Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 30-45 min | Spillere: For 2-4 deltagere | Mærke: Next Move
"Vi er lidt splittede omkring Azul Queen’s Garden. Det er et godt spil, som er ret taktisk, men på den negative side (for os) er det ret ”thinky” – man skal virkelig tænke over, hvad der er bedst at gøre. Jeg er sikker på at der er masser, der vil elske Queen’s Garden, og mene at det er det bedste i serien, for det er et godt spil – vi kan bare bedre lide de andre Azul spil. Er man til ”brain-burnere” som Quixo, Hive osv., er Azul Queen’s Garden nok lige noget, og jeg er egentlig lidt ked af at det sidste afsnit her lyder så negativt, for det virker faktisk til at være et rigtigt godt spil, som bare ikke helt rammer vores smag"
En spilanmeldelse af Azul Queen´s Garden
Brætspillet Azul blev hurtigt populært, da det udkom i 2017, og som de fleste populære spil, skulle det selvfølgelig have en efterfølger, som blev til flere. Det originale Azul ligger lige nu nr. 9 i kategorien familiespil og nr. 2 i kategorien abstrakte spil (kun overgået af det ret nye Cascadia, som lige er kommet på dansk) i verdens største spildatabase, boardgamegeek.com, og det siger lidt om hvor bred popularitet det har.
At et spil er abstrakt, betyder bare at det ikke rigtigt har noget tema eller handling, selvom nogle også mener, at der ikke må være held eller skjult information involveret. Af andre kendte abstrakte spil kan f.eks. nævnes Patchwork, Sagrada, Santorini og selvfølgelig klassikere som Dam og Skak.
Azul Queen’s Garden er det fjerde Azul spil i rækken, og efter at have prøvet det originale samt den første efterfølger, som vi begge er glade for, var vi spændte på, om det kunne leve op til de andre.
Indholdet af æsken
I æsken finder man:
- 108 plasticbrikker i 6 forskellige farver og mønstre samt 24 jokerbrikker
- En lækker stofpose at trække dem fra under spillet og et tårn at smide brugte brikker i
- 4 spilleplader (”havebrætter”), 4 ”lagerplader” og 4 ”fontænebrætter”
- 36 haveudvidelser
- 1 pointbræt med et drejehjul
- Regler på de nordiske sprog
De 108 brikker er flotte, som man kunne forvente af et spil med Azul i navnet, men jeg er lidt skuffet over jokerbrikkerne. Udformningen er helt fin, men de er i en ret kedelig grå farve, og det er da lidt synd, når Azul spillene ellers er flotte og farvestrålende. Spillerpladerne er ret tynde, men det er ikke noget man tænker over, når man spiller, da man lægger papbrikker ovenpå, inden man lægger plasticbrikker på.
Papbrikkerne kommer, som næsten altid i spil med papbrikker, i nogle ark hvor man skal trykke dem ud inden første spil, og som i mange andre spil, har man ikke taget højde for, at når de ark er væk, og man putter brikkerne i den ellers udmærkede plasticindsats, er der nogle centimeters luft foroven, så brikkerne ikke bliver i plasticindsatsen, hvis man ryster spillet lidt eller f.eks. opbevarer det på højkant. Dette kan dog løses ved at lægge paprammerne under indsatsen, men jeg ville hellere have haft en lidt tyndere æske, som passede når brikkerne var trykket ud, fremfor at højden på æsken passede med alle rammerne i. Nuvel, man kan ikke få alting, og det er trods alt i småtingsafdelingen.
Hvis man lige lægger paprammerne i bunden, ligger det hele trygt og godt i plasticindsatsen uden at falde ud, selv ved lodret opbevaring.
Regelhæftet
Reglerne er fint skrevet, de er ikke ret lange og rimeligt nemme at forstå, især hvis man har spillet nogle af de andre Azul spil. Der var et par passager, vi lige skulle læse et par gange, men som oftest med regler til spil, var det nemmere at forstå, når man kom i gang, end bare ved at læse det, så vi tog et par prøverunder, hvor vi gik lidt trinvist frem efter reglerne, og så startede vi forfra og tog vores første reelle spil. Det er dog vigtigt at man får læst det hele, inden man begynder at spille rigtigt, for man scorer nogle point sidst i spillet, og det er ret essentielt at vide hvad man får point for, inden man placerer sine brikker.
Opsætning af spillet
Hver spiller får et sæt spillerplader (en have, et lager og en fontænebrik) og pointbrættet lægges så alle kan se det. Man får også 3 jokerbrikker hver til at starte med, som lægges i ens lager. De farvede plasticbrikker lægges i stofposen, så den er klar til at trække fra.
Der laves 4 stakke af haveudvidelser, og stakken til runde 1 lægges, så alle kan nå den, og de andre lægges til side. Der trækkes 4 brikker fra posen, som lægges ovenpå runde 1 stakken. Lageret af jokerbrikker lægges indenfor rækkevidde sammen med førstespillerbrikken, og så er man klar til at spille.
Sådan spiller man
Hvis man har spillet nogle af de andre Azul spil, kender man hovedkonceptet: Spillerne skiftes til at vælge nogle brikker, som skal placeres på ens egen plade, så de giver flest mulige point. I modsætning til de to Azul spil jeg havde prøvet i forvejen, kommer alle brikkerne dog ikke ud på en gang, så man ved ikke fra starten af en runde, hvad der kommer af brikker i hele runden.
I en tur skal man gøre en af 3 ting: Tage en eller flere brikker og/eller haveudvidelser, lægge en brik eller haveudvidelse i sin have, eller melde pas. Hvis man melder pas, er man færdig for den runde, og de andre spillere spiller videre, indtil alle har meldt pas, hvorefter runden slutter. Spillet slutter efter 4 runder, hvor der gives point for de mønstre, man har fået lavet, og så findes der en vinder.
Når en runde starter, har den første spiller 4 brikker at vælge imellem i udvalget. Det er de 4 brikker, der blev lagt ovenpå stakken af haveudvidelser. Hvis der bliver taget en eller flere brikker fra toppen af stakken, tager man den øverste haveudvidelse med resten af brikkerne stadig på, lægger den ved siden af stakken, og lægger 4 nye brikker fra posen ovenpå stakken. Nu er der så et eller andet sted mellem 5 og 7 brikker at vælge imellem, alt efter hvor mange der blev taget fra toppen af stakken. Brikkerne man tager, skal man ligge i sit lager.
Første spiller har kun 4 brikker at vælge imellem, og må vælge alle brikker med et ikon eller en farve, så han/hun kan f.eks. tage begge træer
Hvis en haveudvidelse bliver tømt for brikker, vendes den om og kan nu også vælges, hvis der tages fra udvalget.
Brikkerne og haveudvidelserne har farver og ikoner i forskellige kombinationer. Der er 6 forskellige farver og 6 forskellige ikoner, og der er 3 brikker og en haveudvidelse med hver kombination. Når man vil tage fra udvalget, skal man vælge en farve eller et ikon, og så tage alle brikker og haveudvidelser med den pågældende farve/ikon (dog må man ikke tage 2 ens, så hvis der f.eks. er to blå fugle, må man kun tage den ene, hvis man vælger at tage fugle eller blå).
Efter et par ture er der mere at vælge imellem, og en af haveudvidelserne er blevet tømt for brikker, og tæller nu som en gul sekser, og kan f.eks. tages sammen med de to gule brikker
Det man tager fra udvalget, skal kunne være i ens lager, hvor der er plads til 12 brikker og 2 haveudvidelser – hvis man altså har 2 ledige pladser og der er 3 fugle i forskellige farver eller 3 blå brikker med forskellige ikoner, kan man ikke vælge fugle eller blå, da man ikke har plads.
Når man skal lægge en brik eller haveudvidelse i sin have, skal man betale for den. Det blev vist introduceret i det tredje Azul spil, Summer Pavillon (som jeg ikke har prøvet), og det foregår ved, at man betaler med brikker/haveudvidelser. De forskellige ikoner har værdier fra 1 til 6, og for at betale en brik/haveudvidelse, skal man betale dens værdi ved at aflevere andre brikker eller haveudvidelser fra sit lager.
Den, man vil lægge, tæller selv med, så en etter er sådan set gratis at lægge, en toer koster én brik/haveudvidelse fra lageret osv. Dem, man betaler med, skal enten være samme farve ELLER samme ikon, som det man vil lægge, og man må ikke betale med flere ens brikker. Det begynder altså at blive svært at placere femmere og seksere, fordi der kun er 6 forskellige farver og ikoner, men her er jokerne en værdifuld hjælp. Jokerne kan ikke placeres, kun bruges til at betale med.
Hvis jeg gerne vil placere min lilla blomst (som har værdien 4), kan jeg betale med 3 af de andre lilla eller med 3 andre farver blomster. Jeg har ikke 3 andre blomster, så det må blive 3 lilla.
Til at starte med har man kun 6 pladser at lægge brikker på, men det er der haveudvidelserne kommer ind i billedet – hver udvidelse giver nemlig 5 ekstra pladser i haven. I midten af startpladen er der en fontæne, og i yderkanterne er der nogle bænke og statuer, og på hver haveudvidelse er der en pavillon. Hvis man omringer disse ting, giver det ekstra jokere.
Efter hver runde får man point for bestemte farver og ikoner, og når spillet slutter, får man point for alle grupper af enten ens farver eller ikoner, som er på minimum 3 brikker. Pointene er brikkernes sammenlagte værdi, så en gruppe på 4 ettere giver 4 point, en gruppe på 3 femmere giver 15 point, og f.eks. en blå gruppe med en etter, en toer og en femmer giver 8 point. Får man en gruppe med 6 (som er maksimum, da der ikke må være 2 ens kombinationer i en gruppe), giver det 6 bonuspoint. Man får dog også minuspoint for de brikker, man har tilbage i sit lager, så det er om at undgå at tage nogle, man ikke får brugt!
Endelig pointtælling: Jeg har en mørkegrøn gruppe, som giver 12 point (1+2+3+6), en gruppe med 5 sommerfugle (som er treere) hvilket giver 15 point, en gruppe med 6 træer (som er ettere) som giver 6 point + 6 bonuspoint, en gruppe med 6 fugle (som er toere) hvilket giver 12 point + 6 bonuspoint og en gruppe med 3 blomster (som er firere) hvilket giver 12 point. Resten af grupperne er på mindre end 3 hexagoner, og giver derfor ingen point. Øverst på spillerpladen er en hjælp til at huske, hvilke ikoner, der har hvilke værdier.
Den, med flest point efter denne endelige pointgivning, vinder.
Vores vurdering
Vi er lidt splittede omkring Azul Queen’s Garden. Det er et godt spil, som er ret taktisk, men på den negative side (for os) er det ret ”thinky” – man skal virkelig tænke over, hvad der er bedst at gøre, og det gør, at det måske ikke føles helt lige så hyggeligt, da der er noget mindre snak hen over bordet, fordi alle sidder og tænker så det knager.
De farver, de har valgt til brikkerne, irriterer os også lidt. Der er så mange farver at vælge imellem, og de skulle bruge 6 forskellige, var det så virkelig nødvendigt at bruge lysegrøn og mørkegrøn OG lys-lilla og mørkelilla?? Hvad er der nu galt med f.eks. rød? Og nu er jeg ikke selv farveblind, men når vi nogle gange skal se en ekstra gang efter, for at se om en brik er lysegrøn eller mørkegrøn, tør jeg da slet ikke tænke på, hvordan det må være at spille for en farveblind.
Af de to efterfølgere til Azul, som vi har prøvet, er Queen’s Garden den, der mindst minder om Azul. Det er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting, for en efterfølger skal da gerne være sin egen og ikke bare en efterligning med nogle småændringer, men to af grundstenene i Azul serien (i hvert fald de to vi har prøvet) er, at alle brikker i en runde bliver lagt ud på en gang, så man kan se, hvad der er at gå efter, og at alle brikkerne skal tages, så i slutningen af en runde kan man blive tvunget til at tage noget, man ikke kan bruge, og dermed få minuspoint. Den sidste del er jeg egentlig okay med, er lavet om til, at man har et lager og kan træde ud af en runde ved at melde pas, men det irriterer mig at udvælgelsen af brikker er blevet mere held-baseret, fordi der bliver afsløret nye brikker løbende. Det er held om det, man gerne vil have, kommer lige inden ens tur, eller når man selv har taget noget fra stakken, så der bliver afsløret nye brikker. Det ender lidt for tit – især ved 2 spillere – med at vi sidder og fedtspiller lidt, og håber at den anden tager noget fra stakken, så der kan komme nye brikker, når man selv skal vælge.
Jeg er sikker på at der er masser, der vil elske Queen’s Garden, og mene at det er det bedste i serien, for det er et godt spil – vi kan bare bedre lide de andre Azul spil. Er man til ”brain-burnere” som Quixo, Hive osv., er Azul Queen’s Garden nok lige noget, og jeg er egentlig lidt ked af at det sidste afsnit her lyder så negativt, for det virker faktisk til at være et rigtigt godt spil, som bare ikke helt rammer vores smag.
- Kim Larsen
Læs også spilanmeldelsen af Azul
Læs også spilanmeldelsen af Azul - Summer Pavillion
Læs også spilanmeldelsen af Azul: Stained Glass of Sintra