Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 60 min. | For præcis 4 spillere
"De mange forskellige slags kort gør det endvidere uvist helt frem til slut, hvem der vinder spillet; man kan nemt opleve, at man som det par med flest brikker i målfelterne alligevel bliver overhalet indenom, fordi modstanderholdet pludselig får gode kort, og man ikke selv gør..."
Partners– LUDO for voksne
Partners kan vist bedst beskrives som Ludo for voksne – med det tvist, at man spiller i par. Partners går således i al sin enkelthed ud på først at få alle sine egne 4 brikker i mål og dernæst hjælpe med at få sin partners brikker i mål også.
Vinderne er således det par, der først får alle otte brikker i mål. Det er dog sjældent, det lykkes i første forsøg, da der er lagt forhindringer ind i spillet; bl.a. kan ens brikker kan blive flyttet rundt, ligesom man kan blive slået hjem af de andre spillere.
Praktisk:
I æsken findes spillereglerne på både dansk, svensk, norsk og finsk.
Spillepladen består af 4 x 14 felter, foruden en startcirkel og et målfelt i hver spillers farver.
Partnerne sidder skråt over for hinanden (rød og grøn, gul og blå)
Regler og kort
I Partners bruger man kort til at rykke brikkerne rundt med, og i starten af hver runde, bliver der delt 4 kort ud til hver spiller. Alle skal nu vælge ét kort, som de bytter med deres partner. Man skiftes til at blande og dele kortene ud ved hver tredje runde. Der er 12 forskellige kort og 17 forskellige muligheder for at rykke rundt på spillepladen, idet nogle af kortene har mere end én anvendelsesmulighed. Hvert kort må dog kun bruges én gang.
For at kunne bruge sit kort, skal man kunne flytte sin brik det samlede antal felter, der står på kortet. Sidder man således med en 9’er, men har kun mulighed for at rykke 5 felter, må man enten vælge et andet kort, eller smide kortet, men ikke rykke. Smider man kortet uden at foretage sig noget, skal man smide hele hånden, og vente til den næste runde, og fire nye kort, før man igen er med i spillet.
Man rykker en brik ud af startcirklen ved at smide et kort med et (<3) på. Har man ikke et sådan, når spillet begynder, skal man smide alle 4 kort på hånden ved ens tur, og vente på at runden bliver spillet færdig, før man igen får nye kort. Især i starten af et nyt spil, kan man sagtens komme ud for, at der på et tidspunkt kun er én spiller i gang med flere ture i træk.
Får man derfor to kort med (<3) i første runde, eller på et senere tidspunkt, hvor ens partner måske har mange brikker i startcirklen, er det en god idé at bytte et af disse kort med sin makker. For på den måde sikrer man, at ens makker får en chance for at bruge alle sine kort på hånden, fordi vedkommende med din hjælp har brikker at rykke rundt med.
De fleste kort giver sig selv, men der er nogle stykker som er med til at give spillet et ekstra tvist; nemlig ”Byt-plads” (her må man flytte rundt på 2 brikker på pladen, både egne, partnerens og modstandernes), ”Minus 4” (her skal man flytte sin brik 4 felter tilbage, hvilket kan være smart, hvis man har en brik, der lige er flyttet ud på startfeltet; så kan man springe en spillepladerunde over) og ”7*1” (dette kort må deles op mellem spillebrikkerne; og man må derfor flytte syv felter, fordelt mellem en eller flere af sine spillebrikker).
Det gælder om at sørge for, at en selv og ens partner kommer i mål først. For når den første af de to partnere, har alle fire brikker i mål, spiller vedkommende videre med sin partners brikker om at komme i mål.
Vinderne er det par, der først får alle otte spillebrikker i mål.
Et strategisk spil
Partners er således et strategisk spil, idet man skal tænke både på sig selv og sin partner. Det kan derfor ikke nytte noget, at man kun tænker sit eget spil, men at man også sørger for at spille op til sin makker. Det kan man bl.a. gøre, når man bytter kort i starten af en runde, og når man sidder med ”Byt-rundt” kortet på hånden.
Men at skulle tænke på sin egen såvel som ens partners taktik, kan godt være noget af en prøvelse; for man kan spille Partners på forskellig vis. Jeg har f.eks. opdaget, at min far (som jeg ofte er partner med) spiller med den strategi at slå alle modstanderbrikker hjem – ofte tilsyneladende uden hensyntagen til sin partner (mig) eller selv at komme i mål.
Det er også hændt mere end én gang, at han er blevet så ivrig efter slå brikker hjem, at det er gået ud over mig – ved en fejl. Tak, far!
Min strategi er derimod altid at komme i mål hurtigt, så jeg kan hjælpe min partner. Kan jeg i processen slå en modstander hjem er det da fint, men aldrig et mål i sig selv.
Det betyder, at min far og jeg nemt kan komme op at skændes, når vi mener, at den anden bruger det byttede kort forkert; for vi bytter det oftest under hensyntagen til vores egen strategi – og ikke den andens. At vi har forskellige strategier – og i særdeleshed at den ene af os primært har for øje at slå modstanderbrikker hjem – betyder dog ikke, at vi er dømt til at tabe på forhånd.
Tværtimod. Vi vinder ofte, når vi spiller sammen, men det er med mange himmelvendte øjne og frustrerede ord og gestikulationer undervejs. Når sejren er i hus, glemmer vi dog hurtigt, vores uenigheder.
De mange forskellige slags kort gør det endvidere uvist helt frem til slut, hvem der vinder spillet; man kan nemt opleve, at man som det par med flest brikker i målfelterne alligevel bliver overhalet indenom, fordi modstanderholdet pludselig får gode kort, og man ikke selv gør. Men det gør bare spillet det mere sjovt, at man ikke kan vide sig sikker før den 8. brik i et partnerhold er kommet i mål.
Ifølge æsken kan Partners spilles fra 8 år og opefter. Jeg vil dog ikke anbefale det til børn under 11 år, da de trods alt skal kunne forstå det ekstra strategiske lag i forhold til også at hjælpe sin partner, samt at kunne holde styr på de flere muligheder for rykke rundt på pladsen. Ved at starte med at spille med en voksen, vil børn dog hurtigt kunne komme efter det.
Ligesom Ludo, fås Partners også i en 6 personers udgave, nemlig Partners+ Der er lidt flere kort og regler, men er man 6 voksne, der gerne vil spille sammen, er det et oplagt spil. Har man mindre børn derhjemme, er Ludo jo altid et hit, og når de så bliver lidt større, kan de også være med til at spille Partners.
- Desiré Diget Andreasen
Læs også anmeldelsen af Partners Plus+ spillet (for 6 deltagere)
Læs også spilanmeldelsen af Ludo for 2-6 deltagere