Zpiiel byggelegetøj anmeldelse

Alder: Anbefales fra 5 år | Materiale: Plast | Farver: Assorterede | Mærke: Zpiiel | Produktionsland: Danmark

"De kender i forvejen til konstruktionslegetøj, og samtidig er det fra Zpiiel nyt og anderledes. Legetøjstesterne herhjemme siger go for det :) Pga. konstruktionen kan figurerne både bøjes og drejes i de forskellige kugleled, som de består af. På den måde kommer der bevægelighed i figurerne og samtidig utallige forskellige udtryk…"

En anmeldelse af Zpiiel konstruktionslegetøjet

Hvis der er noget, vi er vilde med, så er det indendørs hygge i de kolde efterårs- og vintermåneder med aktiviteter, vi i familien kan være fælles om.

Herhjemme bor børnene Signe på 5,5 år og Johannes på 3 år (+baby, der endnu ikke er så meget på banen, når det handler om at teste legetøj!).

De er gode til at være optagede af egne lege og aktiviteter, men nyder i den grad også, når mor og far sidder med på gulvet. Og da vi åbnede pakkerne fra danske Zpiiel, blev det den hyggeligste familieeftermiddag.. som udviklede sig til aften.. og dagen efter.. og.. Det er skønt at se og opleve både børn og voksne - mig selv jo inklusiv - være optagede og begejstrede.

Inden vi modtog konstruktionslegetøjet, havde ingen af os kendskab til det overhovedet. Vi havde ikke set det eller hørt om det nogen steder før, og faktisk vidste jeg ikke helt, hvilken legetøjs-test-opgave, vi havde foran os.

Legen med de små Zpiiel begynderposer

Børnene og jeg begyndte med at åbne de små begynder-poser. Som både navn og pris antyder, er der her bare få dele i hver pose. Med begynderposerne fik vi egentlig med det samme dannet os et indtryk af, hvad Zpiiel-legetøjet er for en størrelse.

På den måde fungerer begynderposerne super fint til at stifte bekendtskab med konstruktionslegetøjet, samt danne sig et indtryk af det og få erfaring med det. Til den enkelte begynderpose følger ikke en samlevejledning med, så man må prøve at samle ud fra tegningen på indpakningen. (Klikker man ind på Zpiiels egen hjemmeside, er der et noget mere tydeligt billede at samle ud fra!).

Det går okay. Johannes på 3 år er endnu for lille til at kunne bygge noget vellignende. Signe på godt 5 år er fint med, men har stadig brug for en voksen som vejleder, når der skal samles ud fra en tegning. Den vejledende alder på Zpiiel er da også fra 5 år.

På grund af størrelsen på begynderposerne er det jo bare en smagsprøve på Zpiiels mange, mange mulighederne. For jo flere dele man har, jo flere kombinationer er der jo givet vis mulighed for at skabe, når fantasien skal have frit løb.
Begynderposerne er altså gode til at få en fornemmelse af Zpiiel, inden man investerer stort i det, og jeg tænker, de gør sig fint som små kalenderpakker eksempelvis.

Det største minus ved begynderposerne er jo så bare, at der efter lidt tid er “risiko” for, at Zpiiel-samlingen skal udvides - for at få flere samlemuligheder og for at kunne gemme nogle af sine kreationer samtidig med, der kan samles flere, som man kan udstille eller lege med.

Efter begynderposerne var der stor begejstring for at skulle se på mere fra det spændende Zpiiel.

Legen med de små Zpiiel figurer

Her har vi fået lov at se på æskerne med dyr i de to forskellige serier: figz og zooz. Der er henholdsvis 4 og 6 æsker og dermed forskellige dyr til hver serie.

Her blev det igen helt tydeligt på forskellen for (hvertfald herhjemme) en 3-årig og en 5-årig. Signe på 5 år var super optaget af at hjælpe med at samle dyrene.

Til hver æske følger en samlevejledning til det givne dyr, og den kan Signe til dels følge. Det er stadig lidt svært for hende, men hun vil rigtig gerne - med så lidt støtte som overhovedet muligt. Og det er til stor glæde, efterhånden som konstruktionerne begynder at tage form og mere og mere ligne den vedlagte tegning. Der har været mange frustrationer undervejs i byggefasen, men tilfredsstillelsen ved at nå i mål er det hele værd - og den “belønning” er en kæmpe motivation for en 5-årig også.

Mens Signe samler, er Johannes på 3 år meget mere optaget af at lege med de byggede dyr. På den måde har de egentlig gang i hver sin leg og aktivitet, men de har oplevelsen af forbindelse og fællesskab omkring det samme, fordi de fysisk er tæt på hinanden og begge sidder med Zpiiel i hænderne.

Hvert dyr kan bygges om til en actionhelt, som er afbilledet på æsken. Den har Signe helt fanget at bygge, da den - også uden samlevejledning - er ganske enkel at bygge og består bare af 10 dele.

Ud over en samlevejledning til dyrene er der også fakta om det givne dyr. Der har 5-årige Signe også en alder, hvor det er interessant at høre om det dyr, der arbejdes på.

Legen med Zpiiel Makers konstruktionssæt

Endelig er der den store kasse med byggesættet MakerZ. Denne består af 10 forskellige farver (lilla, grå, blå, grøn, brun, lysebrun, gul, hvid, rød, sort) og hele 600 dele.

Signe var pænt begejstret, da denne kasse skulle udforskes. Det, Signe her havde allermest for øje var, at hun nu helt selv kunne bestemme, hvad hun skulle bygge. Det kunne hun også helt fint med zooz- og figz-æskerne, men der er jo bare så mange muligheder med så mange dele, og det gør det bare virkelig sjovt! Det var da også her, børnenes far kom ind i billedet og slet ikke kunne lade være med at lægge sig på gulvet og spontant begynde at bygge forskellige kreationer.

Fordi der er så meget materiale at gøre med her i æsken, kan Signe med denne bygge mange både små og store, skøre og skæve fantasifigurer. Det skaber sjove tanker og fortællinger. Samtidig synes hun, det er interessant at følge med i, når vi voksne bygger noget - mere eller mindre - vellignende. Det er skønt at være en del af processen fra en stor bunke konstruktionsdele på gulvet til et færdigt produkt i hånden.

Til den store æske følger et ark med idéer til, hvad man kan samle. Det er super fint og en rigtig god idé, så der altid er noget at give sig i kast med - om ikke andet så tage udgangspunkt i eller lade sig inspirere fra. De mest avancerede afbildninger er endnu alt for vanskelige for Signe på 5 år, men det er på ingen måde en begrænsning for hende. Og for mig er det et signal om, hun langt fra er færdig med Zpiiel nu, fordi der er så meget udviklingspotentiale i forhold til, hvad hun kan bygge - både ud fra fantasien og ud fra de vedlagte idéer.

Vores vurdering af Zpiiel legetøjet

De forskellige samledele er meget lette at klikke sammen, og det tager ikke lang tid at få skabt (begyndelsen på) noget. Samtidig er de også lette at tage fra hinanden igen. Begge dele er klart med til at skabe lyst til skabe nyt igen og igen. Det er sjovt at være fordybet i et stort byggeri, men det kan også noget, at det ikke nødvendigvis tager flere timer at komme frem til det endelige resultat.

Pga. konstruktionen kan figurerne både bøjes og drejes i de forskellige kugleled, som de består af. På den måde kommer der bevægelighed i figurerne og samtidig utallige forskellige udtryk. Det blev eksempelvis tydeligt, da vi samlede de forskellige dyr. Det gjorde så meget forskel bare at dreje en smule på deres ben, deres hoveder mm.

Når Signe og til dels Johannes leger med Zpiiel er det muligt at kombinere læring, finmotorik, koordineringsevner i et, samtidig med at de får mulighed for slippe deres fantasi løs. Herudover trænes kognitiv hjernetræning, form- og farveforståelse samt øje-/hånd koordination.

Konstruktionslegetøjet fra Zpiiel er uden giftstoffer BPA, PVC eller ftalater.

Zpiiel® ApS startede med at udvikle og producere det kreative legetøj i Randers i 2016, så det er på alle måder “made in Denmark”!

Jeg kan klart anbefale at se de instruktionsvideoer, som Legebyen præsenterer på hjemmesiden. De er med til at give et rigtig godt indtryk af Zpiiels både udseende og opbygning.

Desuden er der mange fine idéer på for eksempel Zpiiels Instagramprofil, hvis man har lyst til inspiration. Zpiiel har fanget børnenes interesse herhjemme.

De kender i forvejen til konstruktionslegetøj, og samtidig er det fra Zpiiel nyt og anderledes. Legetøjstesterne herhjemme siger go for det :)

- Elisabeth Kristensen

Læs også anmeldelsen af BRIO World togsæt

Læs også anmeldelsen af Plus-Plus

Læs også anmeldelsen af Magna-Tiles byggesæt med dyr

https://youtu.be/PBp9bAwQYjc
Anmeldelse af legetøjCategory_anmeldelse af legetøjZpiiel

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen