskellige goder. Nogle kort kan man få gratis, andre skal man købe sig til ved hjælp af ressourcer og/eller penge.

Man vælger på skift et kort, der er lagt op i en form for pyramide, hvor man kun må tage de kort, der er ”frie” og hvor nogle kort er gemte, indtil de er frie og kan vendes.

At der er nogle ting, som er synlige fra start og andre ting, der først bliver synlige senere, giver en god spænding i spillet, og betyder, at man undervejs kan blive tvunget ud i at ændre strategi. Det er et fedt element i spillet.

Mulighed for ekstra goder

Hver spiller har mulighed for ekstra goder ved at bygge deres ”wonders”.

Hver spiller har 4 vidundere, der kan bygges, MEN som navnet antyder, så er det kun tilladt at bygge 7 "wonders" i alt i et spil. Det betyder, at den ene spiller maximum kan bygge 3 og må misse den sidste.

Her skal man vurdere, hvorvidt man vil gå hurtigt efter alle 4 vidundere, eller om man måske går efter en anden taktik. Det er ikke alle vidundere, der kan bruges til alle strategier, så man kan overveje om det er værd at bruge ressourcer/penge på, eller om det vil være bedre givet ud et andet sted.

Man kan se modspillerens "wonders", så et andet element kunne være, at man vil gøre alt for at forhindre at modspilleren får bygget alle sine 4 vidundere, fordi det vil give en for stor fordel for ham/hende senere i spillet.

Der er altså mange forskellige muligheder og elementer i spillet. Det rigtig sjove er, at man kan stå i en situation, hvor man faktisk ser ud til at være bagud indtil langt hen i spillet, men så alligevel ende med at få de helt rigtige kort (og derved goder) som betyder, at man overhaler indenom og vinder spillet.

Er det kun for de voksne?

På æsken anbefales spillet fra 10 år og opefter og det estimeres at tage 30+ minutter.

Det er vores vurdering, at en 10-årig godt kan spille spillet, hvis det er et barn som kan holde koncentrationen og skabe sig overblikket over spillet. På nogle områder vil børn måske faktisk være endnu bedre til spillet end voksne.

Vi har indtil videre kun spillet det 2 voksne, da vores piger ikke har interesse i spillet pt. Men det fungerer også rigtig fint som et voksenspil.

Det første spil tog os 3 timer at spille. Allerede ved spil nr. 2 kunne vi skære en god times tid af den oprindelige spilletid. Vi måtte også undervejs tage en pause med at spille videre og gå tilbage til det igen efter lidt tid.

I starten kan man godt blive helt forvirret over de mange forskellige regler, goder og ulemper. Selvom vi fandt ud af rigtig mange ting i det første spil, så fortsatte vi alligevel med at opdage nye ting i de efterfølgende spil.

Hvorvidt man på sigt kan komme ned på spil, der kun tager 30 minutter, kan vi desværre ikke helt spå om endnu, da vi simpelthen ikke mestrer spillet godt nok endnu, men umiddelbart vil vi nok have svært ved at gøre det på under 45-60 min, da vi er typerne, der gerne bruger lidt tid på at gennemtænke spillet og ikke bare ”gør noget”.

Så jo mere tænketid, des længere vil spillet selvfølgelig tage.

Det er dog til at finde ud af

Nu kan det måske lyde som et vildt kompliceret spil, som er næsten umuligt at finde ud af – det er det egentlig ikke. Når man først begynder at fange konceptet, er det et godt spil med masser ”af kød på”.

Mens vi sad og læste spillevejledningen i starten, tænkte jeg, at dette ville blive et spil, som vi måtte lære i etaper og at det nok tog minimum 5 spil, før vi havde forstået, hvad det egentlig var man skulle. Men jeg blev alligevel overrasket over, at vi faktisk lærte det meste i løbet af det allerførste spil.

Så ja – det er indviklet i starten, men når først man går i gang og kaster sig ud i det, så kommer det faktisk forholdsvist hurtigt.

7 Wonders: Duel er et spil, som man kan spille igen og igen, da spillet hele tiden ændrer sig ud fra hvilke kort, der kommer i spil fra gang til gang. For dem, der kender spillet ”Risk”, er det meget samme koncept, men alligevel helt anderledes.

Et fantastisk 2-player spil

Jeg var lidt skeptisk, da vi modtog spillet. Jeg havde hørt andre på forskellige brætspils-sider rose spillet og anbefale det som et fantastisk 2-player brætspil.

Men samtidig så er det bare slet ikke den type spil, vi plejer at spille. Vi er mere til sjove, sociale brætspil. Men jeg må sige, at jeg faktisk blev lidt vild med det.

Det er selvfølgelig ikke spillet, man finder frem, når man har gæster eller familieaften, da det kun er for 2 spillere. Men det er spillet, man finder frem, når man keder sig en almindelig hverdagsaften og børnene ikke gider at være sammen med os forældre.

Eller når kun den ene datter kommer og spørger, om jeg eller far vil spille et spil. På samme måde som man måske ville have taget et spil kort, Kalaha, Stratego eller lignende brætspil.

- Joan Frederiksen

Læs anmeldelsen af 7 Wonders brætspillet her!

Læs anmeldelsen af RISK brætspillet her!

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen